Gerben Morsink: digitaal stalmanagement

GEESTEREN - Gerben Morsink vertolkt tijdens de 41ste editie van het CSI Twente een boeiende dubbelrol. De ruiter uit Beuningen komt niet alleen als deelnemer in actie, maar treedt ook op als standhouder. Morsink, vorig jaar tweede in de Grote Prijs van Twente achter Jur Vrieling, presenteert in Geesteren het door hem ontwikkelde digitale stalmanagementsysteem Equinem en het daarbij behorende digitale stalbord Equiboard.

“Een dergelijk online systeem was er in elk geval op de Nederlandse markt nog niet”, verklaart Gerben Morsink, “en er is op dit moment veel vraag naar. Het systeem bestaat uit twee componenten. Alle data worden opgeslagen in een cloud-omgeving, waar je via een beveiligde omgeving  op willekeurig welke plek bij kunt, ook via een App. Als je onderweg bent en een paspoortnummer van je paard nodig hebt, kun je dat zo opzoeken. En je kunt alles via internet updaten. Het tweede deel is het digitale stalbord, waarop je alles kunt zien. Als er in het systeem iets wijzigt, zie je dat ook meteen op het bord. Het werkt aardig mooi en het zit gewoon slim in elkaar, vanuit de gebruiker bedacht. Je kunt zeggen dat de opstartfase van het systeem is afgerond en dat we nu verder gaan om er nog veel meer aan toe te voegen. Zelf werk ik er al een jaar mee en het whiteboard heb ik al de deur uit gedaan.”

Zelf ontwikkeld
Gerben Morsink, die de studie technisch natuurkunde en bedrijfskunde met goed gevolg afrondde aan de Universiteit Twente, liep al enkele jaren met het idee rond. “Nadat ik precies een jaar geleden ben gestopt bij VDL in Almelo, waar ik twintig uur per week werkte, ben ik intensiever gaan nadenken hoe het er uit moest zien. Ook het bord heb ik, samen met enkele studiekameraden, zelf ontwikkeld. Dat moet er ook gewoon goed uitzien, snel en gebruikersvriendelijk zijn.”

Het stalmanagementsysteem van Gerben Morsink heeft ondertussen al een tijdje proef gedraaid bij de stallen van Gert-Jan Bruggink en de familie Schuttert. “Voordat ik het in Geesteren presenteer, wilde ik de foutjes uit het systeem hebben. Het is nu gebruiksklaar en we zijn ook zo ver dat de borden snel gemaakt kunnen worden. ”

Ondanks de drukte rond de lancering van het door hem uitgedokterde systeem, wil Gerben Morsink zich ook sportief weer van zijn goede kant laten zien in Geesteren. Behalve Faithfull, waarmee hij in 2014 tweede werd, is ook Cartaire Z klaar voor het grote werk.

Welkom begin
Gert-Jan Bruggink ziet het systeem als een welkom begin van een digitaal tijdperk in het managen van stallen. “In de paardensport zijn we nog steeds bezig met pen en papier en een krijtbord. Maar uiteindelijk wil je aan het eind van de maand op een knop kunnen drukken en precies zien wat een paard heeft gekost of voor je heeft verdiend. Zelf ben ik hiermee ook al een tijdje bezig geweest, maar ik ben niet zoals Gerben in staat om er het programma voor te schrijven. En heb je geen paardenkennis, dan is het moeilijk om in deze wereld te komen. Gerben heeft die natuurlijk wel. Dit is in elk geval een mooie start van een ontwikkeling die nog heel veel verder zal gaan.”

Ook volgens Hendrik Jan Schuttert zit er muziek in het systeem. “Het heeft zoveel opties dat je in principe alles kunt opslaan. Het is wel even wennen van een bord naar een computer. Maar het grote voordeel is dat  het systeem alles bewaart en je alles gemakkelijk kunt terugkijken, ook op je telefoon.”

Meer CSI Twente

»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
GEESTEREN – De 47ste editie van het CSI Twente zit erop en op de accommodatie van het Equestrian Park Erve Maathuis is de afbouw van de tijdelijke... (12-06-2023)
»
GEESTEREN – Uitgerekend Emily Turkington bezorgde Ierland na acht jaar weer eens de overwinning in de Grote Prijs van het CSI4* Twente op het... (11-06-2023)
»
GEESTEREN – Met een vierde plaats sloot Jeroen Dubbeldam zaterdag tijdens het CSI Twente de tweede kwalificatie voor de Grote Prijs van zondag over 1... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – De carrière van Eric ten Cate is in een stroomversnelling beland. De ruiter uit Geesteren ontpopte zich bij zijn eerste twee optredens in... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – Gerben Morsink diende zich vrijdagavond tijdens het CSI4* Twente met zijn veertienjarige zwarte hengst Navarone Z (v. Nabab de Reve)... (09-06-2023)
»
GEESTEREN – Loewie Joppen verkeert in de bloei van zijn jarenlange ruiterloopbaan. De 59-jarige Limburger debuteerde pas begin mei twee foiutloze... (08-06-2023)
»
De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het... (08-06-2023)
»
Judith Vermeulen-Vetker schreef woensdagmiddag met de thuis op Stal Wessels-Vetker gefokte bruine ruin Nino WV (v. Comme il Faut\Diamant de Semilly x... (07-06-2023)
»
Ook voor veel ruiters zal het wennen zijn, dat Gé Tijhof niet meer de wedstrijdleider en ringmeester is bij het CSI Twente. De tegenwoordig in... (07-06-2023)
»
De internationale rubrieken van het CSI Twente zijn dit jaar voor het eerst live te volgen op H&C+, de livestream-app van Horse and Country. De... (06-06-2023)
»
Parcourshulpen vormt een onmisbaar onderdeel van de organisatie bij een concours hippique. In  Geesteren maakt René Maathuis (54) er al een kleine... (06-06-2023)
»
Van donderdag tot en met zaterdag is de zandpiste van het Equestrian Park Erve Maathuis het domein voor 150 dressuurcombinaties. Er wordt op alle... (05-06-2023)
»
In de bijna vijftig jaren omvattende historie van het CSI Twente lukte het slechts twee Twentenaren de Grote Prijs van Twente op hun erelijst bij te... (05-06-2023)
»
GEESTEREN - Drie oud-winnaars en de complete top drie van de Grote Prijs van vorig jaar voeren een interessant deelnemersveld aan tijdens de 47ste... (31-05-2023)
»
AALBORG – Eric ten Cate sloot zondag het CSI3* in het Deense Aalborg uitstekend af met de derde plaats in de strijd om de Grote Prijs over 1,55 met... (29-05-2023)
»
GEESTEREN – Met het in ere herstellen van de vier sterren-status bij het springen, een terugkeer van de basissport en een prominente rol voor... (29-03-2023)
»
GEESTEREN – Rob Maathuis keek na afloop van de Equestrian Park Erve Maathuis Grote prijs van Twente met een tevreden gevoel terug op de 46ste editie... (13-06-2022)
»
GEESTEREN – Het scheelde niet veel of het CSI Twente had zondagmiddag voor de vierde keer een in de eigen regio actieve ruiter als winnaar mogen... (12-06-2022)
»
GEESTEREN – Gert-Jan Bruggink was zondag dichtbij zijn tweede zege tijdens het CSI Twente. Met zijn pas achtjarige schimmelruin Vigalio SHO Z (v.... (12-06-2022)