Cornelissen de goudvink van Rotterdam

ROTTERDAM  - Met zelden vertoonde overmacht heeft Adelinde Cornelissen (Nijkerk) met Jerich Parzival ook de Kür op muziek, het klapstuk van het EK dressuur in Rotterdam, op haar naam weten te schrijven. Het was de ultieme dans tussen mens en paard, tussen de amazone en de Jazz-zoon, die swingend onder toeziend oog van Koningin Beatrix en prinses Amalia en een uitverkocht huis naar goud walsten. Nergens was er een hapering, steeds werd ieder onderdeel van de Kür exact op de muziek ingezet of beëindigd en zelden klonk en in de ruim zestig jarige historie van dit Rotterdamse evenement een luider applaus dan toen Parzival en Cornelissen hun goud bezorgende rit ten einde hadden gebracht.

Vóór de huldiging van de kampioenen was er een moment van serene emotie. Exquis Nadine, de immer tot keihard werken bereid zijnde merrie waarmee Hans Peter Minderhoud (Harskamp) talloze internationaal zeer aansprekende resultaten het neergezet nam afscheid van de internationale topsport. Kort daarvoor had Minderhoud, die een zeer goede rit had neergezet en als elfde eindigde, het afscheid van deze merrie met tranen in de ogen aan de media meegedeeld. "Ik merkte in deze Kür op muziek dat Nadine zich tot het uiterste moest inspannen om deze prestatie neer te zetten. Ze heeft zich altijd zo ingezet en ik vind dat ze nu van haar pensioen mag gaan genieten! Ik ben echt blij dat ik op dit niveau met zo'n Kür haar een fantastisch afscheid heb kunnen geven", aldus Hans Peter, die naast zijn ongezadelde Nadine lopend de finale ereronde met Nadine maakte. In deze Kür was Exquis Nadine stralend en briljant en voor het oog leek het alsof de piaffe, de passage de vliegende wissels haar geen enkele inspanning kostten. Elfde werden zij op een zeer sterk bezet Europees kampioenschap, dat in alle drie de wedstrijden zich kenmerkte door sport en dramatiek.

Dramatisch, laten we dat woord eens gebruiken, was het optreden van Totilas. Net als in de Special bleek de chemie die noodzakelijk is om top te presteren tussen Totilas en Matthias Alexander Rath bijna volledig afwezig te zijn. Er waren storende fouten en het haperde en stokte regelmatig. Wat in de Special mogelijk een incident leek te zijn - het ontbreken van harmonie tussen ruiter en paard - werd ook nu weer getoond. Er was geen ontspanning en de regelmaat was vaak ver te zoeken. Niet alleen in draf in het achterbeen, maar ook in het voorbeen. Was tot het EK in Duitse ogen de combinatie Rath en Totilas de enige kanshebber voor goud in zowel de Special als in de Kür, verder dan een vierde en vijfde plek kwamen ze niet.

Opvallend sterk was het optreden van de Zweed Patrik Kittel met de mede in Nederlands bezit zijnde Watermill Scandic HBC. Een zeer fraaie Kür met mooie verruimingen. Steeds een actief achterbeen en sterke galopreprises brachten Kittel het brons, waar hij ongelooflijk blij mee was. Kittel liet de Britse amazone Laura Bechtolsheimer met Mistral Hojris achter zich. Op de tweede plaats eindigde, niet in het mist tot verbazing van hemzelf, de Brit Carl Hester met Uthopia. "Ik heb deze Kür eenmaal eerder gereden. Mijn paard is nog jong - tien jaar - en liep hier zijn achtste wedstrijd op Grand Prix niveau. Het was voor mij echt afwachten hoe de muziek zou passen bij wat ik wilde laten zien en daarnaast was het de vraag of de Kür wel echt zou kloppen. Gelukkig klopte het rijden van alle oefeningen die we hebben laten zien voor de volle honderd procent. Dat is dan ook volgens mij de basis geweest van deze zilveren medaille", aldus Hester.

Adelinde Cornelissen was uitgesproken blij met haar tweede gouden medaille. "Het klopte allemaal voor de volle honderd procent. Ik heb volgens mij nergens, maar dan ook nergens, een steekje laten vallen. Daarnaast stond Parzival er scherp aan en wilde hij met mij een topprestatie neer gaan zetten. Het rijden van deze Kür was voor mij echt van de eerste tot en met de laatste seconde genieten. De Kür liet zich als vanzelf rijden en ik ben dan ook dik tevreden met mijn score van 88.839%", aldus Cornelissen. (Bron KNHS)

Meer info zie: www.ecdressage2011.com

Uitslag EK Kür:

