RIJSSENAAR GRIJPT OP SLOTDAG TWEESPANTITEL, TOM ENGBERS TWEEDE

Antonie ter Harmsel lacht het laatst

HULSBERG – Antonie ter Harmsel is zondag in Hulsberg voor het eerst in zijn menloopbaan nationaal kampioen in klasse 4 bij de tweespannen geworden. Na een uitermate spannend duel bleef de koetsier uit Rijssen zijn concurrent Tom Engbers uit Vasse net de baas. De loodzware vaardigheidsproef bleek uiteindelijk doorslaggevend, want daarin passeerde Ter Harmsel alsnog in het klassement. Stan van Eijk pakte het brons.

De twee Tukkers heersten op de eerste onderdelen, de dressuur en de marathon. Tom Engbers was de sterkste in de dressuur. Antonie ter Harmsel bleef hem in de marathon net voor, maar kon Engbers in het tussenklassement net niet voorbij steken. Bij het kegeltjes rijden gebeurde echter alsnog wat niemand meer voor mogelijk leek te houden.

De nieuwe kampioen: “Het was een heel lastige proef met een moeilijke bodem van harde klei, waar de koetsen alle kanten op gleden behalve in de richting waar ze naar toe moesten. Nadat ik er drie ballen had afgegooid, dacht ik dat het voor Tom een makkie zou worden. Hij begon ook rustig en goed, maar rekenwonder als hij is ging hij steeds sneller rijden. Hij kon zich bijna dertien strafpunten permitteren, maar aan het eind ging het toch nog fout bij hem.”

Eerste verliezer
Tom Engbers toonde zich na afloop nuchter: “Ik ben jammer genoeg geen kampioen, maar eerste verliezer. De vaardigheid was zwaar, absoluut een NK waardig. Ondanks de drie ballen die Antonie eraf gooide, heb ik het helaas niet kunnen afmaken. Maar als je bedenkt dat ik na het WK van 2013 ruim drie jaar niet op dit niveau heb gereden, mag ik niet ontevreden zijn. Als ik er op poort achttien geen bal had laten vallen, had ik de wedstrijd rustig uit kunnen rijden. Nu wist ik dat ik snel moest zijn en jammer genoeg viel er op 20 nog één.”

Maar ook met zilver is Tom Engbers een serieuze kandidaat om het EK in het Sloveense Lipica -van 19 tot en met 24 september- te halen. “Dat was eerst niet de insteek, maar nu het redelijk loopt, wil ik zelf ook wel.”

Puzzelstukjes
De derde Twentenaar in Hulsberg was Raymond Letteboer, enkele weken geleden in Valkenswaard nog de beste Nederlander tijdens de eerste van drie observatiewedstrijden voor het WK. Hij werd nu zesde. De menner uit Oud-Ootmarsum: “Het lukte dit weekend allemaal net niet. De puzzelstukjes vielen eventjes niet echt op de goede plek. De paarden deden het prima, maar ze moesten duidelijk wennen aan het heuvelachtige terrein. Zelfs in de dressuur en vaardigheid was dat niet vlak.”

De beslissing over de vijf man sterke WK-afvaardiging van Oranje valt bij de derde observatiewedstrijd, van 3 tot en met 6 augustus in Beekbergen. Daar moeten de drie Tukkers in de slag met vijf concurrenten hun tickets veilig stellen. Het vertrouwen is er. Antonie ter Harmsel: “De overwinning in Hulsberg werkt daar natuurlijk wel bij mee. Al met al zijn mijn dressuur en marathon heel stabiel op dit moment. De vaardigheid blijft voor mij het moeilijkste onderdeel. Dat lukt de ene keer nog beter dan de andere keer.”

Tom Engbers: “Ik hoop de komende weken nog meer een eenheid met mijn span te worden. Bij het WK moet ik namelijk wel wat te zoeken hebben. Maar we zijn op de goede weg en hebben nog even tijd.”

En Raymond Letteboer: “Beekbergen wordt de scherprechter, daar heb ik mijn zinnen op gezet. Ik ga ervan uit dat ik een goede kans heb, maar het wordt spannend. Want een groep van zes tot acht man is erg aan elkaar gewaagd.”

