RIJSSENAAR GRIJPT OP SLOTDAG TWEESPANTITEL, TOM ENGBERS TWEEDE

Antonie ter Harmsel lacht het laatst

HULSBERG – Antonie ter Harmsel is zondag in Hulsberg voor het eerst in zijn menloopbaan nationaal kampioen in klasse 4 bij de tweespannen geworden. Na een uitermate spannend duel bleef de koetsier uit Rijssen zijn concurrent Tom Engbers uit Vasse net de baas. De loodzware vaardigheidsproef bleek uiteindelijk doorslaggevend, want daarin passeerde Ter Harmsel alsnog in het klassement. Stan van Eijk pakte het brons.

De twee Tukkers heersten op de eerste onderdelen, de dressuur en de marathon. Tom Engbers was de sterkste in de dressuur. Antonie ter Harmsel bleef hem in de marathon net voor, maar kon Engbers in het tussenklassement net niet voorbij steken. Bij het kegeltjes rijden gebeurde echter alsnog wat niemand meer voor mogelijk leek te houden.

De nieuwe kampioen: “Het was een heel lastige proef met een moeilijke bodem van harde klei, waar de koetsen alle kanten op gleden behalve in de richting waar ze naar toe moesten. Nadat ik er drie ballen had afgegooid, dacht ik dat het voor Tom een makkie zou worden. Hij begon ook rustig en goed, maar rekenwonder als hij is ging hij steeds sneller rijden. Hij kon zich bijna dertien strafpunten permitteren, maar aan het eind ging het toch nog fout bij hem.”

Eerste verliezer
Tom Engbers toonde zich na afloop nuchter: “Ik ben jammer genoeg geen kampioen, maar eerste verliezer. De vaardigheid was zwaar, absoluut een NK waardig. Ondanks de drie ballen die Antonie eraf gooide, heb ik het helaas niet kunnen afmaken. Maar als je bedenkt dat ik na het WK van 2013 ruim drie jaar niet op dit niveau heb gereden, mag ik niet ontevreden zijn. Als ik er op poort achttien geen bal had laten vallen, had ik de wedstrijd rustig uit kunnen rijden. Nu wist ik dat ik snel moest zijn en jammer genoeg viel er op 20 nog één.”

Maar ook met zilver is Tom Engbers een serieuze kandidaat om het EK in het Sloveense Lipica -van 19 tot en met 24 september- te halen. “Dat was eerst niet de insteek, maar nu het redelijk loopt, wil ik zelf ook wel.”

Puzzelstukjes
De derde Twentenaar in Hulsberg was Raymond Letteboer, enkele weken geleden in Valkenswaard nog de beste Nederlander tijdens de eerste van drie observatiewedstrijden voor het WK. Hij werd nu zesde. De menner uit Oud-Ootmarsum: “Het lukte dit weekend allemaal net niet. De puzzelstukjes vielen eventjes niet echt op de goede plek. De paarden deden het prima, maar ze moesten duidelijk wennen aan het heuvelachtige terrein. Zelfs in de dressuur en vaardigheid was dat niet vlak.”

De beslissing over de vijf man sterke WK-afvaardiging van Oranje valt bij de derde observatiewedstrijd, van 3 tot en met 6 augustus in Beekbergen. Daar moeten de drie Tukkers in de slag met vijf concurrenten hun tickets veilig stellen. Het vertrouwen is er. Antonie ter Harmsel: “De overwinning in Hulsberg werkt daar natuurlijk wel bij mee. Al met al zijn mijn dressuur en marathon heel stabiel op dit moment. De vaardigheid blijft voor mij het moeilijkste onderdeel. Dat lukt de ene keer nog beter dan de andere keer.”

Tom Engbers: “Ik hoop de komende weken nog meer een eenheid met mijn span te worden. Bij het WK moet ik namelijk wel wat te zoeken hebben. Maar we zijn op de goede weg en hebben nog even tijd.”

