Goud menteam, brons voor Chardon

RIESENBECK - De Nederlandse menequipe heeft zondag op indrukwekkende wijze de wereldtitel geprolongeerd. Koos de Ronde, Theo Timmerman en IJsbrand Chardon werkten alledrie een foutloze vaardigheidsproef af en permitteerden zich alleen lichte tijdstraffen. IJsbrand Chardon schoof in het individueel klassement door naar brons achter de superieure titelverdediger Boyd Exell (Aus) en Chester Weber (USA). Timmerman en De Ronde eindigden als vierde en zesde.  

Tekst en foto van Willem Pfeiffer

Nederland won in Riesenbeck het landenklassement voor de derde keer op rij en voor de achtste maal in totaal, sinds de titelstrijd in 1972 in Münster voor het eerst werd gehouden. Van een serieuze bedreiging door de Duitsers bleek op de slotdag geen sprake meer. Michael Brauchle kon met zes strafpunten in de vaardigheid Oranje niet verontrusten. Koos de Ronde liep alleen 1,6 strafpunt op omdat hij de tijd niet haalde en Theo Timmerman stelde de titel veilig door alleen 1,1 punt aan zijn totaal toe te voegen omdat de klok hem net voor was. Voor hem had Christoph Sandmann het resultaat van De Ronde al niet kunnen verbeteren.

“Het is mooi dat je mede beslissend bent, maar we hebben dit als team gedaan”, vond Theo Timmerman, die in de individuele rangschikking op de doorgaans ondankbare vierde positie uitkwam. “Maar ik ben hier erg gelukkig mee. Ik heb een ongelooflijke dressuurproef gereden en heb weer een gouden plak in mijn handen. Ik blijf lekker trainen om te proberen de volgende keer ook individueel een medaille te pakken.”

“Dit is het succes van het team”, jubelde bondscoach Harry de Ruyter. “Onze rijders zaten in de vaardigheid allemaal op dezelfde lijn en bleven stuk voor stuk onder de twee strafpunten. Ze hebben er voor geknokt en het karwei super afgemaakt. De homogeniteit is het grootste pluspunt van dit team. Ze wilden voor elkaar gaan en wisten waarom ze iets deden. Natuurlijk rijdt iedereen ook zijn eigen wedstrijd, maar wel met het teambelang in gedachten. Rijd je niet voor jezelf, dan kun je ook niet presteren. En uiteindelijk komt dit het teamresultaat ten goede.”

De bondscoach meldde dat het vaderlandse trio veel aandacht had besteed aan de wave, het lastigste deel van het kegeltjestraject. “Daar hebben we vandaag veel profijt van gehad.”

IJsbrand Chardon voerde voor het individuele klassement de spanning nog wel op door met 1,33 strafpunt zonder hindernisfouten te blijven. Die druk werd de Duitser Georg von Stein te machtig. De in de marathon verrassende oosterbuur tuimelde met 11,11 strafpunt van zijn bronzen plek en maakte een vrije val naar de achtste positie.

Vervolgens was het de beurt aan Chester Weber, bij wie aan het eind van zijn rit een bal van de kegels viel. Omdat de Amerikaan de tijd scherp in de gaten hield, bleef hij IJsbrand Chardon met miniem verschil voor. Voor dé ambassadeur van de Nederlandse mensport was het al zijn twaalfde individuele WK-medaille en zijn vijfde bronzen plak. Verder veroverde hij vier maal het goud en drie keer zilver.

Voor Chardon was het een medaille met een gouden glans. “Twee jaar geleden in Kentucky was ik minder blij met zilver dan nu met brons. Meer zat er nu namelijk niet in. In deze wedstrijd heb ik geen fouten gemaakt en dus kan ik met deze uitslag leven. Zeker omdat ik tot nu toe geen best seizoen heb gedraaid. Was ik in de vaardigheid binnen de tijd gebleven, dan was zelfs zilver nog mogelijk geweest. Maar dan had ik risico moeten nemen op de hindernissen negentien en twintig. Dat zou ik absoluut hebben gedaan als ik kans op goud had gehad. Nu heb ik met verstand gereden en mijn bronzen medaille veilig gesteld.”

Ook Koos de Ronde sloot het WK goed af. “Het is geweldig gaaf met het team weer goud te pakken. Dat geeft toch een trots gevoel en dan weet je weer waarvoor je het allemaal doet. Het mooie van ons is dat wij drie sterke menners hebben voor alle onderdelen en geen land kan ons dat nazeggen. In het individuele klassement ben ik nog twee plekjes gestegen, dat is ook lekker. Daarvoor moest ik risico's nemen, maar dat is goed uitgepakt. Al had ik vooraf op een wat hogere klassering gehoopt. Maar na de dressuur wist ik al dat die er niet in zat. We gaan ons nu gelijk richten op het NK, over twee weken in Breda. Daarna is er tijd genoeg om af te bouwen.”

