JONGE HENGELOSE LEERLINGE TROEFT TRAINSTER UIT LONNEKER MET MINIMAAL VERSCHIL AF

Karadag en Punte aan elkaar gewaagd

ALMELO – Shanaya Karadag en Janneke Punte gaven elkaar zaterdag nauwelijks een duimbreed toe in de klasse ZZ Licht tijdens het meetmoment dressuur van de Loleeruiters in het Twents Hippisch Centrum in Almelo.

Leerlinge Shanaya Karadag scoorde met Amaretto (v. Jazz) 239 punten, een half puntje meer dan haar trainster Janneke Punte met de op dit niveau debuterende Ivano L (v. Charmeur). “Vooraf hadden we al een beetje met elkaar afgesproken dat we samen bovenaan zouden eindigen”, lachte de 17-jarige Shanaya Karadag na afloop. “Dat het ook nog zou lukken, konden we natuurlijk niet weten. Het was voor ons de eerste keer dat we samen in dezelfde klasse reden. Zelf had ik nog het gevoel dat het niet zo goed ging, maar de jury vond kennelijk van wel. Ik ben er blij mee.”

Met de vijftien jaar oude merrie van Jazz rijdt Karadag al een tijdje in het ZZ Licht en ze is klaar voor een overstap naar het ZZ Zwaar. “Hopelijk gaat dat ook goed en kan ik binnenkort zelfs naar de Lichte Tour en mag ik dan in een slipjas rijden.”

Leermeesteres
Ze beschouwt Amaretto als haar leermeesteres. “Van alle paarden en pony’s die ik heb gehad, heb ik van haar het meest geleerd. Ze heeft mij naar dit hoge niveau gebracht. Ik leste nog bij Linda Verwaal toen ik op zoek was naar een D-pony, waarmee ik internationaal zou kunnen starten. Linda vond echter dat ik al wel naar de paarden kon met Amaretto en dat is uitgekomen. Amaretto past qua karakter helemaal bij mij. Al is het ook wel een uitdaging omdat een Jazz dingen nogal snel spannend vindt. Maar als combinatie klikt het gewoon heel goed.”

De studente aan het Johan Cruijff College in Enschede, waar ze de richting Sport & Business volgt, hoopt ooit een eigen dressuur- en handelsstal te runnen. “Met jonge paarden die ik zelf opleid. Daarom hebben we een kleine maand geleden ook de vierjarige zwarte ruin Libido (v. Geniaal x Metall) overgenomen van Rom Vermunt, bij wie ik hem ook train. Twee weken geleden heb ik die al in Hellendoorn gereden en werden we eerste en tweede.”

Twente beter op de kaart
Voorlopig echter wil ze  haar studie aan het Cruijff College afronden om eventueel over 2,5 jaar op  HBO-niveau door te gaan in Amsterdam. Tot die tijd traint ze met Amaretto trouw twee keer per dag -onder leiding van onder anderen Janneke Punte en Diederik van Silfhout- en doceert ze zelf een aantal lesklanten van  manege Het Slangenbeek, dicht bij huis in Hengelo. “Maar qua prestatie wil ik natuurlijk wel graag hogerop en doe ik net als andere goede ruiters en amazones mijn best om de dressuur in Twente nog wat beter op de kaart te zetten.”

Met Hubertha R (v. Wynton) tekende Janneke Punte wel voor de hoogste notering in de klasse Z1 (229). De hoogste cijfers van de dag werden uitgedeeld aan Alana Toxopeus, die in de klasse Z2 met Bolino (v. Verona’s Bo-gi) met liefst 246,5 punt werd gewaardeerd.

Zeges in twee proeven
Marike Klok overtuigde op Weidehuis Indira Gandhi (v. Charmeur) met zeges in twee proeven voor de klasse M2 (204,5 en 202,5 punt). In die klasse ‘won’ Michelle Konst met Ilona de derde test. Tijdens de optredens in de klasse M1 maakten Fiona van Dort met Austies Ruan (192,5) en Samantha Konst met Ilona (202,5) het meest indruk op de jury. Ashley Langevoort reed het sterkst in de klasse L2, met Le Charmeur v. Charmeur (214) en Kascade v. Ebony (209). ’s Morgens kwam Sanne de Jong met Kodex DJ (v. Fürst Romancier) tot 208 punten. Linda Haverkate reed met Fire Vox 203,5 punt bij elkaar in de klasse L1.

