IJsbrand Chardon op de praatstoel

ROSSUM - IJsbrand Chardon zat zaterdag op de praatstoel tijdens de jubileumavond van de stichting Twents Vierspan. Het levende monument van de Nederlandse mensport mocht zich verheugen in een grote belangstelling. De bezoekers in de bomvolle tent genoten van zijn boeiende verhalen, waarbij vooral zijn ervaringen met eerst Theo Weusthof en daarna diens zoon Mark de revue passeerden. Met beiden veroverde Chardon, zelf vier keer individueel wereldkampioen, twee keer een mondiale titel.

Het werd zaterdag, in samenspraak met Mark Weusthof, een mooi avondje op de terreinen van de menner uit Rossum, waarbij prachtige anekdotes en emotievolle momenten uit het verleden aan de orde kwamen. Zo keek IJsbrand Chardon met veel plezier terug op de tijd dat hij als jong talent in een equipe terecht kwam met de gelouterde Tjeerd Velstra en Theo Weusthof.

“Met Theo klikte het heel goed”, liet de 28-voudig nationaal kampioen uit Den Hoorn zijn gehoor weten. “Hij was een soort vaderfiguur voor me, die het meest rustig was van allemaal. Hij presteerde vooral in de marathon ook nog eens dingen die voor ons onmogelijk leken en zag altijd wel een gaatje naar de kortste weg. Voor ons team was hij echt goud waard, als mens maar ook omdat hij ijzersterk was in de marathon en de vaardigheid.  Met heel veel dank ook aan Martin Bossink, die ongelooflijk belangrijk was voor het span van Theo en enorm goed kon bekijken waar in de marathon de winst te halen viel.”

Nadat Theo Weusthof de teugels van zijn vierspan had overgedragen aan zijn zoon Mark en vervolgens door een noodlottig ongeval overleed, bleef de innige band met Rossum intact. “Bij wedstrijden verkennen we vaak samen het parcours, we weten precies wat we aan elkaar hebben en helpen elkaar waar dat kan.”

Geweldige marathon
Volgens Chardon moet Mark Weusthof, al is hij geen full prof, in staat worden geacht de sprong naar de nationale top drie weer te maken. “Omdat hij net als Theo een geweldige marathon kan rijden en in de vaardigheid foutloos kan blijven. Dan kun je een belangrijke inbreng hebben in een team. Vergeet trouwens bovendien niet dat geen land zoveel goede menners heeft als Nederland. Ook als je zoals Mark en Herman ter Harmsel hier bij de top vijf of zes van ons land hoort, ben je gewoon een van de beste rijders ter wereld.”

Voorlopig gaat IJsbrand  Chardon er overigens niet van uit dat een eventuele terugkeer van Mark Weusthof in Oranje ten koste gaat van zijn eigen plek. Want aan stoppen denkt de maestro van het vierspan rijden nog bepaald niet, liet hij weten op een vraag van gespreksleider Willem Pfeiffer van Hippisch Twente. “Dat ga ik pas doen als ik in de gaten krijg dat ik geen kans meer heb om te winnen. Ik ben te veel sportman om anoniem rond te rijden, daar voel ik helemaal  niets voor. Maar zoals het nu nog steeds gaat, zijn ze nog niet van me af. Want winnen blijft leuk.”

Pijlen richting WK 2020
Mark Weusthof richt zijn pijlen vooral op het WK van 2020, dat vrijwel zeker in het Limburgse Horst wordt verreden. Dan moet zijn nu nog jonge span in opbouw geroutineerd genoeg zijn om weer een rol van betekenis te kunnen spelen in de international schijnwerpers. “Ik ga door met de paarden die ik vorig seizoen al had”, beloofde de lange koetsier aan zijn trouwe volgers.

“Ze hebben toen al veel meer gepresteerd dan ik zelf voor mogelijk had gehouden en geven me veel vertrouwen dat we nog een mooie toekomst voor ons hebben. Reëel gezien komen het EK van dit jaar in Göteborg en het WK van volgend jaar in Amerika nog wat te vroeg. Maar als ik de kans krijg me daarvoor te plaatsen, zal ik die natuurlijk niet aan me voorbij laten gaan.”

