ROSSUMMER OOK IN DE RACE VOOR FUNCTIE BINNEN DE FEI

Mark Weusthof bij titelkandidaten NK

BEEKBERGEN – Mark Weusthof begint vrijdag om 11.55 uur als een van de favorieten voor de nationale titel bij de vierspannen tijdens de internationale menwedstrijden in Beekbergen. Door de absentie van WK-gangers Bram en IJsbrand Chardon en van Theo Timmerman is de Rossummer op papier de belangrijkste uitdager van Koos de Ronde.

 

Weusthof hoopt drie dagen lang in Beekbergen constant op hoog niveau te presteren, iets wat hem tot nu dit seizoen niet is gelukt, al verloopt deze jaargang voor hem een stuk succesvoller dan een tijdland het geval is geweest. Vooral in Lähden, waar hij op ouderwetse wijze de marathon was, maakte de lange Tukker veel indruk. Daar sloot hij echter af met een mislukte vaardigheid, waardoor hij een topklassering alsnog misliep.

In Riesenbeck realiseerde hij de beste dressuurproef van het seizoen. Zijn marathon was echter wat vlakker dan in Lähden. Dit keer sloot hij de kegeltjesproef na barrage als winnaar af. “In Beekbergen ga ik dus proberen de sterkste optredens in één wedstrijd samen te voegen: de dressuur van Riesenbeck, de marathon van Lähden en de vaardigheid van Kronenberg of Riesenbeck.”

“De paarden doen het goed”, vervolgt Mark Weusthof, die in het verleden al vijf keer zilver won bij het NK, maar nooit de beste was. Zijn uitgangspositie schept bijna de verplichting minimaal een medaille ta halen. Het zorgt niet voor extra druk. “Verplichtingen heb je altijd, dat maakt me niet uit.”

Herman ter Harmsel
Behalve Mark Weusthof start ook Herman ter Harmsel in Beekbergen bij de vierspannen. Hij stond aanvankelijk niet op de deelnemers, maar is alsnog een van de acht Nederlanders die in het internationale rijdersveld om de Nederlandse titel strijden. De Rijssenaar begint om 12.39 uur aan zijn optreden in de dressuur.

Van Harmsel’s zoon Antonie (rechts) begon donderdag prima aan de tweespanwedstrijd. Hij staat voorlopig derde in het klassement, nadat 22 van de 31 koetsiers hun dressuurproef hebben afgelegd. Van Harmsel moet met 47,47 minpunt de Italiaan Claudio Fumagalli (40,18) en de Engelse Tara Wilkinson (44,39) voorlopig voor laten gaan. Raymond Letteboer staat veertiende met 58,67 punt. Voor de tweespanrijders staat overigens niet het nationaal kampioenschap op het spel.

Enige Nederlander
Mark Weusthof is de enige Nederlandse kandidaat voor de functie van Athlete Representative (rijdersvertegenwoordiger) in het Driving Committee van de internationale paardensportfederatie FEI. De Athlete Representative is vier jaar lang tegelijkertijd lid van de FEI Athletes Committee die gevormd wordt door vertegenwoordigers van alle disciplines binnen de FEI.

Weusthof legt uit: “Ik heb eerst ook andere rijders gepolst of ze kandidaat wilden zijn, maar die wilden niet. Zelf vind ik bijvoorbeeld Koos de Ronde of Bram Chardon daar heel geschikt voor. Maar niets doen is voor mij ook geen optie en ik vind dat er in elk geval een Nederlander in moet zitten. Alle menners die in 2016 en 2017 hebben deelgenomen aan een WK in een van de verschillende categorieën mogen tot 23 september stemmen. Daar zitten in elk geval veel Nederlanders bij, dus ik ga nog wel even proberen hun stem te krijgen..”

