AMAZONE UIT ENSCHEDE SLAAT DUBBELSLAG MET FIGO EN GABANA

Joyce Vegter dé ster in Haaksbergen

HAAKSBERGEN – Joyce Vegter was afgelopen weekend onbetwist dé ster tijdens de dressuurklassieker van De Sterruiters in Haaksbergen. In de strijd om de Zilveren Ster zegevierde de 26-jarige amazone in de finale van de klassen Z tot en met ZZ Licht met de zevenjarige bruine ruin Figo (v. Armani x Houston) en was ze in de klasse M de sterkste met de zesjarige donkerbruine merrie Gabana (v. Breton Wood x Olivi).

Met Figo bleef ze met een fraaie score van 73,69 procent in de afsluitende kür op muziek de eveneens in de klasse Z1 uitkomende Ashley Langevoort op Zacharias (71,32) ruim  voor. Ook de  nummers drie en vier, Tim ten Velde met Faithfull Lady (70,67) en Romy van der Schaft met Diva dvb (70,57) kregen een waardering van boven de zeventig procent.
In de klasse M troefde ze met een puntentotaal van 430 met klein verschil Annabel Rootveld met Happy Feet (428) af. Liesbeth Hop volgde op Barok met 406 punten als derde.

Twee weken door
“Het ging wel heel lekker”, lacht Joyce Vegter na haar dubbelslag. “Ik denk dat ik niet mag klagen. De Zilveren Ster rijd ik altijd graag. Het evenement zat wel dicht achter het NK waar ik met beide paarden ben gestart, maar ik vond dat ik nog maar twee weken door moest gaan. En gelukkig ging dat prima.”

Met Figo, waarmee ze in 2016 nationaal kampioene werd in de klasse M2 en onlangs vierde bij het NK in de Z2, reed ze opnieuw de door Anne Boogman en Janna Rosie samengestelde kür die ze tijdens de door haar gewonnen regiokampioenschappen voor het eerst uitvoerde. “De muziek is niet zo heel bekend. Een beetje filmachtig, waarbij de spanning wordt opgebouwd. Figo kan dat hebben, dat past bij hem en de jury kon het gelukkig ook heel erg waarderen.”

Nooit achter hem gezocht
Ze omschrijft de zevenjarige ruin als “mijn vriendje, dat altijd z’n best doet. We hebben hem gekocht als veulen toen hij als tweeëneenhalf- jarige uit de opfok kwam. Hij doet nu echt dingen die ik nooit achter hem gezocht had. Hij heeft iedere dag goede zin en laat me nooit zitten. Vrijdag was ik zelf niet scherp, toen deed hij er nog een schepje bovenop. Het is echt ongekend hoe hij presteert. Ik ben nu vijf jaar achter elkaar regiokampioen met hem geworden, dat is volgens mij heel bijzonder. Zo constant is misschien wel geen enkel ander paard in Nederland.”

Geen wonder dat Joyce Vegter een plek in de nationale top ambieert. “Ik wil inderdaad zo ver mogelijk komen en zou vooral heel graag een keer een Grand Prix rijden. Ik weet dat het heel moeilijk is bij de top te komen, maar met Figo is het wel het proberen waard.”

Neefje en nichtje
Joyce Vegter, eigenaresse en instructrice van pensionstal Driener Broak in Enschede, heeft ook van Gabana hoge verwachtingen. “Ook dat is een heel groot talent. Figo en zij zijn neefje en nichtje van elkaar, ze hebben dezelfde oma en zijn allebei gefokt door de familie Tolner uit Hooghalen. Die is eigenaar van Gabana, Figo is van mezelf. Ook Gabana is bij de Almelose Ruiterdagen regiokampioen geworden. Ook Gabana heeft een enorme bereidheid om elke dag beter te worden.”

Rosalinde Heck ging met Hadirette met de winst aan de haal in de klasse L. Met 421,5 punt klopte ze Liesbeth Hop op Grandansa met een verschil van negen punten (412,5). Kiki Pols nam met Gitano Swing de derde prijs in ontvangst (408,5).

