ROSSUMMER OOK IN DE RACE VOOR FUNCTIE BINNEN DE FEI

Mark Weusthof bij titelkandidaten NK

BEEKBERGEN – Mark Weusthof begint vrijdag om 11.55 uur als een van de favorieten voor de nationale titel bij de vierspannen tijdens de internationale menwedstrijden in Beekbergen. Door de absentie van WK-gangers Bram en IJsbrand Chardon en van Theo Timmerman is de Rossummer op papier de belangrijkste uitdager van Koos de Ronde.

 

Weusthof hoopt drie dagen lang in Beekbergen constant op hoog niveau te presteren, iets wat hem tot nu dit seizoen niet is gelukt, al verloopt deze jaargang voor hem een stuk succesvoller dan een tijdland het geval is geweest. Vooral in Lähden, waar hij op ouderwetse wijze de marathon was, maakte de lange Tukker veel indruk. Daar sloot hij echter af met een mislukte vaardigheid, waardoor hij een topklassering alsnog misliep.

In Riesenbeck realiseerde hij de beste dressuurproef van het seizoen. Zijn marathon was echter wat vlakker dan in Lähden. Dit keer sloot hij de kegeltjesproef na barrage als winnaar af. “In Beekbergen ga ik dus proberen de sterkste optredens in één wedstrijd samen te voegen: de dressuur van Riesenbeck, de marathon van Lähden en de vaardigheid van Kronenberg of Riesenbeck.”

“De paarden doen het goed”, vervolgt Mark Weusthof, die in het verleden al vijf keer zilver won bij het NK, maar nooit de beste was. Zijn uitgangspositie schept bijna de verplichting minimaal een medaille ta halen. Het zorgt niet voor extra druk. “Verplichtingen heb je altijd, dat maakt me niet uit.”

Herman ter Harmsel
Behalve Mark Weusthof start ook Herman ter Harmsel in Beekbergen bij de vierspannen. Hij stond aanvankelijk niet op de deelnemers, maar is alsnog een van de acht Nederlanders die in het internationale rijdersveld om de Nederlandse titel strijden. De Rijssenaar begint om 12.39 uur aan zijn optreden in de dressuur.

Van Harmsel’s zoon Antonie (rechts) begon donderdag prima aan de tweespanwedstrijd. Hij staat voorlopig derde in het klassement, nadat 22 van de 31 koetsiers hun dressuurproef hebben afgelegd. Van Harmsel moet met 47,47 minpunt de Italiaan Claudio Fumagalli (40,18) en de Engelse Tara Wilkinson (44,39) voorlopig voor laten gaan. Raymond Letteboer staat veertiende met 58,67 punt. Voor de tweespanrijders staat overigens niet het nationaal kampioenschap op het spel.

Enige Nederlander
Mark Weusthof is de enige Nederlandse kandidaat voor de functie van Athlete Representative (rijdersvertegenwoordiger) in het Driving Committee van de internationale paardensportfederatie FEI. De Athlete Representative is vier jaar lang tegelijkertijd lid van de FEI Athletes Committee die gevormd wordt door vertegenwoordigers van alle disciplines binnen de FEI.

Weusthof legt uit: “Ik heb eerst ook andere rijders gepolst of ze kandidaat wilden zijn, maar die wilden niet. Zelf vind ik bijvoorbeeld Koos de Ronde of Bram Chardon daar heel geschikt voor. Maar niets doen is voor mij ook geen optie en ik vind dat er in elk geval een Nederlander in moet zitten. Alle menners die in 2016 en 2017 hebben deelgenomen aan een WK in een van de verschillende categorieën mogen tot 23 september stemmen. Daar zitten in elk geval veel Nederlanders bij, dus ik ga nog wel even proberen hun stem te krijgen..”

“Ik ben communicatief ingesteld en gewend mijn mening duidelijk te geven, waarbij ik naar het belang van alle menners kijk”, motiveert hij zijn kandidatuur. “Met veel plezier wil ik de stem van andere paardensporters zijn. Natuurlijk ben ik gericht op de ontwikkeling van de mensport én vind ik het welzijn van de paarden uiterst belangrijk.”

