Dubbelslag Tom Engbers in Saumur

SAUMUR - Met een uitgekiende rit stelde Tom Engbers uit Vasse zondagmiddag ondanks twee strafpunten wegens tijdsoverschrijding zijn eindoverwinning in de menwedstrijd voor tweespannen in Saumur veilig. Ook het Nederlandse tweespanteam, dat behalve door Engbers werd gevormd door Gerard Leijten en Harrie Verstappen, nam het goud mee naar huis. Raymond Letteboer uit Oud Ootmarsum klom op de slotdag nog naar een vierde plaats.

In de afsluitende vaardigheidsproef liet Engbers slechts tijdfouten noteren waardoor hij als winnaar werd gekroond: “Het was ontzettend moeilijk om de tijd in de vaardigheid te halen”, vertelt een dolgelukkige Engbers. “Ik liep halverwege het parcours iets achter en heb toen gas gegeven. Ik ben super tevreden dat ik geen balletjes heb gereden en mijn paarden hebben het geweldig gedaan.”

Bondscoach Harry de Ruyter was dik tevreden over de prestaties van de tweespanrijders in Saumur, die geldt als observatiewedstrijd voor het Wereldkampioenschap: “Ik ben heel blij en ook ontzettend trots op de menners. Alle rijders hebben zich enorm ingezet en er heerste een goede teamgeest. De menners hebben een goede mentaliteit en gaan er helemaal voor. We zijn op de goede weg richting Conty, maar we zijn er nog niet. Een aantal menners moet nog brutaler rijden in de vaardigheid. Dit is het belangrijkste onderdeel, dat zien we iedere keer weer. In dit onderdeel worden de medailles verdeeld.”

Engbers sloot zaterdag de marathon af op de vijfde plaats, maar behield een voordelige marge op zijn naaste concurrent Harrie Verstappen, die het tweede onderdeel won. Raymond Letteboer uit Oud Ootmarsum eindigde in de marathon als zevende. Tom Engbers had vrijdag de dressuur gewonnen tijdens de landenwedstrijd. Hij behaalde een score van 46,21 strafpunten en ging daarmee de Portugees Frederico de Beck vooraf. 

Het kersverse A-kaderlid reed een sterke proef met de 8-jarige Hannoveraan Diamond en de 9-jarige KWPN-ruin Valentino. “Dit zijn dezelfde paarden als in Windsor vorige maand. Ze liepen goed en ik ben tevreden", vertelde de 23-jarige Tom Engbers. De Vassenaar hoopte toen al de leiding vast te kunnen houden in de marathon van zaterdag. "Het is een pittige marathon met acht lange hindernissen op heuvelachtig terrein. Dit soort marathons zijn we niet gewend in Nederland maar ik zie het als een uitdaging. In tegenstelling tot in Windsor, waar ik behoudend heb gereden, ga ik proberen op meer snelheid te rijden." Dat ging Engbers naar behoren af.

Bij de enkelspannen eindigde oud-Twentenaar Frans Hellegers als derde. Hellegers reed met zijn zestienjarige Rheinlander Donnerstolz een voortreffelijke marathon en zijn enthousiasme over zijn tweede plek op dat onderdeel kende geen grenzen. Na twee onderdelen stond hij vierde. Zondag steeg hij nog een plaats in het klassement.

IJsbrand Chardon troefde bij de vierspannen zijn grote rivaal Boyd Exell af op de marathon en de vaardigheid, maar dat gebeurde met minimale marges. De  Australiër pakte daardoor de eindzege. Beiden gingen de concurrentie in Saumur ver vooruit. Theo Timmerman raakte in het water in de problemen, toen zijn koets kantelde. Hij kon de rit wel uitrijden, maar meer dan een negende plaats zat er voor hem niet meer in. (Bron Hoefnet)

Eindstand tweespannen: 1. Tom Engbers 134,27; 2. Gerard Leijten 140,08; 3. Riny Rutjens 147,53; 4. Raymond Letteboer 149,65; 6. Jacob Jan Kramer 151,97. 