Eindstand NK tweespannen
1.  Antonie ter Harmsel 162,86.
2.  Tom Engbers 165,29
3.  Stan van Eijk 168,17
4.  Harrie Verstappen 171,18
5.  Erik Couwenberg 171,26
6.  Raymond Letteboer 176,48
11.Rens Egberink 191,99
13.Geert Dijkhof 201,23

Foto's © Robert Rikkert (boven) en Krisztina Horvat/Hoefnet

Meer Mennen

WINDSOR – Mark Weusthof had zich na een goede seizoenouverture in Kronenberg veel voorgesteld van zijn eerste internationale wedstrijd van dit... (13-05-2018)
KRONENBERG – Mark Weusthof (rechts) is het menseizoen uitstekend begonnen. De vierspanrijder uit Rossum eindigde zondag als derde in de... (23-04-2018)
ROSSUM – Mark Weusthof begint vol vertrouwen aan zijn twintigste seizoen als vierspanrijder. In opperbeste stemming presenteerde hij zaterdag tijdens... (08-04-2018)
EXLOO – Marijke Hammink toonde zich afgelopen weekend op alle fronten de sterkste in de wedstrijd voor vierspannen pony’s in Exloo. De Bornerbroekse... (02-04-2018)
DENEKAMP - Bram Chardon toonde zich zaterdagavond superieur bij de vierspannen tijdens de 22ste editie van Euregio Indoor Mennen in de fraai... (13-11-2017)
DENEKAMP - Euregio Indoor Denekamp staat zaterdag 11 en zondag 12 november in het teken van het mennen met twee- en vierspannen paarden en pony’s. De... (10-11-2017)
WIERDEN – De ijzersterk bezette menwedstrijden in Wierden leverden zaterdagavond twee Twentse winnaars op. Raymond Letteboer (foto) zegevierde knap... (29-10-2017)
WIERDEN - Het internationale menseizoen begint zaterdagavond 28 oktober voor menig topmenner bij  Indoor Wierden. Om 17.30 uur rijdt in manege De... (28-10-2017)
BREDA – Mark Weusthof beleefde een teleurstellend weekend tijdens Outdoor Breda. De menner uit Rossum begon de driedaagse menwedstrijd in Brabant nog... (11-09-2017)
MINDEN – Marijke Hammink kan na een voor haar schitterende slotdag vol tevredenheid terugblikken op haar eerste deelname aan de mondiale titelstrijd... (21-08-2017)
TUBBERGEN – Dennis Peters verraste maandagavond op het Raadhuisplein van Tubbergen alle toppers in de wedstrijd voor tweespannen tijdens de Schroder... (21-08-2017)
MINDEN - Marijke Hammink deed het zaterdag prima voor het Nederlandse team in de marathon tijdens het WK mennen voor vierspannen pony’s in Minden.... (19-08-2017)
MINDEN - Marijke Hammink was vrijdag als tweede teamlid niet bijzonder fortuinlijk in haar dressuurproef tijdens de wereldkampioenschappen... (19-08-2017)
MINDEN – Voor Marijke Hammink komt het uur van de waarheid dichterbij. Vrijdag om 15.42 uur debuteert ze in het Duitse Minden in de strijd om het... (16-08-2017)
ERMELO - Tom Engbers maakt zoals verwacht deel uit van de Nederlandse equipe, die van 20 tot en met 24 september deelneemt aan het... (08-08-2017)
BEEKBERGEN – Tom Engbers (foto) lijkt zich te mogen opmaken voor het wereldkampioenschap mennen voor tweespannen in het Sloveense Lipica. De menner... (06-08-2017)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof is na de dressuur de beste Nederlander in de internationale vierspanwedstrijd in Beekbergen. De Rossumer kreeg voor zijn... (04-08-2017)
RIESENBECK – Met één foutje in de winning round van de vaardigheidsproef sloot Mark Weusthof zondag een voor hem geslaagd weekendje Riesenbeck af. De... (25-06-2017)
RIESENBECK – Mark Weusthof sloot zaterdag de marathon van de internationale menwedstrijden in het Duitse Riesenbeck af met een vijfde plaats. Behalve... (25-06-2017)
RIESENBECK - Mark Weusthof is de internationale menwedstrijd in het Duitse Riesenbeck begonnen met een negende plaats in de dressuur. De Rossumer... (23-06-2017)