En Raymond Letteboer: “Beekbergen wordt de scherprechter, daar heb ik mijn zinnen op gezet. Ik ga ervan uit dat ik een goede kans heb, maar het wordt spannend. Want een groep van zes tot acht man is erg aan elkaar gewaagd.”

Eindstand NK tweespannen
1.  Antonie ter Harmsel 162,86.
2.  Tom Engbers 165,29
3.  Stan van Eijk 168,17
4.  Harrie Verstappen 171,18
5.  Erik Couwenberg 171,26
6.  Raymond Letteboer 176,48
11.Rens Egberink 191,99
13.Geert Dijkhof 201,23

Foto's © Robert Rikkert (boven) en Krisztina Horvat/Hoefnet

Meer Mennen

»
DENEKAMP – Manege De Zonnebeek aan de Brandlichterweg verkeerde afgelopen weekend tijdens de afsluiting van Euregio Indoor Denekamp in... (15-11-2023)
»
BORNERBROEK – Marijke Hammink is zeer verguld met haar nominatie voor de prestigieuze FEI Awards 2023. (12-10-2023)
»
LE PIN AU HARAS – De Twentse menners Eline Mentink en Rens Egberink hielden op de slotdag van het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Hars de... (30-09-2023)
»
LE PIN AU HARAS – Debutante Eline Mentink is het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Haras vrijdag prima begonnen. Met een score van 52,98... (29-09-2023)
»
ROSSUM – In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een... (24-09-2023)
»
OIRSCHOT – Met een zege in de afsluitende vaardigheid liet Marijke Hammink er zondag in Oirschot geen twijfel meer over bestaan, wie zich tot... (03-09-2023)
»
OIRSCHOT – Marijke Hammink leidt ook na de marathon bij het WK vierspannen voor pony’s, maar de marge met naaste belager Yannik Scherer uit... (02-09-2023)
»
OIRSCHOT – Regerend kampioen Marijke Hammink is de strijd om de wereldtitel vierspannen pony’s in Oirschot vrijdag prima begonnen. De menster uit... (02-09-2023)
»
EXLOO – Mark Weusthof sloot zondag met een brok in de keel het EK in Exloo af. Na zijn laatste wedstrijd als vierspanrijder in eigen land werd hij... (27-08-2023)
»
EXLOO – De marathon van het EK vierspannen in Exloo bracht Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof niet wat ze ervan hadden verwacht. De Rijssenaar... (26-08-2023)
»
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof eindigden tijdens de dressuurproef van het EK vierspannen in Exloo op posities in de tweede helft van de... (25-08-2023)
»
EXLOO – Voor Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof begint het EK vierspannen vrijdag met de dressuurproef. Ter Harmsel komt als laatste voor de pauze... (24-08-2023)
»
NOTTER - Behalve de menners Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof speelt nog een Twentenaar een belangrijke rol tijdens het EK vierspannen, dat van... (23-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is er zondag niet in geslaagd het nationaal kampioenschap bij de tweespannen in de klasse Z met een medaille af te sluiten. In... (20-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink ligt ook na de marathon van het NK tweespannen in de klasse Z op medaillekoers. Na een tiende plek in de rit door de... (19-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is het NK tweespannen in de klasse Z uitstekend begonnen. In Harich (Gaasterland) zegevierde ze in het eerste onderdeel. Ze... (19-08-2023)
»
ROSSUM - Mark Weusthof houdt het na dit seizoen voor gezien als vierspanrijder. De menner uit Rossum heeft dit laten weten aan zijn sponsors en via... (16-08-2023)
»
Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in... (16-08-2023)
»
ERMELO - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof gaan zoals verwacht als individueel deelnemer van start bij het EK vierspannen in Exloo. De titelstrijd... (06-08-2023)
»
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof sloten het NK vierspannen in Beekbergen zondag af op de posities die ze zaterdag al innamen na de... (30-07-2023)