RIJSSENAAR GRIJPT OP SLOTDAG TWEESPANTITEL, TOM ENGBERS TWEEDE

Antonie ter Harmsel lacht het laatst

HULSBERG – Antonie ter Harmsel is zondag in Hulsberg voor het eerst in zijn menloopbaan nationaal kampioen in klasse 4 bij de tweespannen geworden. Na een uitermate spannend duel bleef de koetsier uit Rijssen zijn concurrent Tom Engbers uit Vasse net de baas. De loodzware vaardigheidsproef bleek uiteindelijk doorslaggevend, want daarin passeerde Ter Harmsel alsnog in het klassement. Stan van Eijk pakte het brons.

De twee Tukkers heersten op de eerste onderdelen, de dressuur en de marathon. Tom Engbers was de sterkste in de dressuur. Antonie ter Harmsel bleef hem in de marathon net voor, maar kon Engbers in het tussenklassement net niet voorbij steken. Bij het kegeltjes rijden gebeurde echter alsnog wat niemand meer voor mogelijk leek te houden.

De nieuwe kampioen: “Het was een heel lastige proef met een moeilijke bodem van harde klei, waar de koetsen alle kanten op gleden behalve in de richting waar ze naar toe moesten. Nadat ik er drie ballen had afgegooid, dacht ik dat het voor Tom een makkie zou worden. Hij begon ook rustig en goed, maar rekenwonder als hij is ging hij steeds sneller rijden. Hij kon zich bijna dertien strafpunten permitteren, maar aan het eind ging het toch nog fout bij hem.”

Eerste verliezer
Tom Engbers toonde zich na afloop nuchter: “Ik ben jammer genoeg geen kampioen, maar eerste verliezer. De vaardigheid was zwaar, absoluut een NK waardig. Ondanks de drie ballen die Antonie eraf gooide, heb ik het helaas niet kunnen afmaken. Maar als je bedenkt dat ik na het WK van 2013 ruim drie jaar niet op dit niveau heb gereden, mag ik niet ontevreden zijn. Als ik er op poort achttien geen bal had laten vallen, had ik de wedstrijd rustig uit kunnen rijden. Nu wist ik dat ik snel moest zijn en jammer genoeg viel er op 20 nog één.”

Maar ook met zilver is Tom Engbers een serieuze kandidaat om het EK in het Sloveense Lipica -van 19 tot en met 24 september- te halen. “Dat was eerst niet de insteek, maar nu het redelijk loopt, wil ik zelf ook wel.”

Puzzelstukjes
De derde Twentenaar in Hulsberg was Raymond Letteboer, enkele weken geleden in Valkenswaard nog de beste Nederlander tijdens de eerste van drie observatiewedstrijden voor het WK. Hij werd nu zesde. De menner uit Oud-Ootmarsum: “Het lukte dit weekend allemaal net niet. De puzzelstukjes vielen eventjes niet echt op de goede plek. De paarden deden het prima, maar ze moesten duidelijk wennen aan het heuvelachtige terrein. Zelfs in de dressuur en vaardigheid was dat niet vlak.”

De beslissing over de vijf man sterke WK-afvaardiging van Oranje valt bij de derde observatiewedstrijd, van 3 tot en met 6 augustus in Beekbergen. Daar moeten de drie Tukkers in de slag met vijf concurrenten hun tickets veilig stellen. Het vertrouwen is er. Antonie ter Harmsel: “De overwinning in Hulsberg werkt daar natuurlijk wel bij mee. Al met al zijn mijn dressuur en marathon heel stabiel op dit moment. De vaardigheid blijft voor mij het moeilijkste onderdeel. Dat lukt de ene keer nog beter dan de andere keer.”

Tom Engbers: “Ik hoop de komende weken nog meer een eenheid met mijn span te worden. Bij het WK moet ik namelijk wel wat te zoeken hebben. Maar we zijn op de goede weg en hebben nog even tijd.”

En Raymond Letteboer: “Beekbergen wordt de scherprechter, daar heb ik mijn zinnen op gezet. Ik ga ervan uit dat ik een goede kans heb, maar het wordt spannend. Want een groep van zes tot acht man is erg aan elkaar gewaagd.”

