MARKELOSE MET SAFFIR ZOWEL VAN START IN DRESSUUR ZZ LICHT ALS IN SPRINGEN KLASSE B

De dubbelrol van Claudia Krijgsman

MARKELO - In vele opzichten vormen de Markelose amazone Claudia Krijgsman en haar Saffir een bijzondere combinatie.

Ten eerste start ze de 1,48 meter grote ruin met succes tussen de paarden in de hoogste dressuurklasse bij de basis: de ZZ licht. In deze klasse gaat zij vrijdagmorgen op de Galoppade in Heeten haar beste beentje voorzetten. Bovendien heeft ze zich voor deze Overijsselse kampioenschappen ook geplaatst voor in het B-springen. Daarvoor komt de veelzijdige combinatie op zaterdagmorgen in actie in een van de drie springringen.

De binding die de 19-jarige Claudia met haar viervoeter heeft, wordt meteen duidelijk als ze hem even een hoofdstel opdoet voor de foto. Ze zijn echte maatjes en dat is meteen de basis van de successtory die zeker nog toekomst heeft.

Van jongs af aan
Het contact met dieren heeft Claudia van heel jongs af aan altijd aangetrokken. Ondanks dat ze niet uit een paardenfamilie komt en haar ouders het advies kregen nooit aan een eigen pony voor de kinderen te beginnen, werd  zes jaar geleden toch een eigen pony aangeschaft. “We hadden gelijk het gevoel van: dat is ’m. Saffir was toen zes jaar. Hij was net zadelmak en kende eigenlijk nog niets.”

Het bleek ook geen gemakkelijke opgave de sensibele zwartbruine pony, die overal bang voor was,  in het gareel te krijgen. Met Claudia was er vrijwel direct wel de klik en zij kon hem het geduld en de tijd bieden die Saffir nodig had. Ze won met hem menig oranje lint bij de pony’s, waar ze Z2-dressuur haalden en ZZ springen. “Saffir houdt van afwisseling. Je moet hem echt begrijpen, hem in zijn waarde laten en veel aandacht geven. Dan doet hij heel erg zijn best voor je.”

Definitief de overstap
Vorig jaar maakte de combinatie voorzichtig de overstap naar de paarden. “Om te kijken of dat kon en dat ging eigenlijk zo goed dat we dit jaar definitief de overstap hebben gemaakt.  We krijgen vaak heel leuke reacties.“  Inmiddels is Claudia gaan studeren: tandheelkunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen waar ze op kamers zit. “Een keer in de week kom ik thuis om te trainen en daarnaast in het weekend. Door de week zorgt mijn moeder voor Saffir”

De resultaten blijven goed. Inmiddels is dus het ZZ licht bereikt met ruim 40 winstpunten. Ook in het springen, waar ze bij de paarden in de B starten, zijn al meer dan 40 winstpunten binnen en kwalificeerden ze zich als reservekampioen bij de kringkampioenschappen. Deelnemen aan de Galoppade is voor de combinatie niet nieuw, want de afgelopen jaren startten ze er altijd in zowel het springen als de dressuur. Ook nu gaan ze er weer voor. “Ik ga er voor om heel fijn te rijden en om te laten zien wat we samen kunnen.”

Hun grootste kwaliteit in de baan? “Heel precies rijden!” roepen moeder en dochter gelijktijdig. Voor de toekomst wil Claudia  graag een keer een paard erbij. Haar ambities met Saffir blijven ook: “Ik wil graag nog beter worden en succesvol ZZ-zwaar starten en wie weet wel een stapje verder. En we blijven springen hoor, maar dat meer als afwisseling”, besluit de enthousiaste amazone.

