Eventingruiters mogen naar bij Spelen

FONTAINEBLEAU (KNHS) - Met een schitterende tweede plaats in de eerste FEI Nations Cupwedstrijd voor eventingruiters van dit seizoen, die werd verreden tijdens het drie sterrenevenement in het Franse Fontainebleau leverde het Nederlandse team een absolute topprestatie, die recht geeft op deelname aan de Olympische Spelen. Bovendien legde Rabo Talent van het Jaar Elaine Pen (Voorschoten) met de Jazz-dochter Vira beslag op de vijfde plek in het individuele klassement.

Tim Lips (Made) werd met Concrex Oncarlos tiende en Merel Blom (Breukelen) eindigde met Umberto DB als vijftiende. "We hebben als collectief gestreden en een topprestatie neergezet. Hopelijk deelt het NOC*NSF deze gedachte en is deze prestatie voldoende om ons voor de Olympische Spelen te kwalificeren", aldus een zeer tevreden bondscoach Martin Lips meteen na de wedstrijd.

Het verlossende telefoontje van Maurits Hendriks, Chef de Mission van de Nederlandse Olympische Spelen, kwam al snel. "Hij gaf aan dat de prestaties van onze eventingploeg in Fontainebleau voldoen aan het 'redelijke kans op top acht'-criterium van NOC*NSF. Hiermee heeft de eventingploeg zich definitief gekwalificeerd voor London", aldus Maarten van der Heijden, technisch directeur van de KNHS.

De KNHS zal op korte termijn de formele voordracht indienen bij NOC*NSF waarna de formele bevestiging plaatsvindt. Van der Heijden vervolgt: "Het is voor het eerst in twintig jaar dat Nederland met een eventing team op de Oympische Spelen verschijnt. Dat is een enorme prestatie op zich en daar ben ik ontzettend trots op."

Voor Martin Lips werd in Fontainebleau geoogst waar hij al vele jaren mee bezig is. "In de drie sterrenwedstrijd hebben de vijf ruiters een zeer goede dressuurproef gereden en in de cross hebben ze wederom echt top gepresteerd. Zaterdagavond na de cross waren alle paarden topfit en dan merk je dat de galoptrainingen en het steeds maar weer opnieuw meten van diverse waarden  bij de paarden op een bepaald moment hun rendement afwerpen. Dit is het succes van het collectief waar we met ongelooflijke inzet van velen keihard voor hebben gewerkt. Ik denk dan aan de dressuurtrainingen van Anky van Grunsven en Sander Marijnissen, maar ook aan de hulp die we bij het springen hebben gekregen van de bondscoaches in het springen Rob Ehrens en Sven Harmsen. Tweede worden in een wedstrijd als deze is een topprestatie, want er waren vele topcombinaties in Fontainebleau neergestreken", aldus Martin Lips, die toch even melding maakt van de bijzondere waardering die hij heeft voor de prestatie van Elaine Pen. "Zij moest als vierde van start en ik heb haar meegegeven dat ze net iets harder moest gaan dan de rest, zonder teveel risico's te nemen. Dat heeft ze perfect gedaan en dan sluit ze de wedstrijd af met een foutloos springparcours, waardoor ze als vijfde in het individuele klassement eindigt. Echt, diep mijn petje af voor Vira en Elaine", aldus Martin Lips.

Van het uiterst succesvolle Nederlandse eventingteam was Elaine Pen het stralende middelpunt. Na een nette dressuurproef reed zij van de Nederlandse teamleden de beste uithoudingsproef en bleef daarna ook nog foutloos te blijven in de afsluitende springwedstrijd, waardoor zij uiteindelijk als vijfde in het individueel klassement eindigde. "Ik ben vandaag misschien wel de gelukkigste amazone op deze aarde. Wat heeft Vira haar best voor me gedaan. Echt te gek. Individueel vijfde worden in een veld met heel veel topruiters en dan ook nog eens met het team als tweede eindigen. Ik ben er onwijs gelukkig mee."
 
In de dressuur legde de amazone uit Voorschoten de basis voor haar goede prestatie. "We reden een goede proef, die voor mijn gevoel nog beter had gekund. Jammer was dat Vira even dribbelde in de stap, wat ons veel punten heeft gekost. Voor ik in de cross van start ging wist ik al dat het team aan de finish was gekomen, waardoor ik redelijk ontspannen aan mijn karwei kon beginnen. Ik mocht van Martin voluit gaan en dat heb ik gedaan. Vira pakte overal steeds weer super aan en we kwamen nergens een probleem tegen. Dankzij mijn foutloze cross en de goede tijd hadden we na de dressuur en de cross een behoorlijke voorsprong op de Franse ruiters en stonden we stevig op de tweede plaats in de landenwedstrijd", vertelde Pen.

