Eventingruiters mogen naar bij Spelen

FONTAINEBLEAU (KNHS) - Met een schitterende tweede plaats in de eerste FEI Nations Cupwedstrijd voor eventingruiters van dit seizoen, die werd verreden tijdens het drie sterrenevenement in het Franse Fontainebleau leverde het Nederlandse team een absolute topprestatie, die recht geeft op deelname aan de Olympische Spelen. Bovendien legde Rabo Talent van het Jaar Elaine Pen (Voorschoten) met de Jazz-dochter Vira beslag op de vijfde plek in het individuele klassement.

Tim Lips (Made) werd met Concrex Oncarlos tiende en Merel Blom (Breukelen) eindigde met Umberto DB als vijftiende. "We hebben als collectief gestreden en een topprestatie neergezet. Hopelijk deelt het NOC*NSF deze gedachte en is deze prestatie voldoende om ons voor de Olympische Spelen te kwalificeren", aldus een zeer tevreden bondscoach Martin Lips meteen na de wedstrijd.

Het verlossende telefoontje van Maurits Hendriks, Chef de Mission van de Nederlandse Olympische Spelen, kwam al snel. "Hij gaf aan dat de prestaties van onze eventingploeg in Fontainebleau voldoen aan het 'redelijke kans op top acht'-criterium van NOC*NSF. Hiermee heeft de eventingploeg zich definitief gekwalificeerd voor London", aldus Maarten van der Heijden, technisch directeur van de KNHS.

De KNHS zal op korte termijn de formele voordracht indienen bij NOC*NSF waarna de formele bevestiging plaatsvindt. Van der Heijden vervolgt: "Het is voor het eerst in twintig jaar dat Nederland met een eventing team op de Oympische Spelen verschijnt. Dat is een enorme prestatie op zich en daar ben ik ontzettend trots op."

Voor Martin Lips werd in Fontainebleau geoogst waar hij al vele jaren mee bezig is. "In de drie sterrenwedstrijd hebben de vijf ruiters een zeer goede dressuurproef gereden en in de cross hebben ze wederom echt top gepresteerd. Zaterdagavond na de cross waren alle paarden topfit en dan merk je dat de galoptrainingen en het steeds maar weer opnieuw meten van diverse waarden  bij de paarden op een bepaald moment hun rendement afwerpen. Dit is het succes van het collectief waar we met ongelooflijke inzet van velen keihard voor hebben gewerkt. Ik denk dan aan de dressuurtrainingen van Anky van Grunsven en Sander Marijnissen, maar ook aan de hulp die we bij het springen hebben gekregen van de bondscoaches in het springen Rob Ehrens en Sven Harmsen. Tweede worden in een wedstrijd als deze is een topprestatie, want er waren vele topcombinaties in Fontainebleau neergestreken", aldus Martin Lips, die toch even melding maakt van de bijzondere waardering die hij heeft voor de prestatie van Elaine Pen. "Zij moest als vierde van start en ik heb haar meegegeven dat ze net iets harder moest gaan dan de rest, zonder teveel risico's te nemen. Dat heeft ze perfect gedaan en dan sluit ze de wedstrijd af met een foutloos springparcours, waardoor ze als vijfde in het individuele klassement eindigt. Echt, diep mijn petje af voor Vira en Elaine", aldus Martin Lips.

Van het uiterst succesvolle Nederlandse eventingteam was Elaine Pen het stralende middelpunt. Na een nette dressuurproef reed zij van de Nederlandse teamleden de beste uithoudingsproef en bleef daarna ook nog foutloos te blijven in de afsluitende springwedstrijd, waardoor zij uiteindelijk als vijfde in het individueel klassement eindigde. "Ik ben vandaag misschien wel de gelukkigste amazone op deze aarde. Wat heeft Vira haar best voor me gedaan. Echt te gek. Individueel vijfde worden in een veld met heel veel topruiters en dan ook nog eens met het team als tweede eindigen. Ik ben er onwijs gelukkig mee."
 
