Madeleine Brugman nationaal kampioene

BREDA - Madeleine Brugman mag zich de nieuwe Nederlandse kampioene eventing noemen. De amazone uit Deldenerbroek verdedigde zondag in Breda tijdens de crosscountry met Edino haar leidende positie in de nationale titelstrijd. Ze moest als nummer twee van de wedstrijd de eindzege van het CIC3 weliswaar aan de Zweed Christoffer Forsberg laten, maar dat deerde haar niet, net zo min als de 15,60 strafpunt dat ze aan de uithoudingsproef overhield.

Raf Kooremans werd tweede in het NBK door met Cavalor Telstar vijfde te worden. De derde plaats was voor Ilonka Kluijtmans, die met Buitenlust Here I Am als negende eindigde.

"Ik ben verschrikkelijk blij met dit kampioenschap", vertelde een stralende Madeleine Brugman, die enig opzien baarde door met een bijna tot Panamahoed omgebouwde cap in de cross van start te gaan. "Ik heb behoorlijk last van mijn ogen. Tijdens het CSI Geesteren zag ik een Japanse amazone met deze cap rijden en dat leek mij wel ook wat. Het is een normale cap, waar een extra brede rand aan is bevestigd, waardoor ik geen direct zonlicht in mijn ogen krijg tijdens de cross. Daardoor kan ik veel beter zien en dat het werkt heb ik vandaag echt laten zien", aldus Brugman.

In het verleden overschreed Madeleine Brugman in de cross vaak met zoveel seconden de toegestane tijd, dat hoge klasseringen daardoor verloren gingen. Nu hoefde zij slechts 15.60 strafpunt aan haar totaal toe te voegen, waardoor zij zich in de kop van het klassement handhaafde. Over de inspanning die haar Edino (v. Esteban xx) had geleverd was Brugman zeer goed te spreken. "Edino heeft een stokmaat van 1,85 meter en is daarmee een reus onder de eventingpaarden. Vanaf de eerste tot en met de vierde hindernis vlogen we erover en vanaf daar konden we dit hoge tempo vasthouden. Steeds nam Edino de goede beslissingen, althans zo voelde het. Nergens kwamen we in moeilijkheden en steeds konden we alles voorwaarts oplossen. Dat was eigenlijk ook mijn
bedoeling, want toen ik vanochtend wakker werd heb ik me voorgenomen dat het vandaag het goede moment was om er helemaal voor te gaan. In de dressuur ging het fantastisch en in het springen ging het ook heel goed. We gingen aan de leiding in het NK en in de wedstrijd, en dat wilde ik graag vasthouden. Het werd Nederlands kampioen en
tweede in deze drie sterrenwedstrijd. Ik ben zeer tevreden", aldus Madeleine Brugman.

Raf Kooremans was tevreden met het zilver: "We hebben een heel goede wedstrijd achter de rug. We bleven gemakkelijk foutloos en achteraf had ik misschien iets voortvarender van start kunnen gaan".
Ook Ilonka Kluytmans was tevreden met het brons. "Mijn paard, Buitenlust Here I Am (v. Hemmingway) heeft tijdens alle drie de onderdelen van de wedstrijd zijn beste beentje voor gezet. Ik ben erg blij met de bronzen medaille, maar net zo blij met de negende plek in het over-all klassement."

In de drie sterrenwedstrijd gebeurde genoeg. Zo reed slechts één combinatie de cross binnen de tijd, anderzijds kwamen er maar liefst 54 namen voor op de uitslag van de 70 starters. Daaruit wordt duidelijk dat de cross zeker niet te zwaar
gebouwd was. Veel combinaties kregen problemen op de tweede waterpassage. Midden in de vijver stond na de insprong een smal hindernisje. Voor veel ruiters was het schijnbaar moeilijk om hun paard passend bij dat obstakel te krijgen en zij schoten er dan langs, wat een weigering betekende.

In de twee sterrenwedstrijd ging de overwinning naar Alice Naber-Lozeman
(Biddinghuizen) met Peter Parker. Deze amazone stond na de dressuur derde en nam na het springen de leiding over. In de cross reden slechts twee combinaties de pittige cross binnen de tijd, onder wie Lozeman. De andere ruiter die het lukte was de Belg Frederik Smet met United, die als tweede eindigde, voor de Fransman Nicolas Touzaint met Midnightsong de Theol. Annemiek Wieken (Roden) eindigde in deze wedstrijd met Zara Slottie als tweede Nederlander op de zevende plek in het klassement. (Bron KNHS)

Uitslag NK eventing senioren
1) Madeleine Brugman (Ambt-Delden) - Edino (v. Esteban xx) - 54.50
2) Raf Kooremans (Turnhout B.) - Cavalor Telstar - 59.80
3) Ilonka Kluytmans (Prinsenbeek) - Buitenlust Here I Am (v. Hemmingway) - 69.50
4) Jan van Beek (Rijsbergen) - Vision - 94.70
5) Tim Lips (Made) - Keyflow - 103.20
6) Henk Jan Lozeman (Putten) - Chase the Moon - 109.20