Eindstand NK tweespannen
1.  Antonie ter Harmsel 162,86.
2.  Tom Engbers 165,29
3.  Stan van Eijk 168,17
4.  Harrie Verstappen 171,18
5.  Erik Couwenberg 171,26
6.  Raymond Letteboer 176,48
11.Rens Egberink 191,99
13.Geert Dijkhof 201,23

Foto's © Robert Rikkert (boven) en Krisztina Horvat/Hoefnet

Meer Mennen

DONAUESCHINGEN – Met een schitterende zege in de vaardigheidsproef revancheerde Mark Weusthof zich zondag op perfecte wijze voor de deceptie van een... (18-08-2019)
DONAUESCHINGEN - Mark Weusthof kan een toppositie in de strijd om het EK vierspannen vergeten. De menner uit Rossum liep zaterdag tijdens de marathon... (17-08-2019)
DONAUESCHINGEN – Mark Weusthof is het EK voor vierspanrijders in Donauseschingen goed begonnen met een dertiende plaats in de dressuur. (16-08-2019)
DONAUESCHINGEN - Mark Weusthof begint vrijdagmiddag als dertigste starter aan het EK vierspannen. (16-08-2019)
TUBBERGEN - De organisatie van de Schröder Masterclass heeft besloten de menavond van vanavond af te gelasten in verband met het slechte weer. (12-08-2019)
ERMELO – Antonie ter Harmsel en Raymond Letteboer mogen hun koffers alvast inpakken voor het WK mennen voor tweespannen. (11-08-2019)
HULSBERG – Antonie ter Harmsel beaamde het na afloop van de strijd om het nationaal kampioenschap voor tweespannen in Hulsberg volmondig: “Het was... (04-08-2019)
HULSBERG – Antonie ter Hamsel en Raymond Letteboer (foto) liggen goed op koers voor deelname aan de strijd om de wereldtitel voor tweespannen in het... (04-08-2019)
HULSBERG – Antonie ter Harmsel is het NK tweespannen in het Limburgse Hulsberg goed begonnen. De Rijssenaar eindigde vrijdag als derde in de dressuur... (03-08-2019)
ROSSUM – Mark Weusthof mikt bij het EK vierspannen, van 14 tot en met 18 augustus in het Duitse Donaueschingen, op een plek net naast het podium. “... (26-07-2019)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof was niet eerder zo dicht bij zijn eerste nationale titel bij de vierspannen als dit weekeinde. Op een verrassende slotdag... (30-06-2019)
BEEKBERGEN – In de aanloop naar het WK tweespannen in het Duitse Drebkau heeft Antonie ter Harmsel zijn visitekaartje nadrukkelijk afgegeven.   (30-06-2019)
ALMELO - De organisatie van de Almeloe Ruiterdagen heeft besloten de voor zondag geplande koetsentocht af te gelasten en deze te verplaatsen naar... (29-06-2019)
BEEKBERGEN – Twee Twentse menners heersten zaterdag in de marathon bij de tweespannen tijdens het CAI Beekbergen. Raymond Letteboer zegevierde op het... (29-06-2019)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof klom zaterdag in Beekbergen door een vijfde plaats in de marathon naar de zevende positie in de rangschikking. (29-06-2019)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof heeft na de dressuur bij het CAI Beekbergen de absolute topfavoriet voor de nationale titel Koos de Ronde nog aardig in... (29-06-2019)
ALMELO – De vierde editie van de koetsentocht van de Almelose Ruiterdagen gaat zondag 30 juni dwars door het centrum van Almelo, met zelfs een pauze... (28-06-2019)
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel is voorlopig de beste Nederlander bij de tweespanrijders in Beekbergen. De Rijssenaar sloot de dressuur donderdag... (27-06-2019)
RIESENBECK – Mark Weusthof heeft een goed weekend in het Duitse Riesenbeck achter de rug. De menner uit Rossum eindigde in de internationale... (24-06-2019)
RIESENBECK – Mark Weusthof is prima begonnen aan de internationale menwedstrijd in het Duitse Riesenbeck. De vierspanrijder uit Rossum sloot de... (22-06-2019)