Philip Rüping klopt snelle Engelsen

GEESTEREN - De 32-jarige Duitse springruiter Philip Ruping heeft zondag met zijn tienjarige bruine ruin Copperfield (v. Contendro x Drosselklang) de 42ste editie van de Grote Prijs van Twente op zijn naam geschreven. De zoon van dr. Michael Rüping, in 1986 deelnemer aan de Wereldruiterspelen in Aken, klopte in de barrage op snelheid de Engelsen Joe Whitaker met Lola V en Williamn Funnell met Billy Congo, die de twee kwalificatiewedstrijden voor de hoofdrubriek hadden gewonnen.

“Toen ik hier van de week een kop koffie nam en de lijst van vroegere winnaars bekeek, zag ik allemaal namen van bekende ruiters en paarden en bedacht ik dat het wel wat zou zijn als ik daar tussen zou komen te staan”, aldus de dolgelukkige Philip Rüping. De ruiter uit Mühlen: “Eerlijk gezegd heb ik nooit durven dromen dat het me zou lukken, maar nou is het nog gebeurd ook. In vergelijking met hen heb ik echter nog wel een weg te gaan. Dit is na een drie ster in Polen vorig jaar pas mijn tweede overwinning in een internationale Grote Prijs, hopelijk kan ik die anderen een beetje achterna.”

Hulp van vader
Met de hulp van zijn vader, praktiserend arts, heeft Rüping in elk geval een aardig fundament gelegd. De rappe Britten en de rest van de concurrentie beten hun tanden stuk op de Duitser die de eerste dagen in Geesteren nog niet het optimale ritme kon vinden, maar zondag niet te kloppen bleek. “Copperfield is prima in vorm en we hebben vooraf een plannetje bedacht hoe we het hier moesten aanpakken om het vandaag goed op de rit te hebben. Dat is prima gelukt.”

Schouderblessure
Pas twee weken geleden klom Philip Rüping weer op de rug van een paard, nadat hij vanwege een schouderblessure vier weken lang op non-actief had gestaan. “Ik ben mijn team heel erg dankbaar dat een maand lang de paarden aan de gang heeft gehouden”. De winnaar fleurde zijn debuut op het Erve Maathuis daarmee meteen op met de hoofdprijs, een fonkelnieuwe Mercedes.

Aniek Poels
Aniek Poels slaagde er met Athene als enige Nederlandse combinatie in de barrage te bereiken. De Limburgse moest daarin met de elfjarige Berlin-merrie Athene haar zeven concurrenten voor laten gaan.

De in Hengelo residerende Russin Maria Madenova reed met de donkerbruine hengst Conquest naar de negende plek en bleef de als eerste gestarte Sander Geerink met zijn vosruin Robinson net voor. Geerink was tevreden: "Het was een mooie Grote Prijs vond ik, goed aan de maat. Eigenlijk zou ik als een van de laatsten moeten starten, maar ik heb zelf gevraagd om te mogen beginnen. Robinson is namelijk erg sensibel en bang voor andere paarden. De rubrieken zijn bij bijna alle concoursen overvol en daarom kan ik maar beter aan het begin zitten. Als je de barrage haalt is dat misschien een nadeel, omdat je niet eerst kunt kijken hoe anderen het doen. Maar dat kan ook een voordeel zijn, omdat je dan niet beinvloed wordt door wat je al gezien hebt. Als je gewoon goed rijdt, hoef je ook niet te twijfelen."

UITSLAG GROTE PRIJS VAN TWENTE

Foto © Jet Bonvanie/Kiek4Fun

Meer CSI Twente

GEESTEREN – Hij was er dicht bij, maar Gert-Jan Bruggink moest zich er uiteindelijk bij neerleggen dat hij niet als derde Twentenaar in de historie (... (17-06-2018)
Krijgt de Grote Prijs van Twente vanmiddag eindelijk weer een Twentse winnaar? Het is alweer elf jaar geleden dat het voor de derde en laatste keer... (17-06-2018)
GEESTEREN – De Grote Prijs op twee sterrenniveau van het CSI Twente leek vrijdagavond om even voor negen uur uit te draaien op een Twents feestje. In... (16-06-2018)
GEESTEREN – Met een overtuigende rit op de twaalfjarige vosmerrie Roelofsen Horse Trucks Gioia van het Neerenbosch (v. Nagano x Skippy) lukte het... (16-06-2018)
GEESTEREN – De sleutels van de Mercedes Smart Forfour, de eerste van vijf auto’s die tijdens het CSI Twente te verdelen zijn, werden vrijdagavond... (15-06-2018)
GEESTEREN – Op Nuri Dijks stond vrijdag weer eens geen maat bij het CSI Twente in Geesteren. De in Gronau woonachtige ruiter troefde de complete... (15-06-2018)
GEESTEREN – Drie van de vijf internationale rubrieken tijdens het CSI Twente werden donderdag een prooi voor Nederlandse combinaties. Liza Tiebot... (14-06-2018)
GEESTEREN – Jan Diepman met Verity (foto) in de klasse Z en Danny Schaper met Fritz in de klasse ZZ heersten donderdag als vorsten tijdens het CSI... (14-06-2018)
GEESTEREN – Steven Veldhuis stuurde woensdag op het Erve Maathuis zijn stekelharige vosmerrie Redmill Installera (v. Emerald van ’t Ruytershof x... (13-06-2018)
GEESTEREN – Op de eerste dag van de 44ste editie van het CI Twente slaagden drie ruiters erin een dubbele zege te boeken. Ymke Ribbels deed dat in de... (12-06-2018)
GEESTEREN – De landenwedstrijden op Nederlandse bodem in het kader van de strijd om de Longines FEI Nations Cup springen én dressuur worden in 2019... (23-03-2018)
GEESTEREN  - Ben Schröder gaat met zijn paard Davino Q als reserve voor de Nederlandse springequipe mee naar het Zweedse Falsterbo, waar vrijdag de... (12-07-2017)
GEESTEREN – De 43ste editie van de Grote Prijs van Twente werd zondag een verdiende prooi voor de Engelse Laura Renwick. De 42-jarige amazone reed... (09-07-2017)
GEESTEREN – Vincent Geerink heeft zijn eerste overwinning in een Grote Prijs binnen.  Hij was er al een paar dichtbij geweest, zoals in Wierden en... (08-07-2017)
GEESTEREN – Gert-Jan Bruggink deed het Erve Maathuis zaterdag weer eens daveren op zijn grondvesten. Met een magistrale rit verzekerde de ruiter uit... (08-07-2017)
GEESTEREN – Maud Wiefferink kopieerde zaterdagochtend het voorbeeld van haar nichtje Jessie. De achttienjarige amazone uit Denekamp zegevierde met... (08-07-2017)
GEESTEREN – Robert Vos (foto) en Gert-Jan Bruggink moesten zaterdag tijdens CSI Twente allebei hun meerdere erkennen in één concurrent. Vos werd met... (08-07-2017)
GEESTEREN – Gerco Schröder zorgde vrijdag voor een enthousiaste sfeer op het Erve Maathuis in Geesteren. De kleine Tubbergenaar was vrijdag de beste... (07-07-2017)
GEESTEREN - Twee jonge amazones beheersten vrijdagochtend de rubriek over 1,25 meter op tijd voor het CSI* om de Paardenkliniek De Watermolen Prijs... (07-07-2017)
GEESTEREN - Eric ten Cate dendert maar door. Ook bij het CSI Twente heeft hij de smaak te pakken. Na een tweede plaats op donderdag achter Remco Been... (07-07-2017)