Mark Weusthof slaat belangrijke slag

LAHDEN - Mark Weusthof sloeg zaterdag een belangrijke slag in de tweestrijd met Herman ter Harmsel om de vermoedelijk vierde plaats bij het wereldkampioenschap voor vierspanrijders in het Duitse Riesenbeck. Op een parcours dat niet bij een mondiale titelstrijd zou misstaan, reed de Rossumer naar een fraaie tweede plek achter landgenoot Koos de Ronde. Ter Harmsel raakte op de hindernissen vijf en zes in de problemen en duikelde naar de achttiende positie in het klassement, waarin Weusthof nu zevende staat.

Koos de Ronde en Mark Weusthof waren de absolute uitblinkers in de marathon in Lähden. Vooral De Ronde was op geen fout te betrappen en maakte er een imponerende race van. Ook al omdat de lange Twentenaar een balletje minder zag vallen dan De Ronde, was het verschil in punten uiteindelijk minimaal. 

Mark Weusthof kon niet anders dan tevreden zijn met zijn rit door het terrein. “Het liep goed al had ik zeker in het begin wel wat meer brand in de voorpaarden willen hebben. Het was heel zwaar vandaag. Die lussen tussen de eerste hindernissen vroegen veel van de paarden. Ik denk dat ik me hier wel heb laten zien aan de bondscoach en dat deze wedstrijd voor hem heel zwaar telt. Dit is net zo pittig als een WK, in Riesenbeck wordt het niet zwaarder.” Alleen in hindernis vijf stokte even het ritme bij Weusthof, die daar een balletje van de kegels reed.

Bondscoach Harry de Ruyter prees de Rossumer. “Op dit niveau is Mark echt
goed”, klonk het bewonderend. “Deze wedstrijd is absoluut een scherprechter. We hebben deze niet voor niets als observatiemogelijkheid in het programma opgenomen. Zelfs bij IJsbrand merkte je dat onder deze omstandigheden toch de jarenlange ervaring van paarden om de hoek komt kijken.”

Herman ter Harmsel zag ook alle andere vijf Nederlanders voor zich eindigen in de uithoudingsproef, die van meet af aan alles van de ruiters en paarden vergde. Tijdens de lange lussen van de staptrajecten trokken de koetsen diepe sporen door het zand. Theo Timmerman begon met een vastloper in de eerste hindernis, maar herstelde zich prima en werd nog zevende op het tweede onderdeel. IJsbrand Chardon reed een fletse wedstrijd en zal tot de conclusie zijn gekomen, dat hij voor het WK zal moeten terugvallen op zijn vertrouwde span dat hij dit keer rust gaf. Chardon moest zelfs zijn meerdere erkennen in Peter de Ronde, die een topdag beleefde en de marathon als achtste afsloot. Hans Heus werd dertiende, Edwin Spek 23ste.

Herman ter Harmsel restte geen andere keuze dan zijn teleurstelling manmoedig te verwerken. “Op hindernis 5 ging Simon linksvoor in verzet”, aldus de Rijssenaar. “Toen heb ik wat dingen veranderd, maar in de volgende hindernis viel Adios binnendoor. Tja, het is pas zijn derde echte marathon en dan kan zoiets je overkomen. Het is wel heel jammer, maar ik kon geen kant meer op. Ik stond muurvast en heb daar zo twintig punten laten liggen.”

In het tussenklassement staat De Ronde vijf punten achter op dressuurwinnaar Chester Weber. Achter thuisrijder Christoph Sandmann neemt Theo Timmerman de vierde plaats in en staat IJsbrand Chardon vijfde. De overige Nederlanders bezetten de plekken 11 (Peter de Ronde), 12 (Hans Heus) en 25 (Spek).

Uitslag marathon en tussenstand

Meer Mennen

»
DENEKAMP – Manege De Zonnebeek aan de Brandlichterweg verkeerde afgelopen weekend tijdens de afsluiting van Euregio Indoor Denekamp in... (15-11-2023)
»
BORNERBROEK – Marijke Hammink is zeer verguld met haar nominatie voor de prestigieuze FEI Awards 2023. (12-10-2023)
»
LE PIN AU HARAS – De Twentse menners Eline Mentink en Rens Egberink hielden op de slotdag van het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Hars de... (30-09-2023)
»
LE PIN AU HARAS – Debutante Eline Mentink is het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Haras vrijdag prima begonnen. Met een score van 52,98... (29-09-2023)
»
ROSSUM – In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een... (24-09-2023)
»
OIRSCHOT – Met een zege in de afsluitende vaardigheid liet Marijke Hammink er zondag in Oirschot geen twijfel meer over bestaan, wie zich tot... (03-09-2023)
»
OIRSCHOT – Marijke Hammink leidt ook na de marathon bij het WK vierspannen voor pony’s, maar de marge met naaste belager Yannik Scherer uit... (02-09-2023)
»
OIRSCHOT – Regerend kampioen Marijke Hammink is de strijd om de wereldtitel vierspannen pony’s in Oirschot vrijdag prima begonnen. De menster uit... (02-09-2023)
»
EXLOO – Mark Weusthof sloot zondag met een brok in de keel het EK in Exloo af. Na zijn laatste wedstrijd als vierspanrijder in eigen land werd hij... (27-08-2023)
»
EXLOO – De marathon van het EK vierspannen in Exloo bracht Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof niet wat ze ervan hadden verwacht. De Rijssenaar... (26-08-2023)
»
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof eindigden tijdens de dressuurproef van het EK vierspannen in Exloo op posities in de tweede helft van de... (25-08-2023)
»
EXLOO – Voor Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof begint het EK vierspannen vrijdag met de dressuurproef. Ter Harmsel komt als laatste voor de pauze... (24-08-2023)
»
NOTTER - Behalve de menners Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof speelt nog een Twentenaar een belangrijke rol tijdens het EK vierspannen, dat van... (23-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is er zondag niet in geslaagd het nationaal kampioenschap bij de tweespannen in de klasse Z met een medaille af te sluiten. In... (20-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink ligt ook na de marathon van het NK tweespannen in de klasse Z op medaillekoers. Na een tiende plek in de rit door de... (19-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is het NK tweespannen in de klasse Z uitstekend begonnen. In Harich (Gaasterland) zegevierde ze in het eerste onderdeel. Ze... (19-08-2023)
»
ROSSUM - Mark Weusthof houdt het na dit seizoen voor gezien als vierspanrijder. De menner uit Rossum heeft dit laten weten aan zijn sponsors en via... (16-08-2023)
»
Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in... (16-08-2023)
»
ERMELO - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof gaan zoals verwacht als individueel deelnemer van start bij het EK vierspannen in Exloo. De titelstrijd... (06-08-2023)
»
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof sloten het NK vierspannen in Beekbergen zondag af op de posities die ze zaterdag al innamen na de... (30-07-2023)