TUBBERGENAAR DERDE IN EERSTE KWALIFICATIE GROTE PRIJS TWENTE

Gerco Schröder zorgt voor enthousiasme

GEESTEREN – Gerco Schröder zorgde vrijdag voor een enthousiaste sfeer op het Erve Maathuis in Geesteren. De kleine Tubbergenaar was vrijdag de beste Nederlander in de eerste kwalificatiewedstrijd voor de Grote Prijs van Twente. Met zijn tienjarige bruine hengst Glock’s Lausejunge reed hij in eigen omgeving naar een prima derde plaats op het parcours over 1,50 meter met barrage. “We zijn nog niet heel vaak full speed gegaan op zo’n eerste dag, maar ook dat moet ie meemaken.”

Lausejunge is de tweede troef op stal voor Gerco Schröder. Voor het naderende EK hoopt hij zich te plaatsen met Glock’s Cognac Champblanc, die in Rotterdam meeliep in de landenwedstrijd. “Die lijkt goed in vorm, maar start ik hier niet omdat hij al wat ouder is en het nu niet in het schema paste. Hem moet ik gerichter inzetten. Volgende week gaat hij mee naar de Global Champions Tour in Chantilly, een vijf sterrenwedstrijd. Lausejunge trekt als nummer twee daarom vaak de kar.”

Steeds constanter
Volgens Gerco Schröder wordt Lausejunge steeds constanter. Hij is nog maar tien en gedroeg zich altijd heel jeugdig en speels. Dat leverde heel mooie ups, maar soms ook downs op. Maar hij wordt steeds evenwichtiger. Dat is ook een kwestie van ervaring opdoen. Vandaag voelde hij heel goed aan, we hebben twee heel goede rondes gereden.” De lokale favoriet kon ook genieten van de warme toejuichingen van het publiek. “Je reist de hele wereld over, dan is hetmooi als je in de eigen omgeving merkt dat de mensen op de tribunes zo meeleven. Dat geeft toch wat extra’s.”

Gerco Schröder moest de overwinning gunnen aan Shane Breen, die als vaste waarde in de Ierse equipe precies een seconde sneller was in de barrage, waarvoor vijftien combinaties zich plaatsten. In de slotrit van de extra rondgang werd de Tubbergenaar ook nog gepasseerd door Alberto Zorzi met Living the Dream. De Italiaan was onlangs nog de sterkste in de Grote Prijs van Monaco.

In de barrage deden nog vier Nederlanders een gooi naar de hoofdprijs, een Mercedes Smart Fourfour. Michael Greeve met Whitney Bb (zevende), Ben Schröder met Davino Q (elfde), Kevin Olsmeijer met Dalvario Z (veertiende) en Johnny Pals met Wesselina (vijftiende) kwalificeerden zich met die prestatie alvast voor de Grote Prijs van Twente van zondag. Daarin is ook een plekje ingeruimd voor Gert-Jan Bruggink met Charmeur, de de voorlopige lijst van twintig gekwalificeerden afsloot.

Als enige onder minuut
De overwinning in de rubriek over 1,45 meter tegen de klok werd een prooi voor een ruiter uit de Verenigde Arabische Emiraten. Mohammed Ghanem Al Hajri reed met zijn achtjarige vosmerrie Doklahoma VDL (v. Baloubet du Rouet x Emilion) als achtste van de 57 deelnemers als enige naar een tijd onder de minuut. Bij zijn 59,22 seconde bleef Sander Geerink uiteindelijk met zijn elfjarige bruine ruin Bentley N (v. Numero Uno x Peter Pan) het dichtst in de buurt. De ruiter uit Gelselaar bleef in 60,83 seconde de Engelse Laura Renwick met Bintang II maar net voor (60,86). Van de Nederlandse deelnemers legde Patrick Lemmen met de vosruin Dabullah beslag op de zesde plaats en eindigde Sjaak Sleiderink met de bruine ruin Dento als zevende.