In de dressuur legde de amazone uit Voorschoten de basis voor haar goede prestatie. "We reden een goede proef, die voor mijn gevoel nog beter had gekund. Jammer was dat Vira even dribbelde in de stap, wat ons veel punten heeft gekost. Voor ik in de cross van start ging wist ik al dat het team aan de finish was gekomen, waardoor ik redelijk ontspannen aan mijn karwei kon beginnen. Ik mocht van Martin voluit gaan en dat heb ik gedaan. Vira pakte overal steeds weer super aan en we kwamen nergens een probleem tegen. Dankzij mijn foutloze cross en de goede tijd hadden we na de dressuur en de cross een behoorlijke voorsprong op de Franse ruiters en stonden we stevig op de tweede plaats in de landenwedstrijd", vertelde Pen.

"Bij de veterinaire keuring was Vira topfit en ook tijdens het losrijden bleek ze erg fit te zijn. In het springparcours brak bij de driesprong mijn martingaal, maar gelukkig bracht ons dat verder nergens in de problemen, waardoor we uiteindelijk opklommen naar de vijfde plek in het individuele klassement. Dat is mooi, maar de tweede plaats van het Nederlandse team is nog mooier!", aldus Pen.
       
Ook Tim Lips glunderde van oor tot oor, nadat hij in het individuele klassement tiende was geworden en een belangrijke bijdrage had geleverd aan de tweede plaats van het team in de landenwedstrijd. "Ik ben heel erg blij en ongelooflijk trots. Weet je dat in het Franse team drie ruiters zitten die vorig jaar zilver wonnen op het EK, en zie je hoe klein onze achterstand is op Duitsland? We hebben als team gevochten en echt een super prestatie neergezet", aldus Tim Lips. 

"In de dressuur ging het goed en ook de cross ging als vanzelf. In de cross heb ik op sommige hindernissen de tijd genomen, omdat ik op safe wilde rijden. Maar nergens hebben we in de cross ook maar enig probleem gehad. Oncarlos pakte steeds perfect aan. We kwamen vanaf het begin in een mooi ritme en dat konden we tot het einde toe vasthouden. Dan is het prettig een lange cross als deze te rijden", aldus Tim Lips. Op zondag in de afsluitende springproef oogde Concrex Oncarlos erg fit. "Voorafgaande aan het springen heb ik Oncarlos zeker een uur lekker los gereden, maar toen we in het springparcours kwamen bleek hij eigenlijk te fris. Het ging goed tot de vijfde hindernis, maar daar kregen we een foutje en toen was het vechten om hem bij de les te houden. Dat lukte gelukkig, waardoor we de schade beperkt konden houden tot een springfout en uiteindelijk individueel als tiende eindigden."

Ook Merel Blom was een gelukkig mens. "Umberto is het afgelopen jaar in alle drie disciplines van deze sport veel volwassener geworden. In de dressuur had het misschien allemaal net iets beter gekund, maar het mooie weer speelde hem parten. De frisheid die anders zijn proeven kenmerkt ontbrak even. Toch wisten we een zeer goede score te realiseren, omdat de proef technisch goed was. In de cross merkte ik dat Umberto net iets weinig volbloed is, daardoor ontstond de lichte overschrijding van de tijd. Na het lopen van de cross hebben we over alle hindernissen gediscussieerd en we hebben de aanwijzingen van Martin strikt opgevolgd. Dat pakte perfect uit. Voor mijn gevoel heb ik met Umberto een fantastische cross gereden en kon ik nu, in tegenstelling tot vorig jaar, ook overal binnendoor rijden. Dat is voor mij het resultaat van de ontwikkeling die we samen hebben doorgemaakt", aldus Merel Blom, die in het afsluitende springen tegen een springfout aan liep. "Het was een lang springparcours en op het laatst wist ik de verzameling niet meer optimaal te houden. Jammer, maar kijkend naar mijn prestatie in de afsluitende springproef moet ik bondscoach Rob Ehrens dankbaar zijn voor zijn trainingsuren met ons."

