AMAZONE UIT ENSCHEDE SLAAT DUBBELSLAG MET FIGO EN GABANA

Joyce Vegter dé ster in Haaksbergen

HAAKSBERGEN – Joyce Vegter was afgelopen weekend onbetwist dé ster tijdens de dressuurklassieker van De Sterruiters in Haaksbergen. In de strijd om de Zilveren Ster zegevierde de 26-jarige amazone in de finale van de klassen Z tot en met ZZ Licht met de zevenjarige bruine ruin Figo (v. Armani x Houston) en was ze in de klasse M de sterkste met de zesjarige donkerbruine merrie Gabana (v. Breton Wood x Olivi).

Met Figo bleef ze met een fraaie score van 73,69 procent in de afsluitende kür op muziek de eveneens in de klasse Z1 uitkomende Ashley Langevoort op Zacharias (71,32) ruim  voor. Ook de  nummers drie en vier, Tim ten Velde met Faithfull Lady (70,67) en Romy van der Schaft met Diva dvb (70,57) kregen een waardering van boven de zeventig procent.
In de klasse M troefde ze met een puntentotaal van 430 met klein verschil Annabel Rootveld met Happy Feet (428) af. Liesbeth Hop volgde op Barok met 406 punten als derde.

Twee weken door
“Het ging wel heel lekker”, lacht Joyce Vegter na haar dubbelslag. “Ik denk dat ik niet mag klagen. De Zilveren Ster rijd ik altijd graag. Het evenement zat wel dicht achter het NK waar ik met beide paarden ben gestart, maar ik vond dat ik nog maar twee weken door moest gaan. En gelukkig ging dat prima.”

Met Figo, waarmee ze in 2016 nationaal kampioene werd in de klasse M2 en onlangs vierde bij het NK in de Z2, reed ze opnieuw de door Anne Boogman en Janna Rosie samengestelde kür die ze tijdens de door haar gewonnen regiokampioenschappen voor het eerst uitvoerde. “De muziek is niet zo heel bekend. Een beetje filmachtig, waarbij de spanning wordt opgebouwd. Figo kan dat hebben, dat past bij hem en de jury kon het gelukkig ook heel erg waarderen.”

Nooit achter hem gezocht
Ze omschrijft de zevenjarige ruin als “mijn vriendje, dat altijd z’n best doet. We hebben hem gekocht als veulen toen hij als tweeëneenhalf- jarige uit de opfok kwam. Hij doet nu echt dingen die ik nooit achter hem gezocht had. Hij heeft iedere dag goede zin en laat me nooit zitten. Vrijdag was ik zelf niet scherp, toen deed hij er nog een schepje bovenop. Het is echt ongekend hoe hij presteert. Ik ben nu vijf jaar achter elkaar regiokampioen met hem geworden, dat is volgens mij heel bijzonder. Zo constant is misschien wel geen enkel ander paard in Nederland.”

Geen wonder dat Joyce Vegter een plek in de nationale top ambieert. “Ik wil inderdaad zo ver mogelijk komen en zou vooral heel graag een keer een Grand Prix rijden. Ik weet dat het heel moeilijk is bij de top te komen, maar met Figo is het wel het proberen waard.”

Neefje en nichtje
Joyce Vegter, eigenaresse en instructrice van pensionstal Driener Broak in Enschede, heeft ook van Gabana hoge verwachtingen. “Ook dat is een heel groot talent. Figo en zij zijn neefje en nichtje van elkaar, ze hebben dezelfde oma en zijn allebei gefokt door de familie Tolner uit Hooghalen. Die is eigenaar van Gabana, Figo is van mezelf. Ook Gabana is bij de Almelose Ruiterdagen regiokampioen geworden. Ook Gabana heeft een enorme bereidheid om elke dag beter te worden.”

Rosalinde Heck ging met Hadirette met de winst aan de haal in de klasse L. Met 421,5 punt klopte ze Liesbeth Hop op Grandansa met een verschil van negen punten (412,5). Kiki Pols nam met Gitano Swing de derde prijs in ontvangst (408,5).

