RIJSSENAAR GRIJPT OP SLOTDAG TWEESPANTITEL, TOM ENGBERS TWEEDE

Antonie ter Harmsel lacht het laatst

HULSBERG – Antonie ter Harmsel is zondag in Hulsberg voor het eerst in zijn menloopbaan nationaal kampioen in klasse 4 bij de tweespannen geworden. Na een uitermate spannend duel bleef de koetsier uit Rijssen zijn concurrent Tom Engbers uit Vasse net de baas. De loodzware vaardigheidsproef bleek uiteindelijk doorslaggevend, want daarin passeerde Ter Harmsel alsnog in het klassement. Stan van Eijk pakte het brons.

De twee Tukkers heersten op de eerste onderdelen, de dressuur en de marathon. Tom Engbers was de sterkste in de dressuur. Antonie ter Harmsel bleef hem in de marathon net voor, maar kon Engbers in het tussenklassement net niet voorbij steken. Bij het kegeltjes rijden gebeurde echter alsnog wat niemand meer voor mogelijk leek te houden.

De nieuwe kampioen: “Het was een heel lastige proef met een moeilijke bodem van harde klei, waar de koetsen alle kanten op gleden behalve in de richting waar ze naar toe moesten. Nadat ik er drie ballen had afgegooid, dacht ik dat het voor Tom een makkie zou worden. Hij begon ook rustig en goed, maar rekenwonder als hij is ging hij steeds sneller rijden. Hij kon zich bijna dertien strafpunten permitteren, maar aan het eind ging het toch nog fout bij hem.”

Eerste verliezer
Tom Engbers toonde zich na afloop nuchter: “Ik ben jammer genoeg geen kampioen, maar eerste verliezer. De vaardigheid was zwaar, absoluut een NK waardig. Ondanks de drie ballen die Antonie eraf gooide, heb ik het helaas niet kunnen afmaken. Maar als je bedenkt dat ik na het WK van 2013 ruim drie jaar niet op dit niveau heb gereden, mag ik niet ontevreden zijn. Als ik er op poort achttien geen bal had laten vallen, had ik de wedstrijd rustig uit kunnen rijden. Nu wist ik dat ik snel moest zijn en jammer genoeg viel er op 20 nog één.”

Maar ook met zilver is Tom Engbers een serieuze kandidaat om het EK in het Sloveense Lipica -van 19 tot en met 24 september- te halen. “Dat was eerst niet de insteek, maar nu het redelijk loopt, wil ik zelf ook wel.”

Puzzelstukjes
De derde Twentenaar in Hulsberg was Raymond Letteboer, enkele weken geleden in Valkenswaard nog de beste Nederlander tijdens de eerste van drie observatiewedstrijden voor het WK. Hij werd nu zesde. De menner uit Oud-Ootmarsum: “Het lukte dit weekend allemaal net niet. De puzzelstukjes vielen eventjes niet echt op de goede plek. De paarden deden het prima, maar ze moesten duidelijk wennen aan het heuvelachtige terrein. Zelfs in de dressuur en vaardigheid was dat niet vlak.”

De beslissing over de vijf man sterke WK-afvaardiging van Oranje valt bij de derde observatiewedstrijd, van 3 tot en met 6 augustus in Beekbergen. Daar moeten de drie Tukkers in de slag met vijf concurrenten hun tickets veilig stellen. Het vertrouwen is er. Antonie ter Harmsel: “De overwinning in Hulsberg werkt daar natuurlijk wel bij mee. Al met al zijn mijn dressuur en marathon heel stabiel op dit moment. De vaardigheid blijft voor mij het moeilijkste onderdeel. Dat lukt de ene keer nog beter dan de andere keer.”

Tom Engbers: “Ik hoop de komende weken nog meer een eenheid met mijn span te worden. Bij het WK moet ik namelijk wel wat te zoeken hebben. Maar we zijn op de goede weg en hebben nog even tijd.”

En Raymond Letteboer: “Beekbergen wordt de scherprechter, daar heb ik mijn zinnen op gezet. Ik ga ervan uit dat ik een goede kans heb, maar het wordt spannend. Want een groep van zes tot acht man is erg aan elkaar gewaagd.”