Foto boven: Shanaya Karadag met Amaretto (eigen foto).
Onder Janneke Punte met Hubertha R © Melanie Brevink

Meer Dressuur

DENEKAMP – Janneke Punte bleek weer eens niet te verslaan in de klasse ZZ1/Z2 dressuur. Met Ivano L (v. Charmeur) was ze oppermachtig tijdens Euregio... (09-10-2020)
RIJSSEN – Ashley Langevoort voerde vorige week tijdens de Mölke Rijssense Paardendagen een bijkans ware ‘one womanshow’ op. De 23-jarige amazone uit... (07-10-2020)
ALMELO – Bij wedstrijden voor de subtop in Almelo bleef Janneke Punte met Bianco-D (v. Ungaro) streekgenote Linda Verwaal op Ghio (v. Furst Romancier... (26-09-2020)
ALMELO – Linda Verwaal scoorde het best in de klasse ZZ/ZZ Licht tijdens de midweekse wedstrijden avonddressuur bij de Looleeruiters in Almelo. Met... (26-09-2020)
ERMELO – Frank Hosmar veroverde vrijdag in Ermelo zijn negende titel in de paradressuur. De ruiter uit Haarle reed met zijn vijftienjarige... (18-09-2020)
DEN HAM – Ook tot haar eigen verrassing werd Mareille Lentfert zaterdag gehuldigd tot winnares van de Diamant van Twenterand. Als vertegenwoordiger... (30-08-2020)
GEESTEREN – PSV Sint Joris in Geesteren kan terugkijken op een geslaagd weekend dressuur. Op het Erve Maathuis werd in het algemeen op prima niveau... (27-07-2020)
DENEKAMP – Janneke Punte (foto) en Shanaya Karadag voerden dit weekend de boventoon in de zwaarste klasse tijdens het meetmoment dressuur van de... (14-07-2020)
GEESTEREN – Een week eerder gooide zware regenval nog roet in het eten voor de springrubrieken. Zaterdag en zondag kon er wel dressuur worden gereden... (14-06-2020)
LONNEKER – Janneke Punte heeft de veertienjarige Bianco deze week verkocht aan een klant uit Taiwan,  maar de donkerbruine ruin (v. Ungaro x Jazz)... (03-04-2020)
ERMELO – De strijd om de dressuurtitels van de KNHS leverde de regio dit weekend slechts één medaille op. Het was wel meteen een gouden exemplaar. De... (09-03-2020)
MARIENHEEM - Linda Verwaal en Ellen Bloem tekende afgelopen weekend voor de hoogste score tijdens de wedstrijden suptopdressuur in Marienheem. (02-03-2020)
GEESTEREN - Tjdens het CSI Twente in Geesteren (van 1 tot en met 5 juli) zal voor het eerst het NK Video Dressuur verreden worden. De beste ruiters... (13-02-2020)
GENEMUIDEN – Frank Hosmar voltooide zaterdag tijdens de internationale wedstrijden paradressuur in Genemuiden zijn trilogie. door ook het derde... (01-02-2020)
GENEMUIDEN – Frank Hosmar (links op de foto) heeft woensdag zijn eerste internationale optreden van dit jaar winnend afgesloten. Met zijn Olympische... (30-01-2020)
AMBT DELDEN – Linda Verwaal bewees maandag ook tijdens Indoor Ambt Delden terug te zijn op niveau. Met Be Smart (v. Bordeaux) en Emily (v. Florencia... (28-01-2020)
AMSTERDAM – Er stond vrijdagochtend weer eens geen maat op Frank Hosmar tijdens de wedstrijd voor de KNHS Witte van Moort Trophy paradressuur. (24-01-2020)
ENTER – Linda Verwaal spreekt na een moeizame periode weer een geducht woordje mee tijdens wedstrijden dressuur. Zaterdag bezette ze met twee van... (14-01-2020)
SAASVELD – Janneke Punte veroverde vrijdag in de Ankerhal te Saasveld de twee titels in de hoogste klassen tijdens de strijd om de kampioenschappen... (04-01-2020)
HELLENDOORN – Frank Hosmar duldde dinsdag geen concurrentie in de proeven voor de Grades 4 en 5 tijdens de wedstrijden voor de KNHS Witte van Moorst... (27-12-2019)