MARKELOSE MET SAFFIR ZOWEL VAN START IN DRESSUUR ZZ LICHT ALS IN SPRINGEN KLASSE B

De dubbelrol van Claudia Krijgsman

MARKELO - In vele opzichten vormen de Markelose amazone Claudia Krijgsman en haar Saffir een bijzondere combinatie.

Ten eerste start ze de 1,48 meter grote ruin met succes tussen de paarden in de hoogste dressuurklasse bij de basis: de ZZ licht. In deze klasse gaat zij vrijdagmorgen op de Galoppade in Heeten haar beste beentje voorzetten. Bovendien heeft ze zich voor deze Overijsselse kampioenschappen ook geplaatst voor in het B-springen. Daarvoor komt de veelzijdige combinatie op zaterdagmorgen in actie in een van de drie springringen.

De binding die de 19-jarige Claudia met haar viervoeter heeft, wordt meteen duidelijk als ze hem even een hoofdstel opdoet voor de foto. Ze zijn echte maatjes en dat is meteen de basis van de successtory die zeker nog toekomst heeft.

Van jongs af aan
Het contact met dieren heeft Claudia van heel jongs af aan altijd aangetrokken. Ondanks dat ze niet uit een paardenfamilie komt en haar ouders het advies kregen nooit aan een eigen pony voor de kinderen te beginnen, werd  zes jaar geleden toch een eigen pony aangeschaft. “We hadden gelijk het gevoel van: dat is ’m. Saffir was toen zes jaar. Hij was net zadelmak en kende eigenlijk nog niets.”

Het bleek ook geen gemakkelijke opgave de sensibele zwartbruine pony, die overal bang voor was,  in het gareel te krijgen. Met Claudia was er vrijwel direct wel de klik en zij kon hem het geduld en de tijd bieden die Saffir nodig had. Ze won met hem menig oranje lint bij de pony’s, waar ze Z2-dressuur haalden en ZZ springen. “Saffir houdt van afwisseling. Je moet hem echt begrijpen, hem in zijn waarde laten en veel aandacht geven. Dan doet hij heel erg zijn best voor je.”

Definitief de overstap
Vorig jaar maakte de combinatie voorzichtig de overstap naar de paarden. “Om te kijken of dat kon en dat ging eigenlijk zo goed dat we dit jaar definitief de overstap hebben gemaakt.  We krijgen vaak heel leuke reacties.“  Inmiddels is Claudia gaan studeren: tandheelkunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen waar ze op kamers zit. “Een keer in de week kom ik thuis om te trainen en daarnaast in het weekend. Door de week zorgt mijn moeder voor Saffir”

De resultaten blijven goed. Inmiddels is dus het ZZ licht bereikt met ruim 40 winstpunten. Ook in het springen, waar ze bij de paarden in de B starten, zijn al meer dan 40 winstpunten binnen en kwalificeerden ze zich als reservekampioen bij de kringkampioenschappen. Deelnemen aan de Galoppade is voor de combinatie niet nieuw, want de afgelopen jaren startten ze er altijd in zowel het springen als de dressuur. Ook nu gaan ze er weer voor. “Ik ga er voor om heel fijn te rijden en om te laten zien wat we samen kunnen.”

Hun grootste kwaliteit in de baan? “Heel precies rijden!” roepen moeder en dochter gelijktijdig. Voor de toekomst wil Claudia  graag een keer een paard erbij. Haar ambities met Saffir blijven ook: “Ik wil graag nog beter worden en succesvol ZZ-zwaar starten en wie weet wel een stapje verder. En we blijven springen hoor, maar dat meer als afwisseling”, besluit de enthousiaste amazone.

Het laatste nieuws over de Galoppade is te vinden op https://www.facebook.com/galoppadeheeten/

Meer Dressuur

SAASVELD – Janneke Punte heeft sinds dit weekend een bronzen paard op stal. De amazone mocht deze in ontvangst nemen voor haar prestaties tijdens de... (26-11-2019)
HELLENDOORN – Claudia Krijgsman (foto) was afgelopen weekend overtuigend de beste deelnemer in de klasse ZZ Licht tijdens de wedstrijden dressuur in... (04-11-2019)
ALMELO – Frank Hosmar en Linda Verwaal waren zaterdag beiden goed voor een dubbele overwinning in hun klasse tijdens de wedstrijden dressuur voor de... (29-09-2019)
ALMELO – Annabel Rootveld ontpopte zich woensdag en donderdag tot de meest succesvolle deelnemer aan de wedstrijden avonddressuur bij de... (28-09-2019)
HAAKSBERGEN – De strijd om de Zilveren Ster in Haaksbergen liep dit weekend uit op een fraai dubbelsucces voor de zussen Liselotte en Annabel... (16-09-2019)
ERMELO – Yelin Kayalar van de Reggeruiters veroverde zaterdag in Ermelo met de zevenjarige Heidepeel’s Constantijn de Nederlandse titel dressuur voor... (26-08-2019)
ROTTERDAM – Frank Hosmar maakte zondag zijn succes tijdens het EK paradressuur compleet met het winnen van de kür op muziek in Grade V. (25-08-2019)
ROTTERDAM – Samen met zijn drie teamgenoten veroverde Frank Hosmar zaterdag de Europese titel tijdens het EK paradressuur in Rotterdam. (24-08-2019)
GEESTEREN – Ellen Niekolaas was donderdag tijdens dressuurwedstrijden in Geesteren in beide proeven van de klasse Z1 de sterkste. (23-08-2019)
ROTTERDAM – Frank Hosmar veroverde donderdag tijdens het EK paradressuur in Rotterdam meteen een gouden medaille. Met zijn veertienjarige ruin... (22-08-2019)
HEETEN – Een sterk gereden kür op muziek bracht Ashley Langevoort vrijdag de titel van de Regio Overijssel in de klasse ZZ-Licht dressuur.   (03-08-2019)
VRIEZENVEEN – Omdat ze al enkele jaren het secretariaat bemant, laat amazone Ellen Niekolaas de dressuurwedstrijden van De Vjenneruiters meestal aan... (22-07-2019)
HAAKSBERGEN – Annabel Rootveld was donderdag niet te kloppen in de klasse M1/M2 tijdens wedstrijden dressuur bij de Sterruiters in Haaksbergen. (19-07-2019)
HAARLE – Bondscoach Joyce Heuitink heeft Frank Hosmar uit Haarle met zijn paard Alphaville NOP opgenomen in haar equipe voor het EK paradressuur in... (17-07-2019)
ÜBERHERRN – Met een meesterlijke kür op muziek sloot Frans Hosmar zondag een uitstekend geslaagd weekend in het Duitse Überherrn (Saarland) af. Met... (15-07-2019)
ALMELO – De finales dressuur tijdens de Almelose Ruiterdagen leverden op de afsluitende zondag vier Twentse zeges op. Rom Vermunt, Jamie Vegter, Maud... (08-07-2019)
LATTROP – Joyce Szozda en Mirjam Braakhuis veroverden in Lattrop de Twentse kringtitels dressuur in de hoogste klassen. (29-06-2019)
HAAKSBERGEN – De terreinen van de Sterruiters stonden woensdag en donderdag juni in het teken van de dressuursport. (28-06-2019)
HAAKSBERGEN - Liefhebbers van dressuur zijn woensdag en donderdag meer dan welkom op de accommodatie van De Sterruiters in Haaksbergen.   (26-06-2019)
DELFT – Pas op de ochtend van de finale van de strijd om  de KNHS-Witte Van Moort Para Dressuur Trophy kreeg Maud Haarhuis een telefoontje dat ze... (21-06-2019)