Amber Kuipers naar EK junioren

FLERINGEN – Bondscoach Alice Waanders heeft Amber Kuipers met haar ervaren paard Kondeen de Scye (foto) opgenomen in de Nederlandse juniorenselectie voor het EK eventing. De titelstrijd wordt van 14 tot en met 17 augustus gehouden in het Engelse Bishop Burton. De achttienjarige amazone uit Fleringen eindigde afgelopen weekend in Renswoude als vierde in de nationale titelstrijd, nadat ze na de onderdelen dressuur en crosscountry nog aan de leiding stond.

In de afsluitende springproef kon Amber Kuipers zich nog een springfout permitteren om de titel te grijpen en bij twee balken was ze nog verzekerd geweest van de tweede plek. Ze sloot het springparcours echter af met drie springfouten, waardoor ze een illusie armer werd. Met haar andere paard Fantastique eindigde ze als zesde in het kampioenschap.

De studente communicatie, evenementenorganisatie en marketing aan het Johan Cruijff College in Enschede had echter voldoende indruk gemaakt op bondscoach Alice Waanders om haar selectie voor haar eerste EK in Bishop Burton niet in gevaar te brengen.

"En daar ben ik heel blij mee", aldus Amber Kuipers, "al had ik het na de cross wel een beetje verwacht. Veel ruiters kwamen op dat onderdeel in moeilijkheden, terwijl wij foutloos en binnen de tijd reden. We kwamen daar heel goed en safe doorheen. Ook de dressuur ging goed, al had ik wel wat meer punten verwacht."

Toch baalt ze nog altijd van de afsluitende springproef, waarin ze drie balken aan de rijbroek kreeg. "Daar was niet echt een reden voor. Kondeen is niet de beste springen, maar met drie fouten had ik toch absoluut geen rekening gehouden. Het is wel zo dat Kondeen een beetje heet was aan het eind van het parcours en dan wordt hij vlak. Maar hoe dan ook is het best een enorme teleurstelling als je na twee onderdelen op één stat en met niets naar huis gaat."

Paard lekker gezond
Bij het EK in Bishop Burton kan Amber Kuipers zich als debutante revancheren. "Het is fijn dat mijn paard lekker gezond is. We gaan er naar toe voor een goede dresuur en vooral om zelf fijn te rijden. Voor mij is het nog te hoog gegrepen om op een topklassering te mogen rekenen. Al zou het natuurlijk wel fijn zijn om vooraan mee te rijden. Ik ga ervan uit dat er een heel dikke cross zal staan met veel heuvels, maar denk dat Kondeen daar wel klaar voor is. Het is een heel safe crosser."

De andere drie geselecteerden, eveneens amazones, zijn Janou Bleekman (Devon GBR) met Granntevka Prince, Joyce van de Kuilen (Elst) met Izalco en Olivia Pleysier (Bilthoven) met Zimbali
.
Alice Waanders: “Die drie hebben ook vorig jaar het EK gereden en hebben dus de nodige ervaring. Dat is ook nodig want ik verwacht een heel dikke cross in Engeland. Dit jaar hebben ze  alle vier goed constant gereden en ik zie ook nog steeds progressie. Joyce, Amber en Olivia hebben in Marbach, Arville en Renswoude laten zien wat ze kunnen. Janou heeft niet in Arville gereden, maar wel in het Ierse Tattersalls en die heeft ook op hoger niveau al veel ervaring. Zij heeft al verschillende tweester-kwalificaties en rijdt in Engeland regelmatig op Intermediate-niveau. Dat is vergelijkbaar met tweesterren-wedstrijden. De voorbereiding is dus goed en we mogen er vertrouwen in hebben.”

Bleekman werd met haar zesjarige Dasj Nederlands kampioen bij de junioren en met Catch up Quick tweede in het kampioenschap van de young riders. Haar EK-troef Granntevka Prince had eerder al zeer goed gepresteerd en hoefde zich in Renswoude niet te komen bewijzen.

Naast de ervaring van de amazones is die van de paarden nog opvallender. Granntevka Prince van Janou liep viersterren-wedstrijden en ook Izalco en Kondeen de Scye hebben in buitenlandse dienst al veel internationale wedstrijden op tweesterren-niveau of hoger op hun erelijst.

Meer Eventing

»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
RIJSSEN – Jordy Wilken heeft afstand gedaan van de veertienjarige zwartbruine ruin Wilbert Bo (v. Watermill Rolex XX), het paard waarmee hij van... (23-10-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – De Fransman Nicolas Touzaint nam zaterdag met een foutloos optreden in de crosscountry een voorschot op zijn mogelijk tweede eindzege in... (07-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
VARSSEVELD – Nina Hut pakte dit weekend zilver bij het NK eventing in het CCI3-S tijdens het Achterhoeks Hippisch Festijn in Varsseveld. De amazone... (25-09-2023)
»
MONTELIBRETTI – Caresse Kolkman uit Hengelo sloot zondag het EK eventing voor young riders in het Italiaanse Montelibretti af op een keurige tiende... (18-09-2023)
»
HENGELO – Ze is pas zeventien en dus nog junior. Maar bij het EK eventing in het Italiaanse Montelibretti, op een half uurtje rijden van Rome, start... (13-09-2023)
»
SEGERSJÖ – Het Nederlandse team eventing voor landelijke ruiters kwam afgelopen weekend in het Zweedse Segersjö erg dicht bij goud tijdens de strijd... (29-08-2023)
»
HARAS DU PIN - De eventingruiters van TeamNL mogen naar Parijs. Met een ijzersterke slotdag op het FEI Europees kampioenschap sleepten Andrew... (13-08-2023)
»
RIJSSEN – Nina Hut met Carthageno en Tarik van Boggelen met Conquest maken deel uit van de nationale selectie voor de strijd om de European Cup... (10-08-2023)
»
ERMELO – Jordy Wilken gaat als individueel deelnemers van start bij het EK eventing, dat van 9 tot en met 13 augustus wordt verreden in het Franse Le... (25-07-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)