IJsbrand Chardon op de praatstoel

ROSSUM - IJsbrand Chardon zat zaterdag op de praatstoel tijdens de jubileumavond van de stichting Twents Vierspan. Het levende monument van de Nederlandse mensport mocht zich verheugen in een grote belangstelling. De bezoekers in de bomvolle tent genoten van zijn boeiende verhalen, waarbij vooral zijn ervaringen met eerst Theo Weusthof en daarna diens zoon Mark de revue passeerden. Met beiden veroverde Chardon, zelf vier keer individueel wereldkampioen, twee keer een mondiale titel.

Het werd zaterdag, in samenspraak met Mark Weusthof, een mooi avondje op de terreinen van de menner uit Rossum, waarbij prachtige anekdotes en emotievolle momenten uit het verleden aan de orde kwamen. Zo keek IJsbrand Chardon met veel plezier terug op de tijd dat hij als jong talent in een equipe terecht kwam met de gelouterde Tjeerd Velstra en Theo Weusthof.

“Met Theo klikte het heel goed”, liet de 28-voudig nationaal kampioen uit Den Hoorn zijn gehoor weten. “Hij was een soort vaderfiguur voor me, die het meest rustig was van allemaal. Hij presteerde vooral in de marathon ook nog eens dingen die voor ons onmogelijk leken en zag altijd wel een gaatje naar de kortste weg. Voor ons team was hij echt goud waard, als mens maar ook omdat hij ijzersterk was in de marathon en de vaardigheid.  Met heel veel dank ook aan Martin Bossink, die ongelooflijk belangrijk was voor het span van Theo en enorm goed kon bekijken waar in de marathon de winst te halen viel.”

Nadat Theo Weusthof de teugels van zijn vierspan had overgedragen aan zijn zoon Mark en vervolgens door een noodlottig ongeval overleed, bleef de innige band met Rossum intact. “Bij wedstrijden verkennen we vaak samen het parcours, we weten precies wat we aan elkaar hebben en helpen elkaar waar dat kan.”

Geweldige marathon
Volgens Chardon moet Mark Weusthof, al is hij geen full prof, in staat worden geacht de sprong naar de nationale top drie weer te maken. “Omdat hij net als Theo een geweldige marathon kan rijden en in de vaardigheid foutloos kan blijven. Dan kun je een belangrijke inbreng hebben in een team. Vergeet trouwens bovendien niet dat geen land zoveel goede menners heeft als Nederland. Ook als je zoals Mark en Herman ter Harmsel hier bij de top vijf of zes van ons land hoort, ben je gewoon een van de beste rijders ter wereld.”

Voorlopig gaat IJsbrand  Chardon er overigens niet van uit dat een eventuele terugkeer van Mark Weusthof in Oranje ten koste gaat van zijn eigen plek. Want aan stoppen denkt de maestro van het vierspan rijden nog bepaald niet, liet hij weten op een vraag van gespreksleider Willem Pfeiffer van Hippisch Twente. “Dat ga ik pas doen als ik in de gaten krijg dat ik geen kans meer heb om te winnen. Ik ben te veel sportman om anoniem rond te rijden, daar voel ik helemaal  niets voor. Maar zoals het nu nog steeds gaat, zijn ze nog niet van me af. Want winnen blijft leuk.”

Pijlen richting WK 2020
Mark Weusthof richt zijn pijlen vooral op het WK van 2020, dat vrijwel zeker in het Limburgse Horst wordt verreden. Dan moet zijn nu nog jonge span in opbouw geroutineerd genoeg zijn om weer een rol van betekenis te kunnen spelen in de international schijnwerpers. “Ik ga door met de paarden die ik vorig seizoen al had”, beloofde de lange koetsier aan zijn trouwe volgers.

“Ze hebben toen al veel meer gepresteerd dan ik zelf voor mogelijk had gehouden en geven me veel vertrouwen dat we nog een mooie toekomst voor ons hebben. Reëel gezien komen het EK van dit jaar in Göteborg en het WK van volgend jaar in Amerika nog wat te vroeg. Maar als ik de kans krijg me daarvoor te plaatsen, zal ik die natuurlijk niet aan me voorbij laten gaan.”