“Ik ben communicatief ingesteld en gewend mijn mening duidelijk te geven, waarbij ik naar het belang van alle menners kijk”, motiveert hij zijn kandidatuur. “Met veel plezier wil ik de stem van andere paardensporters zijn. Natuurlijk ben ik gericht op de ontwikkeling van de mensport én vind ik het welzijn van de paarden uiterst belangrijk.”

Foto's © Krzistina Horvath/Hoefnet

Meer Mennen

KRONENBERG – Antonie ter Harmsel sloot zondag het CAI in Kronenberg bij de tweespannen als derde af. De Rijssenaar dankte die fraaie klassering aan... (21-04-2019)
KRONENBERG – Met een uitstekende marathon bewees Mark Weusthof zaterdag de aansluiting met de absolute wereldtop te hebben terug gevonden. De menner... (20-04-2019)
ROSSUM – Mark Weusthof begint met een optimistisch gevoel aan een nieuw menseizoen. Tijdens de jaarlijkse sponsor- en relatiedag van de stichting... (07-04-2019)
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Marijke Hammink zijn het nieuwe menseizoen uitstekend begonnen. Tijdens de derde editie van de internationale... (31-03-2019)
EPE – Na een langdurige ziekte is maandag op 79-jarige leeftijd paardenman pur sang en mensporticoon Tjeerd Velstra overleden.  (26-02-2019)
DREBKAU - Antonie ter Harmsel moest zondag bij de internationale tweespanwedstrijd in het Duitse Drebkau uiteindelijk tevreden zijn met de achtste... (16-09-2018)
DREBKAU – Antonie ter Harmsel is de internationale tweespanwedstrijd in het Duitse Drebkau begonnen met een zevende plaats in de dressuur. (15-09-2018)
TUBBERGEN – Een dag na zijn veelbesproken drie dagen durende optreden in het Duitse Donaueschingen stond Mark Weusthof (foto boven) maandagavond... (20-08-2018)
OIRSCHOT – Marijke Hammink heeft zondag in Oirschot met haar vierspan pony’s op superieure wijze haar eerste nationale titel in de hoogste klasse... (19-08-2018)
DONAUESCHINGEN – Mark Weusthof sloot de internationale menwedstrijd in Donaueschingen zondag met een foutloze vaardigheid af en eindigde als negende... (19-08-2018)
OIRSCHOT – Marijke Hammink heeft prima vooruitzichten op een nieuwe Nederlandse titel bij de vierspannen pony’s. Met een uitstekende marathon legde... (19-08-2018)
DONAUESCHINGEN – Hij was op liefst vijf van de zeven hindernissen duidelijk de snelste, maar de marathon bij de vierspannen in Donaueschingen draaide... (19-08-2018)
DONAUESCHINGEN – Mark Weusthof zag donderdag een keurige dressuurproef tijdens de internationale menwedstrijden in het Duitse Donaueschingen niet op... (17-08-2018)
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel bezorgde zichzelf zondag een flinke opsteker door in de afsluitende kegeltjesproef bij de tweespannen in Beekbergen... (12-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof schoof op de laatste dag van het Paardenspektakel in Beekbergen nog een plekje op. Hij werd uiteindelijk vijfde en het had... (12-08-2018)
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel (bovenste foto) en Raymond Letteboer lieten zich zaterdag van hun beste kant zien tijdens de marathon voor... (11-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof kan een stunt in de strijd om het nationaal kampioenschap voor vierspanrijders na zaterdag uit zijn hoofd zetten. Na de... (11-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof reed vrijdag een op zich nette dressuurproef, maar moest na het eerste onderdeel van de internationale menwedstrijd in... (10-08-2018)
RIESENBECK – Mark Weusthof kan terugkijken op een geslaagd optreden in het Duitse Riesenbeck. Na een voortreffelijke dressuurproef viel de vijfde... (24-06-2018)
RIESENBECK – Mark Weusthof is de internationale vierspanwedstrijd in Riesenbeck uitstekend begonnen. De Rossummer reed een prima dressuurproef,... (23-06-2018)