Foto Joyce Vegter en Figo © Marjon Hoen

Meer Dressuur

ERMELO – Frank Hosmar veroverde vrijdag in Ermelo zijn negende titel in de paradressuur. De ruiter uit Haarle reed met zijn vijftienjarige... (18-09-2020)
DEN HAM – Ook tot haar eigen verrassing werd Mareille Lentfert zaterdag gehuldigd tot winnares van de Diamant van Twenterand. Als vertegenwoordiger... (30-08-2020)
GEESTEREN – PSV Sint Joris in Geesteren kan terugkijken op een geslaagd weekend dressuur. Op het Erve Maathuis werd in het algemeen op prima niveau... (27-07-2020)
DENEKAMP – Janneke Punte (foto) en Shanaya Karadag voerden dit weekend de boventoon in de zwaarste klasse tijdens het meetmoment dressuur van de... (14-07-2020)
ALMELO – Shanaya Karadag en Janneke Punte gaven elkaar zaterdag nauwelijks een duimbreed toe in de klasse ZZ Licht tijdens het meetmoment dressuur... (07-07-2020)
GEESTEREN – Een week eerder gooide zware regenval nog roet in het eten voor de springrubrieken. Zaterdag en zondag kon er wel dressuur worden gereden... (14-06-2020)
LONNEKER – Janneke Punte heeft de veertienjarige Bianco deze week verkocht aan een klant uit Taiwan,  maar de donkerbruine ruin (v. Ungaro x Jazz)... (03-04-2020)
ERMELO – De strijd om de dressuurtitels van de KNHS leverde de regio dit weekend slechts één medaille op. Het was wel meteen een gouden exemplaar. De... (09-03-2020)
MARIENHEEM - Linda Verwaal en Ellen Bloem tekende afgelopen weekend voor de hoogste score tijdens de wedstrijden suptopdressuur in Marienheem. (02-03-2020)
GEESTEREN - Tjdens het CSI Twente in Geesteren (van 1 tot en met 5 juli) zal voor het eerst het NK Video Dressuur verreden worden. De beste ruiters... (13-02-2020)
GENEMUIDEN – Frank Hosmar voltooide zaterdag tijdens de internationale wedstrijden paradressuur in Genemuiden zijn trilogie. door ook het derde... (01-02-2020)
GENEMUIDEN – Frank Hosmar (links op de foto) heeft woensdag zijn eerste internationale optreden van dit jaar winnend afgesloten. Met zijn Olympische... (30-01-2020)
AMBT DELDEN – Linda Verwaal bewees maandag ook tijdens Indoor Ambt Delden terug te zijn op niveau. Met Be Smart (v. Bordeaux) en Emily (v. Florencia... (28-01-2020)
AMSTERDAM – Er stond vrijdagochtend weer eens geen maat op Frank Hosmar tijdens de wedstrijd voor de KNHS Witte van Moort Trophy paradressuur. (24-01-2020)
ENTER – Linda Verwaal spreekt na een moeizame periode weer een geducht woordje mee tijdens wedstrijden dressuur. Zaterdag bezette ze met twee van... (14-01-2020)
SAASVELD – Janneke Punte veroverde vrijdag in de Ankerhal te Saasveld de twee titels in de hoogste klassen tijdens de strijd om de kampioenschappen... (04-01-2020)
HELLENDOORN – Frank Hosmar duldde dinsdag geen concurrentie in de proeven voor de Grades 4 en 5 tijdens de wedstrijden voor de KNHS Witte van Moorst... (27-12-2019)
SAASVELD – Janneke Punte heeft sinds dit weekend een bronzen paard op stal. De amazone mocht deze in ontvangst nemen voor haar prestaties tijdens de... (26-11-2019)
HELLENDOORN – Claudia Krijgsman (foto) was afgelopen weekend overtuigend de beste deelnemer in de klasse ZZ Licht tijdens de wedstrijden dressuur in... (04-11-2019)
ALMELO – Frank Hosmar en Linda Verwaal waren zaterdag beiden goed voor een dubbele overwinning in hun klasse tijdens de wedstrijden dressuur voor de... (29-09-2019)