RIJSSENAAR GRIJPT OP SLOTDAG TWEESPANTITEL, TOM ENGBERS TWEEDE

Antonie ter Harmsel lacht het laatst

HULSBERG – Antonie ter Harmsel is zondag in Hulsberg voor het eerst in zijn menloopbaan nationaal kampioen in klasse 4 bij de tweespannen geworden. Na een uitermate spannend duel bleef de koetsier uit Rijssen zijn concurrent Tom Engbers uit Vasse net de baas. De loodzware vaardigheidsproef bleek uiteindelijk doorslaggevend, want daarin passeerde Ter Harmsel alsnog in het klassement. Stan van Eijk pakte het brons.

De twee Tukkers heersten op de eerste onderdelen, de dressuur en de marathon. Tom Engbers was de sterkste in de dressuur. Antonie ter Harmsel bleef hem in de marathon net voor, maar kon Engbers in het tussenklassement net niet voorbij steken. Bij het kegeltjes rijden gebeurde echter alsnog wat niemand meer voor mogelijk leek te houden.

De nieuwe kampioen: “Het was een heel lastige proef met een moeilijke bodem van harde klei, waar de koetsen alle kanten op gleden behalve in de richting waar ze naar toe moesten. Nadat ik er drie ballen had afgegooid, dacht ik dat het voor Tom een makkie zou worden. Hij begon ook rustig en goed, maar rekenwonder als hij is ging hij steeds sneller rijden. Hij kon zich bijna dertien strafpunten permitteren, maar aan het eind ging het toch nog fout bij hem.”

Eerste verliezer
Tom Engbers toonde zich na afloop nuchter: “Ik ben jammer genoeg geen kampioen, maar eerste verliezer. De vaardigheid was zwaar, absoluut een NK waardig. Ondanks de drie ballen die Antonie eraf gooide, heb ik het helaas niet kunnen afmaken. Maar als je bedenkt dat ik na het WK van 2013 ruim drie jaar niet op dit niveau heb gereden, mag ik niet ontevreden zijn. Als ik er op poort achttien geen bal had laten vallen, had ik de wedstrijd rustig uit kunnen rijden. Nu wist ik dat ik snel moest zijn en jammer genoeg viel er op 20 nog één.”

Maar ook met zilver is Tom Engbers een serieuze kandidaat om het EK in het Sloveense Lipica -van 19 tot en met 24 september- te halen. “Dat was eerst niet de insteek, maar nu het redelijk loopt, wil ik zelf ook wel.”

Puzzelstukjes
De derde Twentenaar in Hulsberg was Raymond Letteboer, enkele weken geleden in Valkenswaard nog de beste Nederlander tijdens de eerste van drie observatiewedstrijden voor het WK. Hij werd nu zesde. De menner uit Oud-Ootmarsum: “Het lukte dit weekend allemaal net niet. De puzzelstukjes vielen eventjes niet echt op de goede plek. De paarden deden het prima, maar ze moesten duidelijk wennen aan het heuvelachtige terrein. Zelfs in de dressuur en vaardigheid was dat niet vlak.”

De beslissing over de vijf man sterke WK-afvaardiging van Oranje valt bij de derde observatiewedstrijd, van 3 tot en met 6 augustus in Beekbergen. Daar moeten de drie Tukkers in de slag met vijf concurrenten hun tickets veilig stellen. Het vertrouwen is er. Antonie ter Harmsel: “De overwinning in Hulsberg werkt daar natuurlijk wel bij mee. Al met al zijn mijn dressuur en marathon heel stabiel op dit moment. De vaardigheid blijft voor mij het moeilijkste onderdeel. Dat lukt de ene keer nog beter dan de andere keer.”

Tom Engbers: “Ik hoop de komende weken nog meer een eenheid met mijn span te worden. Bij het WK moet ik namelijk wel wat te zoeken hebben. Maar we zijn op de goede weg en hebben nog even tijd.”

En Raymond Letteboer: “Beekbergen wordt de scherprechter, daar heb ik mijn zinnen op gezet. Ik ga ervan uit dat ik een goede kans heb, maar het wordt spannend. Want een groep van zes tot acht man is erg aan elkaar gewaagd.”

