Vellenga Ridder Orde Oranje Nassau

ALMELO – Dressuurruiter Cees Vellenga is door Hare Majesteit de Koningin benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hem werden vrijdag de versierselen opgespeld door burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld in het stadhuis van Almelo. De veteraan werd in 1968 Nederlands kampioen met Don Vasco, een paard dat hij ook vele jaren uitbracht in de Military.

In 1969 werd Vellenga gekozen tot dressuurruiter van het jaar. Een ander succespaard van Vellenga was Löwencron. Vellenga behoorde met Löwencron in 1972 tot de Olympische equipe van München, die daar Nederland voor het eerst sinds 1932 weer Olympisch vertegenwoordigde. De equipe eindigde als zevende en het was de aanvang voor de huidige internationale dressuursuccessen van Nederland. De Nederlandse Olympische ploeg keerde vroegtijdig terug wegens de aanslag op het Israëlische sportteam. Vellenga nam in 1974 met Löwencron ook nog deel aan de WK in Kopenhagen.

Behalve Löwencron leidde Vellenga meerdere paarden naar Grand Prix-niveau zoals Tartuffe, de hengst Don Perignon en het latere succespaard Wega dat naar Amerika werd verkocht en daar nog grote successen behaalde. Tijdens een vakantiereis bezocht hij samen met zijn vrouw Jolien zijn Wega nog eens toen deze op 18-jarige leeftijd van een welverdiende rust genoot. 

Rond 1970 begon Vellenga ook te jureren bij de toenmalige KNF bij zowel de Military als de dressuur van L tot internationaal jurylid op Grand Prix-niveau. Dat doet hij nog steeds in binnen- en buitenland en ook bij het jaarlijkse Dressuurfestival Almelo geniet men de inbreng van Vellenga. In 2006 trad Vellenga terug als voorzitter van de KNHS-commissie Topsport Dressuur.

Hoewel Vellenga beroepshalve al van zijn pensioen geniet, was hij ook als radioloog ook een bezige bij. Sinds vele jaren was hij verbonden aan de Ziekenhuisgroep ZGT in Almelo en Hengelo. Daarnaast vervulde hij vele functies zoals binnen het bestuur van de Nederlandse vereniging voor Radiologie en was hij voorzitter van de Historische Commissie. In die hoedanigheid speelde Vellenga een grote rol voor het wetenschappelijk erfgoed door het verzamelen en analyseren van geschiedkundige gegevens die een beeld geven van de ontwikkelingen in de radiologie na de ontdekking van de Röntgenstralen in 1895 tot nu. Op radiologisch gebied was Vellinga betrokken bij vele boeken en andere publicaties zoals het boek 'De geschiedenis van de radiologie in Almelo', iets dat de burgemeester van Almelo bijzonder aansprak. Ook hield hij voordrachten tijdens symposia in binnen- en buitenland. Hij organiseerde reizen voor zijn vakbroeders zoals 'In de voetsporen van Röntgen'.

Een van de bijzondere hoogtepunten was het realiseren van een tegeltableau in Utrecht, ter nagedachtenis aan Röntgen. Het is bevestigd aan de muur van de woning waar Röntgen als scholier op kamers heeft gewoond. Vellinga was bovendien periodiek voorzitter van de Heerensociëteit in Almelo.
Cees Vellinga traint thuis nog dagelijks paarden naar hoge niveaus.

Tekst en foto: Marcel Hubers

Meer Dressuur

»
WAREGEM – Loes Cevaal eindigde afgelopen weekend bij wedstrijden paradressuur in het Belgische Waregem met haar paard Dolce Gabana (v. Sunny Boy)... (23-04-2024)
»
HELLENDOORN – Linda Verwaal zorgde zaterdag voor de met afstand beste prestatie tijdens de wedstrijden subtop dressuur in manege ’t Oale Spoor in... (13-03-2024)
»
DEN BOSCH – Loes Cevaal en Maud Haarhuis lieten zich vrijdag van hun beste kant zien tijdens de finale van de strijd om de KNHS Para Dressuur Trophy... (09-03-2024)
»
DOHA - De amazones Claire Overweg, Maud Haarhuis, Lotte Krijnsen waren afgelopen week succesvol tijdens het internationale concours paradressuur in... (25-02-2024)
»
HELLENDOORN – Ashley Langevoort en Anouck Nuyen wisselden afgelopen weekend stuivertje in de klasse ZZ Licht tijdens de wedstrijden dressuur van De... (12-02-2024)
»
AMBT DELDEN – Bij de wedstrijden voor de subtop dressuur van De Zeven Buurtschappen was de hoogste score maandag voor Linda Verwaal. Met haar... (01-02-2024)
»
IJSSELMUIDEN – Nické Miskotte mag zich sinds zaterdag met de negenjarige donkerbruine merrie Kacie Vita (v. Goldberg x Welt Hit 2) kampioene dressuur... (29-01-2024)
»
AMSTERDAM – Frank Hosmar sloot zaterdag de kwalificatiewedstrijd van de KNHS Para Dressuur Trophy tijdens Jumping Amsterdam op Alphaville NOP (v.... (28-01-2024)
»
ERMELO – Voor de topcombinaties uit de Olympische en Paralympische disciplines van de paardensport staat 2024 in het teken van de Spelen in Parijs.... (22-01-2024)
»
HELLENDOORN – Frank Hosmar is er afgelopen weekend in eigen omgeving niet in geslaagd de vijfde selectiewedstrijd in de strijd om de Para Dressuur... (27-12-2023)
»
GENEMUIDEN – Frank Hosmar boekte afgelopen weekend twee zeges tijdens de internationale wedstrijden paradressuur in de fraaie accommodatie van De... (18-12-2023)
»
KOOTWIJKERBROEK – Loes Cevaal, Claire Overweg en Maud Haarhuis konden ook in de vierde selectiewedstrijd van de strijd om de Para Dressuur Trophy... (10-12-2023)
»
KRONENBERG - Loes Cevaal en Marloes Haarhuis bezetten vrijdag de vierde en vijfde plaats tijdens de kwalificatiewedstrijd voor de KNHS Para Dressuur... (02-12-2023)
»
DENEKAMP - Met de dressuurrubrieken voor paarden en pony’s is afgelopen weekend Euregio Indoor Denekamp 2023 van start gegaan. Er werden liefst ruim... (16-10-2023)
»
HAAKSBERGEN – Romy van der Schaft was zondag een klasse apart in de hoogste categorie van de strijd om de Zilveren Ster in Haaksbergen. Met Kenzi (v... (18-09-2023)
»
RIESENBECK – Frank Hosmar en Lotte Krijnsen sloten het EK paradressuur zaterdag in Riesenbeck beiden af met een medaille. In de kür op muziek... (09-09-2023)
»
RIESENBECK – De Nederlandse equipe paradressuur won vrijdag goud in de landenwedstrijd van het EK. Demi Haerkens verheugde de feestvreugde nog met... (08-09-2023)
»
RIESENBECK - Frank Hosmar voegde woensdag met het zilver op het EK in Riesenbeck weer een medaille toe aan zijn imposante palmares. In Grade V moest... (07-09-2023)
»
RIESENBECK - Frank Hosmar voegde woensdag met het zilver op het EK in Riesenbeck weer een medaille toe aan zijn imposante palmares. In Grade V moest... (07-09-2023)
»
ERMELO – PSV De Hertruiters uit Hellendoorn mocht zaterdag liefst twee nationale kampioenen begroeten na het NK dressuur pony's voor viertallen in... (22-08-2023)