Foto's © Krzistina Horvath/Hoefnet

Meer Mennen

BEEKBERGEN – Mark Weusthof was niet eerder zo dicht bij zijn eerste nationale titel bij de vierspannen als dit weekeinde. Op een verrassende slotdag... (30-06-2019)
BEEKBERGEN – In de aanloop naar het WK tweespannen in het Duitse Drebkau heeft Antonie ter Harmsel zijn visitekaartje nadrukkelijk afgegeven.   (30-06-2019)
ALMELO - De organisatie van de Almeloe Ruiterdagen heeft besloten de voor zondag geplande koetsentocht af te gelasten en deze te verplaatsen naar... (29-06-2019)
BEEKBERGEN – Twee Twentse menners heersten zaterdag in de marathon bij de tweespannen tijdens het CAI Beekbergen. Raymond Letteboer zegevierde op het... (29-06-2019)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof klom zaterdag in Beekbergen door een vijfde plaats in de marathon naar de zevende positie in de rangschikking. (29-06-2019)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof heeft na de dressuur bij het CAI Beekbergen de absolute topfavoriet voor de nationale titel Koos de Ronde nog aardig in... (29-06-2019)
ALMELO – De vierde editie van de koetsentocht van de Almelose Ruiterdagen gaat zondag 30 juni dwars door het centrum van Almelo, met zelfs een pauze... (28-06-2019)
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel is voorlopig de beste Nederlander bij de tweespanrijders in Beekbergen. De Rijssenaar sloot de dressuur donderdag... (27-06-2019)
RIESENBECK – Mark Weusthof heeft een goed weekend in het Duitse Riesenbeck achter de rug. De menner uit Rossum eindigde in de internationale... (24-06-2019)
RIESENBECK – Mark Weusthof is prima begonnen aan de internationale menwedstrijd in het Duitse Riesenbeck. De vierspanrijder uit Rossum sloot de... (22-06-2019)
VALKENSWAARD – Raymond Letteboer moest in de afsluitende vaardigheid tijdens Driving Valkenswaard zijn in de marathon verdiende tweede plaats bij de... (02-06-2019)
VALKENSWAARD – Raymond Letteboer reed zaterdag tijdens Driving Valkenswaard een magistrale marathon bij de tweespannen. De menner uit Oud-Ootmarsum... (02-06-2019)
VALKENSWAARD – Mark Weusthof wist vrijdag niet goed wat hij moest denken van de beoordeling van zijn dressuurproef op de eerste dag van Driving... (01-06-2019)
WINDSOR – Mark Weusthof heeft zijn positie bij de vierspannen in het Engelse Windsor op de laatste dag niet kunnen verbeteren. De koetsier uit Rossum... (12-05-2019)
WINDSOR – Mark Weusthof is door een zesde plaats in de marathon opgeschoven naar de tiende plek tijdens de internationale wedstrijd voor vierspannen... (11-05-2019)
WINDSOR – Mark Weusthof mocht donderdag op de ‘koninklijke’ terreinen van Windsor opnieuw veel hoop putten uit zijn prestaties in de dressuurproef.... (09-05-2019)
KRONENBERG – Antonie ter Harmsel sloot zondag het CAI in Kronenberg bij de tweespannen als derde af. De Rijssenaar dankte die fraaie klassering aan... (21-04-2019)
KRONENBERG – Met een uitstekende marathon bewees Mark Weusthof zaterdag de aansluiting met de absolute wereldtop te hebben terug gevonden. De menner... (20-04-2019)
ROSSUM – Mark Weusthof begint met een optimistisch gevoel aan een nieuw menseizoen. Tijdens de jaarlijkse sponsor- en relatiedag van de stichting... (07-04-2019)
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Marijke Hammink zijn het nieuwe menseizoen uitstekend begonnen. Tijdens de derde editie van de internationale... (31-03-2019)