Topsport en gezelligheid
Hij mag daarbij op de volledige steun rekenen van Alfons Engbers, die ondertussen heeft toegezegd zijn bijdrage aan het Twentse Vierspan te verhogen, nu de Amerikaanse hoofdsponsor Heather Briggs van de Belle Grey Farm om persoonlijke redenen is afgehaakt. Engbers, ook zelf nog volop actief in de mensport, was al een van de sponsors van het eerste uur, net als Johan Spenkelink. Beiden verhaalden zaterdag onder leiding van Erik Eshuis op smeuïge wijze over 25 jaar Twents Vierspan.

Een stichting, die ook na 25 jaar nog springlevend is en een onmisbare bijdrage levert aan de rol die Mark Weusthof in de vierspansport vervult en wil blijven spelen. En die zoals Weusthof het uitdrukt, een schoolvoorbeeld is van hoe topsport en gezelligheid hand in hand kunnen gaan.

Meer Mennen

DONAUESCHINGEN – Met een schitterende zege in de vaardigheidsproef revancheerde Mark Weusthof zich zondag op perfecte wijze voor de deceptie van een... (18-08-2019)
DONAUESCHINGEN - Mark Weusthof kan een toppositie in de strijd om het EK vierspannen vergeten. De menner uit Rossum liep zaterdag tijdens de marathon... (17-08-2019)
DONAUESCHINGEN – Mark Weusthof is het EK voor vierspanrijders in Donauseschingen goed begonnen met een dertiende plaats in de dressuur. (16-08-2019)
DONAUESCHINGEN - Mark Weusthof begint vrijdagmiddag als dertigste starter aan het EK vierspannen. (16-08-2019)
TUBBERGEN - De organisatie van de Schröder Masterclass heeft besloten de menavond van vanavond af te gelasten in verband met het slechte weer. (12-08-2019)
ERMELO – Antonie ter Harmsel en Raymond Letteboer mogen hun koffers alvast inpakken voor het WK mennen voor tweespannen. (11-08-2019)
HULSBERG – Antonie ter Harmsel beaamde het na afloop van de strijd om het nationaal kampioenschap voor tweespannen in Hulsberg volmondig: “Het was... (04-08-2019)
HULSBERG – Antonie ter Hamsel en Raymond Letteboer (foto) liggen goed op koers voor deelname aan de strijd om de wereldtitel voor tweespannen in het... (04-08-2019)
HULSBERG – Antonie ter Harmsel is het NK tweespannen in het Limburgse Hulsberg goed begonnen. De Rijssenaar eindigde vrijdag als derde in de dressuur... (03-08-2019)
ROSSUM – Mark Weusthof mikt bij het EK vierspannen, van 14 tot en met 18 augustus in het Duitse Donaueschingen, op een plek net naast het podium. “... (26-07-2019)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof was niet eerder zo dicht bij zijn eerste nationale titel bij de vierspannen als dit weekeinde. Op een verrassende slotdag... (30-06-2019)
BEEKBERGEN – In de aanloop naar het WK tweespannen in het Duitse Drebkau heeft Antonie ter Harmsel zijn visitekaartje nadrukkelijk afgegeven.   (30-06-2019)
ALMELO - De organisatie van de Almeloe Ruiterdagen heeft besloten de voor zondag geplande koetsentocht af te gelasten en deze te verplaatsen naar... (29-06-2019)
BEEKBERGEN – Twee Twentse menners heersten zaterdag in de marathon bij de tweespannen tijdens het CAI Beekbergen. Raymond Letteboer zegevierde op het... (29-06-2019)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof klom zaterdag in Beekbergen door een vijfde plaats in de marathon naar de zevende positie in de rangschikking. (29-06-2019)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof heeft na de dressuur bij het CAI Beekbergen de absolute topfavoriet voor de nationale titel Koos de Ronde nog aardig in... (29-06-2019)
ALMELO – De vierde editie van de koetsentocht van de Almelose Ruiterdagen gaat zondag 30 juni dwars door het centrum van Almelo, met zelfs een pauze... (28-06-2019)
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel is voorlopig de beste Nederlander bij de tweespanrijders in Beekbergen. De Rijssenaar sloot de dressuur donderdag... (27-06-2019)
RIESENBECK – Mark Weusthof heeft een goed weekend in het Duitse Riesenbeck achter de rug. De menner uit Rossum eindigde in de internationale... (24-06-2019)
RIESENBECK – Mark Weusthof is prima begonnen aan de internationale menwedstrijd in het Duitse Riesenbeck. De vierspanrijder uit Rossum sloot de... (22-06-2019)