Mark Weusthof slaat belangrijke slag

LAHDEN - Mark Weusthof sloeg zaterdag een belangrijke slag in de tweestrijd met Herman ter Harmsel om de vermoedelijk vierde plaats bij het wereldkampioenschap voor vierspanrijders in het Duitse Riesenbeck. Op een parcours dat niet bij een mondiale titelstrijd zou misstaan, reed de Rossumer naar een fraaie tweede plek achter landgenoot Koos de Ronde. Ter Harmsel raakte op de hindernissen vijf en zes in de problemen en duikelde naar de achttiende positie in het klassement, waarin Weusthof nu zevende staat.

Koos de Ronde en Mark Weusthof waren de absolute uitblinkers in de marathon in Lähden. Vooral De Ronde was op geen fout te betrappen en maakte er een imponerende race van. Ook al omdat de lange Twentenaar een balletje minder zag vallen dan De Ronde, was het verschil in punten uiteindelijk minimaal. 

Mark Weusthof kon niet anders dan tevreden zijn met zijn rit door het terrein. “Het liep goed al had ik zeker in het begin wel wat meer brand in de voorpaarden willen hebben. Het was heel zwaar vandaag. Die lussen tussen de eerste hindernissen vroegen veel van de paarden. Ik denk dat ik me hier wel heb laten zien aan de bondscoach en dat deze wedstrijd voor hem heel zwaar telt. Dit is net zo pittig als een WK, in Riesenbeck wordt het niet zwaarder.” Alleen in hindernis vijf stokte even het ritme bij Weusthof, die daar een balletje van de kegels reed.

Bondscoach Harry de Ruyter prees de Rossumer. “Op dit niveau is Mark echt
goed”, klonk het bewonderend. “Deze wedstrijd is absoluut een scherprechter. We hebben deze niet voor niets als observatiemogelijkheid in het programma opgenomen. Zelfs bij IJsbrand merkte je dat onder deze omstandigheden toch de jarenlange ervaring van paarden om de hoek komt kijken.”

Herman ter Harmsel zag ook alle andere vijf Nederlanders voor zich eindigen in de uithoudingsproef, die van meet af aan alles van de ruiters en paarden vergde. Tijdens de lange lussen van de staptrajecten trokken de koetsen diepe sporen door het zand. Theo Timmerman begon met een vastloper in de eerste hindernis, maar herstelde zich prima en werd nog zevende op het tweede onderdeel. IJsbrand Chardon reed een fletse wedstrijd en zal tot de conclusie zijn gekomen, dat hij voor het WK zal moeten terugvallen op zijn vertrouwde span dat hij dit keer rust gaf. Chardon moest zelfs zijn meerdere erkennen in Peter de Ronde, die een topdag beleefde en de marathon als achtste afsloot. Hans Heus werd dertiende, Edwin Spek 23ste.

Herman ter Harmsel restte geen andere keuze dan zijn teleurstelling manmoedig te verwerken. “Op hindernis 5 ging Simon linksvoor in verzet”, aldus de Rijssenaar. “Toen heb ik wat dingen veranderd, maar in de volgende hindernis viel Adios binnendoor. Tja, het is pas zijn derde echte marathon en dan kan zoiets je overkomen. Het is wel heel jammer, maar ik kon geen kant meer op. Ik stond muurvast en heb daar zo twintig punten laten liggen.”

In het tussenklassement staat De Ronde vijf punten achter op dressuurwinnaar Chester Weber. Achter thuisrijder Christoph Sandmann neemt Theo Timmerman de vierde plaats in en staat IJsbrand Chardon vijfde. De overige Nederlanders bezetten de plekken 11 (Peter de Ronde), 12 (Hans Heus) en 25 (Spek).

Uitslag marathon en tussenstand

Meer Mennen

DONAUESCHINGEN – Met een schitterende zege in de vaardigheidsproef revancheerde Mark Weusthof zich zondag op perfecte wijze voor de deceptie van een... (18-08-2019)
DONAUESCHINGEN - Mark Weusthof kan een toppositie in de strijd om het EK vierspannen vergeten. De menner uit Rossum liep zaterdag tijdens de marathon... (17-08-2019)
DONAUESCHINGEN – Mark Weusthof is het EK voor vierspanrijders in Donauseschingen goed begonnen met een dertiende plaats in de dressuur. (16-08-2019)
DONAUESCHINGEN - Mark Weusthof begint vrijdagmiddag als dertigste starter aan het EK vierspannen. (16-08-2019)
TUBBERGEN - De organisatie van de Schröder Masterclass heeft besloten de menavond van vanavond af te gelasten in verband met het slechte weer. (12-08-2019)
ERMELO – Antonie ter Harmsel en Raymond Letteboer mogen hun koffers alvast inpakken voor het WK mennen voor tweespannen. (11-08-2019)
HULSBERG – Antonie ter Harmsel beaamde het na afloop van de strijd om het nationaal kampioenschap voor tweespannen in Hulsberg volmondig: “Het was... (04-08-2019)
HULSBERG – Antonie ter Hamsel en Raymond Letteboer (foto) liggen goed op koers voor deelname aan de strijd om de wereldtitel voor tweespannen in het... (04-08-2019)
HULSBERG – Antonie ter Harmsel is het NK tweespannen in het Limburgse Hulsberg goed begonnen. De Rijssenaar eindigde vrijdag als derde in de dressuur... (03-08-2019)
ROSSUM – Mark Weusthof mikt bij het EK vierspannen, van 14 tot en met 18 augustus in het Duitse Donaueschingen, op een plek net naast het podium. “... (26-07-2019)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof was niet eerder zo dicht bij zijn eerste nationale titel bij de vierspannen als dit weekeinde. Op een verrassende slotdag... (30-06-2019)
BEEKBERGEN – In de aanloop naar het WK tweespannen in het Duitse Drebkau heeft Antonie ter Harmsel zijn visitekaartje nadrukkelijk afgegeven.   (30-06-2019)
ALMELO - De organisatie van de Almeloe Ruiterdagen heeft besloten de voor zondag geplande koetsentocht af te gelasten en deze te verplaatsen naar... (29-06-2019)
BEEKBERGEN – Twee Twentse menners heersten zaterdag in de marathon bij de tweespannen tijdens het CAI Beekbergen. Raymond Letteboer zegevierde op het... (29-06-2019)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof klom zaterdag in Beekbergen door een vijfde plaats in de marathon naar de zevende positie in de rangschikking. (29-06-2019)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof heeft na de dressuur bij het CAI Beekbergen de absolute topfavoriet voor de nationale titel Koos de Ronde nog aardig in... (29-06-2019)
ALMELO – De vierde editie van de koetsentocht van de Almelose Ruiterdagen gaat zondag 30 juni dwars door het centrum van Almelo, met zelfs een pauze... (28-06-2019)
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel is voorlopig de beste Nederlander bij de tweespanrijders in Beekbergen. De Rijssenaar sloot de dressuur donderdag... (27-06-2019)
RIESENBECK – Mark Weusthof heeft een goed weekend in het Duitse Riesenbeck achter de rug. De menner uit Rossum eindigde in de internationale... (24-06-2019)
RIESENBECK – Mark Weusthof is prima begonnen aan de internationale menwedstrijd in het Duitse Riesenbeck. De vierspanrijder uit Rossum sloot de... (22-06-2019)