Ook het vierde Nederlandse teamlid, de in Groot-Brtitannië woonachtige Andrew Heffernan (Nantwich Cheshire Eng.) met Millthyme Corolla, was tevreden over zijn prestatie (25ste), net als de Nederlander Raf Kooremans (Turnhout B.), die deze keer individueel deelnam met Chase The Moon, op dit niveau debureerde en als achttiende eindigde.

In het individuele klassement haalde de Duitser Michael Jung net niet het huzarenstukje uit te halen door de eerste drie plaatsen in het individueel klassement in te nemen. Met Leopin FST won hij en met La Biosthetique-Sam FB werd hij tweede. Het brons moest hij aan de Australiër Clayton Fredericks met Bendigo laten. De vierde plek was wel weer voor Jung, nu met Weidezaunprofi's River, die in de afsluitende springwedstrijd twee balken aftikte.

Maarten van der Heijden, directeur topsport van de KNHS, heeft nadat de uitslag van Fontainebleau bekend was contact opgenomen met technisch directeur Maurits Hendrix van de NOC*NSF. "We horen uiterlijk morgen of deze prestatie van voldoende kwaliteit is om uitzending naar de Olympische Spelen in Londen te rechtvaardigen", aldus Van der Heijden. (Bron KNHS)

Einduitslag CIC3*
1) Michael Jung (Dui) - Leopin FST - 39.4
2) Michael Jung - La Biostthetique-Sam FB - 41.2
3) Clayton Fredericks (Aus) - Bendigo - 49.4
5) Elaine Pen (Voorschoten) - Vira - 55.4
10) Tim Lips (Made) - Concrex Oncarlos - 63.4
15) Merel Blom (Breukelen) - Umberto DB - 68.2
18) Raf Kooremans (Turnhout B.) - Chase The Moon - 70.8
25) Andrew Heffernan (Nantwich Cheshire Eng.) - Millthyme Corolla - 75.8

Eindstand landenwedstrijd
1) Duitsland - 172.20
2) Nederland - 187.00
3) Frankrijd - 226.20
4) Spanje - 314.40
5) Australië - NG
6) Groot-Brittannië - NG

Meer info zie: www.cico.ffe.com en www.sportequi.fr/fontainebleau

Meer Eventing

»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
RIJSSEN – Jordy Wilken heeft afstand gedaan van de veertienjarige zwartbruine ruin Wilbert Bo (v. Watermill Rolex XX), het paard waarmee hij van... (23-10-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – De Fransman Nicolas Touzaint nam zaterdag met een foutloos optreden in de crosscountry een voorschot op zijn mogelijk tweede eindzege in... (07-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
VARSSEVELD – Nina Hut pakte dit weekend zilver bij het NK eventing in het CCI3-S tijdens het Achterhoeks Hippisch Festijn in Varsseveld. De amazone... (25-09-2023)
»
MONTELIBRETTI – Caresse Kolkman uit Hengelo sloot zondag het EK eventing voor young riders in het Italiaanse Montelibretti af op een keurige tiende... (18-09-2023)
»
HENGELO – Ze is pas zeventien en dus nog junior. Maar bij het EK eventing in het Italiaanse Montelibretti, op een half uurtje rijden van Rome, start... (13-09-2023)
»
SEGERSJÖ – Het Nederlandse team eventing voor landelijke ruiters kwam afgelopen weekend in het Zweedse Segersjö erg dicht bij goud tijdens de strijd... (29-08-2023)
»
HARAS DU PIN - De eventingruiters van TeamNL mogen naar Parijs. Met een ijzersterke slotdag op het FEI Europees kampioenschap sleepten Andrew... (13-08-2023)
»
RIJSSEN – Nina Hut met Carthageno en Tarik van Boggelen met Conquest maken deel uit van de nationale selectie voor de strijd om de European Cup... (10-08-2023)
»
ERMELO – Jordy Wilken gaat als individueel deelnemers van start bij het EK eventing, dat van 9 tot en met 13 augustus wordt verreden in het Franse Le... (25-07-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)