Historisch WK-brons voor Oranje

CAEN - Het Nederlandse eventingteam heeft zondag tijdens de Alltech FEI World Equestrian Games in Frankrijk een unieke prestatie geleverd door brons te winnen. Nooit eerder haalde Nederland in deze Olympische discipline een medaille op een WK. Nu was brons de beloning voor keihard werken en teamspirit.

Bondscoach Martin Lips is sinds zijn aanstelling in 2005 met tomeloze energie aan het werk geweest om de Nederlandse eventingsport op de kaart te krijgen. Deze medaille is een zeer welverdiende beloning voor de coach die altijd heeft verkondigd dat we het in Nederland als team moeten doen. Lips vertelt: “We kwamen hier om een plaats in de top te realiseren, deze medaille is helemaal geweldig. Vooraf had ik dit echt niet verwacht, ik moet eerlijk zeggen dat het gisteravond wel een beetje begon te kriebelen. Ik wist hoe onze paarden kunnen springen en de achterstand op brons was te overbruggen. Ik heb daarom tegen Andrew Heffernan gezegd dat zijn paard mee moest voor het geval we een medaille zouden winnen. We hebben een goed programma gedraaid met vooraf een top trainingskamp. Je doet het uiteindelijk met een heel team aan begeleiders en we hebben super hulp gehad van de bondscoaches Rob Ehrens en Wim Ernes. Dit succes is absoluut te danken aan de teamspirit.”

Met het winnen van brons heeft het eventingteam na het dressuur- en paradressuurteam als derde voldaan aan de kwalificatie-eis van sportkoepel NOC*NSF voor de Olympische/ Paralympische Spelen van Rio de Janeiro 2016.

Nooit voor mogelijk gehouden 
Uiteraard was er ook enorme vreugde bij de ruiters. Elaine Pen werd met haar geweldige Vira de beste Nederlandse combinatie op plaats dertien. De amazone had pas laat door dat het brons binnen was. Dat werd haar verteld door de pers die ze na haar rit te woord stond. Waarop de tranen vloeiden bij de altijd zo koele Elaine. “Ik had een medaille nooit voor mogelijk gehouden. Op het voorterrein bij het springen was Vira al superscherp. Ik ging samen met het team voor de kwalificatie-eis, dus een plek bij de beste zes. Dit brons is echt fantastisch!”

Tim Lips was zaterdag met Keyflow NOP in de cross de laatste starter voor Nederland en voelde toen al de enorme druk dat hij het voor het team moest afmaken. Een opdracht die hij super volbracht. Nu was hij weer de laatste teamruiter en de druk was zeker niet minder. Tim kon zich twee fouten permitteren, maar dat wist hij niet op het moment dat hij de ring in reed. Tim: “Ik dacht aan het begin van mijn rit echt dat ik nul moest rijden. Keyflow heeft altijd wel iets moeite met het springen. Na die eerste balk dacht ik, rustig blijven, gewoon mijn parcours afmaken.”

Merel Blom was enorm blij met de hulp van springbondscoach Rob Ehrens die de eventers ook in de training regelmatig helpt en nu op het WK aanwezig was om de ruiters te begeleiden. Merel: “Ik had vooraf samen met Rob Ehrens een plan getrokken en daar heb ik me aan gehouden. Ik ben ook heel trots op Andrew. Door als eerste van ons team te starten in de cross heeft hij ons veel waardevolle informatie kunnen geven.”

Andrew Heffernan deelt als vierde man in het team ook zeker mee in de prestatie. Hij reed de cross met zijn jonge getalenteerde Bollybawn Ace niet uit, maar zijn informatie en tips over het traject waren van enorme waarde voor het team. Van zijn teamgenoten en de bondscoach dan ook niets dan lof voor de in Engeland wonende Heffernan. “We kwamen hier met één doel en hebben heel wat meer gedaan. Het is een fantastische ervaring”, vertelt de teamcaptain.

Eventing potentialsport
Technisch Directeur van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) Maarten van der Heijden is ontzettend blij dat het Nederlandse eventingteam zo goed gepresteerd heeft. “Eventing is door het NOC*NSF twee jaar geleden benoemd tot potentialsport. Dat betekent dat je binnen vier jaar, dus in Rio, wordt geacht in of dichtbij de medailles te zitten. De KNHS heeft daarom beleid ontwikkeld om de eventing naar een hoger plan te brengen. Je kunt nu al zien dat we in één keer van potentialsport naar medaillesport kunnen gaan. Ik ben ongelooflijk trots op deze sporters.”

Met de prestatie op dit WK heeft het Nederlandse eventingteam ook voldaan aan de kwalificatie-eis van NOC*NSF voor deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro 2016. De eventers zijn daarmee na de dressuurruiters de tweede sport in Nederland die dit realiseert. De formele voordracht voor kwalificatie zal binnenkort door de KNHS bij NOC*NSF ingediend worden.

