Brons en zilver voor Frank Hosmar

CAEN – Paradressuurruiter Frank Hosmar uit Haarle heeft donderdag individueel zilver en met het Nedrlands team goud gewonnen tijdens de wereldkampioenschappen in Normandië. Hosmar scoorde met zijn paard Alphaville NOP 73,500 procent en moest net als tijdens de Paralympics in Londen de Belgische Michele George (74,881) en de Britse Sophie Wells (74,333) voor zich dulden. In het landenklassement waren alleen de Britten sterker dan Oranje.

"Dinsdag in de teamtest had ik een beter gevoel in de draf, maar vandaag was de galop weer meer gedragen", vertelde de ruiter na zijn proef met Alphaville. "Het voelde heel goed, Alphaville was helemaal bij mij. Hij had de oortjes erop en had de concentratie goed bij het werk. Ik heb hoog gescoord in de eenvoudige wissels en galopappuyementen. Vandaag zat er niet meer in dan wat we hebben laten zien." Trainster Adelinde Cornelissen toonde zich eveneens tevreden na de proef: “Frank heeft top gereden!”

Duidelijke top drie
“Grade IV heeft op dit WK een hele duidelijke top drie”, vertelt bondscoach Joyce Heuitink. “De podiumplekken hadden vanmorgen zomaar gewisseld kunnen zijn. Een foutje meer of minder had al uitgemaakt. Frank heeft heel sterk gereden en het was beslist een medaillewaardige proef.”

Samen met de prestaties van van Rixt van der Horst met Uniek in Grade II en Sanne Voets met Vedet PB in Grade III in de individuele proef en teamproef hield Frank Hosmar met zijn resultaten het Duitse team op afstand. Met het succes voldeed het Nederlandse paradressuurteam ook - en als eerste sport in Nederland - aan de kwalificatie eis van NOC*NSF voor deelname aan de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro 2016. De formele voordracht voor kwalificatie wordt binnenkort door de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) bij NOC*NSF ingediend.

“Dit is niet normaal!” zegt bondscoach Joyce Heuitink achteraf. “Het belangrijkste doel van dit WK was directe kwalificatie voor de Paralympics. En dat is gelukt. Ik wist van tevoren wel dat we met een sterke ploeg naar Normandië gingen en alles liep ook volgens plan.” Het streepresultaat in de landenwedstrijd was voor Demi Vermeulen (Zevenaar) met Vaness. “Ik had voor Demi gehoopt dat er voor haar meer in had gezeten, ze heeft twee sterke proeven gereden en werd individueel knap vierde. Het afgelopen jaar heeft zij als enige twee keer boven de tachtig procent gescoord in de kür op muziek, dus vrijdag wordt haar moment.”

Technisch directeur van de KNHS Maarten van der Heijden is ontzettend blij met het zilver van het Nederlandse paradressuurteam. “Na een vierde teamplek op het WK vier jaar geleden in Kentucky en een vierde plaats op de Paralympische Spelen in Londen belandden we tijdens het EK vorig jaar in Herning ook weer net naast het podium. Nu hebben we dan eindelijk een teammedaille en ook de kwalificatie-eis te pakken.”

Uitslag WK paradressuur individueel Grade IV
Goud) Michele George (Bel) - FBW Rainman - 74.881 procent
Zilver) Sophie Wells (Eng) - Valerius - 74.333
Brons) Frank Hosmar (Haarle) - Alphaville NOP - 73.500

Uitslag WK Paradressuur teams
Goud) Groot-Brittannië - 456.024
Zilver) Nederland - 436.941
Brons) Duitsland - 432.510

