RIJSSENAAR NET ALS RAYMOND LETTEBOER GOED VOOR BRONS NEDERLAND 

Antonie ter Harmsel alsnog zevende

Antonie ter Harmsel op archieffoto © Gerben Olthof/Driving Images

KRONENBERG –  Met een keurige vijfde plaats in de afsluitende vaardigheid sloot Antonie ter Harmsel zondag het WK tweespannen in Kronenberg af op een verdienstelijke zevende plaats. Raymond Letteboer eindigde uiteindelijk als zeventiende. Met TeamNL pakten beiden de bronzen medaille in het landenklassement.

Door zijn prima afsluitende onderdeel steeg Ter Harmsel op de slotdag nog liefst zes plaatsen en verbeterde hij zijn prestatie van twee jaar geleden in Drebkau met twee posities. “Ik ben hier heel blij mee. Ik moest toch wat”, laat de menner uit Rijssen erop volgen. “Mijn dressuur weas ged, maar volgens veel mensen had ik wel vijf of zes punten meer mogen krijgen. In de ochtend was de puntendoos van de jury kennelijk leeg, na de middag was die weer beter gevuld.

In de marathon maakte hij pas voor de tweede keer gebruik van Enola. “Die dacht wel mee, maar was niet scherp genoeg en miste eigenlijk nog de ervaring die je bij een WK nodig hebt.”

Uiteindelijk werd Antonie ter Harmsel wel de man van Oranje, van wie alle drie resultaten meetelden in de strijd om een medaille voor het landenteam. “In de vaardigheid kregen we te maken met een parcours waarop gewoon alles moest mee zitten. Het was een waar slachtveld. Met één balletje en 0,56 seconde overschrijding van de tijd liep het voor mij volgens plan. Ik had er veel op getraind en dat pakte goed uit, Al was het balletje op poort 17 nog stom van mezelf ook. Ik kwam er te schuin en te laat voor. Maar ik kan niet anders dan tevreden zijn.”

Mee te leven
Raymond Letteboer (rechts op foto van Krisztina Horvath/Hoefnet) moest in de finale van het WK nog 14,48 strafpunt bijschrijven,. Hij zakte daardoor nog zes plekken, maar de menner uit Oud Ootmarsum was desondanks niet ontevreden. “Het was een geslaagd WK, ondanks de loeizware vaardigheid. Een van mijn paarden werd wat te sterk, waardoor ik in het klassement wat zakte. Maar dat was niet zo drastisch. Vooraf had ik gehoopt tussen de tiende en vijftiende plaats te eindigen, maar als je dan zeventiende wordt in een veld van 97 deelnemers waar alles zo dicht bij elkaar zit, is daar goed mee te leven.”
De marathon liep prima voor Letteboer, op hindernis 6 na. “Ik liep vast op een hekje. Was dat niet gebeurd, dan was ik daar bijna de snelste geweest. Achteraf had ik nog het geluk dat ik in elk geval de finish nog kon bereiken. Het zijn van die dingen die kunnen gebeuren. Alles bij elkaar ben ik tevreden. Ik moet nu zorgen dat mijn paardjes en ik gezond blijven. We gaan ons klaar maken voor over twee jaar. Zo is het gewoon, daar moeten we nu alweer mee bezig zijn.”

Bondscoach Ad Aarts hoopte voorafgaand aan het wereldkampioenschap op een teammedaille. Het werd uiteindelijk brons. “Ik ben wel tevreden, want brons was het hoogst haalbare voor het team. Hongarije en Duitsland waren best sterk en we zijn vandaag in de vaardigheid sterk teruggekomen. Met 97 deelnemers zijn er toch maar drie medailles te verdelen. Als je dan drie rijders bij de top tien hebt, is dat nog niet zo slecht.”
De hoogst geplaatste Nederlander was Theo Timmerman. De voormalig vierspanrijer werd vijfde in het individuele klassement, op een honderdste strafpunt afstand van de vierde plaats. 

WK groot succes
Volgens Aarts was het een moeilijk WK: “Dat is positief. Het was ook professioneel georganiseerd. Ze moesten toch 97 starts verwerken, dat is echt veel. Er was veel publiek en de ambiance was mooi. Kronenberg is een toplocatie. We hadden mooie sport, het was tot het einde toe spannend, dus ik denk dat het WK een groot succes geweest is.”
De afsluitende vaardigheidsproef, waarin geen enkele rijder foutloos binnen de tijd reed, veroorzaakte de nodige verschuivingen in het individuele klassement. Door zelf sterk te rijden en door het wegzakken van de Fransen slaagde het team van Ad Aarts, bestaande uit Stan van Eijk, Antonie ter Harmsel en Raymond Letteboer er in een plek te klimmen en brons te winnen. Hongarije won met ruime voorsprong goud, voor het Duitse team dat tweede werd.