Uitslag WK eventing teams
Goud) Duitsland - 177.9
Zilver) Groot-Brittannië - 198.8
Brons) Nederland - 246.8

Uitslag WK eventing individueel
Goud) Sandra Auffarth (Dui) - Opgun Louvo - 52.00
Zilver) Michael Jung (Dui) - Fischerrocana FST - 52.30
Brons) William Fox-Pitt (Eng) - Chilli Morning - 55.30
13) Elaine Pen (Voorschoten) - Vira - 72.30
18) Tim Lips (Made) - Keyflow NOP - 79.90
26) Merel Blom (Aalten) - Rumour Has It - 94.60

Meer Eventing

TRYON – Het Nederlandse eventingteam is als tiende geëindigd bij de wereldruiterspelen in Tryon. Na goede prestaties in de dressuur en de cross kon... (18-09-2018)
BOEKELO - Het NK eventing voor senioren is wederom voor drie jaar toegewezen aan Nederlands grootste en beroemdste eventingwedstrijd Military Boekelo... (10-04-2018)
ERMELO - De KNHS is er in geslaagd de Duitse topamazone en -trainer Bettina Hoy vast te leggen als bondscoach voor de Nederlandse eventingruiters.... (24-01-2017)
BOEKELO - De 45ste editie van Military Boekelo-Enschede is zondag een prooi geworden voor de Engelse amazone Nicola Wilson (foto) en haar Nederlands... (11-10-2015)
BOEKELO - Alice Naber-Lozeman is zondagmiddag voor de derde keer op rij nationaal kampioen eventing geworden. In Boekelo pakte ze ondanks twee... (11-10-2015)
BOEKELO - Tim Lips, links op de foto naast zijn vader en bondscoach Martin Lips, is zaterdagochtend niet van start gegaan voor de crosscountry... (10-10-2015)
BOEKELO - Alice Naber-Lozeman heeft een prima basis gelegd om zondag voor de derde achtereenvolgende maal gehuldigd te worden als Nederlands kampioen... (09-10-2015)
BOEKELO - Richard Meade, tweevoudig winnaar van Military Boekelo-Enschede, is vrijdag op de leeftijd van 76 jaar na een vergeefse strijd tegen kanker... (10-01-2015)
BOEKELO - Thomas Carlile kan zondag nauwelijks geloven dat zijn naam en die van zijn Sirocco du Gers worden bijgeschreven op de lijst van winnaars ... (12-10-2014)
BOEKELO - Alice Naber-Lozeman is zondag in Boekelo voor de vijfde keer in haar loopbaan nationaal kampioen eventing geworden. Met ACSI Peter Parker... (12-10-2014)
BOEKELO - De Ground Jury van Military Boekelo-Enschede heeft alsnog besloten Tim Lips en zijn paard Bayro niet te straffen voor het vallen van de... (12-10-2014)
BOEKELO –Bondscoach Martin Lips (foto) maakte er zaterdag geen geheim van dat hij minder goed te spreken was dan vrijdag. Met zijn nationale equipe... (11-10-2014)
BOEKELO – De Fransman Thomas Carlile mag zondag met een riante voorsprong van 4,1 strafpunt proberen de 44ste editie van Military Boekelo-Enschede op... (11-10-2014)
BOEKELO – Regerend nationaal kampioene Alice Naber (foto) was zaterdagochtend de tweede van de overgebleven 88 starters in de selectieve crosscountry... (11-10-2014)
BOEKELO - Alice Naber moest vrijdag toezien dat een plek bij de eerste tien in het klassement van de dressuur er tijdens de Internationale Military... (10-10-2014)
BOEKELO - Alice Naber en Tim Lips zijn uitstekend begonnen aan de 44ste editie van Military Boekelo-Enschede. Naber staat na de eerste dag van de... (09-10-2014)
BOEKELO - Het Nederlands kampioenschap eventing voor senioren zal ook de komende drie jaar verreden worden tijdens Military Boekelo-Enschede.... (09-10-2014)
BOEKELO - De negentig paarden die woensdag werden aangeboden voor de eerste veterinaire inspectie van Military Boekelo-Enschede werden uiteindelijk... (08-10-2014)
BOEKELO – Sandra Auffahrt, onlangs tijdens de Wereld-ruiterspelen in het Franse Caen gekroond tot nieuwe wereld-kampioene eventing, is van donderdag... (02-10-2014)
BISHOP BURTON - Amber Kuipers is knap elfde geworden bij haar debuut tijdens het EK eventing voor junioren. In het Engelse Bishop Burton sloot ze de... (17-08-2014)