ROSSUMMER OOK IN DE RACE VOOR FUNCTIE BINNEN DE FEI

Mark Weusthof bij titelkandidaten NK

BEEKBERGEN – Mark Weusthof begint vrijdag om 11.55 uur als een van de favorieten voor de nationale titel bij de vierspannen tijdens de internationale menwedstrijden in Beekbergen. Door de absentie van WK-gangers Bram en IJsbrand Chardon en van Theo Timmerman is de Rossummer op papier de belangrijkste uitdager van Koos de Ronde.

 

Weusthof hoopt drie dagen lang in Beekbergen constant op hoog niveau te presteren, iets wat hem tot nu dit seizoen niet is gelukt, al verloopt deze jaargang voor hem een stuk succesvoller dan een tijdland het geval is geweest. Vooral in Lähden, waar hij op ouderwetse wijze de marathon was, maakte de lange Tukker veel indruk. Daar sloot hij echter af met een mislukte vaardigheid, waardoor hij een topklassering alsnog misliep.

In Riesenbeck realiseerde hij de beste dressuurproef van het seizoen. Zijn marathon was echter wat vlakker dan in Lähden. Dit keer sloot hij de kegeltjesproef na barrage als winnaar af. “In Beekbergen ga ik dus proberen de sterkste optredens in één wedstrijd samen te voegen: de dressuur van Riesenbeck, de marathon van Lähden en de vaardigheid van Kronenberg of Riesenbeck.”

“De paarden doen het goed”, vervolgt Mark Weusthof, die in het verleden al vijf keer zilver won bij het NK, maar nooit de beste was. Zijn uitgangspositie schept bijna de verplichting minimaal een medaille ta halen. Het zorgt niet voor extra druk. “Verplichtingen heb je altijd, dat maakt me niet uit.”

Herman ter Harmsel
Behalve Mark Weusthof start ook Herman ter Harmsel in Beekbergen bij de vierspannen. Hij stond aanvankelijk niet op de deelnemers, maar is alsnog een van de acht Nederlanders die in het internationale rijdersveld om de Nederlandse titel strijden. De Rijssenaar begint om 12.39 uur aan zijn optreden in de dressuur.

Van Harmsel’s zoon Antonie (rechts) begon donderdag prima aan de tweespanwedstrijd. Hij staat voorlopig derde in het klassement, nadat 22 van de 31 koetsiers hun dressuurproef hebben afgelegd. Van Harmsel moet met 47,47 minpunt de Italiaan Claudio Fumagalli (40,18) en de Engelse Tara Wilkinson (44,39) voorlopig voor laten gaan. Raymond Letteboer staat veertiende met 58,67 punt. Voor de tweespanrijders staat overigens niet het nationaal kampioenschap op het spel.

Enige Nederlander
Mark Weusthof is de enige Nederlandse kandidaat voor de functie van Athlete Representative (rijdersvertegenwoordiger) in het Driving Committee van de internationale paardensportfederatie FEI. De Athlete Representative is vier jaar lang tegelijkertijd lid van de FEI Athletes Committee die gevormd wordt door vertegenwoordigers van alle disciplines binnen de FEI.

Weusthof legt uit: “Ik heb eerst ook andere rijders gepolst of ze kandidaat wilden zijn, maar die wilden niet. Zelf vind ik bijvoorbeeld Koos de Ronde of Bram Chardon daar heel geschikt voor. Maar niets doen is voor mij ook geen optie en ik vind dat er in elk geval een Nederlander in moet zitten. Alle menners die in 2016 en 2017 hebben deelgenomen aan een WK in een van de verschillende categorieën mogen tot 23 september stemmen. Daar zitten in elk geval veel Nederlanders bij, dus ik ga nog wel even proberen hun stem te krijgen..”

“Ik ben communicatief ingesteld en gewend mijn mening duidelijk te geven, waarbij ik naar het belang van alle menners kijk”, motiveert hij zijn kandidatuur. “Met veel plezier wil ik de stem van andere paardensporters zijn. Natuurlijk ben ik gericht op de ontwikkeling van de mensport én vind ik het welzijn van de paarden uiterst belangrijk.”

Foto's © Krzistina Horvath/Hoefnet

Meer Mennen

»
DENEKAMP – Manege De Zonnebeek aan de Brandlichterweg verkeerde afgelopen weekend tijdens de afsluiting van Euregio Indoor Denekamp in... (15-11-2023)
»
BORNERBROEK – Marijke Hammink is zeer verguld met haar nominatie voor de prestigieuze FEI Awards 2023. (12-10-2023)
»
LE PIN AU HARAS – De Twentse menners Eline Mentink en Rens Egberink hielden op de slotdag van het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Hars de... (30-09-2023)
»
LE PIN AU HARAS – Debutante Eline Mentink is het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Haras vrijdag prima begonnen. Met een score van 52,98... (29-09-2023)
»
ROSSUM – In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een... (24-09-2023)
»
OIRSCHOT – Met een zege in de afsluitende vaardigheid liet Marijke Hammink er zondag in Oirschot geen twijfel meer over bestaan, wie zich tot... (03-09-2023)
»
OIRSCHOT – Marijke Hammink leidt ook na de marathon bij het WK vierspannen voor pony’s, maar de marge met naaste belager Yannik Scherer uit... (02-09-2023)
»
OIRSCHOT – Regerend kampioen Marijke Hammink is de strijd om de wereldtitel vierspannen pony’s in Oirschot vrijdag prima begonnen. De menster uit... (02-09-2023)
»
EXLOO – Mark Weusthof sloot zondag met een brok in de keel het EK in Exloo af. Na zijn laatste wedstrijd als vierspanrijder in eigen land werd hij... (27-08-2023)
»
EXLOO – De marathon van het EK vierspannen in Exloo bracht Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof niet wat ze ervan hadden verwacht. De Rijssenaar... (26-08-2023)
»
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof eindigden tijdens de dressuurproef van het EK vierspannen in Exloo op posities in de tweede helft van de... (25-08-2023)
»
EXLOO – Voor Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof begint het EK vierspannen vrijdag met de dressuurproef. Ter Harmsel komt als laatste voor de pauze... (24-08-2023)
»
NOTTER - Behalve de menners Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof speelt nog een Twentenaar een belangrijke rol tijdens het EK vierspannen, dat van... (23-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is er zondag niet in geslaagd het nationaal kampioenschap bij de tweespannen in de klasse Z met een medaille af te sluiten. In... (20-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink ligt ook na de marathon van het NK tweespannen in de klasse Z op medaillekoers. Na een tiende plek in de rit door de... (19-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is het NK tweespannen in de klasse Z uitstekend begonnen. In Harich (Gaasterland) zegevierde ze in het eerste onderdeel. Ze... (19-08-2023)
»
ROSSUM - Mark Weusthof houdt het na dit seizoen voor gezien als vierspanrijder. De menner uit Rossum heeft dit laten weten aan zijn sponsors en via... (16-08-2023)
»
Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in... (16-08-2023)
»
ERMELO - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof gaan zoals verwacht als individueel deelnemer van start bij het EK vierspannen in Exloo. De titelstrijd... (06-08-2023)
»
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof sloten het NK vierspannen in Beekbergen zondag af op de posities die ze zaterdag al innamen na de... (30-07-2023)