Eindstand individueel
1.   Martin Hölle (Hon) 161,23 strafpunt
2.   Franck Grimonprez (Fra) 163,03
3.   Anna Sandmann (Dui) 168,83
4.   Sandro Koalick (Dui) 171,86
5.   Theo Timmerman 171,87
6.   Stan van Eijk 173,24
7.   Antonie ter Harmsel 173,46
17. Raymond Letteboer 182,34
29. Geert Dijkhof 190,24
33. Ewoud Boom 191,28
35. Ton Vreugdenhil jr 193,65
41. Carlo Vermeulen 199,61
61. Henk Garrits 216,50

Eindstand landenklassement
1. Hongarije 323,99
2. Duitsland 333,67
3. Nederland 342,26

Meer Mennen

DENEKAMP – De eerste ontmoeting in de strijd om der Twente Cup mennen werd zaterdag in manege De Zonnenbeek in Denekamp bij de tweespannen gewonnen... (15-11-2022)
PRATONI DEL VIVARO – Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel konden ook in de afsluitende vaardigheidsproef van het WK vierspannen in Pratoni del Vivaro... (25-09-2022)
Foto's Mark Weusthof (boven) en Antonie ter Harmsel © Gerben Olthof Driving Images
PRATONI DEL VIVARO – Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel moesten zaterdag tijdens de marathon van het WK vierspannen genoegen nemen met bescheiden... (24-09-2022)
PRATONI DEL VIVARO – Bij het WK vierspannen is Mark Weusthof veroordeeld tot een inhaalrace. De menner uit Rossum kreeg voor zijn dressuurproef in... (23-09-2022)
PRATONI DEL VIVARO – Voor Mark Weusthof begint het WK vierspannen in het Italiaanse Pratoni del Vivaro vrijdag met zijn optreden in de dressuur. De... (22-09-2022)
PRATONI DEL VIVARO – Antonie ter Harmsel kijkt tevreden terug op zijn debuut bij het WK vierspannen in het onder de rook van Rome gelegen Pratoni del... (22-09-2022)
SAASVELD – In zijn woning in Saasveld is woensdag Gerard Paus op 79-jarige leeftijd overleden. Gerard Paus was de eerste voorzitter van de Stichting... (20-08-2022)
ERMELO - Marijke Hammink prolongeerde dit weekend in Wierden haar nationale titel bij de vierspannen pony’s. Marloes van ’t Veld pakte zilver met... (15-08-2022)
ERMELO - Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel behoren tot de groep van zes menners die Nederland van 22 tot en met 25 september in het Italiaanse... (05-08-2022)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel hebben het NK in Beekbergen prima afgesloten. Weusthof veroverde brons, de debuterende Ter Harmsel... (31-07-2022)
BEEKBERGEN – Met een vierde plaats in de marathon schoof Mark Weusthof op de tweede dag van het Paardenspektakel Beekbergen bij de vierspannen op van... (30-07-2022)
BEEKBERGEN - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof hebben elkaar bij het NK vierspannen in Beekbergen op het onderdeel dressuur weinig toegeven. De... (29-07-2022)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof en debutant Antonie ter Harmsel beginnen vrijdag met het onderdeel dressuur aan het NK vierspannen in Beekbergen. Behalve... (28-07-2022)
OIRSCHOT – Marijke Hammink blijft een klasse apart bij de vierspannen pony’s. Ook in Oirschot kon niemand van de concurrentie haar echt bedreigen. (18-07-2022)
VALKENSWAARD – Mark Weusthof sloot dit weekend de internationale wedstrijd voor vierspannen op de terreinen van wereldkampioen Boyd Exell in... (12-06-2022)
LÄHDEN – Een constant presterende Raymond Letteboer won zondag In het Duitse Lähden met zijn tweespan paarden zijn eerste wedstrijd van het seizoen.... (01-05-2022)
KRONENBERG – Marijke Hammink bleek dit weekend weer eens ongenaakbaar bij de vierspannen pony’s. In het Limburgse Kronenberg zegevierde de... (19-04-2022)
ROSSUM – Mark Weusthof ontbreekt dit weekend bij de menwedstrijden in het Limburgse Kronenberg. Zijn paard Ferdinand S (roepnaam Fender) is nog niet... (14-04-2022)
ROSSUM – Mark Weusthof mocht zich zondag verheugen in een flinke belangstelling voor zijn sponsordag. De vierspanrijder uit Rossum presenteerde zijn... (03-04-2022)
ROSSUM – Na een onderbreking van een jaar vanwege het heersende coronavirus houdt Mark Weusthof komende zondag 3 april weer zijn normaal jaarlijks op... (31-03-2022)