Eventing-debacle in Londen

LONDEN (KNHS) - De Nederlandse eventingruiters was met één missie, de eindstreep halen als team, naar de Olympische Spelen gekomen. Daarin slaagde het echter niet. Rabo Talent van het Jaar Elaine Pen (Voorschoten) kwam met Vira ten val op het middelste onderdeel van de watercombinatie, waardoor diskwalificatie volgde. Met één klap lag het Nederlandse eventingteam uit de wedstrijd. Tim Lips (Made) met Concrex Oncarlos en Andrew Heffernan (Cheshire UK) met Millthyme Corolla wisten zonder hindernisfouten aan de eindstreep te komen. Heffernan staat nu 32ste in het klassement en Lips neemt de 39ste plaats in de tussenstand in.

Volgens bondscoach Martin Lips was een goede wedstrijd, waarin het nodige is gebeurd. "Bij veel valpartijen stapte alleen de ruiter van zijn paard, terwijl het paard zelf in de benen bleef. Daarnaast heb ik zelf geen slechte beelden gezien van paarden die te vermoeid aan de eindstreep kwamen. Over de wedstrijd op zich ben ik tevreden. Natuurlijk ben ik teleurgesteld over het feit dat we er niet in geslaagd zijn onze missie te voltooien. Aan de andere kant hebben Tim en Andrew de door mij uitgezette tactiek goed uitgevoerd. Die tactiek was foutloos rijden en tijdfouten voor lief nemen. Tot de watercombinatie heeft ook Elaine zich aan de opdracht gehouden. Toen zij het stadion uitreed lag ze ongeveer 15 seconden achter op het optimale tijdschema, maar dat was geen probleem. Volgens mij reed ze de watercombinatie goed in, maar raakte ze in de landing na de boot in onbalans en wat ze ook probeerde om terug in het zadel te komen, het lukte niet. Jammer dat we er niet in geslaagd zijn om onze missie tot een goed einde te brengen, maar zoals het er nu uitziet reizen alle drie paarden  gezond naar huis terug", aldus de bondscoach.

Elaine Pen zat na afloop van de cross zwaar te balen. "Het liep vanaf de start meteen heel lekker. En ook het heuvelop en heuvelaf gaan was voor Vira geen enkel probleem. Ze bleef er aan trekken en voelde super fit aan. Bij het water sprong ze heel goed over de insprong en toen ik naar de boot reed, die als tweede onderdeel in dat water lag, gaf ik been omdat ze iets terug kwam. Daarop gaf Vira heel veel reactie, waardoor ze te hoog over de boot heensprong. Door die hoge sprong werd ik als het ware gelanceerd en verloor mijn balans. Ik heb echt geprobeerd om terug in het zadel te kruipen, omdat ik weigerde te vallen, maar toen deed Vira die even stilstond een paar passen terug, waardoor ik zelf met het zwaartepunt te ver naar voren was gekomen waardoor ik wel moest vallen".

Tegenover een balende Pen zaten twee tevreden ruiters Andrew Heffernan en Tim Lips. "Millthyme Corolla was gedurende rit heel moedig, ze deed overal dat wat ze moest doen. Ik heb me vanaf start tot finish geconcentreerd op een foutloze rit en de tijd daaraan ondergeschikt gemaakt. Misschien had ik achteraf hier en daar een iets hoger tempo kunnen vragen. Maar dit is wel de zwaarste wedstrijd waaraan ik met dit paard tot nu toe heb meegedaan", aldus Heffernan.

Ook Tim Lips was tevreden. "Ik heb van mijn hele rit echt genoten. In het begin was Oncarlos erg sterk, maar vanaf hindernis elf (de coffin) kwamen we in een heel mooi ritme, wat ik de gehele verdere rit vast heb kunnen houden. Voor mij was het wel balen dat de twee ruiters die voor mij van start gingen in de cross van hun paard werden gescheiden, waardoor ik lang moest wachten voordat we van start konden gaan. Gelukkig doen we aan hartslagmeting en we hebben in Bramham geconstateerd dat Oncarlos vijf minuten voor de start een hartslag had van 195. Nu wisten we hem rustig te houden, mede omdat we hem in de ochtend even hebben gereden en pas tien minuten voor de start echt hebben gezadeld. Daardoor kwam Oncarlos heel rustig aan de start en had hij alle energie over die we nodig hebben. In het begin was hij wel iets sterk, maar dat heb ik liever dan dat hij zijn energie vijf minuten voor de start al aan het verbruiken is en we in de laatste 1500 meter energie te kort hebben", vertelde Tim Lips.

