Amber Kuipers naar EK junioren

FLERINGEN – Bondscoach Alice Waanders heeft Amber Kuipers met haar ervaren paard Kondeen de Scye (foto) opgenomen in de Nederlandse juniorenselectie voor het EK eventing. De titelstrijd wordt van 14 tot en met 17 augustus gehouden in het Engelse Bishop Burton. De achttienjarige amazone uit Fleringen eindigde afgelopen weekend in Renswoude als vierde in de nationale titelstrijd, nadat ze na de onderdelen dressuur en crosscountry nog aan de leiding stond.

In de afsluitende springproef kon Amber Kuipers zich nog een springfout permitteren om de titel te grijpen en bij twee balken was ze nog verzekerd geweest van de tweede plek. Ze sloot het springparcours echter af met drie springfouten, waardoor ze een illusie armer werd. Met haar andere paard Fantastique eindigde ze als zesde in het kampioenschap.

De studente communicatie, evenementenorganisatie en marketing aan het Johan Cruijff College in Enschede had echter voldoende indruk gemaakt op bondscoach Alice Waanders om haar selectie voor haar eerste EK in Bishop Burton niet in gevaar te brengen.

"En daar ben ik heel blij mee", aldus Amber Kuipers, "al had ik het na de cross wel een beetje verwacht. Veel ruiters kwamen op dat onderdeel in moeilijkheden, terwijl wij foutloos en binnen de tijd reden. We kwamen daar heel goed en safe doorheen. Ook de dressuur ging goed, al had ik wel wat meer punten verwacht."

Toch baalt ze nog altijd van de afsluitende springproef, waarin ze drie balken aan de rijbroek kreeg. "Daar was niet echt een reden voor. Kondeen is niet de beste springen, maar met drie fouten had ik toch absoluut geen rekening gehouden. Het is wel zo dat Kondeen een beetje heet was aan het eind van het parcours en dan wordt hij vlak. Maar hoe dan ook is het best een enorme teleurstelling als je na twee onderdelen op één stat en met niets naar huis gaat."

Paard lekker gezond
Bij het EK in Bishop Burton kan Amber Kuipers zich als debutante revancheren. "Het is fijn dat mijn paard lekker gezond is. We gaan er naar toe voor een goede dresuur en vooral om zelf fijn te rijden. Voor mij is het nog te hoog gegrepen om op een topklassering te mogen rekenen. Al zou het natuurlijk wel fijn zijn om vooraan mee te rijden. Ik ga ervan uit dat er een heel dikke cross zal staan met veel heuvels, maar denk dat Kondeen daar wel klaar voor is. Het is een heel safe crosser."

De andere drie geselecteerden, eveneens amazones, zijn Janou Bleekman (Devon GBR) met Granntevka Prince, Joyce van de Kuilen (Elst) met Izalco en Olivia Pleysier (Bilthoven) met Zimbali
.
Alice Waanders: “Die drie hebben ook vorig jaar het EK gereden en hebben dus de nodige ervaring. Dat is ook nodig want ik verwacht een heel dikke cross in Engeland. Dit jaar hebben ze  alle vier goed constant gereden en ik zie ook nog steeds progressie. Joyce, Amber en Olivia hebben in Marbach, Arville en Renswoude laten zien wat ze kunnen. Janou heeft niet in Arville gereden, maar wel in het Ierse Tattersalls en die heeft ook op hoger niveau al veel ervaring. Zij heeft al verschillende tweester-kwalificaties en rijdt in Engeland regelmatig op Intermediate-niveau. Dat is vergelijkbaar met tweesterren-wedstrijden. De voorbereiding is dus goed en we mogen er vertrouwen in hebben.”

Bleekman werd met haar zesjarige Dasj Nederlands kampioen bij de junioren en met Catch up Quick tweede in het kampioenschap van de young riders. Haar EK-troef Granntevka Prince had eerder al zeer goed gepresteerd en hoefde zich in Renswoude niet te komen bewijzen.