1) Adelinde Cornelissen (Nijkerk) - Jerich Parzival (Jazz x Ulft) - 88.839%
2) Carl Hester (Eng) - Uthopia (Métall x Inspekteur) - 84.179%
3) Patrik Kittel (Zwe) - Watermill Scandic HBC (Solos Carex x Amiral) - 83.429%
4) Laura Bechtolsheimer (Eng) - Mistral Hojris - 83.018%
5) Matthias Alexander Rath (Dui) - Totilas (Gribaldi x Glendale) - 81.696%
11) Hans Peter Minderhoud (Harskamp) - Exquis Nadine (TCN Partout x Roemer) - 76.589%

Meer Dressuur

»
WAREGEM – Loes Cevaal eindigde afgelopen weekend bij wedstrijden paradressuur in het Belgische Waregem met haar paard Dolce Gabana (v. Sunny Boy)... (23-04-2024)
»
HELLENDOORN – Linda Verwaal zorgde zaterdag voor de met afstand beste prestatie tijdens de wedstrijden subtop dressuur in manege ’t Oale Spoor in... (13-03-2024)
»
DEN BOSCH – Loes Cevaal en Maud Haarhuis lieten zich vrijdag van hun beste kant zien tijdens de finale van de strijd om de KNHS Para Dressuur Trophy... (09-03-2024)
»
DOHA - De amazones Claire Overweg, Maud Haarhuis, Lotte Krijnsen waren afgelopen week succesvol tijdens het internationale concours paradressuur in... (25-02-2024)
»
HELLENDOORN – Ashley Langevoort en Anouck Nuyen wisselden afgelopen weekend stuivertje in de klasse ZZ Licht tijdens de wedstrijden dressuur van De... (12-02-2024)
»
AMBT DELDEN – Bij de wedstrijden voor de subtop dressuur van De Zeven Buurtschappen was de hoogste score maandag voor Linda Verwaal. Met haar... (01-02-2024)
»
IJSSELMUIDEN – Nické Miskotte mag zich sinds zaterdag met de negenjarige donkerbruine merrie Kacie Vita (v. Goldberg x Welt Hit 2) kampioene dressuur... (29-01-2024)
»
AMSTERDAM – Frank Hosmar sloot zaterdag de kwalificatiewedstrijd van de KNHS Para Dressuur Trophy tijdens Jumping Amsterdam op Alphaville NOP (v.... (28-01-2024)
»
ERMELO – Voor de topcombinaties uit de Olympische en Paralympische disciplines van de paardensport staat 2024 in het teken van de Spelen in Parijs.... (22-01-2024)
»
HELLENDOORN – Frank Hosmar is er afgelopen weekend in eigen omgeving niet in geslaagd de vijfde selectiewedstrijd in de strijd om de Para Dressuur... (27-12-2023)
»
GENEMUIDEN – Frank Hosmar boekte afgelopen weekend twee zeges tijdens de internationale wedstrijden paradressuur in de fraaie accommodatie van De... (18-12-2023)
»
KOOTWIJKERBROEK – Loes Cevaal, Claire Overweg en Maud Haarhuis konden ook in de vierde selectiewedstrijd van de strijd om de Para Dressuur Trophy... (10-12-2023)
»
KRONENBERG - Loes Cevaal en Marloes Haarhuis bezetten vrijdag de vierde en vijfde plaats tijdens de kwalificatiewedstrijd voor de KNHS Para Dressuur... (02-12-2023)
»
DENEKAMP - Met de dressuurrubrieken voor paarden en pony’s is afgelopen weekend Euregio Indoor Denekamp 2023 van start gegaan. Er werden liefst ruim... (16-10-2023)
»
HAAKSBERGEN – Romy van der Schaft was zondag een klasse apart in de hoogste categorie van de strijd om de Zilveren Ster in Haaksbergen. Met Kenzi (v... (18-09-2023)
»
RIESENBECK – Frank Hosmar en Lotte Krijnsen sloten het EK paradressuur zaterdag in Riesenbeck beiden af met een medaille. In de kür op muziek... (09-09-2023)
»
RIESENBECK – De Nederlandse equipe paradressuur won vrijdag goud in de landenwedstrijd van het EK. Demi Haerkens verheugde de feestvreugde nog met... (08-09-2023)
»
RIESENBECK - Frank Hosmar voegde woensdag met het zilver op het EK in Riesenbeck weer een medaille toe aan zijn imposante palmares. In Grade V moest... (07-09-2023)
»
RIESENBECK - Frank Hosmar voegde woensdag met het zilver op het EK in Riesenbeck weer een medaille toe aan zijn imposante palmares. In Grade V moest... (07-09-2023)
»
ERMELO – PSV De Hertruiters uit Hellendoorn mocht zaterdag liefst twee nationale kampioenen begroeten na het NK dressuur pony's voor viertallen in... (22-08-2023)