"Bij de veterinaire keuring was Vira topfit en ook tijdens het losrijden bleek ze erg fit te zijn. In het springparcours brak bij de driesprong mijn martingaal, maar gelukkig bracht ons dat verder nergens in de problemen, waardoor we uiteindelijk opklommen naar de vijfde plek in het individuele klassement. Dat is mooi, maar de tweede plaats van het Nederlandse team is nog mooier!", aldus Pen.
       
Ook Tim Lips glunderde van oor tot oor, nadat hij in het individuele klassement tiende was geworden en een belangrijke bijdrage had geleverd aan de tweede plaats van het team in de landenwedstrijd. "Ik ben heel erg blij en ongelooflijk trots. Weet je dat in het Franse team drie ruiters zitten die vorig jaar zilver wonnen op het EK, en zie je hoe klein onze achterstand is op Duitsland? We hebben als team gevochten en echt een super prestatie neergezet", aldus Tim Lips. 

"In de dressuur ging het goed en ook de cross ging als vanzelf. In de cross heb ik op sommige hindernissen de tijd genomen, omdat ik op safe wilde rijden. Maar nergens hebben we in de cross ook maar enig probleem gehad. Oncarlos pakte steeds perfect aan. We kwamen vanaf het begin in een mooi ritme en dat konden we tot het einde toe vasthouden. Dan is het prettig een lange cross als deze te rijden", aldus Tim Lips. Op zondag in de afsluitende springproef oogde Concrex Oncarlos erg fit. "Voorafgaande aan het springen heb ik Oncarlos zeker een uur lekker los gereden, maar toen we in het springparcours kwamen bleek hij eigenlijk te fris. Het ging goed tot de vijfde hindernis, maar daar kregen we een foutje en toen was het vechten om hem bij de les te houden. Dat lukte gelukkig, waardoor we de schade beperkt konden houden tot een springfout en uiteindelijk individueel als tiende eindigden."

Ook Merel Blom was een gelukkig mens. "Umberto is het afgelopen jaar in alle drie disciplines van deze sport veel volwassener geworden. In de dressuur had het misschien allemaal net iets beter gekund, maar het mooie weer speelde hem parten. De frisheid die anders zijn proeven kenmerkt ontbrak even. Toch wisten we een zeer goede score te realiseren, omdat de proef technisch goed was. In de cross merkte ik dat Umberto net iets weinig volbloed is, daardoor ontstond de lichte overschrijding van de tijd. Na het lopen van de cross hebben we over alle hindernissen gediscussieerd en we hebben de aanwijzingen van Martin strikt opgevolgd. Dat pakte perfect uit. Voor mijn gevoel heb ik met Umberto een fantastische cross gereden en kon ik nu, in tegenstelling tot vorig jaar, ook overal binnendoor rijden. Dat is voor mij het resultaat van de ontwikkeling die we samen hebben doorgemaakt", aldus Merel Blom, die in het afsluitende springen tegen een springfout aan liep. "Het was een lang springparcours en op het laatst wist ik de verzameling niet meer optimaal te houden. Jammer, maar kijkend naar mijn prestatie in de afsluitende springproef moet ik bondscoach Rob Ehrens dankbaar zijn voor zijn trainingsuren met ons."

Ook het vierde Nederlandse teamlid, de in Groot-Brtitannië woonachtige Andrew Heffernan (Nantwich Cheshire Eng.) met Millthyme Corolla, was tevreden over zijn prestatie (25ste), net als de Nederlander Raf Kooremans (Turnhout B.), die deze keer individueel deelnam met Chase The Moon, op dit niveau debureerde en als achttiende eindigde.

In het individuele klassement haalde de Duitser Michael Jung net niet het huzarenstukje uit te halen door de eerste drie plaatsen in het individueel klassement in te nemen. Met Leopin FST won hij en met La Biosthetique-Sam FB werd hij tweede. Het brons moest hij aan de Australiër Clayton Fredericks met Bendigo laten. De vierde plek was wel weer voor Jung, nu met Weidezaunprofi's River, die in de afsluitende springwedstrijd twee balken aftikte.

