Michael Jung van aparte klasse

VARSSEVELD - Onder het toeziend oog van duizenden toeschouwers gaf olympisch kampioen Michael Jung een ware clinic eventing rijden weg op het Varssevelds Hippisch Festijn. De Duitser ging vanaf dag één na de dressuur al aan de leiding. Hij bleef foutloos in het springen, croste met pure vakmanschap door de Vennebulten en stond zondagmiddags tot twee keer toe op het hoogste ereschavot. Tegen dit Duitse geweld was niemand opgewassen.

Toch waren er meer blij gezichten in Varsseveld. De organisatie mocht rekenen op goed weer, zeer veel publiek en mooie en veilige sport. Blij was ook de 18-jarige Laura Hoogeveen uit Weert, die tot haar eigen verbazing het nationaal KNHS kampioenschap op tweesterrenniveau won. Tim Lips was de grote favoriet, maar hij werd zaterdagnacht geveld door griep en moest zich terugtrekken voor de inspannende cross.

Laura Hoogeveen had een opmerkelijke start van de cross. Bij het losspringen over de boomstam werd zij van haar merrie Ariba (Indoctro x Ramiro) gescheiden en belandde op de grond, maar eenmaal in de cross kwam het vertrouwen weer snel terug. "Ik vond het een pittige cross, maar voor de paarden was het mooi overzichtelijk, waardoor mijn paard Arriba nooit voor een onprettige verrassing werd geplaatst. Ik denk ook dat deze wedstrijd een goede voorbereiding is op de volgende stap die ik wil gaan zetten: komend voorjaar van start gaan in een paar korte drie sterrenwedstrijden en dan hopelijk Boekelo 2014", vertelt de amazone, die in het overall klassement als negende finishte.

Tweede in het KNHS kampioenschap werd de 36-jarige Marcelle de Kam met Vely Telly (Roeland x Amulet). De bronzen medaille ging naar de 23-jarige Loes van Gils met Amourette, die een onbekende afstamming heeft.

In zowel de CIC 1* als in de CIC 2* ging de zege naar de tweevoudig Europees, wereld- en olympisch kampioen Michael Jung, die met drie jonge paarden naar de Achterhoek was gekomen en met de volle zussen Fischer Rocana FST en Ricona FST won. “Ik had dit weekend ook in Schenefeld in Duitsland kunnen rijden maar kwam liever hier. Varsseveld is een bijzonder evenement. Altijd gezellig, de cross is ontzettend mooi, er is heel veel publiek en de prijsuitreiking is altijd een speciaal gebeuren. Volgend jaar ben ik weer van de partij”, lacht Jung.

In de CIC 1* was de tweede plaats voor de Belgische Karin Donckers, bij wie Loes van Gils werkt. Derde werd hier Melissa Vliegen uit Duitsland. In de CIC 2* ging de tweede plaats naar Alice Naber-Lozeman uit Biddinghuizen met Peter Parker, voor olympisch amazone Elaine Pen uit Voorburg met Undercover. Dat deze twee amazones niet in aanmerking kwamen voor de KNHS-titel komt omdat hun paarden al op een hoger niveau zijn gestart.

Meer info: www.hippischfestijn.nl

Op de foto van Wendy Scholten: Drie blondines op het NK podium in Varsseveld met vanaf links Marcelle de Kam (zilver), Laura Hoogeveen (goud) en Loes van Gils (brons).

Meer Eventing

TRYON – Het Nederlandse eventingteam is als tiende geëindigd bij de wereldruiterspelen in Tryon. Na goede prestaties in de dressuur en de cross kon... (18-09-2018)
BOEKELO - Het NK eventing voor senioren is wederom voor drie jaar toegewezen aan Nederlands grootste en beroemdste eventingwedstrijd Military Boekelo... (10-04-2018)
ERMELO - De KNHS is er in geslaagd de Duitse topamazone en -trainer Bettina Hoy vast te leggen als bondscoach voor de Nederlandse eventingruiters.... (24-01-2017)
BOEKELO - De 45ste editie van Military Boekelo-Enschede is zondag een prooi geworden voor de Engelse amazone Nicola Wilson (foto) en haar Nederlands... (11-10-2015)
BOEKELO - Alice Naber-Lozeman is zondagmiddag voor de derde keer op rij nationaal kampioen eventing geworden. In Boekelo pakte ze ondanks twee... (11-10-2015)
BOEKELO - Tim Lips, links op de foto naast zijn vader en bondscoach Martin Lips, is zaterdagochtend niet van start gegaan voor de crosscountry... (10-10-2015)
BOEKELO - Alice Naber-Lozeman heeft een prima basis gelegd om zondag voor de derde achtereenvolgende maal gehuldigd te worden als Nederlands kampioen... (09-10-2015)
BOEKELO - Richard Meade, tweevoudig winnaar van Military Boekelo-Enschede, is vrijdag op de leeftijd van 76 jaar na een vergeefse strijd tegen kanker... (10-01-2015)
BOEKELO - Thomas Carlile kan zondag nauwelijks geloven dat zijn naam en die van zijn Sirocco du Gers worden bijgeschreven op de lijst van winnaars ... (12-10-2014)
BOEKELO - Alice Naber-Lozeman is zondag in Boekelo voor de vijfde keer in haar loopbaan nationaal kampioen eventing geworden. Met ACSI Peter Parker... (12-10-2014)
BOEKELO - De Ground Jury van Military Boekelo-Enschede heeft alsnog besloten Tim Lips en zijn paard Bayro niet te straffen voor het vallen van de... (12-10-2014)
BOEKELO –Bondscoach Martin Lips (foto) maakte er zaterdag geen geheim van dat hij minder goed te spreken was dan vrijdag. Met zijn nationale equipe... (11-10-2014)
BOEKELO – De Fransman Thomas Carlile mag zondag met een riante voorsprong van 4,1 strafpunt proberen de 44ste editie van Military Boekelo-Enschede op... (11-10-2014)
BOEKELO – Regerend nationaal kampioene Alice Naber (foto) was zaterdagochtend de tweede van de overgebleven 88 starters in de selectieve crosscountry... (11-10-2014)
BOEKELO - Alice Naber moest vrijdag toezien dat een plek bij de eerste tien in het klassement van de dressuur er tijdens de Internationale Military... (10-10-2014)
BOEKELO - Alice Naber en Tim Lips zijn uitstekend begonnen aan de 44ste editie van Military Boekelo-Enschede. Naber staat na de eerste dag van de... (09-10-2014)
BOEKELO - Het Nederlands kampioenschap eventing voor senioren zal ook de komende drie jaar verreden worden tijdens Military Boekelo-Enschede.... (09-10-2014)
BOEKELO - De negentig paarden die woensdag werden aangeboden voor de eerste veterinaire inspectie van Military Boekelo-Enschede werden uiteindelijk... (08-10-2014)
BOEKELO – Sandra Auffahrt, onlangs tijdens de Wereld-ruiterspelen in het Franse Caen gekroond tot nieuwe wereld-kampioene eventing, is van donderdag... (02-10-2014)
CAEN - Het Nederlandse eventingteam heeft zondag tijdens de Alltech FEI World Equestrian Games in Frankrijk een unieke prestatie geleverd door brons... (01-09-2014)