Madeleine Brugman in blakende vorm

HELVOIRT - Madeleine Brugman (Deldenerbroek) etaleerde dit weekeinde een blakende vorm in het Brabantse Helvoirt. Tijdens Outdoor Helvoirt won ze de eénsterrenwedstrijd met Sundancer (foto), terwijl zij een niveautje hoger als derde eindigde met Katmandu. In de wedstrijd op éénsterrenniveau hoefde Brugman met Sundancer aan haar dressuurscore van 38.40 punten niets toe te voegen. Zij bleef zowel in het springen als in de cross zonder strafpunten.

Ook Alice Naber-Lozeman (Biddinghuizen) leverde, met Coral Estate Peter Parker een heel goede prestatie, door als tweede te eindigen. Zij kreeg aan haar dressuurtotaal 1.20 punten toegevoegd, omdat zij in de cross de toegestane tijd met drie seconden overschreed. Jan van Beek (Rijsbergen) werd met Winston derde.

In de twee sterren wedstrijd ging de zege naar de Zweedse Sara Algotsson-Ostholt met Wega. In de dressuur moest zij nog de Australiër Andrew Hoy en de Belg Frederik Smet voor zich dulden. In het springparcours hield Algotsson de lei schoon, terwijl Hoy twee springfouten noteerde en Smet maar liefst drie palen liet vallen. Hoy zakte daardoor naar de vijfde plek in de tussenstand, terwijl Smet terugviel naar de dertiende positie. De Belg Marc Rigouts, die als enige de tweesterrencross binnen te tijd reed, klom daardoor op naar de tweede plaats achter Algotsson.

Madeleine Brugman, nu met Katmandu, stond netjes zevende na de dressuur, bleef foutloos in het springen en hield in de cross de schade uiterst beperkt, waardoor zij als derde eindigde. Erwin Bout (Oostvoorne) klasseerde zich met John Doe als negende, net voor Jan van Beek met Vision. Tim Lips (Made), die kortgeleden nog van zijn paard was gevallen, ging van start met Concrex Vacarlos en beëindigde de wedstrijd met dit relatief nog onervaren paard op de 37ste plek in de eindstand.

Paard verongelukt
Op de één na laatste hindernis in de uiterst fair gebouwde tweesterrencross - slechts drie combinaties haalden de finish niet - is het paard Tyfoon van Jasper de Kruif (Diessen) helaas dodelijk verongelukt. Op de één na laatste sprong, een picknicktafel welke voor geen van de combinaties die de eindstreep haalde een probleem opleverde, sprong Tyfoon te enthousiast en te ver voor de hindernis af. Daarop raakte Tyfoon met de voorbenen de voorzijde van de hindernis, sloeg over de kop en bleef liggen. Het paard bleek door de klap beide voorbenen te hebben gebroken.
Geheel volgens FEI-protocol werden door de wedstrijdleider Harrie Braspenning ogenblikkelijk getuigen van het ongeval gehoord. "Uit wat ik van mensen met verstand van de eventingsport heb begrepen en die getuige waren van het ongeval was het pure pech wat paard, ruiter en eventingsport is overkomen", aldus Braspenning. (Bron KNHS)

Uitslag CIC2
1) Sara Algotson-Ostholt (Zwe) - Wega- 50.10
2) Marc Rigouts (Bel) - Carriem van Colen Z - 55.50
3) Madeleinde Brugman (Ambt-Delden) - Katmandu - 55.90
9) Erwin Bout (Oostvoorne) - John doe - 65.60
10) Jan van Beek (Rijsbergen) - Vision - 67.40

Uitslag CIC1
1) Madeleine Brugman (Ambt-Delden) - Sundancer - 38.40
2) Alice Naber-Lozeman (Biddinghuizen) - Coral Estate Peter Parker - 44.30
3) Jan van Beek - Winston - 46.20
5) Chantal Megchelenbrink (Ursem) - What Ever - 48.80
6) Annemiek Wieken (Roden) - Watermill O'Lady - 49.70
8) Merel Blom (Breukelen) - Queen of the Catwalk - 53.70
9) Vera Grevelink (Asten) - Udiana - 52.20 

