HAAKSBERGENAAR LEVERT MET LA SELIEN W OOK KAMPIOENE DRIEJARIGE SPRINGMERRIES

Jan Greve Overijssels fokker van 2019

GEESTEREN – Jan Greve uit Haaksbergen werd dinsdag tijdens de Centrale Keuring van het KWPN Overijssel uitgeroepen tot fokker van het jaar in de provincie. Dat gebeurde op een dag dat hij met La Selien W (v. Comme Il Faut uit Elien ster pref pres v. Mermus R) ook nog eens de kampioene bij de driejarige springmerries aanbood.

“Een lange, maar mooie dag”, lachte Jan Greve na afloop van de huldigingen breeduit. “Het is een beetje erkenning voor waar we altijd mee bezig zijn: goede paarden fokken en proberen de kop boven water te houden.””

Een goed nest
Dat gaat hem aardig af, want onlangs werden bij de kampioenschappen voor jonge eventingpaarden al twee van zijn producten eerste en tweede, zoals hem dat een jaar eerder ook lukte. “Het begint met een goed nest”, is de overtuiging van Greve. “De stam, de familie, moet deugen. Het is net als met aardappels, die gedijen ook niet op slechte grond. Bij een goede merrie proberen we een hengst te zoeken, die een beetje kan compenseren wat een merrie nog mist. Het liefst heb ik een merrie met bloed, met gif en de wil erover te gaan. Maar ze moet dat ook wel kunnen. We doen ondertussen veel met het spoelen van embryo’s om zo de goede genen van de moeder door te geven.”

Jan Greve is, sinds hij Twiggy als eerste succesvolle merrie inzette, al veertig jaar actief in de fokkerij en heeft geen specifieke voorkeur voor een bepaalde discipline in de paardensport. “Of het nu om springen, dressuur, eventing of mennen gaat, ik vind het allemaal leuk. Sinds kort maak ik veel gebruik van de merries van Richard Schoenaker, die heeft een heel sterk nest. En ik heb liever een wat mindere merrie uit een goed nest dan omgekeerd. Je kunt een paard namelijk wel wat leren, maar er weinig aan veranderen. Het is net als bij een plank. Die kun je wel schilderen, maar het blijft een plank.”

Springen jonge paarden
Bij het springen voor jonge paarden zegevierde de donkerbruine ruin Jabab Cb (v. Nabab de Reve x Indoctro x Renville) onder het zadel van Marco Sas bij de vierjarigen. Op zijn winnende tijd van 41,77 seconde in de winning round bleef nummer twee Cristel Kalf met de bruine ruin Jopie Amazing Jr (v. Arezzo VDL x Indoctro) 0,36 seconde achter. Rink-Jan Dijkstra eindigde als derde met de vosmerrie J. Coutinho (v. Harley VDL x Goodtimes x Glennridge).

Tim Breeschoten stuurde King of Pop VK (v. Dakar VDL x Lupicor x Lux) naar de overwinning bij de vierjarigen. Met 24,9 punt troefde de combinatie Matty Holohan op de donkere schimmelhengst Carino Rossi (v. Corriendo Tau x Robin Z x Litte Boy) af, goed voor 24,2 punt. Steven Veldhuis reed de voshengst Kartouche (v. Baltic VDL x Baloubet du Rouet x Nimmerdor) naar de derde plek (24,0).

CSI Twente wordt woensdag voortgezet met springrubrieken voor de klassen B en Z en internationale proeven op de niveaus CSI1* en CSI2*.

Foto’s: Jan Greve naast zijn winnende merrie La Selien W (boven) en onder met partner Anneke Vellekoop als fokker van het jaar.

Meer CSI Twente

GEESTEREN – De organisatoren van het CSI Twente worden vrijwel zeker de nieuwe eigenaren van het grootste gedeelte van de accommodatie, waarop sinds... (09-09-2020)
GEESTEREN – De online veiling van veulens tijdens de eerste editie van Grand Prix Sales is vrijdag en zaterdag een schot in de roos gebleken. (05-07-2020)
GEESTEREN – De online veiling van springveulens tijdens de eerste editie van Grand Prix Sales was vrijdag een succes.    (04-07-2020)
GEESTEREN – Het enige onderdeel van het CSI Twente 2020 dat wel doorgang vindt, is de Grand Prix Sales van zeer veelbelovende spring- en... (01-07-2020)
GEESTEREN – Waar normaliter deze dagen op het Erve Maathuis een compleet tentendorp zou zijn opgebouwd, liggen de terreinen er nu stil en verlaten... (30-06-2020)
GEESTEREN - Tijdens CSI Twente zal in samenwerking met Grand Prix Sales een bijzonder, nieuw internationaal veilingpodium voor fokkers en kopers van... (28-01-2020)
GEESTEREN – Het toppaard Glock’s London (v. Nabab de Reve x Chin Chin) kreeg zondag op het Erve Maathuis het grootste afscheid dat de zeventienjarige... (24-06-2019)
GEESTEREN – De Brazilianen dansten zondag de samba op het zonovergoten Erve Maathuis in Geesteren. Ze wonnen alle drie internationale springrubrieken... (23-06-2019)
GEESTEREN - Het Nederlandse dressuurteam heeft de wedstrijd in het kader van de FEI Nations Cup in Geesteren gewonnen. Een mooie zege op weg naar de... (23-06-2019)
GEESTEREN – Bondscoach Rob Ehrens reageerde donderdag realistisch op het resultaat van de loting voor de landenwedstrijd om de Longines FEI Nations... (23-06-2019)
GEESTEREN - De overwinning in de Grote Prijs van het CSI2 om de Roelofsen Horse Trucks Prijs kwam in Japanse handen. (22-06-2019)
GEESTEREN – De Nederlandse dressuurploeg zette zaterdag een goede stap op weg naar de zege in de Longines FEI Nations Cup tijdens het CDI3 in... (22-06-2019)
GEESTEREN – Het was alsof Marc Houtzager zaterdag over de hindernissen vloog in de strijd om de Roelofs Groep Prijs over 1,50 meter op snelheid... (22-06-2019)
GEESTEREN – De Longines Grote Prijs van Twente in Geesteren  is vrijdagavond een prooi geworden voor Maikel van der Vleuten met de elf jaar oude... (21-06-2019)
GEESTEREN – Sjaak Sleiderink had vrijdag het laatste woord in de Grote Prijs van het CSI1 Twente om de Watermolen Prijs. De Denekamper besliste de... (21-06-2019)
GEESTEREN – Net als de Nederlandse springruiters een dag later gaan de dressuurcombinaties van Oranje zaterdag tijdens het CHIO5 Twente in Geesteren... (21-06-2019)
GEESTEREN – Michael Greeve en Gerco Schröder (foto) behoorden donderdag tijdens het CHIO5 Twente bij de zes deelnemers die een gooi deden naar de... (20-06-2019)
GEESTEREN -De springequipe van Nederland begint zondag in Geesteren als tweede aan de landenwedstrijd op eigen bodem in het kader van de strijd om de... (20-06-2019)
GEESTEREN – Gianni Govoni voelt zich al jaren prima op zijn gemak op het Erve Maathuis in Geesteren. Hij onderstreepte het woensdag nog eens met de... (19-06-2019)
GEESTEREN -Nadieh Plegt (foto) eindigde woensdagmorgen tijdens het CSI Twente als tweede in de rubriek over twee fasen van de klasse Z. De amazone... (19-06-2019)