Topsport en gezelligheid
Hij mag daarbij op de volledige steun rekenen van Alfons Engbers, die ondertussen heeft toegezegd zijn bijdrage aan het Twentse Vierspan te verhogen, nu de Amerikaanse hoofdsponsor Heather Briggs van de Belle Grey Farm om persoonlijke redenen is afgehaakt. Engbers, ook zelf nog volop actief in de mensport, was al een van de sponsors van het eerste uur, net als Johan Spenkelink. Beiden verhaalden zaterdag onder leiding van Erik Eshuis op smeuïge wijze over 25 jaar Twents Vierspan.

Een stichting, die ook na 25 jaar nog springlevend is en een onmisbare bijdrage levert aan de rol die Mark Weusthof in de vierspansport vervult en wil blijven spelen. En die zoals Weusthof het uitdrukt, een schoolvoorbeeld is van hoe topsport en gezelligheid hand in hand kunnen gaan.

Meer Mennen

»
DENEKAMP – Manege De Zonnebeek aan de Brandlichterweg verkeerde afgelopen weekend tijdens de afsluiting van Euregio Indoor Denekamp in... (15-11-2023)
»
BORNERBROEK – Marijke Hammink is zeer verguld met haar nominatie voor de prestigieuze FEI Awards 2023. (12-10-2023)
»
LE PIN AU HARAS – De Twentse menners Eline Mentink en Rens Egberink hielden op de slotdag van het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Hars de... (30-09-2023)
»
LE PIN AU HARAS – Debutante Eline Mentink is het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Haras vrijdag prima begonnen. Met een score van 52,98... (29-09-2023)
»
ROSSUM – In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een... (24-09-2023)
»
OIRSCHOT – Met een zege in de afsluitende vaardigheid liet Marijke Hammink er zondag in Oirschot geen twijfel meer over bestaan, wie zich tot... (03-09-2023)
»
OIRSCHOT – Marijke Hammink leidt ook na de marathon bij het WK vierspannen voor pony’s, maar de marge met naaste belager Yannik Scherer uit... (02-09-2023)
»
OIRSCHOT – Regerend kampioen Marijke Hammink is de strijd om de wereldtitel vierspannen pony’s in Oirschot vrijdag prima begonnen. De menster uit... (02-09-2023)
»
EXLOO – Mark Weusthof sloot zondag met een brok in de keel het EK in Exloo af. Na zijn laatste wedstrijd als vierspanrijder in eigen land werd hij... (27-08-2023)
»
EXLOO – De marathon van het EK vierspannen in Exloo bracht Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof niet wat ze ervan hadden verwacht. De Rijssenaar... (26-08-2023)
»
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof eindigden tijdens de dressuurproef van het EK vierspannen in Exloo op posities in de tweede helft van de... (25-08-2023)
»
EXLOO – Voor Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof begint het EK vierspannen vrijdag met de dressuurproef. Ter Harmsel komt als laatste voor de pauze... (24-08-2023)
»
NOTTER - Behalve de menners Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof speelt nog een Twentenaar een belangrijke rol tijdens het EK vierspannen, dat van... (23-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is er zondag niet in geslaagd het nationaal kampioenschap bij de tweespannen in de klasse Z met een medaille af te sluiten. In... (20-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink ligt ook na de marathon van het NK tweespannen in de klasse Z op medaillekoers. Na een tiende plek in de rit door de... (19-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is het NK tweespannen in de klasse Z uitstekend begonnen. In Harich (Gaasterland) zegevierde ze in het eerste onderdeel. Ze... (19-08-2023)
»
ROSSUM - Mark Weusthof houdt het na dit seizoen voor gezien als vierspanrijder. De menner uit Rossum heeft dit laten weten aan zijn sponsors en via... (16-08-2023)
»
Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in... (16-08-2023)
»
ERMELO - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof gaan zoals verwacht als individueel deelnemer van start bij het EK vierspannen in Exloo. De titelstrijd... (06-08-2023)
»
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof sloten het NK vierspannen in Beekbergen zondag af op de posities die ze zaterdag al innamen na de... (30-07-2023)