IJsbrand Chardon op de praatstoel

ROSSUM - IJsbrand Chardon zat zaterdag op de praatstoel tijdens de jubileumavond van de stichting Twents Vierspan. Het levende monument van de Nederlandse mensport mocht zich verheugen in een grote belangstelling. De bezoekers in de bomvolle tent genoten van zijn boeiende verhalen, waarbij vooral zijn ervaringen met eerst Theo Weusthof en daarna diens zoon Mark de revue passeerden. Met beiden veroverde Chardon, zelf vier keer individueel wereldkampioen, twee keer een mondiale titel.

Het werd zaterdag, in samenspraak met Mark Weusthof, een mooi avondje op de terreinen van de menner uit Rossum, waarbij prachtige anekdotes en emotievolle momenten uit het verleden aan de orde kwamen. Zo keek IJsbrand Chardon met veel plezier terug op de tijd dat hij als jong talent in een equipe terecht kwam met de gelouterde Tjeerd Velstra en Theo Weusthof.

“Met Theo klikte het heel goed”, liet de 28-voudig nationaal kampioen uit Den Hoorn zijn gehoor weten. “Hij was een soort vaderfiguur voor me, die het meest rustig was van allemaal. Hij presteerde vooral in de marathon ook nog eens dingen die voor ons onmogelijk leken en zag altijd wel een gaatje naar de kortste weg. Voor ons team was hij echt goud waard, als mens maar ook omdat hij ijzersterk was in de marathon en de vaardigheid.  Met heel veel dank ook aan Martin Bossink, die ongelooflijk belangrijk was voor het span van Theo en enorm goed kon bekijken waar in de marathon de winst te halen viel.”

Nadat Theo Weusthof de teugels van zijn vierspan had overgedragen aan zijn zoon Mark en vervolgens door een noodlottig ongeval overleed, bleef de innige band met Rossum intact. “Bij wedstrijden verkennen we vaak samen het parcours, we weten precies wat we aan elkaar hebben en helpen elkaar waar dat kan.”

Geweldige marathon
Volgens Chardon moet Mark Weusthof, al is hij geen full prof, in staat worden geacht de sprong naar de nationale top drie weer te maken. “Omdat hij net als Theo een geweldige marathon kan rijden en in de vaardigheid foutloos kan blijven. Dan kun je een belangrijke inbreng hebben in een team. Vergeet trouwens bovendien niet dat geen land zoveel goede menners heeft als Nederland. Ook als je zoals Mark en Herman ter Harmsel hier bij de top vijf of zes van ons land hoort, ben je gewoon een van de beste rijders ter wereld.”

Voorlopig gaat IJsbrand  Chardon er overigens niet van uit dat een eventuele terugkeer van Mark Weusthof in Oranje ten koste gaat van zijn eigen plek. Want aan stoppen denkt de maestro van het vierspan rijden nog bepaald niet, liet hij weten op een vraag van gespreksleider Willem Pfeiffer van Hippisch Twente. “Dat ga ik pas doen als ik in de gaten krijg dat ik geen kans meer heb om te winnen. Ik ben te veel sportman om anoniem rond te rijden, daar voel ik helemaal  niets voor. Maar zoals het nu nog steeds gaat, zijn ze nog niet van me af. Want winnen blijft leuk.”

Pijlen richting WK 2020
Mark Weusthof richt zijn pijlen vooral op het WK van 2020, dat vrijwel zeker in het Limburgse Horst wordt verreden. Dan moet zijn nu nog jonge span in opbouw geroutineerd genoeg zijn om weer een rol van betekenis te kunnen spelen in de international schijnwerpers. “Ik ga door met de paarden die ik vorig seizoen al had”, beloofde de lange koetsier aan zijn trouwe volgers.

“Ze hebben toen al veel meer gepresteerd dan ik zelf voor mogelijk had gehouden en geven me veel vertrouwen dat we nog een mooie toekomst voor ons hebben. Reëel gezien komen het EK van dit jaar in Göteborg en het WK van volgend jaar in Amerika nog wat te vroeg. Maar als ik de kans krijg me daarvoor te plaatsen, zal ik die natuurlijk niet aan me voorbij laten gaan.”