Zege Doron Kuipers
De eerste proef voor het CSI4 op het Erve Maathuis om de Rob van Boxtel Equestrian Prijs werd vrijdag een prooi voor Doron Kuipers. Met de negenjarige bruine ruin Diablo F (v. Canturano x Casantos) had Kuipers voor het tweede deel van het twee fasentraject over 1,40 meter slechts 21,25 seconde nodig. Daarmee bleef hij nummer twee Patrick Lemmen met Chello van het Voorbos (22,95) ruim voor. Ook in deze proef werd Laura Renwixck derde, nu met Mrs. Washington. Sander Geerink mocht met Lord Quidam de vierde prijs afhalen, Ben Schröder stuurde Don Diego naar de negende positie.

Foto's © Loes Wielheesen

Meer CSI Twente

»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
GEESTEREN – De 47ste editie van het CSI Twente zit erop en op de accommodatie van het Equestrian Park Erve Maathuis is de afbouw van de tijdelijke... (12-06-2023)
»
GEESTEREN – Uitgerekend Emily Turkington bezorgde Ierland na acht jaar weer eens de overwinning in de Grote Prijs van het CSI4* Twente op het... (11-06-2023)
»
GEESTEREN – Met een vierde plaats sloot Jeroen Dubbeldam zaterdag tijdens het CSI Twente de tweede kwalificatie voor de Grote Prijs van zondag over 1... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – De carrière van Eric ten Cate is in een stroomversnelling beland. De ruiter uit Geesteren ontpopte zich bij zijn eerste twee optredens in... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – Gerben Morsink diende zich vrijdagavond tijdens het CSI4* Twente met zijn veertienjarige zwarte hengst Navarone Z (v. Nabab de Reve)... (09-06-2023)
»
GEESTEREN – Loewie Joppen verkeert in de bloei van zijn jarenlange ruiterloopbaan. De 59-jarige Limburger debuteerde pas begin mei twee foiutloze... (08-06-2023)
»
De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het... (08-06-2023)
»
Judith Vermeulen-Vetker schreef woensdagmiddag met de thuis op Stal Wessels-Vetker gefokte bruine ruin Nino WV (v. Comme il Faut\Diamant de Semilly x... (07-06-2023)
»
Ook voor veel ruiters zal het wennen zijn, dat Gé Tijhof niet meer de wedstrijdleider en ringmeester is bij het CSI Twente. De tegenwoordig in... (07-06-2023)
»
De internationale rubrieken van het CSI Twente zijn dit jaar voor het eerst live te volgen op H&C+, de livestream-app van Horse and Country. De... (06-06-2023)
»
Parcourshulpen vormt een onmisbaar onderdeel van de organisatie bij een concours hippique. In  Geesteren maakt René Maathuis (54) er al een kleine... (06-06-2023)
»
Van donderdag tot en met zaterdag is de zandpiste van het Equestrian Park Erve Maathuis het domein voor 150 dressuurcombinaties. Er wordt op alle... (05-06-2023)
»
In de bijna vijftig jaren omvattende historie van het CSI Twente lukte het slechts twee Twentenaren de Grote Prijs van Twente op hun erelijst bij te... (05-06-2023)
»
GEESTEREN - Drie oud-winnaars en de complete top drie van de Grote Prijs van vorig jaar voeren een interessant deelnemersveld aan tijdens de 47ste... (31-05-2023)
»
AALBORG – Eric ten Cate sloot zondag het CSI3* in het Deense Aalborg uitstekend af met de derde plaats in de strijd om de Grote Prijs over 1,55 met... (29-05-2023)
»
GEESTEREN – Met het in ere herstellen van de vier sterren-status bij het springen, een terugkeer van de basissport en een prominente rol voor... (29-03-2023)
»
GEESTEREN – Rob Maathuis keek na afloop van de Equestrian Park Erve Maathuis Grote prijs van Twente met een tevreden gevoel terug op de 46ste editie... (13-06-2022)
»
GEESTEREN – Het scheelde niet veel of het CSI Twente had zondagmiddag voor de vierde keer een in de eigen regio actieve ruiter als winnaar mogen... (12-06-2022)
»
GEESTEREN – Gert-Jan Bruggink was zondag dichtbij zijn tweede zege tijdens het CSI Twente. Met zijn pas achtjarige schimmelruin Vigalio SHO Z (v.... (12-06-2022)