Naast de ervaring van de amazones is die van de paarden nog opvallender. Granntevka Prince van Janou liep viersterren-wedstrijden en ook Izalco en Kondeen de Scye hebben in buitenlandse dienst al veel internationale wedstrijden op tweesterren-niveau of hoger op hun erelijst.

Meer Eventing

TRYON – Het Nederlandse eventingteam is als tiende geëindigd bij de wereldruiterspelen in Tryon. Na goede prestaties in de dressuur en de cross kon... (18-09-2018)
BOEKELO - Het NK eventing voor senioren is wederom voor drie jaar toegewezen aan Nederlands grootste en beroemdste eventingwedstrijd Military Boekelo... (10-04-2018)
ERMELO - De KNHS is er in geslaagd de Duitse topamazone en -trainer Bettina Hoy vast te leggen als bondscoach voor de Nederlandse eventingruiters.... (24-01-2017)
BOEKELO - De 45ste editie van Military Boekelo-Enschede is zondag een prooi geworden voor de Engelse amazone Nicola Wilson (foto) en haar Nederlands... (11-10-2015)
BOEKELO - Alice Naber-Lozeman is zondagmiddag voor de derde keer op rij nationaal kampioen eventing geworden. In Boekelo pakte ze ondanks twee... (11-10-2015)
BOEKELO - Tim Lips, links op de foto naast zijn vader en bondscoach Martin Lips, is zaterdagochtend niet van start gegaan voor de crosscountry... (10-10-2015)
BOEKELO - Alice Naber-Lozeman heeft een prima basis gelegd om zondag voor de derde achtereenvolgende maal gehuldigd te worden als Nederlands kampioen... (09-10-2015)
BOEKELO - Richard Meade, tweevoudig winnaar van Military Boekelo-Enschede, is vrijdag op de leeftijd van 76 jaar na een vergeefse strijd tegen kanker... (10-01-2015)
BOEKELO - Thomas Carlile kan zondag nauwelijks geloven dat zijn naam en die van zijn Sirocco du Gers worden bijgeschreven op de lijst van winnaars ... (12-10-2014)
BOEKELO - Alice Naber-Lozeman is zondag in Boekelo voor de vijfde keer in haar loopbaan nationaal kampioen eventing geworden. Met ACSI Peter Parker... (12-10-2014)
BOEKELO - De Ground Jury van Military Boekelo-Enschede heeft alsnog besloten Tim Lips en zijn paard Bayro niet te straffen voor het vallen van de... (12-10-2014)
BOEKELO –Bondscoach Martin Lips (foto) maakte er zaterdag geen geheim van dat hij minder goed te spreken was dan vrijdag. Met zijn nationale equipe... (11-10-2014)
BOEKELO – De Fransman Thomas Carlile mag zondag met een riante voorsprong van 4,1 strafpunt proberen de 44ste editie van Military Boekelo-Enschede op... (11-10-2014)
BOEKELO – Regerend nationaal kampioene Alice Naber (foto) was zaterdagochtend de tweede van de overgebleven 88 starters in de selectieve crosscountry... (11-10-2014)
BOEKELO - Alice Naber moest vrijdag toezien dat een plek bij de eerste tien in het klassement van de dressuur er tijdens de Internationale Military... (10-10-2014)
BOEKELO - Alice Naber en Tim Lips zijn uitstekend begonnen aan de 44ste editie van Military Boekelo-Enschede. Naber staat na de eerste dag van de... (09-10-2014)
BOEKELO - Het Nederlands kampioenschap eventing voor senioren zal ook de komende drie jaar verreden worden tijdens Military Boekelo-Enschede.... (09-10-2014)
BOEKELO - De negentig paarden die woensdag werden aangeboden voor de eerste veterinaire inspectie van Military Boekelo-Enschede werden uiteindelijk... (08-10-2014)
BOEKELO – Sandra Auffahrt, onlangs tijdens de Wereld-ruiterspelen in het Franse Caen gekroond tot nieuwe wereld-kampioene eventing, is van donderdag... (02-10-2014)
CAEN - Het Nederlandse eventingteam heeft zondag tijdens de Alltech FEI World Equestrian Games in Frankrijk een unieke prestatie geleverd door brons... (01-09-2014)