Chardon en De Ronde achterop

BORDEAUX (KNHS) – Drievoudig wereldbekerkampioen Boyd Exell uit Australië heeft de leiding genomen in de Wereldbekerfinale voor vierspannen in Bordeaux, Frankrijk. IJsbrand Chardon (Den Hoorn) eindigde op vrijdagavond op de derde plaats, Koos de Ronde (Zwartewaal) werd vijfde.

Ondanks het zeer late tijdstip zaten de tribunes in het Parc des Expositions in Bordeaux bomvol en heerste er een fantastische sfeer. Titelverdediger Boyd Exell sloeg een enorm gat met zijn zes concurrenten door ruim vijftien seconden sneller te zijn dan de als tweede geplaatste Hongaar Jozsef Dobrovitz en IJsbrand Chardon. Exell zette met zijn schijnbaar moeiteloos gereden foutloze rit de eerste stap richting zijn vierde opeenvolgende Wereldbekertitel.

IJsbrand Chardon kwam net een seconde tekort om de oude eigenaar van zijn Lipizzanervierspan Dobrovitz voorbij te gaan in de einduitslag. Chardon tikte een balletje van de kegels en kon ternauwernood voorkomen dat er een tweede bal rolde in de staart van het technische parcours van de Duitser Falk Böhnisch: “Na de eerste hindernis was ik de druk kwijt op mijn voorpaarden waardoor ik niet kon sturen zoals ik gewend was. Dit verraste me volledig.” Chardon gebruikte dezelfde optoming als tijdens zijn Wereldbekerzege in Leipzig twee weken geleden, maar zal wat aanpassingen doen voor de finaleronde: “Ik ga proberen een ongelofelijk snel rondje te rijden om de druk op de rest op te voeren.”

Koos de Ronde was op weg om een zeer snelle tijd neer te zetten, maar tikte in de tweede helft van het parcours twee balletjes van de kegels en werd vijfde: “Mijn tempo was goed, de paarden stuurden fijn, maar ik had twee vervelende fouten. Vanavond moet ik gewoon scherp zijn. Het verschil tussen mij en de nummer twee is slechts 2,9 seconden, dus er kan nog van alles gebeuren.”

Zaterdag starten de vierspanrijders op vijftig procent van het verschil met de winnaar. Exell start dus op 0, Dobrovitz start met 7,9 seconden, terwijl Chardon met 8,8 seconden achterstand op Boyd start. De verschillen tussen Dobrovitz, Chardon, Eriksson en De Ronde zijn echter minimaal zodat er een felle strijd zal uitbarsten om een plaats in de top drie. (Bron KNHS)

Foto IJsbrand Chardon van Rinaldo de Craen/Hoefnet

Uitslag eerste wedstrijd CAI-W Finale Bordeaux
1. Boyd Exell (AUS) 112,29
2. Jozsef Dobrovitz (HUN) 128,16
3. IJsbrand Chardon (NED) 129,24
4. Tomas Eriksson (SWE) 130,83
5. Koos de Ronde (NED) 133,93
6. Zoltan Lazar (HUN) 142,01
7. Thibault Coudry (FRA) 147,82

Programma Finale Bordeaux
Zaterdag 4 februari
23.15 uur: wereldbekerwedstrijd

Meer Mennen

RIESENBECK – Mark Weusthof kan terugkijken op een geslaagd optreden in het Duitse Riesenbeck. Na een voortreffelijke dressuurproef viel de vijfde... (24-06-2018)
RIESENBECK – Mark Weusthof is de internationale vierspanwedstrijd in Riesenbeck uitstekend begonnen. De Rossummer reed een prima dressuurproef,... (23-06-2018)
LÄHDEN – Van de drie Twentse deelnemers, die zondag met een kans op de zege aan de afsluitende vaardigheidsproef begonnen tijdens de internationale... (10-06-2018)
LÄHDEN – Twentse menners kraaiden zaterdag victorie na de zware marathon in Lähden. Marijke Hammink gaf de concurrentie het nakijken bij de vierspan... (10-06-2018)
LÄHDEN - In een zonnige ambiance viel Mark Weusthof vrijdag in de prijzen na de dressuurproef van de internationale vierspanwedstrijden in het Duitse... (08-06-2018)
KEISPELT – Marijke Hammink was dit weekend een klasse apart bij de vierspannen pony’s tijdens internationale wedstrijden in het Luxemburgse Keispelt... (28-05-2018)
VALKENSWAARD – Raymond Letteboer en Herman ter Harmsel zijn er in Valkenswaard niet in geslaagd een hoge klassering te realiseren tijdens de... (28-05-2018)
WINDSOR – Mark Weusthof had zich na een goede seizoenouverture in Kronenberg veel voorgesteld van zijn eerste internationale wedstrijd van dit... (13-05-2018)
KRONENBERG – Mark Weusthof (rechts) is het menseizoen uitstekend begonnen. De vierspanrijder uit Rossum eindigde zondag als derde in de... (23-04-2018)
ROSSUM – Mark Weusthof begint vol vertrouwen aan zijn twintigste seizoen als vierspanrijder. In opperbeste stemming presenteerde hij zaterdag tijdens... (08-04-2018)
EXLOO – Marijke Hammink toonde zich afgelopen weekend op alle fronten de sterkste in de wedstrijd voor vierspannen pony’s in Exloo. De Bornerbroekse... (02-04-2018)
DENEKAMP - Bram Chardon toonde zich zaterdagavond superieur bij de vierspannen tijdens de 22ste editie van Euregio Indoor Mennen in de fraai... (13-11-2017)
DENEKAMP - Euregio Indoor Denekamp staat zaterdag 11 en zondag 12 november in het teken van het mennen met twee- en vierspannen paarden en pony’s. De... (10-11-2017)
WIERDEN – De ijzersterk bezette menwedstrijden in Wierden leverden zaterdagavond twee Twentse winnaars op. Raymond Letteboer (foto) zegevierde knap... (29-10-2017)
WIERDEN - Het internationale menseizoen begint zaterdagavond 28 oktober voor menig topmenner bij  Indoor Wierden. Om 17.30 uur rijdt in manege De... (28-10-2017)
BREDA – Mark Weusthof beleefde een teleurstellend weekend tijdens Outdoor Breda. De menner uit Rossum begon de driedaagse menwedstrijd in Brabant nog... (11-09-2017)
MINDEN – Marijke Hammink kan na een voor haar schitterende slotdag vol tevredenheid terugblikken op haar eerste deelname aan de mondiale titelstrijd... (21-08-2017)
TUBBERGEN – Dennis Peters verraste maandagavond op het Raadhuisplein van Tubbergen alle toppers in de wedstrijd voor tweespannen tijdens de Schroder... (21-08-2017)
MINDEN - Marijke Hammink deed het zaterdag prima voor het Nederlandse team in de marathon tijdens het WK mennen voor vierspannen pony’s in Minden.... (19-08-2017)
MINDEN - Marijke Hammink was vrijdag als tweede teamlid niet bijzonder fortuinlijk in haar dressuurproef tijdens de wereldkampioenschappen... (19-08-2017)