MENNER UIT ROSSUM START INDIVIDUEEL BIJ EK VIERSPANNEN IN BOEDAPEST

Mark Weusthof zoekt ‘etappewinst’

Team Weusthof, met vanaf links Edwin Weusthof, Marieke Weusthof, Maria Siemerink, Mark Weusthof en Linda Baveld. Foto © Gerben Olthof Driving Images.

BOEDAPEST – Mark Weusthof en zijn team hebben maandag hun intrek genomen in het Kincsem Park van Boedapest. Daar, centraal in de Hongaarse hoofdstad, worden vanaf donderdag de Europese titels bij de vierspannen verdeeld. “Ik ga voor winst op een onderdeel en een plaats bij de eerste tien.”

Weusthof heeft er een reis van twee dagen, verdeeld over twee keer negen uur, op zitten. De menner dinsdagmorgen: “Onderweg hebben we geen file gehad, dat ging perfect. Normaal hebben de paarden geen moeite met reizen. Ik ga ervan uit dat het ook nu zo is. Vandaag even lekker trainen en dan zien we wel hoe de rest van de week loopt.”

Eerder dit seizoen in het Franse Saumur en het Duitse Lähden probeerde hij nog wat dingen uit, de laatste generale twee weken geleden in Drebkau (Duitsland) verliep naar wens. Deze week wacht het serieuze werk. “Drebkau was een heerlijke wedstrijd, daar hebben we een goed gevoel aan over gehouden. Maar dat zegt niks voor het EK, dan begint alles weer opnieuw.”

Het liefst de marathon
Bij het vorige EK, twee jaar geleden in Donaueschingen, zegevierde de Rossummer op het onderdeel vaardigheid. “Het is de bedoeling nu weer een van de drie dagen eerste te worden. Als je de Tour de France niet kunt winnen, moet je het vizier maar richten op een etappe. En dan natuurlijk het liefst de marathon. En in het eindklassement mik ik op een plek bij de eerste tien.”

Alleen al uit eigen land is de concurrentie groot. Vader IJsbrand en zoon Bram Chardon vormen samen met Koos de Ronde de nationale equipe, die torenhoog favoriet is voor de landenprijs. Ook de Hongaren, Duitsers en Belgen komen echter met sterke teams aan de start.

Voor Mark Weusthof, die per traditie het meest moeite heeft met de dressuur, is het zaak op dat eerste onderdeel bij de eerste helft in de uitslag te zitten. “Dat betekent namelijk dat je in de marathon ook in het tweede deel terechtkomt en dus nog even wat ritten kunt bekijken. Dat helpt je in de wedstrijd, want niemand heeft nog ooit ditzelfde parcours gereden. Dus een redelijke prestatie in de dressuur is cruciaal.”

Op de renbaan
De terreinrit speelt zich in een speciale omgeving af. De acht hindernissen staan opgesteld in het hippodroom, de renbaan die zich in hartje Boedapest bevindt. Op de koets wordt Mark Weusthof ook dit weekend vergezeld door vrouw Marieke, Linda Baveld en Edwin Weusthof. Voor de wagen moeten de paarden Follow (First One), Fender (Ferdinand), Charly (Dorion Fortuna), Jack (Baarsen’s Romeo) en Sam (Geronimo) hem aan succes helpen.

Meer Mennen

PRATONI DEL VIVARO – Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel konden ook in de afsluitende vaardigheidsproef van het WK vierspannen in Pratoni del Vivaro... (25-09-2022)
Foto's Mark Weusthof (boven) en Antonie ter Harmsel © Gerben Olthof Driving Images
PRATONI DEL VIVARO – Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel moesten zaterdag tijdens de marathon van het WK vierspannen genoegen nemen met bescheiden... (24-09-2022)
PRATONI DEL VIVARO – Bij het WK vierspannen is Mark Weusthof veroordeeld tot een inhaalrace. De menner uit Rossum kreeg voor zijn dressuurproef in... (23-09-2022)
PRATONI DEL VIVARO – Voor Mark Weusthof begint het WK vierspannen in het Italiaanse Pratoni del Vivaro vrijdag met zijn optreden in de dressuur. De... (22-09-2022)
PRATONI DEL VIVARO – Antonie ter Harmsel kijkt tevreden terug op zijn debuut bij het WK vierspannen in het onder de rook van Rome gelegen Pratoni del... (22-09-2022)
SAASVELD – In zijn woning in Saasveld is woensdag Gerard Paus op 79-jarige leeftijd overleden. Gerard Paus was de eerste voorzitter van de Stichting... (20-08-2022)
ERMELO - Marijke Hammink prolongeerde dit weekend in Wierden haar nationale titel bij de vierspannen pony’s. Marloes van ’t Veld pakte zilver met... (15-08-2022)
ERMELO - Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel behoren tot de groep van zes menners die Nederland van 22 tot en met 25 september in het Italiaanse... (05-08-2022)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel hebben het NK in Beekbergen prima afgesloten. Weusthof veroverde brons, de debuterende Ter Harmsel... (31-07-2022)
BEEKBERGEN – Met een vierde plaats in de marathon schoof Mark Weusthof op de tweede dag van het Paardenspektakel Beekbergen bij de vierspannen op van... (30-07-2022)
BEEKBERGEN - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof hebben elkaar bij het NK vierspannen in Beekbergen op het onderdeel dressuur weinig toegeven. De... (29-07-2022)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof en debutant Antonie ter Harmsel beginnen vrijdag met het onderdeel dressuur aan het NK vierspannen in Beekbergen. Behalve... (28-07-2022)
OIRSCHOT – Marijke Hammink blijft een klasse apart bij de vierspannen pony’s. Ook in Oirschot kon niemand van de concurrentie haar echt bedreigen. (18-07-2022)
VALKENSWAARD – Mark Weusthof sloot dit weekend de internationale wedstrijd voor vierspannen op de terreinen van wereldkampioen Boyd Exell in... (12-06-2022)
LÄHDEN – Een constant presterende Raymond Letteboer won zondag In het Duitse Lähden met zijn tweespan paarden zijn eerste wedstrijd van het seizoen.... (01-05-2022)
KRONENBERG – Marijke Hammink bleek dit weekend weer eens ongenaakbaar bij de vierspannen pony’s. In het Limburgse Kronenberg zegevierde de... (19-04-2022)
ROSSUM – Mark Weusthof ontbreekt dit weekend bij de menwedstrijden in het Limburgse Kronenberg. Zijn paard Ferdinand S (roepnaam Fender) is nog niet... (14-04-2022)
ROSSUM – Mark Weusthof mocht zich zondag verheugen in een flinke belangstelling voor zijn sponsordag. De vierspanrijder uit Rossum presenteerde zijn... (03-04-2022)
ROSSUM – Na een onderbreking van een jaar vanwege het heersende coronavirus houdt Mark Weusthof komende zondag 3 april weer zijn normaal jaarlijks op... (31-03-2022)
EXLOO – Er stond dit weekend weer eens geen maat op Marijke Hammink tijdens de menwedstrijden in Exloo. De wereldkampioene uit Bornerbroek was veruit... (27-03-2022)