Positie Fransman Carlile lijkt riant

BOEKELO – De Fransman Thomas Carlile mag zondag met een riante voorsprong van 4,1 strafpunt proberen de 44ste editie van Military Boekelo-Enschede op zijn naam te schrijven. Carlile hield in de crosscountry met Sirocco du Gers de schade beperkt tot 0,8 strafpunt en rukte daardoor van de vijfde plek na de dressuur op naar de toppositie met een score van 42,50 punt. Achter hem staan drie Nieuw-Zeelandse combinaties te dringen om het roer op de slotdag met een puike springproef van hem over te nemen.

Paul Tapner staat na twee onderdelen tweede met Indie Mill (46,60), Lucy Jackson derde met Willy Do (49,20) en Tim Price vierde met Bango (50,50). De kiwi’s hebben met ook nog Christopher Burton op Haruzac (51,60) liefst vier ruiters in de top zeven.

Alice Naber-Lozeman lijkt onbedreigd op weg naar prolongatie van haar nationale titel. Met ACSI Peter Parker hoefde ze in de crosscountry slechts acht strafpunten bij haar totaal uit de dressuur op te tellen. De amazone staat nu dertiende in de rangschikking met 54,50 punt. Zelf is ze haar grootste concurrente in de nu ogenschijnlijk al ongelijke strijd om het Nederlands kampioenschap. Met Coral Estate Harry Belafonte bleef ze maar drie seconden boven de optimale tijd van tien minuten en dertig seconden, wat haar tussentotaal op 67,40 punt bracht.

"Het liep heel lekker", vond Alice Naber. "Dat ik ze allebei foutloos naar de finish heb kunnen brengen, stemt me erg tevreden. Peter Parker liep al voor het derde jaar achtereen foutloos en voor Harry was het zijn eerste lange cross op drie sterrenniveau. Dat beest kan zo hard, heeft zoveel vermogen, is zo in balans en springt zo goed, dat is ongelooflijk. Het zijn twee totaal verschillende paarden. Het is mijn taak ze in balans bij de afzet te brengen. Het was vandaag opnieuw lekker rijden en genieten. Het was geweldig om weer tussen zoveel mensen door te galopperen. In 1991 was ik hier voor het eerst met Watermill Stream en ik vind het nog steeds leuk."

Hete adem in de nek
Tim Lips (foto) zakte door een ongelukkige manoeuvre op hindernis 25 (The Gate), waarbij de safetypin brak, met Bayro naar plek 47 (81,70) en voelt de hete adem in de nek van Theo van de Vendel met Zindane, die in de crosscountry te sterk voor hem was en hem nu met 82,30 punt op de voet volgt. Jan van Beek is 54ste met Vamp du Monselet (90,60) en Iris Pemen 61ste met Roosje Embregts (103,50). Raf Kooremans leek op weg naar een goede tijd, maar ging op de voorlaatste hindernis, de Sheepfeeder, samen met zijn paard MC B Vulcano onderuit. Voor hem was het daarmee meteen einde wedstrijd, net als voor 22 andere combinaties van de 89 die zaterdag aan de terreinrit begonnen.

In de strijd om de landenprijs is het aan kop ongemeen spannend. Nieuw-Zeeland nam wel de eerste plaats over met 165,20 punten, maar heeft slechts een minimale voorsprong op Australië (165,50) en Groot-Brittannië (165,90).

UITSLAGEN EN STANDEN MILITARY BOEKELO

Meer Eventing

TRYON – Het Nederlandse eventingteam is als tiende geëindigd bij de wereldruiterspelen in Tryon. Na goede prestaties in de dressuur en de cross kon... (18-09-2018)
BOEKELO - Het NK eventing voor senioren is wederom voor drie jaar toegewezen aan Nederlands grootste en beroemdste eventingwedstrijd Military Boekelo... (10-04-2018)
ERMELO - De KNHS is er in geslaagd de Duitse topamazone en -trainer Bettina Hoy vast te leggen als bondscoach voor de Nederlandse eventingruiters.... (24-01-2017)
BOEKELO - De 45ste editie van Military Boekelo-Enschede is zondag een prooi geworden voor de Engelse amazone Nicola Wilson (foto) en haar Nederlands... (11-10-2015)
BOEKELO - Alice Naber-Lozeman is zondagmiddag voor de derde keer op rij nationaal kampioen eventing geworden. In Boekelo pakte ze ondanks twee... (11-10-2015)
BOEKELO - Tim Lips, links op de foto naast zijn vader en bondscoach Martin Lips, is zaterdagochtend niet van start gegaan voor de crosscountry... (10-10-2015)
BOEKELO - Alice Naber-Lozeman heeft een prima basis gelegd om zondag voor de derde achtereenvolgende maal gehuldigd te worden als Nederlands kampioen... (09-10-2015)
BOEKELO - Richard Meade, tweevoudig winnaar van Military Boekelo-Enschede, is vrijdag op de leeftijd van 76 jaar na een vergeefse strijd tegen kanker... (10-01-2015)
BOEKELO - Thomas Carlile kan zondag nauwelijks geloven dat zijn naam en die van zijn Sirocco du Gers worden bijgeschreven op de lijst van winnaars ... (12-10-2014)
BOEKELO - Alice Naber-Lozeman is zondag in Boekelo voor de vijfde keer in haar loopbaan nationaal kampioen eventing geworden. Met ACSI Peter Parker... (12-10-2014)
BOEKELO - De Ground Jury van Military Boekelo-Enschede heeft alsnog besloten Tim Lips en zijn paard Bayro niet te straffen voor het vallen van de... (12-10-2014)
BOEKELO –Bondscoach Martin Lips (foto) maakte er zaterdag geen geheim van dat hij minder goed te spreken was dan vrijdag. Met zijn nationale equipe... (11-10-2014)
BOEKELO – Regerend nationaal kampioene Alice Naber (foto) was zaterdagochtend de tweede van de overgebleven 88 starters in de selectieve crosscountry... (11-10-2014)
BOEKELO - Alice Naber moest vrijdag toezien dat een plek bij de eerste tien in het klassement van de dressuur er tijdens de Internationale Military... (10-10-2014)
BOEKELO - Alice Naber en Tim Lips zijn uitstekend begonnen aan de 44ste editie van Military Boekelo-Enschede. Naber staat na de eerste dag van de... (09-10-2014)
BOEKELO - Het Nederlands kampioenschap eventing voor senioren zal ook de komende drie jaar verreden worden tijdens Military Boekelo-Enschede.... (09-10-2014)
BOEKELO - De negentig paarden die woensdag werden aangeboden voor de eerste veterinaire inspectie van Military Boekelo-Enschede werden uiteindelijk... (08-10-2014)
BOEKELO – Sandra Auffahrt, onlangs tijdens de Wereld-ruiterspelen in het Franse Caen gekroond tot nieuwe wereld-kampioene eventing, is van donderdag... (02-10-2014)
CAEN - Het Nederlandse eventingteam heeft zondag tijdens de Alltech FEI World Equestrian Games in Frankrijk een unieke prestatie geleverd door brons... (01-09-2014)
BISHOP BURTON - Amber Kuipers is knap elfde geworden bij haar debuut tijdens het EK eventing voor junioren. In het Engelse Bishop Burton sloot ze de... (17-08-2014)