Uitslag CIC***
1) Christoffer Forsberg (Zwe) - Piece of Hope - 51.90
2) Madeleine Brugman - Edino - 54.50
3) Frank Ostholt (Dui) - Mr.Medicott - 55.00
5) Raf Kooremans - Cavalor Telstra - 59.80
7) Ilonka Kluytmans - Buitenlust Here I Am - 69.50

Uitslag CIC**
1) Alice Naber-Lozeman (Biddinghuizen) - Peter Parker - 41.90
2) Frederik Smet (Bel) - United - 47.50
3) Nicolas Touzaint (Fra) - Midnightsong de Theol - 48.90
7) Annemiek Wieken (Roden) - Zara Slottie - 64.00

Meer info zie: www.outdoorbrabant.nl

Foto Madeleine Brugman met Edino van www.outdoorbrabant.nl

Meer Eventing

TRYON – Het Nederlandse eventingteam is als tiende geëindigd bij de wereldruiterspelen in Tryon. Na goede prestaties in de dressuur en de cross kon... (18-09-2018)
BOEKELO - Het NK eventing voor senioren is wederom voor drie jaar toegewezen aan Nederlands grootste en beroemdste eventingwedstrijd Military Boekelo... (10-04-2018)
ERMELO - De KNHS is er in geslaagd de Duitse topamazone en -trainer Bettina Hoy vast te leggen als bondscoach voor de Nederlandse eventingruiters.... (24-01-2017)
BOEKELO - De 45ste editie van Military Boekelo-Enschede is zondag een prooi geworden voor de Engelse amazone Nicola Wilson (foto) en haar Nederlands... (11-10-2015)
BOEKELO - Alice Naber-Lozeman is zondagmiddag voor de derde keer op rij nationaal kampioen eventing geworden. In Boekelo pakte ze ondanks twee... (11-10-2015)
BOEKELO - Tim Lips, links op de foto naast zijn vader en bondscoach Martin Lips, is zaterdagochtend niet van start gegaan voor de crosscountry... (10-10-2015)
BOEKELO - Alice Naber-Lozeman heeft een prima basis gelegd om zondag voor de derde achtereenvolgende maal gehuldigd te worden als Nederlands kampioen... (09-10-2015)
BOEKELO - Richard Meade, tweevoudig winnaar van Military Boekelo-Enschede, is vrijdag op de leeftijd van 76 jaar na een vergeefse strijd tegen kanker... (10-01-2015)
BOEKELO - Thomas Carlile kan zondag nauwelijks geloven dat zijn naam en die van zijn Sirocco du Gers worden bijgeschreven op de lijst van winnaars ... (12-10-2014)
BOEKELO - Alice Naber-Lozeman is zondag in Boekelo voor de vijfde keer in haar loopbaan nationaal kampioen eventing geworden. Met ACSI Peter Parker... (12-10-2014)
BOEKELO - De Ground Jury van Military Boekelo-Enschede heeft alsnog besloten Tim Lips en zijn paard Bayro niet te straffen voor het vallen van de... (12-10-2014)
BOEKELO –Bondscoach Martin Lips (foto) maakte er zaterdag geen geheim van dat hij minder goed te spreken was dan vrijdag. Met zijn nationale equipe... (11-10-2014)
BOEKELO – De Fransman Thomas Carlile mag zondag met een riante voorsprong van 4,1 strafpunt proberen de 44ste editie van Military Boekelo-Enschede op... (11-10-2014)
BOEKELO – Regerend nationaal kampioene Alice Naber (foto) was zaterdagochtend de tweede van de overgebleven 88 starters in de selectieve crosscountry... (11-10-2014)
BOEKELO - Alice Naber moest vrijdag toezien dat een plek bij de eerste tien in het klassement van de dressuur er tijdens de Internationale Military... (10-10-2014)
BOEKELO - Alice Naber en Tim Lips zijn uitstekend begonnen aan de 44ste editie van Military Boekelo-Enschede. Naber staat na de eerste dag van de... (09-10-2014)
BOEKELO - Het Nederlands kampioenschap eventing voor senioren zal ook de komende drie jaar verreden worden tijdens Military Boekelo-Enschede.... (09-10-2014)
BOEKELO - De negentig paarden die woensdag werden aangeboden voor de eerste veterinaire inspectie van Military Boekelo-Enschede werden uiteindelijk... (08-10-2014)
BOEKELO – Sandra Auffahrt, onlangs tijdens de Wereld-ruiterspelen in het Franse Caen gekroond tot nieuwe wereld-kampioene eventing, is van donderdag... (02-10-2014)
CAEN - Het Nederlandse eventingteam heeft zondag tijdens de Alltech FEI World Equestrian Games in Frankrijk een unieke prestatie geleverd door brons... (01-09-2014)