MEREL BLOM VOLDOET MET ZESTIENDE PLAATS AAN VERWACHTINGEN

Geen stunt van eventingruiters

TRYON – Het Nederlandse eventingteam is als tiende geëindigd bij de wereldruiterspelen in Tryon. Na goede prestaties in de dressuur en de cross kon het team van bondscoach Bettina Hoy in het springen deze lijn niet vasthouden. Met een knappe zestiende plaats in het individuele klassement, voldeed Merel Blom (bovenste foto) wel aan de verwachtingen.

Voor aanvang van het springen stond het team op de negende plaats en zat er meer in als er goed gesprongen werd. Helaas lukte het in het springen niet en kwamen alle combinaties met twee of meer springfouten uit de baan. Alleen Merel Blom slaagde er in de schade te beperken tot één fout. Een herhaling van het teambrons van vier jaar geleden was misschien niet realistisch, maar dit resultaat was duidelijk minder dan gehoopt. Vanwege het aangekondigde noodweer werd het springen niet zoals gebruikelijk de dag na de cross verreden, maar een dag later, op maandag in dit geval. Bij de eventing was dit, in tegenstelling tot bij de dressuur, wel mogelijk omdat de Europese eventingpaarden pas dinsdag weer huiswaarts gaan.

Teamprestatie
Merel Blom straalt na haar ronde in het springen, "Iedereen heeft deze week heel hard gewerkt om alles op orde te brengen. Er was een hoop niet af, maar voor de paarden wel. Bettina heeft er hard aan getrokken, maar ook de KNHS met Ad Wagemakers en Maarten van der Heijden om alles op de rit te houden. Mijn eigen dressuurtrainer was mee, dat was natuurlijk super. En we hebben onwijs veel te danken aan teamveterinair Leendert Jan Hofland. Die heeft dag en nacht klaar gestaan. We hebben veel mensen die om ons geven, ik ben super dankbaar."

Meer paarden
Bondscoach Bettina Hoy (op middelste foto van Kiek4Fun): "Ik ben heel trots, alle paarden en ruiters hebben het heel goed gedaan. We wisten vooraf dat het moeilijk zou worden om in de top zes te eindigen. Op papier zijn veel andere landen momenteel gewoonweg sterker. Ook wij hebben absoluut de goede ruiters om bij de absolute top te horen, maar we hebben meer paarden nodig."

Kracht er uit
Renske Kroeze en Jane Z kenden in de dressuur en cross een uitstekend WK debuut. Ook in het springen begonnen ze heel goed in Tryon. Helaas gingen er uiteindelijk vier balken naar beneden. "Ze begon super en sprong heel erg goed, maar gedurende het parcours was ze leeg. Ik merkte dat de kracht er een beetje uit ging. Dat is jammer, het springen is wel een van haar beste onderdelen. Nu kwam dat er niet uit. In de andere twee onderdelen heeft ze het fantastisch goed gedaan, dit kan ik haar wel vergeven."

Renske Kroeze (hiernaast) zelf kijkt tevreden terug op haar eerste WK bij de senioren. "Super, ik vond het echt onwijs gaaf. Alles er omheen. Ik had niet echt zoiets van: wow dit is een WK, maar de wedstrijd liep natuurlijk ook een beetje anders. Zondag was alleen de veterinaire keuring en was het terrein verder uitgestorven. Vandaag nog een rondje springen. Dat stadion is echt wel supergaaf om binnen te rijden. Het is gewoon mooi."

Niet goed genoeg
Raf Kooremans is duidelijk: "Twee onderdelen waren heel goed, en het laatste niet goed genoeg. Ik moet het nog analyseren. We hebben dit jaar nog geen balk gesprongen. Als je er dan drie naar beneden stampt, dan denk ik dat je iets fout doet als ruiter. Het gevoel over het WK is niet stom. De dressuur ging boven verwachting, de cross ging heel goed en het springen was vandaag niet goed genoeg. Daar moeten we eerlijk in zijn. Simpel."

