Geen hoofdrol voor Twentse menners

HORST - De Twentse menners zijn er bij de internationale wedstrijden in Horst niet in geslaagd een hoofdrol op te eisen. Bij de vierspannen eindigde Mark Weusthof als veertiende en als vijfde in de strijd om het nationaal kampioenschap. In de afsluitende kegeltjesproef zakte hij een plek. Antonie ter Harmsel kon zijn vierde positie bij de tweespannen in de vaardigheid niet vasthouden en eindigde als achtste, twee plaatsen hoger dan Raymond Letteboer.

De medailles bij het NK werden verdeeld door Koos de Ronde (goud), Bram Chardon (zilver) en diens vader IJsbrand (brons). De 28-voudig titelhouder van Nederland werd op de laatste dag gepasseerd door zijn zoon, die zaterdag al de marathon al had gewonnen en ook in de vaardigheid de beste Nederlander was.  Het drietal was echter niet opgewassen tegen de superieure Boyd Exell, die in het afsluitende onderdeel ruim voldoende had aan zijn vierde plek. Opmerkelijk was wel dat Theo Timmerman, de laatste jaren vaste keus in Oranje, een flink gat moest toestaan ten opzichte van coming-man Bram Chardon en als twaalfde in het eindklassement Mark Weusthof maar amper de baas bleef. 

Nog wat te doen
Mark Weusthof, die zijn vizier vooral richt op het WK van 2020 dat vrijwel zeker in Horst wordt gehouden, toonde zich realistisch. “We moeten het ermee doen. Het was niet slecht hoor, maar ook niet echt top. In de marathon stond ik twintig seconden stil in de eerste hindernis, de dressuur was iets te matig en de vaardigheid hield ook niet bepaald over. Dus ik heb op drie onderdelen nog wel wat te doen. Voor de marathon en de vaardigheid had ik eerlijk gezegd ook wel een beetje verwacht dat ik het wat zwaar zou krijgen. In de vaardigheid, waar het parcours moeilijk was en niemand foutloos was, viel een balletje op een poort waar dat niet had gehoeven.”

Weusthof keek wel vol bewondering naar de concurrentie, waarbij natuurlijk Bram Chardon in het oog viel. “Die reed heel goed en is natuurlijk iemand waar we de komende jaren echt rekening mee moeten houden. Maar ook buitenlanders, onder wie veel jonge menners, hebben soms geweldig mooie spannen. Daar zal ik toch tegen op moeten boksen. Tegelijk weet ik dat ik ook weer niet zo gek ver van die top af zit. Drie van mijn vier paarden, Jack, Charly en Follow, hebben het enorm goed gedaan. Eigenlijk bleef alleen Allure dit weekend op alle drie onderdelen bij die drie achter. Hij was niet slecht hoor, maar als ik hem kan vervangen zit ik meteen op alle drie onderdelen een flinke stap hoger.”

Eindstand Horst
1.   Boyd Exell (Aus) 136,90
2.   (en eerste NK) Koos de Ronde 148,22
3.   (en tweede NK) Bram Chardon 152,45
4.   (en derde NK) IJsbrand Chardon 153,71
12. (en vierde NK) Theo Timmerman 177,17

Omdat Antonie ter Harmsel  in de kegeltjesproef niet verder kwam dan de zestiende plaats, kelderde hij bij de tweespanrijders van de vierde naar de achtste stek. Raymond Letteboer gaf één plekje prijs en eindigde tenslotte als tiende.

Foto: Kampioen Koos de Ronde wordt op handen gedragen door links Bram en rechts IJsbrand Chardon. Foto © Krisztina Horvath/Hoefnet

Meer Mennen

»
DENEKAMP – Manege De Zonnebeek aan de Brandlichterweg verkeerde afgelopen weekend tijdens de afsluiting van Euregio Indoor Denekamp in... (15-11-2023)
»
BORNERBROEK – Marijke Hammink is zeer verguld met haar nominatie voor de prestigieuze FEI Awards 2023. (12-10-2023)
»
LE PIN AU HARAS – De Twentse menners Eline Mentink en Rens Egberink hielden op de slotdag van het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Hars de... (30-09-2023)
»
LE PIN AU HARAS – Debutante Eline Mentink is het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Haras vrijdag prima begonnen. Met een score van 52,98... (29-09-2023)
»
ROSSUM – In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een... (24-09-2023)
»
OIRSCHOT – Met een zege in de afsluitende vaardigheid liet Marijke Hammink er zondag in Oirschot geen twijfel meer over bestaan, wie zich tot... (03-09-2023)
»
OIRSCHOT – Marijke Hammink leidt ook na de marathon bij het WK vierspannen voor pony’s, maar de marge met naaste belager Yannik Scherer uit... (02-09-2023)
»
OIRSCHOT – Regerend kampioen Marijke Hammink is de strijd om de wereldtitel vierspannen pony’s in Oirschot vrijdag prima begonnen. De menster uit... (02-09-2023)
»
EXLOO – Mark Weusthof sloot zondag met een brok in de keel het EK in Exloo af. Na zijn laatste wedstrijd als vierspanrijder in eigen land werd hij... (27-08-2023)
»
EXLOO – De marathon van het EK vierspannen in Exloo bracht Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof niet wat ze ervan hadden verwacht. De Rijssenaar... (26-08-2023)
»
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof eindigden tijdens de dressuurproef van het EK vierspannen in Exloo op posities in de tweede helft van de... (25-08-2023)
»
EXLOO – Voor Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof begint het EK vierspannen vrijdag met de dressuurproef. Ter Harmsel komt als laatste voor de pauze... (24-08-2023)
»
NOTTER - Behalve de menners Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof speelt nog een Twentenaar een belangrijke rol tijdens het EK vierspannen, dat van... (23-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is er zondag niet in geslaagd het nationaal kampioenschap bij de tweespannen in de klasse Z met een medaille af te sluiten. In... (20-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink ligt ook na de marathon van het NK tweespannen in de klasse Z op medaillekoers. Na een tiende plek in de rit door de... (19-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is het NK tweespannen in de klasse Z uitstekend begonnen. In Harich (Gaasterland) zegevierde ze in het eerste onderdeel. Ze... (19-08-2023)
»
ROSSUM - Mark Weusthof houdt het na dit seizoen voor gezien als vierspanrijder. De menner uit Rossum heeft dit laten weten aan zijn sponsors en via... (16-08-2023)
»
Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in... (16-08-2023)
»
ERMELO - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof gaan zoals verwacht als individueel deelnemer van start bij het EK vierspannen in Exloo. De titelstrijd... (06-08-2023)
»
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof sloten het NK vierspannen in Beekbergen zondag af op de posities die ze zaterdag al innamen na de... (30-07-2023)