Alice Naber Nederlands lichtpuntje

BOEKELO - Alice Naber-Lozeman heeft een prima basis gelegd om zondag voor de derde achtereenvolgende maal gehuldigd te worden als Nederlands kampioen eventing. In de tussenstand neemt zij in het algemeen klassement na de dressuur de 26ste plaats in, maar de nummer tien in het klassement staat amper vier punten op haar voor en dat is slechts tien seconden in de cross. De rit van Alice Nabers was feitelijk het enige Nederlandse lichtpuntje in de dressuur.

De Nieuw Zeelandse Jonelle Price bleef aan de leiding met Cloud Dancer. Bettina Hoy-Overesch staat als tweevoudig winnares van Military Boekelo tweede met Seigneur Medicott, terwijl de Britse Pippa Funell met Billy The Biz derde staat.

In wiek geschoten
Alice Naber-Lozeman was terecht in haar wiek geschoten over de jurywaardering. Na 83 van de 85 starters waardeerde één jurylid haar rit met een twaalfde plek, terwijl een ander de vijftigste klassering de juiste vond. "Ik kreeg een score van 46 punten. Net zoveel als vorig jaar en toen gingen de twee changementen volledig de mist in".

Bondscoach dressuur Wim Ernes was eveneens duidelijk: "Dit was gewoon een goede rit waarmee ze in de top tien geplaatst had moeten worden". De opbeurende woorden van Ernes deden de Flevolandse amazone zichtbaar goed. "Ja dat is leuk om te horen maar wat koop je ervoor als je een waardering van 40 punten verwacht en op 46 punten eindigt? Aan de andere kant: ik heb heerlijk gereden en dit was één van mijn betere proeven en ik ga met hetzelfde gevoel morgen de cross in als vandaag de dressuurbaan." 

Net iets feller
Merel Blom was met Chiccolino de eerste Nederlandse combinatie die op de tweede dressuurdag van Boekelo de piste binnenreed. "Ik was verrast hoe goed mijn paard te rijden was. Daardoor had ik net iets feller kunnen rijden dan ik nu deed. De twee changementen die de mist ingingen moet ik daarom mijzelf geheel aanrekenen", vertelde Blom. Ook in de aanleuning had Chiccolino iets stiller mogen zijn.

"Een paar maanden geleden raakte Chiccolino geblesseerd door een trap van een ander paard. Dat betekende dat we het zes weken rustig aan moesten doen. Ik wilde dat we hier topfit aan de start verschenen en heb daardoor iets meer aandacht besteed aan de conditionele opbouw dan aan de dressuurmatige scholing. Daar betaal ik nu de rekening voor."

Beste score tot nu toe
Pal voor de lunchpauze van de juryleden reed Tim Lips met Concrex Vakarlos de ring binnen. "Dit is onze beste score tot nu toe, dus ik ben best tevreden", vertelde Lips direct na zijn rit. Dat werd bevestigd door Wim Ernes, die ook de eventingruiters in de dressuur begeleidt.

"Opvallend mooi waren van Vacarlos de verruimingen in de galop. Dat de changementen beter gesprongen hadden kunnen worden, kan ik niet ontkennen. Maar er waren ook punten waar ik best blij mee was. Ik geloof niet dat ik ergens punten heb laten liggen. Maar we hebben ook huiswerk want het kan allemaal nog net iets beter", aldus Lips.

Nek aan nek
In de landenwedstrijd gaan Australië en Nieuw-Zeeland nek aan nek en voor deze twee landen is een topklassering in deze competitie noodzakelijk, omdat voor beide deze landenwedstrijd het kwalificatiemoment is voor de Olympische Spelen van Rio. "Nederland heeft plaatsing al gerealiseerd op de WEG in 2014 door daar derde te worden. Wij hebben hier een jong team aan de start, dat ons duidelijk moet maken of deze paarden de potentie hebben om zich door te ontwikkelen richting het WK in 2018", aldus Maarten van der Heijden, directeur topsport van de KNHS.

De cross country start zaterdagochtend om 10.00 uur.