Alle startlijsten en uitslagen zijn te vinden op www.normandy2014.com 

Meer Dressuur

HAAKSBERGEN – Annabel Rootveld vormde donderdag met Happy Feet (v. Aaron) de beste combinatie in de klasse Z2/ZZL tijdens het concours hippique van... (12-04-2019)
AMSTERDAM - Frank Hosmar moest vrijdag tijdens Jumping Amsterdam in de wedstrijd voor de KNHS-Witte Van Moort Para Dressage Trophy genoegen nemen met... (25-01-2019)
SAASVELD – De 18-jarige Maybrett Schreur beleefde vrijdag haar zege in de klasse ZZ Licht van de strijd om de titel van Kring Twente met haar vosruin... (06-01-2019)
HELLENDOORN – Ashley Langevoort veroverde vorige week twee dressuurtitels in de strijd om de kampioenschappen van Kring Reggedal. Met Wendy Hulsink-... (04-01-2019)
ZAKRZOW – Linda Verwaal sloot zondag haar eerste internationale optreden in de dressuur na vijf maanden noodgedwongen op non-actief te hebben gestaan... (31-10-2018)
LUTTENBERG – De hoofdprijs bleef buiten bereik, maar Angela Snippe had zaterdag alle reden om uitermate tevreden terug te kijken op de finale van de... (28-10-2018)
HAAKSBERGEN – Ashley Langevoort straalde drie dagen lang in de strijd om de Zilveren Ster in Haaksbergen. De amazone uit Enter zette zondag de kroon... (24-09-2018)
TRYON - Frank Hosmar en Alphaville NOP vertrekken met twee individuele zilveren plakken en een gouden teammedaille uit Tryon. In de kür op muziek, de... (23-09-2018)
TRYON – Het Nederlandse paradressuurteam won vrijdag historisch teamgoud bij het WK in Tryon. Het team met Sanne Voets, Rixt van der Horst, Frank... (21-09-2018)
TRYON – Frank Hosmar berustte in de (Nederlandse) nacht van dinsdag op woensdag in zilver met Alphaville NOP na de indidividuele dsresuurproef in... (19-09-2018)
OOTMARSUM – De pas vijftienjarige Shanaya Karadag veroverde dit weekend in Ootmarsum de dressuurtitel in de klasse Z2 van de Regio Overijssel. Met... (06-08-2018)
ERMELO – De afsluitende proef voor de nationale titel Paradressuur op het KNHS Hippisch Centrum in Ermelo bracht geen wijziging in de tussenstand.... (29-07-2018)
Frank Hosmar met Alphaville N.O.P. - archief Almelose Ruiterdagen
ERMELO – Bij de NK Dressuur in Ermelo moest op het onderdeel Para-dressuur moest Frank Hosmar (Haarle) met Alphaville N.O.P. (Sandreo x Iglesias) in... (28-07-2018)
UBERHERRN - Het Saarland Dressuurfestival met het CPEDI*** Uberherrn werd voor de Nederlandse paradressuurruiters een heel succesvolle wedstrijd.... (08-07-2018)
ARNHEM - Frank Hosmar heeft dinsdag de finale van de KNHS-Witte Van Moort Para Dressuur Trophy gewonnen. In de fraaie entourage van Outdoor... (26-06-2018)
ALMELO – In de kür op muziek tijdens de Almelose Ruiterdagen bleek Lotte Jansen met Doedel opnieuw de sterkste. De onlangs van Itterbeck (D) naar... (24-06-2018)
EXLOO – Joyce Vegter verkeert in puike vorm. Afgelopen weekend reed ze tijdens selectiewedstrijden voor het nationaal kampioenschap van de subtop... (28-05-2018)
ALMELO – Joyce Vegter beleefde een succesvolle tweede pinksterdag op de terreinen van het Twents Hippisch Centrum in Almelo. Der Enschedese won beide... (22-05-2018)
RIJSSEN – Annelies Lindeboom presenteerde zich als de ‘prima donna’ op de eerste twee dagen van de Mölke Dressuurdagen op de gloednieuwe zandbodem... (17-05-2018)
GEESTEREN – Annabel Rootveld in de klasse Z1, Kim Morsink-Koop in de M2 en Romee Driessen en Benno Weyl in de L1 grepen in beide proeven de... (28-04-2018)