Topsport en gezelligheid
Hij mag daarbij op de volledige steun rekenen van Alfons Engbers, die ondertussen heeft toegezegd zijn bijdrage aan het Twentse Vierspan te verhogen, nu de Amerikaanse hoofdsponsor Heather Briggs van de Belle Grey Farm om persoonlijke redenen is afgehaakt. Engbers, ook zelf nog volop actief in de mensport, was al een van de sponsors van het eerste uur, net als Johan Spenkelink. Beiden verhaalden zaterdag onder leiding van Erik Eshuis op smeuïge wijze over 25 jaar Twents Vierspan.

Een stichting, die ook na 25 jaar nog springlevend is en een onmisbare bijdrage levert aan de rol die Mark Weusthof in de vierspansport vervult en wil blijven spelen. En die zoals Weusthof het uitdrukt, een schoolvoorbeeld is van hoe topsport en gezelligheid hand in hand kunnen gaan.

Meer Mennen

KRONENBERG – Antonie ter Harmsel sloot zondag het CAI in Kronenberg bij de tweespannen als derde af. De Rijssenaar dankte die fraaie klassering aan... (21-04-2019)
KRONENBERG – Met een uitstekende marathon bewees Mark Weusthof zaterdag de aansluiting met de absolute wereldtop te hebben terug gevonden. De menner... (20-04-2019)
ROSSUM – Mark Weusthof begint met een optimistisch gevoel aan een nieuw menseizoen. Tijdens de jaarlijkse sponsor- en relatiedag van de stichting... (07-04-2019)
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Marijke Hammink zijn het nieuwe menseizoen uitstekend begonnen. Tijdens de derde editie van de internationale... (31-03-2019)
EPE – Na een langdurige ziekte is maandag op 79-jarige leeftijd paardenman pur sang en mensporticoon Tjeerd Velstra overleden.  (26-02-2019)
DREBKAU - Antonie ter Harmsel moest zondag bij de internationale tweespanwedstrijd in het Duitse Drebkau uiteindelijk tevreden zijn met de achtste... (16-09-2018)
DREBKAU – Antonie ter Harmsel is de internationale tweespanwedstrijd in het Duitse Drebkau begonnen met een zevende plaats in de dressuur. (15-09-2018)
TUBBERGEN – Een dag na zijn veelbesproken drie dagen durende optreden in het Duitse Donaueschingen stond Mark Weusthof (foto boven) maandagavond... (20-08-2018)
OIRSCHOT – Marijke Hammink heeft zondag in Oirschot met haar vierspan pony’s op superieure wijze haar eerste nationale titel in de hoogste klasse... (19-08-2018)
DONAUESCHINGEN – Mark Weusthof sloot de internationale menwedstrijd in Donaueschingen zondag met een foutloze vaardigheid af en eindigde als negende... (19-08-2018)
OIRSCHOT – Marijke Hammink heeft prima vooruitzichten op een nieuwe Nederlandse titel bij de vierspannen pony’s. Met een uitstekende marathon legde... (19-08-2018)
DONAUESCHINGEN – Hij was op liefst vijf van de zeven hindernissen duidelijk de snelste, maar de marathon bij de vierspannen in Donaueschingen draaide... (19-08-2018)
DONAUESCHINGEN – Mark Weusthof zag donderdag een keurige dressuurproef tijdens de internationale menwedstrijden in het Duitse Donaueschingen niet op... (17-08-2018)
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel bezorgde zichzelf zondag een flinke opsteker door in de afsluitende kegeltjesproef bij de tweespannen in Beekbergen... (12-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof schoof op de laatste dag van het Paardenspektakel in Beekbergen nog een plekje op. Hij werd uiteindelijk vijfde en het had... (12-08-2018)
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel (bovenste foto) en Raymond Letteboer lieten zich zaterdag van hun beste kant zien tijdens de marathon voor... (11-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof kan een stunt in de strijd om het nationaal kampioenschap voor vierspanrijders na zaterdag uit zijn hoofd zetten. Na de... (11-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof reed vrijdag een op zich nette dressuurproef, maar moest na het eerste onderdeel van de internationale menwedstrijd in... (10-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof begint vrijdag om 11.55 uur als een van de favorieten voor de nationale titel bij de vierspannen tijdens de internationale... (09-08-2018)
RIESENBECK – Mark Weusthof kan terugkijken op een geslaagd optreden in het Duitse Riesenbeck. Na een voortreffelijke dressuurproef viel de vijfde... (24-06-2018)