STARTLIJSTEN EN UITSLAGEN

Meer Eventing

BOEKELO - Military Boekelo-Enschede is van donderdag tot 7 en met zondag 10 oktober geen gastheer van de strijd om het Europees kampioenschap... (17-03-2021)
BOEKELO – Military Boekelo-Enschede is een van de drie kandidaten voor de organisatie van het EK eventing van dit jaar. Concurrenten voor ‘Boekelo’... (20-01-2021)
BOEKELO – De kans op doorgaan lijkt minimaal, maar als de vijftigste editie van Military Boekelo-Enschede al in 2020 gehouden kan worden, zal het van... (07-05-2020)
MADE – De onder Tim Lips zeer succesvolle schimmel is overleden. De 14-jarige ruin overleed aan de gevolgen van koliek. De combinatie Lips en Bayro... (29-03-2020)
MARKELO - Erna en Rikus Bronsvoort, eigenaren van manege en groepsaccommodatie Snorrewind in Markelo, gaan van start met een nieuw Leader-project:... (25-02-2020)
AMBT DELDEN – Manege De Hoffmeijer in Ambt-Delden staat dit weekeinde in het teken van Eventing Indoor Twente. Zaterdag was het de beurt aan de... (19-01-2020)
DELDENERBROEK – Op de leeftijd van honderd jaar is zondag Hans Brugman sr. overleden. Brugman was in 1976 de eerste voorzitter van de Stichting... (16-12-2019)
ERMELO - Andrew Heffernan (foto) is de nieuwe bondscoach van de eventingruiters van TeamNL.  De in Engeland gevestigde Heffernan volgt hiermee de... (13-12-2019)
BOEKELO – Met de komst van onder anderen regerend Olympisch kampioen Michael Jung, zijn voorgangster Sandra Auffarth en Europees titelhouder Ingrid... (02-10-2019)
TRYON – Het Nederlandse eventingteam is als tiende geëindigd bij de wereldruiterspelen in Tryon. Na goede prestaties in de dressuur en de cross kon... (18-09-2018)
BOEKELO - Het NK eventing voor senioren is wederom voor drie jaar toegewezen aan Nederlands grootste en beroemdste eventingwedstrijd Military Boekelo... (10-04-2018)
ERMELO - De KNHS is er in geslaagd de Duitse topamazone en -trainer Bettina Hoy vast te leggen als bondscoach voor de Nederlandse eventingruiters.... (24-01-2017)
BOEKELO - De 45ste editie van Military Boekelo-Enschede is zondag een prooi geworden voor de Engelse amazone Nicola Wilson (foto) en haar Nederlands... (11-10-2015)
BOEKELO - Alice Naber-Lozeman is zondagmiddag voor de derde keer op rij nationaal kampioen eventing geworden. In Boekelo pakte ze ondanks twee... (11-10-2015)
BOEKELO - Tim Lips, links op de foto naast zijn vader en bondscoach Martin Lips, is zaterdagochtend niet van start gegaan voor de crosscountry... (10-10-2015)
BOEKELO - Richard Meade, tweevoudig winnaar van Military Boekelo-Enschede, is vrijdag op de leeftijd van 76 jaar na een vergeefse strijd tegen kanker... (10-01-2015)
BOEKELO - Thomas Carlile kan zondag nauwelijks geloven dat zijn naam en die van zijn Sirocco du Gers worden bijgeschreven op de lijst van winnaars ... (12-10-2014)
BOEKELO - Alice Naber-Lozeman is zondag in Boekelo voor de vijfde keer in haar loopbaan nationaal kampioen eventing geworden. Met ACSI Peter Parker... (12-10-2014)
BOEKELO - De Ground Jury van Military Boekelo-Enschede heeft alsnog besloten Tim Lips en zijn paard Bayro niet te straffen voor het vallen van de... (12-10-2014)
BOEKELO –Bondscoach Martin Lips (foto) maakte er zaterdag geen geheim van dat hij minder goed te spreken was dan vrijdag. Met zijn nationale equipe... (11-10-2014)