Het laatste nieuws over de Galoppade is te vinden op https://www.facebook.com/galoppadeheeten/

Meer Dressuur

DENEKAMP – Janneke Punte bleek weer eens niet te verslaan in de klasse ZZ1/Z2 dressuur. Met Ivano L (v. Charmeur) was ze oppermachtig tijdens Euregio... (09-10-2020)
RIJSSEN – Ashley Langevoort voerde vorige week tijdens de Mölke Rijssense Paardendagen een bijkans ware ‘one womanshow’ op. De 23-jarige amazone uit... (07-10-2020)
ALMELO – Bij wedstrijden voor de subtop in Almelo bleef Janneke Punte met Bianco-D (v. Ungaro) streekgenote Linda Verwaal op Ghio (v. Furst Romancier... (26-09-2020)
ALMELO – Linda Verwaal scoorde het best in de klasse ZZ/ZZ Licht tijdens de midweekse wedstrijden avonddressuur bij de Looleeruiters in Almelo. Met... (26-09-2020)
ERMELO – Frank Hosmar veroverde vrijdag in Ermelo zijn negende titel in de paradressuur. De ruiter uit Haarle reed met zijn vijftienjarige... (18-09-2020)
DEN HAM – Ook tot haar eigen verrassing werd Mareille Lentfert zaterdag gehuldigd tot winnares van de Diamant van Twenterand. Als vertegenwoordiger... (30-08-2020)
GEESTEREN – PSV Sint Joris in Geesteren kan terugkijken op een geslaagd weekend dressuur. Op het Erve Maathuis werd in het algemeen op prima niveau... (27-07-2020)
DENEKAMP – Janneke Punte (foto) en Shanaya Karadag voerden dit weekend de boventoon in de zwaarste klasse tijdens het meetmoment dressuur van de... (14-07-2020)
ALMELO – Shanaya Karadag en Janneke Punte gaven elkaar zaterdag nauwelijks een duimbreed toe in de klasse ZZ Licht tijdens het meetmoment dressuur... (07-07-2020)
GEESTEREN – Een week eerder gooide zware regenval nog roet in het eten voor de springrubrieken. Zaterdag en zondag kon er wel dressuur worden gereden... (14-06-2020)
LONNEKER – Janneke Punte heeft de veertienjarige Bianco deze week verkocht aan een klant uit Taiwan,  maar de donkerbruine ruin (v. Ungaro x Jazz)... (03-04-2020)
ERMELO – De strijd om de dressuurtitels van de KNHS leverde de regio dit weekend slechts één medaille op. Het was wel meteen een gouden exemplaar. De... (09-03-2020)
MARIENHEEM - Linda Verwaal en Ellen Bloem tekende afgelopen weekend voor de hoogste score tijdens de wedstrijden suptopdressuur in Marienheem. (02-03-2020)
GEESTEREN - Tjdens het CSI Twente in Geesteren (van 1 tot en met 5 juli) zal voor het eerst het NK Video Dressuur verreden worden. De beste ruiters... (13-02-2020)
GENEMUIDEN – Frank Hosmar voltooide zaterdag tijdens de internationale wedstrijden paradressuur in Genemuiden zijn trilogie. door ook het derde... (01-02-2020)
GENEMUIDEN – Frank Hosmar (links op de foto) heeft woensdag zijn eerste internationale optreden van dit jaar winnend afgesloten. Met zijn Olympische... (30-01-2020)
AMBT DELDEN – Linda Verwaal bewees maandag ook tijdens Indoor Ambt Delden terug te zijn op niveau. Met Be Smart (v. Bordeaux) en Emily (v. Florencia... (28-01-2020)
AMSTERDAM – Er stond vrijdagochtend weer eens geen maat op Frank Hosmar tijdens de wedstrijd voor de KNHS Witte van Moort Trophy paradressuur. (24-01-2020)
ENTER – Linda Verwaal spreekt na een moeizame periode weer een geducht woordje mee tijdens wedstrijden dressuur. Zaterdag bezette ze met twee van... (14-01-2020)
SAASVELD – Janneke Punte veroverde vrijdag in de Ankerhal te Saasveld de twee titels in de hoogste klassen tijdens de strijd om de kampioenschappen... (04-01-2020)