LEADERPROJECT EVENTING EXPERIENCE TWENTE VAN START BIJ MANEGE SNORREWIND

Oefenterrein crosscountry in Markelo

MARKELO - Erna en Rikus Bronsvoort, eigenaren van manege en groepsaccommodatie Snorrewind in Markelo, gaan van start met een nieuw Leader-project: Eventing Experience Twente.

Hierbij wordt een oefenterrein voor de crosscountry gerealiseerd, voor alle paardensporters binnen en buiten Twente. Het eventingterrein zal eind juni 2021 klaar liggen op het terrein van manege Snorrewind om volop gebruikt te gaan worden.

Eventing is de all-round discipline van de paardensport, waarbij een ruiter met hetzelfde paard een dressuurproef, een springparcours én een crosscountry-parcours moet afleggen. In deze tak van paardensport komt het aan op samenwerking, vertrouwen, gezondheid en techniek. Dat alles moet in de voorbereiding naar een wedstrijd goed getraind kunnen worden. Hoewel in Twente met de Military Boekelo-Enschede de mooiste internationale eventingwedstrijd van Nederland wordt georganiseerd, kunnen ruiters uit deze regio zich niet dicht bij huis voldoende bekwamen in de benodigde crossvaardigheden. De afwezigheid van een kwalitatief hoogstaand trainingsterrein is daar de grootste oorzaak van, zo bleek al uit diverse onderzoeken die door de sector in de afgelopen jaren zijn uitgevoerd.

Realisatie
“Nu de Leadersubsidie is toegezegd kunnen we een invulling geven aan een behoefte binnen en buiten Twente en gaat een lang gekoesterde droom in vervulling”, aldus Erna Bronsvoort, zelf voormalig internationaal eventingamazone. Inmiddels is een groot team van professionals en vrijwilligers hard aan het werk om een divers en kwalitatief crossterrein te realiseren. Door de verschillende natuurlijke hindernissen, waaronder een riante waterbak, wallen, greppels en heggen op diverse niveaus, zal het terrein geschikt zijn voor zowel ruiters in de inloop, breedtesport en topsport. Voor alle paardensporters en trainers zal het trainen op dit terrein een bijzondere en unieke ervaring worden, waardoor kennis kan worden gedeeld, er van elkaar kan worden geleerd en conditie en welzijn van ruiter en paard kunnen worden verbeterd.

Het terrein
Het trainingsterrein zal bestaan uit deels een zandbodem, deels een grasbodem en deels bosperceel op totaal circa twee tot drie hectare.  Het onderscheidend vermogen ligt in geschiktheid en diversiteit van bodem en hindernissen. Een grote zandbodem met goede grip zorgt er voor dat er gedurende het grootste deel van het jaar kan worden getraind. Het terrein bevindt zich direct naast de A1, maar ook in meerdere aaneengesloten natuurgebieden als het natuurreservaat De Borkeld. Bovendien komt er voldoende parkeergelegenheid en is het mogelijkheid op een wasplaatsen paarden af te spuiten na een training. Het terrein is het hele jaar door veel geopend en beschikbaar voor rijverenigingen, maneges, particulieren en ruiters met hun eigen trainer.

Door dit unieke project, waarbij veel kennis en ervaring van crosscountry gecombineerd wordt met buiten- en natuurbeleving, komt Twente nog sterker op de hippische kaart te staan.

Foto Merel Blom met Ceda tijdens de Military Boekelo-Enschede van 2019 © Ashley Claus

Meer Eventing

Foto's Caresse Kolkman © Ashley Claus
OUDKARSPEL - Voor Caresse Kolkman stond afgelopen weekend voor het eerst sinds lange tijd weer eens een samengestelde wedstrijd op het programma. De... (19-04-2021)
BOEKELO - Military Boekelo-Enschede is van donderdag tot 7 en met zondag 10 oktober geen gastheer van de strijd om het Europees kampioenschap... (17-03-2021)
BOEKELO – Military Boekelo-Enschede is een van de drie kandidaten voor de organisatie van het EK eventing van dit jaar. Concurrenten voor ‘Boekelo’... (20-01-2021)
BOEKELO – De kans op doorgaan lijkt minimaal, maar als de vijftigste editie van Military Boekelo-Enschede al in 2020 gehouden kan worden, zal het van... (07-05-2020)
MADE – De onder Tim Lips zeer succesvolle schimmel is overleden. De 14-jarige ruin overleed aan de gevolgen van koliek. De combinatie Lips en Bayro... (29-03-2020)
AMBT DELDEN – Manege De Hoffmeijer in Ambt-Delden staat dit weekeinde in het teken van Eventing Indoor Twente. Zaterdag was het de beurt aan de... (19-01-2020)
DELDENERBROEK – Op de leeftijd van honderd jaar is zondag Hans Brugman sr. overleden. Brugman was in 1976 de eerste voorzitter van de Stichting... (16-12-2019)
ERMELO - Andrew Heffernan (foto) is de nieuwe bondscoach van de eventingruiters van TeamNL.  De in Engeland gevestigde Heffernan volgt hiermee de... (13-12-2019)
BOEKELO – Met de komst van onder anderen regerend Olympisch kampioen Michael Jung, zijn voorgangster Sandra Auffarth en Europees titelhouder Ingrid... (02-10-2019)
TRYON – Het Nederlandse eventingteam is als tiende geëindigd bij de wereldruiterspelen in Tryon. Na goede prestaties in de dressuur en de cross kon... (18-09-2018)
BOEKELO - Het NK eventing voor senioren is wederom voor drie jaar toegewezen aan Nederlands grootste en beroemdste eventingwedstrijd Military Boekelo... (10-04-2018)
ERMELO - De KNHS is er in geslaagd de Duitse topamazone en -trainer Bettina Hoy vast te leggen als bondscoach voor de Nederlandse eventingruiters.... (24-01-2017)
BOEKELO - De 45ste editie van Military Boekelo-Enschede is zondag een prooi geworden voor de Engelse amazone Nicola Wilson (foto) en haar Nederlands... (11-10-2015)
BOEKELO - Alice Naber-Lozeman is zondagmiddag voor de derde keer op rij nationaal kampioen eventing geworden. In Boekelo pakte ze ondanks twee... (11-10-2015)
BOEKELO - Tim Lips, links op de foto naast zijn vader en bondscoach Martin Lips, is zaterdagochtend niet van start gegaan voor de crosscountry... (10-10-2015)
BOEKELO - Alice Naber-Lozeman heeft een prima basis gelegd om zondag voor de derde achtereenvolgende maal gehuldigd te worden als Nederlands kampioen... (09-10-2015)
BOEKELO - Richard Meade, tweevoudig winnaar van Military Boekelo-Enschede, is vrijdag op de leeftijd van 76 jaar na een vergeefse strijd tegen kanker... (10-01-2015)
BOEKELO - Thomas Carlile kan zondag nauwelijks geloven dat zijn naam en die van zijn Sirocco du Gers worden bijgeschreven op de lijst van winnaars ... (12-10-2014)
BOEKELO - Alice Naber-Lozeman is zondag in Boekelo voor de vijfde keer in haar loopbaan nationaal kampioen eventing geworden. Met ACSI Peter Parker... (12-10-2014)
BOEKELO - De Ground Jury van Military Boekelo-Enschede heeft alsnog besloten Tim Lips en zijn paard Bayro niet te straffen voor het vallen van de... (12-10-2014)