Op naar volgend jaar
Ook Theo van de Vendel was realistisch: "Als je vijf balken hebt, dan is het moeilijk om tevreden te zijn. Als ik de hele week analyseer dan denk ik: de dressuur was niet verkeerd, voor mijn doen dan. De cross was goed en het springen iets minder. Het was geen heel dikke proef, maar ik dacht met parcourslopen wel: na die cross kan het voor Zindane misschien net een gaatje te hoog zijn. Ik weet dat hij in de dubbels dan zo toespringt. Ik had ook niet genoeg vertrouwen om hem er heel rustig in te laten lopen. Ik ken Zindane al zijn hele leven en ik wist dat zo'n springparcours na zo'n lange cross lastig zou worden. Je hoopt het dan te kunnen beperken tot een, twee, drie balkjes, Maar nu waren het er wel teveel. Daarvan kan ik hem niet de schuld geven, ik was zelf ook te druk. Op naar volgend jaar."

Teleurstelling
Ook voor Alice Naber liep het WK niet zoals gehoopt. In de dressuur scoorde ze onder haar kunnen, in de cross kreeg ze een weigering en in het springen vielen twee balken. "Het was een bijzonder avontuur. Met alle stormen, korte cross, toch lange cross, springen een dag later. Het liep allemaal anders dan normaal. Maar dat was voor alle deelnemers hetzelfde." Alice is een beetje teleurgesteld: "Ik had nu natuurlijk liever nul gesprongen. Het is een lang springparcours en een dag later. Twee er af, het is niet anders." (Bron KNHS)

Eindklassement iIndividueel
1. Rosalind Canter (GBR) - Allstar B 24.6
2. Padraig McCarthy (IRL) - Mr Chunky 27.2
3. Ingrid Klimke (GER) - SAP Hale Bob OLD 27.3
16. Merel Blom (Aalten) – Rumour Has It NOP 35.6
41. Raf Kooremans (Turnhout) – Henri Z 56.9
48. Theo van de Vendel (Ederveen) – Zindane 62.4
51. Renske Kroeze (Prinsenbeek) – Jane Z 65.1
63. Alice Naber-Lozeman (Biddinghuizen) – ACSI Harry Belafonte 85.9

Uitslag landenwedstrijd
1. Groot Brittannië 88.80
2. Ierland 93.00
3. Frankrijk 99,80
10. Nederland 157,60

PROGRAMMA EN UITSLAGEN WK

Zie ook de website van het WK: www.Tryon2018.com

Meer Eventing

»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
RIJSSEN – Jordy Wilken heeft afstand gedaan van de veertienjarige zwartbruine ruin Wilbert Bo (v. Watermill Rolex XX), het paard waarmee hij van... (23-10-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – De Fransman Nicolas Touzaint nam zaterdag met een foutloos optreden in de crosscountry een voorschot op zijn mogelijk tweede eindzege in... (07-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
VARSSEVELD – Nina Hut pakte dit weekend zilver bij het NK eventing in het CCI3-S tijdens het Achterhoeks Hippisch Festijn in Varsseveld. De amazone... (25-09-2023)
»
MONTELIBRETTI – Caresse Kolkman uit Hengelo sloot zondag het EK eventing voor young riders in het Italiaanse Montelibretti af op een keurige tiende... (18-09-2023)
»
HENGELO – Ze is pas zeventien en dus nog junior. Maar bij het EK eventing in het Italiaanse Montelibretti, op een half uurtje rijden van Rome, start... (13-09-2023)
»
SEGERSJÖ – Het Nederlandse team eventing voor landelijke ruiters kwam afgelopen weekend in het Zweedse Segersjö erg dicht bij goud tijdens de strijd... (29-08-2023)
»
HARAS DU PIN - De eventingruiters van TeamNL mogen naar Parijs. Met een ijzersterke slotdag op het FEI Europees kampioenschap sleepten Andrew... (13-08-2023)
»
RIJSSEN – Nina Hut met Carthageno en Tarik van Boggelen met Conquest maken deel uit van de nationale selectie voor de strijd om de European Cup... (10-08-2023)
»
ERMELO – Jordy Wilken gaat als individueel deelnemers van start bij het EK eventing, dat van 9 tot en met 13 augustus wordt verreden in het Franse Le... (25-07-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)