Geen hoofdrol voor Twentse menners

HORST - De Twentse menners zijn er bij de internationale wedstrijden in Horst niet in geslaagd een hoofdrol op te eisen. Bij de vierspannen eindigde Mark Weusthof als veertiende en als vijfde in de strijd om het nationaal kampioenschap. In de afsluitende kegeltjesproef zakte hij een plek. Antonie ter Harmsel kon zijn vierde positie bij de tweespannen in de vaardigheid niet vasthouden en eindigde als achtste, twee plaatsen hoger dan Raymond Letteboer.

De medailles bij het NK werden verdeeld door Koos de Ronde (goud), Bram Chardon (zilver) en diens vader IJsbrand (brons). De 28-voudig titelhouder van Nederland werd op de laatste dag gepasseerd door zijn zoon, die zaterdag al de marathon al had gewonnen en ook in de vaardigheid de beste Nederlander was.  Het drietal was echter niet opgewassen tegen de superieure Boyd Exell, die in het afsluitende onderdeel ruim voldoende had aan zijn vierde plek. Opmerkelijk was wel dat Theo Timmerman, de laatste jaren vaste keus in Oranje, een flink gat moest toestaan ten opzichte van coming-man Bram Chardon en als twaalfde in het eindklassement Mark Weusthof maar amper de baas bleef. 

Nog wat te doen
Mark Weusthof, die zijn vizier vooral richt op het WK van 2020 dat vrijwel zeker in Horst wordt gehouden, toonde zich realistisch. “We moeten het ermee doen. Het was niet slecht hoor, maar ook niet echt top. In de marathon stond ik twintig seconden stil in de eerste hindernis, de dressuur was iets te matig en de vaardigheid hield ook niet bepaald over. Dus ik heb op drie onderdelen nog wel wat te doen. Voor de marathon en de vaardigheid had ik eerlijk gezegd ook wel een beetje verwacht dat ik het wat zwaar zou krijgen. In de vaardigheid, waar het parcours moeilijk was en niemand foutloos was, viel een balletje op een poort waar dat niet had gehoeven.”

Weusthof keek wel vol bewondering naar de concurrentie, waarbij natuurlijk Bram Chardon in het oog viel. “Die reed heel goed en is natuurlijk iemand waar we de komende jaren echt rekening mee moeten houden. Maar ook buitenlanders, onder wie veel jonge menners, hebben soms geweldig mooie spannen. Daar zal ik toch tegen op moeten boksen. Tegelijk weet ik dat ik ook weer niet zo gek ver van die top af zit. Drie van mijn vier paarden, Jack, Charly en Follow, hebben het enorm goed gedaan. Eigenlijk bleef alleen Allure dit weekend op alle drie onderdelen bij die drie achter. Hij was niet slecht hoor, maar als ik hem kan vervangen zit ik meteen op alle drie onderdelen een flinke stap hoger.”

Eindstand Horst
1.   Boyd Exell (Aus) 136,90
2.   (en eerste NK) Koos de Ronde 148,22
3.   (en tweede NK) Bram Chardon 152,45
4.   (en derde NK) IJsbrand Chardon 153,71
12. (en vierde NK) Theo Timmerman 177,17

Omdat Antonie ter Harmsel  in de kegeltjesproef niet verder kwam dan de zestiende plaats, kelderde hij bij de tweespanrijders van de vierde naar de achtste stek. Raymond Letteboer gaf één plekje prijs en eindigde tenslotte als tiende.

Foto: Kampioen Koos de Ronde wordt op handen gedragen door links Bram en rechts IJsbrand Chardon. Foto © Krisztina Horvath/Hoefnet

Meer Mennen

KRONENBERG – Antonie ter Harmsel sloot zondag het CAI in Kronenberg bij de tweespannen als derde af. De Rijssenaar dankte die fraaie klassering aan... (21-04-2019)
KRONENBERG – Met een uitstekende marathon bewees Mark Weusthof zaterdag de aansluiting met de absolute wereldtop te hebben terug gevonden. De menner... (20-04-2019)
ROSSUM – Mark Weusthof begint met een optimistisch gevoel aan een nieuw menseizoen. Tijdens de jaarlijkse sponsor- en relatiedag van de stichting... (07-04-2019)
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Marijke Hammink zijn het nieuwe menseizoen uitstekend begonnen. Tijdens de derde editie van de internationale... (31-03-2019)
EPE – Na een langdurige ziekte is maandag op 79-jarige leeftijd paardenman pur sang en mensporticoon Tjeerd Velstra overleden.  (26-02-2019)
DREBKAU - Antonie ter Harmsel moest zondag bij de internationale tweespanwedstrijd in het Duitse Drebkau uiteindelijk tevreden zijn met de achtste... (16-09-2018)
DREBKAU – Antonie ter Harmsel is de internationale tweespanwedstrijd in het Duitse Drebkau begonnen met een zevende plaats in de dressuur. (15-09-2018)
TUBBERGEN – Een dag na zijn veelbesproken drie dagen durende optreden in het Duitse Donaueschingen stond Mark Weusthof (foto boven) maandagavond... (20-08-2018)
OIRSCHOT – Marijke Hammink heeft zondag in Oirschot met haar vierspan pony’s op superieure wijze haar eerste nationale titel in de hoogste klasse... (19-08-2018)
DONAUESCHINGEN – Mark Weusthof sloot de internationale menwedstrijd in Donaueschingen zondag met een foutloze vaardigheid af en eindigde als negende... (19-08-2018)
OIRSCHOT – Marijke Hammink heeft prima vooruitzichten op een nieuwe Nederlandse titel bij de vierspannen pony’s. Met een uitstekende marathon legde... (19-08-2018)
DONAUESCHINGEN – Hij was op liefst vijf van de zeven hindernissen duidelijk de snelste, maar de marathon bij de vierspannen in Donaueschingen draaide... (19-08-2018)
DONAUESCHINGEN – Mark Weusthof zag donderdag een keurige dressuurproef tijdens de internationale menwedstrijden in het Duitse Donaueschingen niet op... (17-08-2018)
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel bezorgde zichzelf zondag een flinke opsteker door in de afsluitende kegeltjesproef bij de tweespannen in Beekbergen... (12-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof schoof op de laatste dag van het Paardenspektakel in Beekbergen nog een plekje op. Hij werd uiteindelijk vijfde en het had... (12-08-2018)
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel (bovenste foto) en Raymond Letteboer lieten zich zaterdag van hun beste kant zien tijdens de marathon voor... (11-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof kan een stunt in de strijd om het nationaal kampioenschap voor vierspanrijders na zaterdag uit zijn hoofd zetten. Na de... (11-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof reed vrijdag een op zich nette dressuurproef, maar moest na het eerste onderdeel van de internationale menwedstrijd in... (10-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof begint vrijdag om 11.55 uur als een van de favorieten voor de nationale titel bij de vierspannen tijdens de internationale... (09-08-2018)
RIESENBECK – Mark Weusthof kan terugkijken op een geslaagd optreden in het Duitse Riesenbeck. Na een voortreffelijke dressuurproef viel de vijfde... (24-06-2018)