Teamuitslag: 1. Nederland 268,44; 2. Frankrijk 329,40; 3. België 345,88

Eindstand eenspannen: 1. Michael Sellier (Fra) 133,66; 2. Pam Neill (Gbr) 133,87; 3. Frans Hellegers (Ned) 142,70.

Eindstand vierspannen: 1. Boyd Exell (Aus) 134,64; 2. IJsbrand Chardon 138,34; 9. Theo Timmerman 234,45.

Voor complete uitslagen zie www.hoefnet.nl

Foto Tom Engbers tijdens de huldiging van Rinaldo de Craen

Meer Mennen

»
DENEKAMP – Manege De Zonnebeek aan de Brandlichterweg verkeerde afgelopen weekend tijdens de afsluiting van Euregio Indoor Denekamp in... (15-11-2023)
»
BORNERBROEK – Marijke Hammink is zeer verguld met haar nominatie voor de prestigieuze FEI Awards 2023. (12-10-2023)
»
LE PIN AU HARAS – De Twentse menners Eline Mentink en Rens Egberink hielden op de slotdag van het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Hars de... (30-09-2023)
»
LE PIN AU HARAS – Debutante Eline Mentink is het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Haras vrijdag prima begonnen. Met een score van 52,98... (29-09-2023)
»
ROSSUM – In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een... (24-09-2023)
»
OIRSCHOT – Met een zege in de afsluitende vaardigheid liet Marijke Hammink er zondag in Oirschot geen twijfel meer over bestaan, wie zich tot... (03-09-2023)
»
OIRSCHOT – Marijke Hammink leidt ook na de marathon bij het WK vierspannen voor pony’s, maar de marge met naaste belager Yannik Scherer uit... (02-09-2023)
»
OIRSCHOT – Regerend kampioen Marijke Hammink is de strijd om de wereldtitel vierspannen pony’s in Oirschot vrijdag prima begonnen. De menster uit... (02-09-2023)
»
EXLOO – Mark Weusthof sloot zondag met een brok in de keel het EK in Exloo af. Na zijn laatste wedstrijd als vierspanrijder in eigen land werd hij... (27-08-2023)
»
EXLOO – De marathon van het EK vierspannen in Exloo bracht Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof niet wat ze ervan hadden verwacht. De Rijssenaar... (26-08-2023)
»
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof eindigden tijdens de dressuurproef van het EK vierspannen in Exloo op posities in de tweede helft van de... (25-08-2023)
»
EXLOO – Voor Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof begint het EK vierspannen vrijdag met de dressuurproef. Ter Harmsel komt als laatste voor de pauze... (24-08-2023)
»
NOTTER - Behalve de menners Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof speelt nog een Twentenaar een belangrijke rol tijdens het EK vierspannen, dat van... (23-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is er zondag niet in geslaagd het nationaal kampioenschap bij de tweespannen in de klasse Z met een medaille af te sluiten. In... (20-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink ligt ook na de marathon van het NK tweespannen in de klasse Z op medaillekoers. Na een tiende plek in de rit door de... (19-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is het NK tweespannen in de klasse Z uitstekend begonnen. In Harich (Gaasterland) zegevierde ze in het eerste onderdeel. Ze... (19-08-2023)
»
ROSSUM - Mark Weusthof houdt het na dit seizoen voor gezien als vierspanrijder. De menner uit Rossum heeft dit laten weten aan zijn sponsors en via... (16-08-2023)
»
Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in... (16-08-2023)
»
ERMELO - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof gaan zoals verwacht als individueel deelnemer van start bij het EK vierspannen in Exloo. De titelstrijd... (06-08-2023)
»
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof sloten het NK vierspannen in Beekbergen zondag af op de posities die ze zaterdag al innamen na de... (30-07-2023)