Foto Joyce Vegter en Figo © Marjon Hoen

Meer Dressuur

HEETEN – Een sterk gereden kür op muziek bracht Ashley Langevoort vrijdag de titel van de Regio Overijssel in de klasse ZZ-Licht dressuur.   (03-08-2019)
MARKELO - In vele opzichten vormen de Markelose amazone Claudia Krijgsman en haar Saffir een bijzondere combinatie. (24-07-2019)
VRIEZENVEEN – Omdat ze al enkele jaren het secretariaat bemant, laat amazone Ellen Niekolaas de dressuurwedstrijden van De Vjenneruiters meestal aan... (22-07-2019)
HAAKSBERGEN – Annabel Rootveld was donderdag niet te kloppen in de klasse M1/M2 tijdens wedstrijden dressuur bij de Sterruiters in Haaksbergen. (19-07-2019)
HAARLE – Bondscoach Joyce Heuitink heeft Frank Hosmar uit Haarle met zijn paard Alphaville NOP opgenomen in haar equipe voor het EK paradressuur in... (17-07-2019)
ÜBERHERRN – Met een meesterlijke kür op muziek sloot Frans Hosmar zondag een uitstekend geslaagd weekend in het Duitse Überherrn (Saarland) af. Met... (15-07-2019)
ALMELO – De finales dressuur tijdens de Almelose Ruiterdagen leverden op de afsluitende zondag vier Twentse zeges op. Rom Vermunt, Jamie Vegter, Maud... (08-07-2019)
LATTROP – Joyce Szozda en Mirjam Braakhuis veroverden in Lattrop de Twentse kringtitels dressuur in de hoogste klassen. (29-06-2019)
HAAKSBERGEN – De terreinen van de Sterruiters stonden woensdag en donderdag juni in het teken van de dressuursport. (28-06-2019)
HAAKSBERGEN - Liefhebbers van dressuur zijn woensdag en donderdag meer dan welkom op de accommodatie van De Sterruiters in Haaksbergen.   (26-06-2019)
DELFT – Pas op de ochtend van de finale van de strijd om  de KNHS-Witte Van Moort Para Dressuur Trophy kreeg Maud Haarhuis een telefoontje dat ze... (21-06-2019)
KRONENBERG – Frank Hosmar was in het pinksterweekeinde niet te kloppen tijdens de wedstrijden paradressuur in Kronenberg. Met zijn veertienjarige... (09-06-2019)
RIJSSEN – Annabel Rootveld gaf woensdag tijdens de Mölkes Rijssense Dresuurdagen met haar debuterende zevenjarige zwartbruine goedgekeurde hengst... (06-06-2019)
ERMELO – Voor Frank Hosmar werd het NK paradressuur er dit weekeinde eentje van tegenstellingen. Daar was allereerst de onverwachte uitsluiting van... (26-05-2019)
ERMELO – Joyce Vegter kan terugkijken op een zeer geslaagd optreden tijdens het NK dressuur in de klasse ZZ Zwaar. De Enschedese bleef vrijdag met... (26-05-2019)
GEESTEREN – Joyce Vegter deed het zondag uitstekend op de laatste dag van de dressuurweek tijdens Hippisch Geesteren. Ze leverde gemiddeld de beste... (29-04-2019)
GEESTEREN – Kim Morsink-Koop was vrijdag niet te kloppen in de klasse Z2 dressuur tijdens Hippisch Geesteren. De amazone uit Enschede zegevierde in... (27-04-2019)
HAAKSBERGEN – Annabel Rootveld vormde donderdag met Happy Feet (v. Aaron) de beste combinatie in de klasse Z2/ZZL tijdens het concours hippique van... (12-04-2019)
AMSTERDAM - Frank Hosmar moest vrijdag tijdens Jumping Amsterdam in de wedstrijd voor de KNHS-Witte Van Moort Para Dressage Trophy genoegen nemen met... (25-01-2019)
SAASVELD – De 18-jarige Maybrett Schreur beleefde vrijdag haar zege in de klasse ZZ Licht van de strijd om de titel van Kring Twente met haar vosruin... (06-01-2019)