De strijd om zowel de individuele als de teammedailles is nog geheel open. In het individuele klassement delen de Duitse Ingrid Klimke met Butts Abraxxas en de Zweedse Sara Osthold Algotsson met Wega de eerste plaats. De Zweedse Algotsson reed de cross exact in de toegestane tijd, terwijl Klimke de cross acht seconden binnen de tijd beëindigde. Als beide amazones morgen ook foutloos blijven in de afsluitende springwedstrijd dan heeft Algotsson gewonnen, omdat zij de optimale tijd het dichtst benaderde. Tussen de eerste zes in het klassement is het verschil minder dan één springfout en de nu twaalfde staande Phillip Dutton staat minder dan twee springfouten achter op het leidende duo.
Ook in de strijd om de teammedailles is de spanning te snijden. Duitsland gaat aan de leiding voor de Britten, terwijl de Zweden derde staan voor de Nieuw Zeelanders. Het verschil tussen Duitsland (124.70) en Nieuw Zeeland (133.40) is twee vallende balken. Voor de paarden echter in de afsluitende springwedstrijd van start kunnen gaan worden ze morgenochtend allemaal aan een veterinaire keuring onderworpen.

Bron: Jacob Melissen, KNHS

Meer Eventing

TRYON – Het Nederlandse eventingteam is als tiende geëindigd bij de wereldruiterspelen in Tryon. Na goede prestaties in de dressuur en de cross kon... (18-09-2018)
BOEKELO - Het NK eventing voor senioren is wederom voor drie jaar toegewezen aan Nederlands grootste en beroemdste eventingwedstrijd Military Boekelo... (10-04-2018)
ERMELO - De KNHS is er in geslaagd de Duitse topamazone en -trainer Bettina Hoy vast te leggen als bondscoach voor de Nederlandse eventingruiters.... (24-01-2017)
BOEKELO - De 45ste editie van Military Boekelo-Enschede is zondag een prooi geworden voor de Engelse amazone Nicola Wilson (foto) en haar Nederlands... (11-10-2015)
BOEKELO - Alice Naber-Lozeman is zondagmiddag voor de derde keer op rij nationaal kampioen eventing geworden. In Boekelo pakte ze ondanks twee... (11-10-2015)
BOEKELO - Tim Lips, links op de foto naast zijn vader en bondscoach Martin Lips, is zaterdagochtend niet van start gegaan voor de crosscountry... (10-10-2015)
BOEKELO - Alice Naber-Lozeman heeft een prima basis gelegd om zondag voor de derde achtereenvolgende maal gehuldigd te worden als Nederlands kampioen... (09-10-2015)
BOEKELO - Richard Meade, tweevoudig winnaar van Military Boekelo-Enschede, is vrijdag op de leeftijd van 76 jaar na een vergeefse strijd tegen kanker... (10-01-2015)
BOEKELO - Thomas Carlile kan zondag nauwelijks geloven dat zijn naam en die van zijn Sirocco du Gers worden bijgeschreven op de lijst van winnaars ... (12-10-2014)
BOEKELO - Alice Naber-Lozeman is zondag in Boekelo voor de vijfde keer in haar loopbaan nationaal kampioen eventing geworden. Met ACSI Peter Parker... (12-10-2014)
BOEKELO - De Ground Jury van Military Boekelo-Enschede heeft alsnog besloten Tim Lips en zijn paard Bayro niet te straffen voor het vallen van de... (12-10-2014)
BOEKELO –Bondscoach Martin Lips (foto) maakte er zaterdag geen geheim van dat hij minder goed te spreken was dan vrijdag. Met zijn nationale equipe... (11-10-2014)
BOEKELO – De Fransman Thomas Carlile mag zondag met een riante voorsprong van 4,1 strafpunt proberen de 44ste editie van Military Boekelo-Enschede op... (11-10-2014)
BOEKELO – Regerend nationaal kampioene Alice Naber (foto) was zaterdagochtend de tweede van de overgebleven 88 starters in de selectieve crosscountry... (11-10-2014)
BOEKELO - Alice Naber moest vrijdag toezien dat een plek bij de eerste tien in het klassement van de dressuur er tijdens de Internationale Military... (10-10-2014)
BOEKELO - Alice Naber en Tim Lips zijn uitstekend begonnen aan de 44ste editie van Military Boekelo-Enschede. Naber staat na de eerste dag van de... (09-10-2014)
BOEKELO - Het Nederlands kampioenschap eventing voor senioren zal ook de komende drie jaar verreden worden tijdens Military Boekelo-Enschede.... (09-10-2014)
BOEKELO - De negentig paarden die woensdag werden aangeboden voor de eerste veterinaire inspectie van Military Boekelo-Enschede werden uiteindelijk... (08-10-2014)
BOEKELO – Sandra Auffahrt, onlangs tijdens de Wereld-ruiterspelen in het Franse Caen gekroond tot nieuwe wereld-kampioene eventing, is van donderdag... (02-10-2014)
CAEN - Het Nederlandse eventingteam heeft zondag tijdens de Alltech FEI World Equestrian Games in Frankrijk een unieke prestatie geleverd door brons... (01-09-2014)