Het mennen verveelt de koetsier uit Schipluiden nog altijd niet. Het woord stoppen komt nog niet in zijn woordenboek voor. “Aan de top meerijden blijft leuk. Ik ga in elk geval nog twee jaar door tot en met de Wereldruiterspelen in Normandië. En daarna kijk ik wel wat ik daarna doe. Voor het WK van Caen in 2014 zal ik daar geen uitspraken over doen. Als ik roep dat het daar mijn laatste wereldkampioenschap wordt, leg ik mezelf alleen maar onnodig extra druk op. Ik wil daar gewoon weer voor mijn vijfde goud gaan.”

Twijfels waren er nooit over de vraag wie de nieuwe wereldkampioen zou worden. Regerend titelhouder Boyd Exell is momenteel meer dan ooit de absolute keizer van de mensport en duldde in Riesenbeck niemand in zijn buurt. Een tijdstraf, die 5,5 strafpunt kostte, nam hij graag voor lief. “Alles liep gesmeerd, in alle opzichten”, vond de Australiër. “Op zo'n WK moet alles meezitten en dat deed het. Ik ben erg gelukkig.”

Eindstand WK Riesenbeck
1) Boyd Exell (Aus) 122,01 punt
2) Chester Weber (USA) 130,80
3) IJsbrand Chardon (Schipluiden) 131,29
4) Theo Timmerman (Putten) 133,70
5) Christoph Sandmann (Dui) 136,96
6) Koos de Ronde (Zwartewaal) 137,42

Eindstand landenklassement
1) Nederland 256,17 punt
2) Duitsland 271,18
3) USA 289,11
4) Zweden 289,32
5) Hongarije 300,39

Zie ook de website www.riesenbeck2012.de

Op de foto vanaf links IJsbrand Chardon, Theo Timmerman en Koos de Ronde.

Meer Mennen

»
DENEKAMP – Manege De Zonnebeek aan de Brandlichterweg verkeerde afgelopen weekend tijdens de afsluiting van Euregio Indoor Denekamp in... (15-11-2023)
»
BORNERBROEK – Marijke Hammink is zeer verguld met haar nominatie voor de prestigieuze FEI Awards 2023. (12-10-2023)
»
LE PIN AU HARAS – De Twentse menners Eline Mentink en Rens Egberink hielden op de slotdag van het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Hars de... (30-09-2023)
»
LE PIN AU HARAS – Debutante Eline Mentink is het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Haras vrijdag prima begonnen. Met een score van 52,98... (29-09-2023)
»
ROSSUM – In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een... (24-09-2023)
»
OIRSCHOT – Met een zege in de afsluitende vaardigheid liet Marijke Hammink er zondag in Oirschot geen twijfel meer over bestaan, wie zich tot... (03-09-2023)
»
OIRSCHOT – Marijke Hammink leidt ook na de marathon bij het WK vierspannen voor pony’s, maar de marge met naaste belager Yannik Scherer uit... (02-09-2023)
»
OIRSCHOT – Regerend kampioen Marijke Hammink is de strijd om de wereldtitel vierspannen pony’s in Oirschot vrijdag prima begonnen. De menster uit... (02-09-2023)
»
EXLOO – Mark Weusthof sloot zondag met een brok in de keel het EK in Exloo af. Na zijn laatste wedstrijd als vierspanrijder in eigen land werd hij... (27-08-2023)
»
EXLOO – De marathon van het EK vierspannen in Exloo bracht Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof niet wat ze ervan hadden verwacht. De Rijssenaar... (26-08-2023)
»
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof eindigden tijdens de dressuurproef van het EK vierspannen in Exloo op posities in de tweede helft van de... (25-08-2023)
»
EXLOO – Voor Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof begint het EK vierspannen vrijdag met de dressuurproef. Ter Harmsel komt als laatste voor de pauze... (24-08-2023)
»
NOTTER - Behalve de menners Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof speelt nog een Twentenaar een belangrijke rol tijdens het EK vierspannen, dat van... (23-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is er zondag niet in geslaagd het nationaal kampioenschap bij de tweespannen in de klasse Z met een medaille af te sluiten. In... (20-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink ligt ook na de marathon van het NK tweespannen in de klasse Z op medaillekoers. Na een tiende plek in de rit door de... (19-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is het NK tweespannen in de klasse Z uitstekend begonnen. In Harich (Gaasterland) zegevierde ze in het eerste onderdeel. Ze... (19-08-2023)
»
ROSSUM - Mark Weusthof houdt het na dit seizoen voor gezien als vierspanrijder. De menner uit Rossum heeft dit laten weten aan zijn sponsors en via... (16-08-2023)
»
Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in... (16-08-2023)
»
ERMELO - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof gaan zoals verwacht als individueel deelnemer van start bij het EK vierspannen in Exloo. De titelstrijd... (06-08-2023)
»
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof sloten het NK vierspannen in Beekbergen zondag af op de posities die ze zaterdag al innamen na de... (30-07-2023)