Meer Eventing

TRYON – Het Nederlandse eventingteam is als tiende geëindigd bij de wereldruiterspelen in Tryon. Na goede prestaties in de dressuur en de cross kon... (18-09-2018)
BOEKELO - Het NK eventing voor senioren is wederom voor drie jaar toegewezen aan Nederlands grootste en beroemdste eventingwedstrijd Military Boekelo... (10-04-2018)
ERMELO - De KNHS is er in geslaagd de Duitse topamazone en -trainer Bettina Hoy vast te leggen als bondscoach voor de Nederlandse eventingruiters.... (24-01-2017)
BOEKELO - De 45ste editie van Military Boekelo-Enschede is zondag een prooi geworden voor de Engelse amazone Nicola Wilson (foto) en haar Nederlands... (11-10-2015)
BOEKELO - Alice Naber-Lozeman is zondagmiddag voor de derde keer op rij nationaal kampioen eventing geworden. In Boekelo pakte ze ondanks twee... (11-10-2015)
BOEKELO - Tim Lips, links op de foto naast zijn vader en bondscoach Martin Lips, is zaterdagochtend niet van start gegaan voor de crosscountry... (10-10-2015)
BOEKELO - Alice Naber-Lozeman heeft een prima basis gelegd om zondag voor de derde achtereenvolgende maal gehuldigd te worden als Nederlands kampioen... (09-10-2015)
BOEKELO - Richard Meade, tweevoudig winnaar van Military Boekelo-Enschede, is vrijdag op de leeftijd van 76 jaar na een vergeefse strijd tegen kanker... (10-01-2015)
BOEKELO - Thomas Carlile kan zondag nauwelijks geloven dat zijn naam en die van zijn Sirocco du Gers worden bijgeschreven op de lijst van winnaars ... (12-10-2014)
BOEKELO - Alice Naber-Lozeman is zondag in Boekelo voor de vijfde keer in haar loopbaan nationaal kampioen eventing geworden. Met ACSI Peter Parker... (12-10-2014)
BOEKELO - De Ground Jury van Military Boekelo-Enschede heeft alsnog besloten Tim Lips en zijn paard Bayro niet te straffen voor het vallen van de... (12-10-2014)
BOEKELO –Bondscoach Martin Lips (foto) maakte er zaterdag geen geheim van dat hij minder goed te spreken was dan vrijdag. Met zijn nationale equipe... (11-10-2014)
BOEKELO – De Fransman Thomas Carlile mag zondag met een riante voorsprong van 4,1 strafpunt proberen de 44ste editie van Military Boekelo-Enschede op... (11-10-2014)
BOEKELO – Regerend nationaal kampioene Alice Naber (foto) was zaterdagochtend de tweede van de overgebleven 88 starters in de selectieve crosscountry... (11-10-2014)
BOEKELO - Alice Naber moest vrijdag toezien dat een plek bij de eerste tien in het klassement van de dressuur er tijdens de Internationale Military... (10-10-2014)
BOEKELO - Alice Naber en Tim Lips zijn uitstekend begonnen aan de 44ste editie van Military Boekelo-Enschede. Naber staat na de eerste dag van de... (09-10-2014)
BOEKELO - Het Nederlands kampioenschap eventing voor senioren zal ook de komende drie jaar verreden worden tijdens Military Boekelo-Enschede.... (09-10-2014)
BOEKELO - De negentig paarden die woensdag werden aangeboden voor de eerste veterinaire inspectie van Military Boekelo-Enschede werden uiteindelijk... (08-10-2014)
BOEKELO – Sandra Auffahrt, onlangs tijdens de Wereld-ruiterspelen in het Franse Caen gekroond tot nieuwe wereld-kampioene eventing, is van donderdag... (02-10-2014)
CAEN - Het Nederlandse eventingteam heeft zondag tijdens de Alltech FEI World Equestrian Games in Frankrijk een unieke prestatie geleverd door brons... (01-09-2014)