Eindstand NK tweespannen
1.  Antonie ter Harmsel 162,86.
2.  Tom Engbers 165,29
3.  Stan van Eijk 168,17
4.  Harrie Verstappen 171,18
5.  Erik Couwenberg 171,26
6.  Raymond Letteboer 176,48
11.Rens Egberink 191,99
13.Geert Dijkhof 201,23

Foto's © Robert Rikkert (boven) en Krisztina Horvat/Hoefnet

Meer Mennen

KRONENBERG – Antonie ter Harmsel sloot zondag het CAI in Kronenberg bij de tweespannen als derde af. De Rijssenaar dankte die fraaie klassering aan... (21-04-2019)
KRONENBERG – Met een uitstekende marathon bewees Mark Weusthof zaterdag de aansluiting met de absolute wereldtop te hebben terug gevonden. De menner... (20-04-2019)
ROSSUM – Mark Weusthof begint met een optimistisch gevoel aan een nieuw menseizoen. Tijdens de jaarlijkse sponsor- en relatiedag van de stichting... (07-04-2019)
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Marijke Hammink zijn het nieuwe menseizoen uitstekend begonnen. Tijdens de derde editie van de internationale... (31-03-2019)
EPE – Na een langdurige ziekte is maandag op 79-jarige leeftijd paardenman pur sang en mensporticoon Tjeerd Velstra overleden.  (26-02-2019)
DREBKAU - Antonie ter Harmsel moest zondag bij de internationale tweespanwedstrijd in het Duitse Drebkau uiteindelijk tevreden zijn met de achtste... (16-09-2018)
DREBKAU – Antonie ter Harmsel is de internationale tweespanwedstrijd in het Duitse Drebkau begonnen met een zevende plaats in de dressuur. (15-09-2018)
TUBBERGEN – Een dag na zijn veelbesproken drie dagen durende optreden in het Duitse Donaueschingen stond Mark Weusthof (foto boven) maandagavond... (20-08-2018)
OIRSCHOT – Marijke Hammink heeft zondag in Oirschot met haar vierspan pony’s op superieure wijze haar eerste nationale titel in de hoogste klasse... (19-08-2018)
DONAUESCHINGEN – Mark Weusthof sloot de internationale menwedstrijd in Donaueschingen zondag met een foutloze vaardigheid af en eindigde als negende... (19-08-2018)
OIRSCHOT – Marijke Hammink heeft prima vooruitzichten op een nieuwe Nederlandse titel bij de vierspannen pony’s. Met een uitstekende marathon legde... (19-08-2018)
DONAUESCHINGEN – Hij was op liefst vijf van de zeven hindernissen duidelijk de snelste, maar de marathon bij de vierspannen in Donaueschingen draaide... (19-08-2018)
DONAUESCHINGEN – Mark Weusthof zag donderdag een keurige dressuurproef tijdens de internationale menwedstrijden in het Duitse Donaueschingen niet op... (17-08-2018)
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel bezorgde zichzelf zondag een flinke opsteker door in de afsluitende kegeltjesproef bij de tweespannen in Beekbergen... (12-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof schoof op de laatste dag van het Paardenspektakel in Beekbergen nog een plekje op. Hij werd uiteindelijk vijfde en het had... (12-08-2018)
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel (bovenste foto) en Raymond Letteboer lieten zich zaterdag van hun beste kant zien tijdens de marathon voor... (11-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof kan een stunt in de strijd om het nationaal kampioenschap voor vierspanrijders na zaterdag uit zijn hoofd zetten. Na de... (11-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof reed vrijdag een op zich nette dressuurproef, maar moest na het eerste onderdeel van de internationale menwedstrijd in... (10-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof begint vrijdag om 11.55 uur als een van de favorieten voor de nationale titel bij de vierspannen tijdens de internationale... (09-08-2018)
RIESENBECK – Mark Weusthof kan terugkijken op een geslaagd optreden in het Duitse Riesenbeck. Na een voortreffelijke dressuurproef viel de vijfde... (24-06-2018)