Chardon en De Ronde achterop

BORDEAUX (KNHS) – Drievoudig wereldbekerkampioen Boyd Exell uit Australië heeft de leiding genomen in de Wereldbekerfinale voor vierspannen in Bordeaux, Frankrijk. IJsbrand Chardon (Den Hoorn) eindigde op vrijdagavond op de derde plaats, Koos de Ronde (Zwartewaal) werd vijfde.

Ondanks het zeer late tijdstip zaten de tribunes in het Parc des Expositions in Bordeaux bomvol en heerste er een fantastische sfeer. Titelverdediger Boyd Exell sloeg een enorm gat met zijn zes concurrenten door ruim vijftien seconden sneller te zijn dan de als tweede geplaatste Hongaar Jozsef Dobrovitz en IJsbrand Chardon. Exell zette met zijn schijnbaar moeiteloos gereden foutloze rit de eerste stap richting zijn vierde opeenvolgende Wereldbekertitel.

IJsbrand Chardon kwam net een seconde tekort om de oude eigenaar van zijn Lipizzanervierspan Dobrovitz voorbij te gaan in de einduitslag. Chardon tikte een balletje van de kegels en kon ternauwernood voorkomen dat er een tweede bal rolde in de staart van het technische parcours van de Duitser Falk Böhnisch: “Na de eerste hindernis was ik de druk kwijt op mijn voorpaarden waardoor ik niet kon sturen zoals ik gewend was. Dit verraste me volledig.” Chardon gebruikte dezelfde optoming als tijdens zijn Wereldbekerzege in Leipzig twee weken geleden, maar zal wat aanpassingen doen voor de finaleronde: “Ik ga proberen een ongelofelijk snel rondje te rijden om de druk op de rest op te voeren.”

Koos de Ronde was op weg om een zeer snelle tijd neer te zetten, maar tikte in de tweede helft van het parcours twee balletjes van de kegels en werd vijfde: “Mijn tempo was goed, de paarden stuurden fijn, maar ik had twee vervelende fouten. Vanavond moet ik gewoon scherp zijn. Het verschil tussen mij en de nummer twee is slechts 2,9 seconden, dus er kan nog van alles gebeuren.”

Zaterdag starten de vierspanrijders op vijftig procent van het verschil met de winnaar. Exell start dus op 0, Dobrovitz start met 7,9 seconden, terwijl Chardon met 8,8 seconden achterstand op Boyd start. De verschillen tussen Dobrovitz, Chardon, Eriksson en De Ronde zijn echter minimaal zodat er een felle strijd zal uitbarsten om een plaats in de top drie. (Bron KNHS)

Foto IJsbrand Chardon van Rinaldo de Craen/Hoefnet

Uitslag eerste wedstrijd CAI-W Finale Bordeaux
1. Boyd Exell (AUS) 112,29
2. Jozsef Dobrovitz (HUN) 128,16
3. IJsbrand Chardon (NED) 129,24
4. Tomas Eriksson (SWE) 130,83
5. Koos de Ronde (NED) 133,93
6. Zoltan Lazar (HUN) 142,01
7. Thibault Coudry (FRA) 147,82

Programma Finale Bordeaux
Zaterdag 4 februari
23.15 uur: wereldbekerwedstrijd

Meer Mennen

DREBKAU - Antonie ter Harmsel moest zondag bij de internationale tweespanwedstrijd in het Duitse Drebkau uiteindelijk tevreden zijn met de achtste... (16-09-2018)
DREBKAU – Antonie ter Harmsel is de internationale tweespanwedstrijd in het Duitse Drebkau begonnen met een zevende plaats in de dressuur. (15-09-2018)
TUBBERGEN – Een dag na zijn veelbesproken drie dagen durende optreden in het Duitse Donaueschingen stond Mark Weusthof (foto boven) maandagavond... (20-08-2018)
OIRSCHOT – Marijke Hammink heeft zondag in Oirschot met haar vierspan pony’s op superieure wijze haar eerste nationale titel in de hoogste klasse... (19-08-2018)
DONAUESCHINGEN – Mark Weusthof sloot de internationale menwedstrijd in Donaueschingen zondag met een foutloze vaardigheid af en eindigde als negende... (19-08-2018)
OIRSCHOT – Marijke Hammink heeft prima vooruitzichten op een nieuwe Nederlandse titel bij de vierspannen pony’s. Met een uitstekende marathon legde... (19-08-2018)
DONAUESCHINGEN – Hij was op liefst vijf van de zeven hindernissen duidelijk de snelste, maar de marathon bij de vierspannen in Donaueschingen draaide... (19-08-2018)
DONAUESCHINGEN – Mark Weusthof zag donderdag een keurige dressuurproef tijdens de internationale menwedstrijden in het Duitse Donaueschingen niet op... (17-08-2018)
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel bezorgde zichzelf zondag een flinke opsteker door in de afsluitende kegeltjesproef bij de tweespannen in Beekbergen... (12-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof schoof op de laatste dag van het Paardenspektakel in Beekbergen nog een plekje op. Hij werd uiteindelijk vijfde en het had... (12-08-2018)
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel (bovenste foto) en Raymond Letteboer lieten zich zaterdag van hun beste kant zien tijdens de marathon voor... (11-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof kan een stunt in de strijd om het nationaal kampioenschap voor vierspanrijders na zaterdag uit zijn hoofd zetten. Na de... (11-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof reed vrijdag een op zich nette dressuurproef, maar moest na het eerste onderdeel van de internationale menwedstrijd in... (10-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof begint vrijdag om 11.55 uur als een van de favorieten voor de nationale titel bij de vierspannen tijdens de internationale... (09-08-2018)
RIESENBECK – Mark Weusthof kan terugkijken op een geslaagd optreden in het Duitse Riesenbeck. Na een voortreffelijke dressuurproef viel de vijfde... (24-06-2018)
RIESENBECK – Mark Weusthof is de internationale vierspanwedstrijd in Riesenbeck uitstekend begonnen. De Rossummer reed een prima dressuurproef,... (23-06-2018)
LÄHDEN – Van de drie Twentse deelnemers, die zondag met een kans op de zege aan de afsluitende vaardigheidsproef begonnen tijdens de internationale... (10-06-2018)
LÄHDEN – Twentse menners kraaiden zaterdag victorie na de zware marathon in Lähden. Marijke Hammink gaf de concurrentie het nakijken bij de vierspan... (10-06-2018)
LÄHDEN - In een zonnige ambiance viel Mark Weusthof vrijdag in de prijzen na de dressuurproef van de internationale vierspanwedstrijden in het Duitse... (08-06-2018)
KEISPELT – Marijke Hammink was dit weekend een klasse apart bij de vierspannen pony’s tijdens internationale wedstrijden in het Luxemburgse Keispelt... (28-05-2018)