Eindstand NK tweespannen
1.  Antonie ter Harmsel 162,86.
2.  Tom Engbers 165,29
3.  Stan van Eijk 168,17
4.  Harrie Verstappen 171,18
5.  Erik Couwenberg 171,26
6.  Raymond Letteboer 176,48
11.Rens Egberink 191,99
13.Geert Dijkhof 201,23

Foto's © Robert Rikkert (boven) en Krisztina Horvat/Hoefnet

Meer Mennen

VALKENSWAARD – Het WK voor vierspannen, dat komende week zou worden gehouden in Valkenswaard, gaat niet door. De gemeente Valkenswaard heeft vanwege... (02-10-2020)
ERMELO – Bondscoach Ad Aarts heeft Mark Weusthof uit Rossum aangewezen als eerste reserve voor TeamNL bij het WK vierspannen in Valkenswaard. (22-09-2020)
LÄHDEN – Tweespanrijder Raymond Letteboer kan terugzien op een uitstekende geslaagde wedstrijd voor tweespannen in het Duitse Lähden. De koetsier uit... (13-09-2020)
LÄHDEN – Mark Weusthof steeg met een foutloze vaardigheidsproef nog een plekje in het klassement van de internationale vierspanwedstrijd in het... (12-09-2020)
LÄHDEN – Mark Weusthof keek na afloop van de dressuurproef met gemengde gevoelens terug op het eerste onderdeel van de internationale... (11-09-2020)
EXLOO – Marijke Hammink soleerde zondag naar een indrukwekkende overwinning bij de vierspannen pony’s in Exloo. Ze won ook de vaardigheidsproef en... (16-08-2020)
EXLOO – Mark Weusthof deed zaterdag met een fraaie zege in de marathon prima zaken tijdens de internationale menwedstrijden in Exloo. De koetsier uit... (15-08-2020)
VALKENSWAARD - Het organisatiecomité van Driving Valkenswaard International is verheugd te kunnen melden dat het WK vierspannen in oktober van dit... (06-07-2020)
VALKENSWAARD – Het heeft er alle schijn van dat het WK voor vierspannen dit jaar alsnog doorgang kan vinden. Dat zal dan echter niet gebeuren in en... (18-06-2020)
In navolging van de succesvolle ‘Open Koetshuizenroute’ in 2014 en vanwege het 50-jarig jubileum van de Koets’n Keerls stelt een aantal enthousiaste ... (04-10-2019)
KISBER-ASZAR – Het EK mennen voor vierspannen pony’s heeft Marijke Hammink twee zilveren medailles opgeleverd. (29-09-2019)
ALBERGEN – Erik Eshuis staat vooral al jaren bekend als een deskundig commentator, die niet uitgepraat raakt als het om aanspanningen en paarden gaat... (19-09-2019)
DREBKAU – Hij moest op de slotdag weliswaar nog vier plaatsen in het individuele klassement inleveren, maar het toch wel verrassende zilver voor de... (15-09-2019)
DREBKAU – Met een tiende plaats in de marathon verbeterde Antonie ter Harmsel zijn positie in het klassement van het WK zaterdag tot een vijfde... (14-09-2019)
DREBKAU – Antonie ter Harmsel nestelde zich vrijdag tijdens de dressuur in de top tien van het WK tweespannen in Drebkau. (13-09-2019)
DREBKAU – Raymond Letteboer is het WK voor tweespanrijders in het Duitse Drebkau redelijk begonnen. (12-09-2019)
DREBKAU – Antonie ter Harmsel en Raymond Letteboer doen dit weekend een derde poging een medaille te veroveren tijdens het WK voor tweespanrijders. (11-09-2019)
ERMELO – Bondscoach Ad Aarts heeft behalve de eerder aangewezen Antonie ter Harmsel (onderste foto) en Stan van Eijk ook Geert Dijkhof opgenomen in... (04-09-2019)
DONAUESCHINGEN – Met een schitterende zege in de vaardigheidsproef revancheerde Mark Weusthof zich zondag op perfecte wijze voor de deceptie van een... (18-08-2019)
DONAUESCHINGEN - Mark Weusthof kan een toppositie in de strijd om het EK vierspannen vergeten. De menner uit Rossum liep zaterdag tijdens de marathon... (17-08-2019)