Mark Weusthof slaat belangrijke slag

LAHDEN - Mark Weusthof sloeg zaterdag een belangrijke slag in de tweestrijd met Herman ter Harmsel om de vermoedelijk vierde plaats bij het wereldkampioenschap voor vierspanrijders in het Duitse Riesenbeck. Op een parcours dat niet bij een mondiale titelstrijd zou misstaan, reed de Rossumer naar een fraaie tweede plek achter landgenoot Koos de Ronde. Ter Harmsel raakte op de hindernissen vijf en zes in de problemen en duikelde naar de achttiende positie in het klassement, waarin Weusthof nu zevende staat.

Koos de Ronde en Mark Weusthof waren de absolute uitblinkers in de marathon in Lähden. Vooral De Ronde was op geen fout te betrappen en maakte er een imponerende race van. Ook al omdat de lange Twentenaar een balletje minder zag vallen dan De Ronde, was het verschil in punten uiteindelijk minimaal. 

Mark Weusthof kon niet anders dan tevreden zijn met zijn rit door het terrein. “Het liep goed al had ik zeker in het begin wel wat meer brand in de voorpaarden willen hebben. Het was heel zwaar vandaag. Die lussen tussen de eerste hindernissen vroegen veel van de paarden. Ik denk dat ik me hier wel heb laten zien aan de bondscoach en dat deze wedstrijd voor hem heel zwaar telt. Dit is net zo pittig als een WK, in Riesenbeck wordt het niet zwaarder.” Alleen in hindernis vijf stokte even het ritme bij Weusthof, die daar een balletje van de kegels reed.

Bondscoach Harry de Ruyter prees de Rossumer. “Op dit niveau is Mark echt
goed”, klonk het bewonderend. “Deze wedstrijd is absoluut een scherprechter. We hebben deze niet voor niets als observatiemogelijkheid in het programma opgenomen. Zelfs bij IJsbrand merkte je dat onder deze omstandigheden toch de jarenlange ervaring van paarden om de hoek komt kijken.”

Herman ter Harmsel zag ook alle andere vijf Nederlanders voor zich eindigen in de uithoudingsproef, die van meet af aan alles van de ruiters en paarden vergde. Tijdens de lange lussen van de staptrajecten trokken de koetsen diepe sporen door het zand. Theo Timmerman begon met een vastloper in de eerste hindernis, maar herstelde zich prima en werd nog zevende op het tweede onderdeel. IJsbrand Chardon reed een fletse wedstrijd en zal tot de conclusie zijn gekomen, dat hij voor het WK zal moeten terugvallen op zijn vertrouwde span dat hij dit keer rust gaf. Chardon moest zelfs zijn meerdere erkennen in Peter de Ronde, die een topdag beleefde en de marathon als achtste afsloot. Hans Heus werd dertiende, Edwin Spek 23ste.

Herman ter Harmsel restte geen andere keuze dan zijn teleurstelling manmoedig te verwerken. “Op hindernis 5 ging Simon linksvoor in verzet”, aldus de Rijssenaar. “Toen heb ik wat dingen veranderd, maar in de volgende hindernis viel Adios binnendoor. Tja, het is pas zijn derde echte marathon en dan kan zoiets je overkomen. Het is wel heel jammer, maar ik kon geen kant meer op. Ik stond muurvast en heb daar zo twintig punten laten liggen.”

In het tussenklassement staat De Ronde vijf punten achter op dressuurwinnaar Chester Weber. Achter thuisrijder Christoph Sandmann neemt Theo Timmerman de vierde plaats in en staat IJsbrand Chardon vijfde. De overige Nederlanders bezetten de plekken 11 (Peter de Ronde), 12 (Hans Heus) en 25 (Spek).

Uitslag marathon en tussenstand

Meer Mennen

In navolging van de succesvolle ‘Open Koetshuizenroute’ in 2014 en vanwege het 50-jarig jubileum van de Koets’n Keerls stelt een aantal enthousiaste ... (04-10-2019)
KISBER-ASZAR – Het EK mennen voor vierspannen pony’s heeft Marijke Hammink twee zilveren medailles opgeleverd. (29-09-2019)
ALBERGEN – Erik Eshuis staat vooral al jaren bekend als een deskundig commentator, die niet uitgepraat raakt als het om aanspanningen en paarden gaat... (19-09-2019)
DREBKAU – Hij moest op de slotdag weliswaar nog vier plaatsen in het individuele klassement inleveren, maar het toch wel verrassende zilver voor de... (15-09-2019)
DREBKAU – Met een tiende plaats in de marathon verbeterde Antonie ter Harmsel zijn positie in het klassement van het WK zaterdag tot een vijfde... (14-09-2019)
DREBKAU – Antonie ter Harmsel nestelde zich vrijdag tijdens de dressuur in de top tien van het WK tweespannen in Drebkau. (13-09-2019)
DREBKAU – Raymond Letteboer is het WK voor tweespanrijders in het Duitse Drebkau redelijk begonnen. (12-09-2019)
DREBKAU – Antonie ter Harmsel en Raymond Letteboer doen dit weekend een derde poging een medaille te veroveren tijdens het WK voor tweespanrijders. (11-09-2019)
ERMELO – Bondscoach Ad Aarts heeft behalve de eerder aangewezen Antonie ter Harmsel (onderste foto) en Stan van Eijk ook Geert Dijkhof opgenomen in... (04-09-2019)
DONAUESCHINGEN – Met een schitterende zege in de vaardigheidsproef revancheerde Mark Weusthof zich zondag op perfecte wijze voor de deceptie van een... (18-08-2019)
DONAUESCHINGEN - Mark Weusthof kan een toppositie in de strijd om het EK vierspannen vergeten. De menner uit Rossum liep zaterdag tijdens de marathon... (17-08-2019)
DONAUESCHINGEN – Mark Weusthof is het EK voor vierspanrijders in Donauseschingen goed begonnen met een dertiende plaats in de dressuur. (16-08-2019)
DONAUESCHINGEN - Mark Weusthof begint vrijdagmiddag als dertigste starter aan het EK vierspannen. (16-08-2019)
TUBBERGEN - De organisatie van de Schröder Masterclass heeft besloten de menavond van vanavond af te gelasten in verband met het slechte weer. (12-08-2019)
ERMELO – Antonie ter Harmsel en Raymond Letteboer mogen hun koffers alvast inpakken voor het WK mennen voor tweespannen. (11-08-2019)
HULSBERG – Antonie ter Harmsel beaamde het na afloop van de strijd om het nationaal kampioenschap voor tweespannen in Hulsberg volmondig: “Het was... (04-08-2019)
HULSBERG – Antonie ter Hamsel en Raymond Letteboer (foto) liggen goed op koers voor deelname aan de strijd om de wereldtitel voor tweespannen in het... (04-08-2019)
HULSBERG – Antonie ter Harmsel is het NK tweespannen in het Limburgse Hulsberg goed begonnen. De Rijssenaar eindigde vrijdag als derde in de dressuur... (03-08-2019)
ROSSUM – Mark Weusthof mikt bij het EK vierspannen, van 14 tot en met 18 augustus in het Duitse Donaueschingen, op een plek net naast het podium. “... (26-07-2019)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof was niet eerder zo dicht bij zijn eerste nationale titel bij de vierspannen als dit weekeinde. Op een verrassende slotdag... (30-06-2019)