Maarten van der Heijden, directeur topsport van de KNHS, heeft nadat de uitslag van Fontainebleau bekend was contact opgenomen met technisch directeur Maurits Hendrix van de NOC*NSF. "We horen uiterlijk morgen of deze prestatie van voldoende kwaliteit is om uitzending naar de Olympische Spelen in Londen te rechtvaardigen", aldus Van der Heijden. (Bron KNHS)

Einduitslag CIC3*
1) Michael Jung (Dui) - Leopin FST - 39.4
2) Michael Jung - La Biostthetique-Sam FB - 41.2
3) Clayton Fredericks (Aus) - Bendigo - 49.4
5) Elaine Pen (Voorschoten) - Vira - 55.4
10) Tim Lips (Made) - Concrex Oncarlos - 63.4
15) Merel Blom (Breukelen) - Umberto DB - 68.2
18) Raf Kooremans (Turnhout B.) - Chase The Moon - 70.8
25) Andrew Heffernan (Nantwich Cheshire Eng.) - Millthyme Corolla - 75.8

Eindstand landenwedstrijd
1) Duitsland - 172.20
2) Nederland - 187.00
3) Frankrijd - 226.20
4) Spanje - 314.40
5) Australië - NG
6) Groot-Brittannië - NG

Meer info zie: www.cico.ffe.com en www.sportequi.fr/fontainebleau

Meer Eventing

TRYON – Het Nederlandse eventingteam is als tiende geëindigd bij de wereldruiterspelen in Tryon. Na goede prestaties in de dressuur en de cross kon... (18-09-2018)
BOEKELO - Het NK eventing voor senioren is wederom voor drie jaar toegewezen aan Nederlands grootste en beroemdste eventingwedstrijd Military Boekelo... (10-04-2018)
ERMELO - De KNHS is er in geslaagd de Duitse topamazone en -trainer Bettina Hoy vast te leggen als bondscoach voor de Nederlandse eventingruiters.... (24-01-2017)
BOEKELO - De 45ste editie van Military Boekelo-Enschede is zondag een prooi geworden voor de Engelse amazone Nicola Wilson (foto) en haar Nederlands... (11-10-2015)
BOEKELO - Alice Naber-Lozeman is zondagmiddag voor de derde keer op rij nationaal kampioen eventing geworden. In Boekelo pakte ze ondanks twee... (11-10-2015)
BOEKELO - Tim Lips, links op de foto naast zijn vader en bondscoach Martin Lips, is zaterdagochtend niet van start gegaan voor de crosscountry... (10-10-2015)
BOEKELO - Alice Naber-Lozeman heeft een prima basis gelegd om zondag voor de derde achtereenvolgende maal gehuldigd te worden als Nederlands kampioen... (09-10-2015)
BOEKELO - Richard Meade, tweevoudig winnaar van Military Boekelo-Enschede, is vrijdag op de leeftijd van 76 jaar na een vergeefse strijd tegen kanker... (10-01-2015)
BOEKELO - Thomas Carlile kan zondag nauwelijks geloven dat zijn naam en die van zijn Sirocco du Gers worden bijgeschreven op de lijst van winnaars ... (12-10-2014)
BOEKELO - Alice Naber-Lozeman is zondag in Boekelo voor de vijfde keer in haar loopbaan nationaal kampioen eventing geworden. Met ACSI Peter Parker... (12-10-2014)
BOEKELO - De Ground Jury van Military Boekelo-Enschede heeft alsnog besloten Tim Lips en zijn paard Bayro niet te straffen voor het vallen van de... (12-10-2014)
BOEKELO –Bondscoach Martin Lips (foto) maakte er zaterdag geen geheim van dat hij minder goed te spreken was dan vrijdag. Met zijn nationale equipe... (11-10-2014)
BOEKELO – De Fransman Thomas Carlile mag zondag met een riante voorsprong van 4,1 strafpunt proberen de 44ste editie van Military Boekelo-Enschede op... (11-10-2014)
BOEKELO – Regerend nationaal kampioene Alice Naber (foto) was zaterdagochtend de tweede van de overgebleven 88 starters in de selectieve crosscountry... (11-10-2014)
BOEKELO - Alice Naber moest vrijdag toezien dat een plek bij de eerste tien in het klassement van de dressuur er tijdens de Internationale Military... (10-10-2014)
BOEKELO - Alice Naber en Tim Lips zijn uitstekend begonnen aan de 44ste editie van Military Boekelo-Enschede. Naber staat na de eerste dag van de... (09-10-2014)
BOEKELO - Het Nederlands kampioenschap eventing voor senioren zal ook de komende drie jaar verreden worden tijdens Military Boekelo-Enschede.... (09-10-2014)
BOEKELO - De negentig paarden die woensdag werden aangeboden voor de eerste veterinaire inspectie van Military Boekelo-Enschede werden uiteindelijk... (08-10-2014)
BOEKELO – Sandra Auffahrt, onlangs tijdens de Wereld-ruiterspelen in het Franse Caen gekroond tot nieuwe wereld-kampioene eventing, is van donderdag... (02-10-2014)
CAEN - Het Nederlandse eventingteam heeft zondag tijdens de Alltech FEI World Equestrian Games in Frankrijk een unieke prestatie geleverd door brons... (01-09-2014)