ALBERGENAAR IN DIEPENHEIM VERRAST DOOR BENOEMING TOT LID IN ORDE VAN ORANJE NASSAU

Erik Eshuis is even sprakeloos…

ALBERGEN – Erik Eshuis staat vooral al jaren bekend als een deskundig commentator, die niet uitgepraat raakt als het om aanspanningen en paarden gaat. Zondag was hij echter eventjes sprakeloos, toen hij in Diepenheim koninklijk werd onderscheiden als Lid van de Orde van Oranje Nassau.

Op de fraaie terreinen van Kasteel Warmelo kondigde voorzitter van de Nederlandse Vereniging Traditioneel Gerij (NVTG)  tijdens de afsluitende ceremonie van het NK authentiek gerij onverwacht nog een spreker aan: burgemeester Wilmien Haverkamp van Tubbergen.  Zij was naar Diepenheim afgereisd om explicateur Erik Eshuis in het zonnetje te zetten voor zijn vele verdiensten voor de aangespannen sport, het behoud van de traditionele rijtuigen en de kennis daarover.

‘Dit gaat over mij’
De doorgaans niet om woorden verlegen Eshuis stond even met de mond vol tanden. “Wie ben ik om te zeggen dat ik zo’n lintje verdien? Normaal heb ik wel in de gaten als zoiets speelt, maar nu totaal niet. Ik had mijn woordje gedaan tijdens het defilé en de prijsuitreiking van het NK, toen  onze burgemeester opeens in beeld kwam. Toen ze aan het praten was, dacht ik ineens: verdomd, dit gaat over mij.. “

Erik Eshuis genoot  met volle teugen van de waardering. “Het was helemaal geweldig, een hele ervaring. Ik heb ook enorm veel reacties gehad, vooral uit de aangespannen wereld en de authentieke hoek.”

Trouwambtenaar
De Albergenaar verricht tal van activiteiten in de hippische wereld. Hij zet of zette zich intensief in voor het in stand houden van het rijdend cultureel erfgoed, als jurylid en federatievertegenwoordiger van de KNHS, als instructeur en examinator voor cursisten van het koetsiersbewijs. Ook treedt Eshuis al 25 jaar op als trouwambtenaar in zijn gemeente. “Ze vonden daarom dat ik dit lintje moest hebben”, concludeert de behalve door zijn enorme kennis als ‘wandelende paardenencyclopedie’ ook door zijn droge humor bekende commentator, die als gespecialiseerd omroeper het hele land doorkruist en ook geregeld België aandoet.

Overigens is 'horsedidact' Erik Eshuis ook zelf een verwoed verzamelaar van authentiek gerij. In het weekend van zaterdag 5 en zondag 6 oktober zijn belangstellenden van 10.00 tot 16.00 van harte welkom aan de Ootmarsumseweg 33 in Albergen. Ze kunnen dan het koetswerk van de ‘collectioneur’ komen bewonderen tijdens de open dagen van de Twentse koetshuizen. Ook op vier andere adressen in Twente wordt dan het authentiek gerij gepresenteerd.

Meer Mennen

LE PIN AU HARAS – Marijke Hammink trok zondag op imponerende wijze haar wereldtitel vierspannen pony’s over de streep. Na de winst in de marathon was... (19-09-2021)
LE PIN AU HARAS – Marijke Hammink ligt na twee onderdelen bij het WK vierspannen pony’s op goudkoers. De Bornerbroekse won overtuigend de marathon en... (18-09-2021)
LE PIN AU HARAS – Marijke Hammink is het WK vierspannen pony’s in het Franse Le Pin au Haras goed begonnen. In de dressuur eindigde de menster uit... (17-09-2021)
LE PIN AU HARAS – Marloes van ’t Veld is woensdag bij het WK eenspannen voor pony’s goed van start gegaan. Haar dressuurproef met Brandon (Nebo... (16-09-2021)
KRONENBERG –  Met een keurige vijfde plaats in de afsluitende vaardigheid sloot Antonie ter Harmsel zondag het WK tweespannen in Kronenberg af op een... (12-09-2021)
KRONENBERG – Raymond Letteboer en Antonie ter Harmsel hebben na de marathon tijdens het WK tweespannen nog zicht op een plaats bij de beste tien. In... (12-09-2021)
KRONENBERG – Antonie ter Harmsel vond zichzelf vrijdag na de dressuur bij het WK tweespannen terug op de vijftiende plaats in het veld van liefst 97... (10-09-2021)
KRONENBERG – Raymond Letteboer is donderdag prima begonnen aan het WK tweespannen in Kronenberg. De menner uit Oud-Ootmarsum eindigde op de eerste... (09-09-2021)
KRONENBERG – Twee jaar geleden eindigde Antonie ter Harmsel bij het WK voor tweespannen in het Duitse Drebkau al negende in het individuele... (08-09-2021)
KRONENBERG – Met het tweespan waarmee hij onlangs voor de tweede keer in zijn loopbaan de nationale titel veroverde, is Raymond Letteboer net als... (07-09-2021)
BOEDAPEST -  Mark Weusthof heeft het EK vierspannen in Boedapest afgesloten op een uitstekende zevende plaats. De koetsier uit Rossum eindigde in de... (05-09-2021)
BOEDAPEST – Mark Weusthof is zaterdag via een zesde plaats in de marathon tijdens het EK Boedapest gestegen van de vijftiende naar de negende positie... (04-09-2021)
BOEDAPEST – De eerste missie van Mark Weusthof tijdens het EK vierspannen in Boedapest is geslaagd. De Rossummer wilde het eerste onderdeel van de... (03-09-2021)
BOEDAPEST – Mark Weusthof en zijn team hebben maandag hun intrek genomen in het Kincsem Park van Boedapest. Daar, centraal in de Hongaarse hoofdstad... (31-08-2021)
ERMELO - Bondscoach Ad Aarts heeft zoals verwacht Marijke Hammink uit Bornerbroek opgenomen in zijn selectie voor het WK vierspannen pony’s, dat van... (18-08-2021)
DREBKAU – Mark Weusthof kende zondag een perfecte afsluiting van de internationale menwedstrijden in het Duitse Drebkau. Als enige menner slaagde hij... (15-08-2021)
DREBKAU – Mark Weusthof bezet dankzij een derde plaats in de marathon na twee onderdelen de vierde positie tijdens de internationale wedstrijd voor... (14-08-2021)
DREBKAU – Mark Weusthof beleeft dit weekend zijn generale repetitie voor het EK in Boedapest. In het Duitse Drebkau begon hij met een zevende plaats... (13-08-2021)
TUBBERGEN – Zo’n zeventig deelnemers in bijpassende kledij en begeleiders konden zaterdag genieten van een ingelaste rit met authentieke koetsen door... (09-08-2021)
ERMELO (KNHS) – Bondscoach Ad Aarts heeft Mark Weusthof opgenomen in zijn selectie voor het EK vierspannen, van 30 augustus tot en met 5 september in... (06-08-2021)