STAPONDERDELEN MATIG IN DRESSUUR DOOR HETE ACHTERPONY

Marijke Hammink niet fortuinlijk

MINDEN - Marijke Hammink was vrijdag als tweede teamlid niet bijzonder fortuinlijk in haar dressuurproef tijdens de wereldkampioenschappen tweespannen pony’s in het Duitse Minden. Haar imposant bewegende linker achterpony werd gaandeweg de proef steeds heter en daar hadden vooral de staponderdelen onder te lijden. Ze werd zestiende op het eerste onderdeel van het WK.

Door de 60,17 strafpunten zal ze er zaterdag in haar favoriete onderdeel behoorlijk aan moeten trekken. De acht zeer uitdagend hindernissen van de marathon kunnen echter nog heel wat verschuivingen teweeg brengen. “Vooral omdat Marijke op dit parcours vast goed uit de voeten kan”, toont bondscoach Ad Aarts zich hoopvol. “Maar het is wel te hopen dat het enigszins droog is, want anders valt er in de blubber te weinig verschil te maken”.

Edith Chardon ging daar als vijfde starter goed mee om. Na een strak gereden dressuur stond zij bij het merendeel van de juryleden op de eerste plaats, hetgeen een resultaat van 46,25 opleverde, waaraan uiteindelijk niemand meer kon tippen. Met deze uitslag bracht ze de achterstand van het Nederlands team op Duitsland na de enkel- en tweespannen met ruim vier punten terug. Na haar afgroeten volgde er echter even een moment van schrik. Door het gejuich van het talrijke publiek werd haar span even heet en stormde richting uitgang, waar het gelukkig door het begeleidingsteam kon worden opgevangen.

Het dichtst bij kwam Jan de Boer, die dit jaar als individueel deelnemer van de partij is. Zijn Welshpony’s gaven een mooie voorstelling die met 47,72 werd beloond. Jannes Kinds leverde een evenwichtige proef af, waarin hij weinig risico’s nam. Met 54,92 landde hij nog binnen de top 10. Joey van der Ham ging het minder voorspoedig af. Een van zijn pony’s stond niet stil en dribbelde in de stap, hetgeen de juryleden in een negatieve beoordelingsspiraal bracht en hem 67,31 strafpunten opleverde.

Nederland is weer opgeklommen naar de tweede plaats in de teamranking. België volgt na de derde plaats van Tinne Bax met een kleine achterstand op plaats drie.

Bondscoach Ad Aarts was vandaag met het teamresultaat goed tevreden. “Vandaag was een keerpunt binnen de wedstrijd, zoals ik het ook had verwacht. Het verschil van Edith met de rest had nog water groter kunnen zijn, maar dit biedt wel perspectief.” (Bron: Hoefnet)

Foto © Krisztina Horvath/Hoefnet

Meer Mennen

»
DENEKAMP – Manege De Zonnebeek aan de Brandlichterweg verkeerde afgelopen weekend tijdens de afsluiting van Euregio Indoor Denekamp in... (15-11-2023)
»
BORNERBROEK – Marijke Hammink is zeer verguld met haar nominatie voor de prestigieuze FEI Awards 2023. (12-10-2023)
»
LE PIN AU HARAS – De Twentse menners Eline Mentink en Rens Egberink hielden op de slotdag van het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Hars de... (30-09-2023)
»
LE PIN AU HARAS – Debutante Eline Mentink is het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Haras vrijdag prima begonnen. Met een score van 52,98... (29-09-2023)
»
ROSSUM – In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een... (24-09-2023)
»
OIRSCHOT – Met een zege in de afsluitende vaardigheid liet Marijke Hammink er zondag in Oirschot geen twijfel meer over bestaan, wie zich tot... (03-09-2023)
»
OIRSCHOT – Marijke Hammink leidt ook na de marathon bij het WK vierspannen voor pony’s, maar de marge met naaste belager Yannik Scherer uit... (02-09-2023)
»
OIRSCHOT – Regerend kampioen Marijke Hammink is de strijd om de wereldtitel vierspannen pony’s in Oirschot vrijdag prima begonnen. De menster uit... (02-09-2023)
»
EXLOO – Mark Weusthof sloot zondag met een brok in de keel het EK in Exloo af. Na zijn laatste wedstrijd als vierspanrijder in eigen land werd hij... (27-08-2023)
»
EXLOO – De marathon van het EK vierspannen in Exloo bracht Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof niet wat ze ervan hadden verwacht. De Rijssenaar... (26-08-2023)
»
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof eindigden tijdens de dressuurproef van het EK vierspannen in Exloo op posities in de tweede helft van de... (25-08-2023)
»
EXLOO – Voor Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof begint het EK vierspannen vrijdag met de dressuurproef. Ter Harmsel komt als laatste voor de pauze... (24-08-2023)
»
NOTTER - Behalve de menners Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof speelt nog een Twentenaar een belangrijke rol tijdens het EK vierspannen, dat van... (23-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is er zondag niet in geslaagd het nationaal kampioenschap bij de tweespannen in de klasse Z met een medaille af te sluiten. In... (20-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink ligt ook na de marathon van het NK tweespannen in de klasse Z op medaillekoers. Na een tiende plek in de rit door de... (19-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is het NK tweespannen in de klasse Z uitstekend begonnen. In Harich (Gaasterland) zegevierde ze in het eerste onderdeel. Ze... (19-08-2023)
»
ROSSUM - Mark Weusthof houdt het na dit seizoen voor gezien als vierspanrijder. De menner uit Rossum heeft dit laten weten aan zijn sponsors en via... (16-08-2023)
»
Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in... (16-08-2023)
»
ERMELO - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof gaan zoals verwacht als individueel deelnemer van start bij het EK vierspannen in Exloo. De titelstrijd... (06-08-2023)
»
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof sloten het NK vierspannen in Beekbergen zondag af op de posities die ze zaterdag al innamen na de... (30-07-2023)