Geen hoofdrol voor Twentse menners

HORST - De Twentse menners zijn er bij de internationale wedstrijden in Horst niet in geslaagd een hoofdrol op te eisen. Bij de vierspannen eindigde Mark Weusthof als veertiende en als vijfde in de strijd om het nationaal kampioenschap. In de afsluitende kegeltjesproef zakte hij een plek. Antonie ter Harmsel kon zijn vierde positie bij de tweespannen in de vaardigheid niet vasthouden en eindigde als achtste, twee plaatsen hoger dan Raymond Letteboer.

De medailles bij het NK werden verdeeld door Koos de Ronde (goud), Bram Chardon (zilver) en diens vader IJsbrand (brons). De 28-voudig titelhouder van Nederland werd op de laatste dag gepasseerd door zijn zoon, die zaterdag al de marathon al had gewonnen en ook in de vaardigheid de beste Nederlander was.  Het drietal was echter niet opgewassen tegen de superieure Boyd Exell, die in het afsluitende onderdeel ruim voldoende had aan zijn vierde plek. Opmerkelijk was wel dat Theo Timmerman, de laatste jaren vaste keus in Oranje, een flink gat moest toestaan ten opzichte van coming-man Bram Chardon en als twaalfde in het eindklassement Mark Weusthof maar amper de baas bleef. 

Nog wat te doen
Mark Weusthof, die zijn vizier vooral richt op het WK van 2020 dat vrijwel zeker in Horst wordt gehouden, toonde zich realistisch. “We moeten het ermee doen. Het was niet slecht hoor, maar ook niet echt top. In de marathon stond ik twintig seconden stil in de eerste hindernis, de dressuur was iets te matig en de vaardigheid hield ook niet bepaald over. Dus ik heb op drie onderdelen nog wel wat te doen. Voor de marathon en de vaardigheid had ik eerlijk gezegd ook wel een beetje verwacht dat ik het wat zwaar zou krijgen. In de vaardigheid, waar het parcours moeilijk was en niemand foutloos was, viel een balletje op een poort waar dat niet had gehoeven.”

Weusthof keek wel vol bewondering naar de concurrentie, waarbij natuurlijk Bram Chardon in het oog viel. “Die reed heel goed en is natuurlijk iemand waar we de komende jaren echt rekening mee moeten houden. Maar ook buitenlanders, onder wie veel jonge menners, hebben soms geweldig mooie spannen. Daar zal ik toch tegen op moeten boksen. Tegelijk weet ik dat ik ook weer niet zo gek ver van die top af zit. Drie van mijn vier paarden, Jack, Charly en Follow, hebben het enorm goed gedaan. Eigenlijk bleef alleen Allure dit weekend op alle drie onderdelen bij die drie achter. Hij was niet slecht hoor, maar als ik hem kan vervangen zit ik meteen op alle drie onderdelen een flinke stap hoger.”

Eindstand Horst
1.   Boyd Exell (Aus) 136,90
2.   (en eerste NK) Koos de Ronde 148,22
3.   (en tweede NK) Bram Chardon 152,45
4.   (en derde NK) IJsbrand Chardon 153,71
12. (en vierde NK) Theo Timmerman 177,17

Omdat Antonie ter Harmsel  in de kegeltjesproef niet verder kwam dan de zestiende plaats, kelderde hij bij de tweespanrijders van de vierde naar de achtste stek. Raymond Letteboer gaf één plekje prijs en eindigde tenslotte als tiende.

Foto: Kampioen Koos de Ronde wordt op handen gedragen door links Bram en rechts IJsbrand Chardon. Foto © Krisztina Horvath/Hoefnet

Meer Mennen

DONAUESCHINGEN – Met een schitterende zege in de vaardigheidsproef revancheerde Mark Weusthof zich zondag op perfecte wijze voor de deceptie van een... (18-08-2019)
DONAUESCHINGEN - Mark Weusthof kan een toppositie in de strijd om het EK vierspannen vergeten. De menner uit Rossum liep zaterdag tijdens de marathon... (17-08-2019)
DONAUESCHINGEN – Mark Weusthof is het EK voor vierspanrijders in Donauseschingen goed begonnen met een dertiende plaats in de dressuur. (16-08-2019)
DONAUESCHINGEN - Mark Weusthof begint vrijdagmiddag als dertigste starter aan het EK vierspannen. (16-08-2019)
TUBBERGEN - De organisatie van de Schröder Masterclass heeft besloten de menavond van vanavond af te gelasten in verband met het slechte weer. (12-08-2019)
ERMELO – Antonie ter Harmsel en Raymond Letteboer mogen hun koffers alvast inpakken voor het WK mennen voor tweespannen. (11-08-2019)
HULSBERG – Antonie ter Harmsel beaamde het na afloop van de strijd om het nationaal kampioenschap voor tweespannen in Hulsberg volmondig: “Het was... (04-08-2019)
HULSBERG – Antonie ter Hamsel en Raymond Letteboer (foto) liggen goed op koers voor deelname aan de strijd om de wereldtitel voor tweespannen in het... (04-08-2019)
HULSBERG – Antonie ter Harmsel is het NK tweespannen in het Limburgse Hulsberg goed begonnen. De Rijssenaar eindigde vrijdag als derde in de dressuur... (03-08-2019)
ROSSUM – Mark Weusthof mikt bij het EK vierspannen, van 14 tot en met 18 augustus in het Duitse Donaueschingen, op een plek net naast het podium. “... (26-07-2019)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof was niet eerder zo dicht bij zijn eerste nationale titel bij de vierspannen als dit weekeinde. Op een verrassende slotdag... (30-06-2019)
BEEKBERGEN – In de aanloop naar het WK tweespannen in het Duitse Drebkau heeft Antonie ter Harmsel zijn visitekaartje nadrukkelijk afgegeven.   (30-06-2019)
ALMELO - De organisatie van de Almeloe Ruiterdagen heeft besloten de voor zondag geplande koetsentocht af te gelasten en deze te verplaatsen naar... (29-06-2019)
BEEKBERGEN – Twee Twentse menners heersten zaterdag in de marathon bij de tweespannen tijdens het CAI Beekbergen. Raymond Letteboer zegevierde op het... (29-06-2019)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof klom zaterdag in Beekbergen door een vijfde plaats in de marathon naar de zevende positie in de rangschikking. (29-06-2019)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof heeft na de dressuur bij het CAI Beekbergen de absolute topfavoriet voor de nationale titel Koos de Ronde nog aardig in... (29-06-2019)
ALMELO – De vierde editie van de koetsentocht van de Almelose Ruiterdagen gaat zondag 30 juni dwars door het centrum van Almelo, met zelfs een pauze... (28-06-2019)
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel is voorlopig de beste Nederlander bij de tweespanrijders in Beekbergen. De Rijssenaar sloot de dressuur donderdag... (27-06-2019)
RIESENBECK – Mark Weusthof heeft een goed weekend in het Duitse Riesenbeck achter de rug. De menner uit Rossum eindigde in de internationale... (24-06-2019)
RIESENBECK – Mark Weusthof is prima begonnen aan de internationale menwedstrijd in het Duitse Riesenbeck. De vierspanrijder uit Rossum sloot de... (22-06-2019)