JOS LANSINK (1988 EN 1993) EN GERCO SCHRÖDER (2007) TOT NU TOE DE ENIGEN

Eindelijk weer een Twentse winnaar?

Krijgt de Grote Prijs van Twente vanmiddag eindelijk weer een Twentse winnaar? Het is alweer elf jaar geleden dat het voor de derde en laatste keer lukte. In 2007 bracht Gerco Schröder het publiek op de banken door met Eurocommerce Milano het hoofdnummer van het CSI Twente op zijn naam te schrijven. Jos Lansink deed het hem twee keer voor. In 1988 won de uit Lemselo (Weerselo) afkomstige Lansink met Felix, vijf jaar later herhaalde hij het kunststukje met Bollvorm’s Libero H.

Het begin
Voor Jos Lansink betekende zijn zege in 1988 het begin van zijn vorstelijke internationale carrière. “Het was de eerste Grote Prijs die ik ooit won”, herinnert de al jaren als Belg door het leven gaande Jos Lansink zich nog de historische dag van dertig jaar geleden nog haarscherp. “Een week later wonnen we ook in Rotterdam en werden we geselecteerd voor de Olympische Spelen in Seoul.”

In Korea eindigde de combinatie fraai als gedeeld zevende. “Achteraf betekende Geesteren in feite de echte start van mijn internationale loopbaan. Het gekke was dat ik daarvoor ook bij de landelijke ruiters nooit in Geesteren kon winnen, het liep er tot dat moment nooit zoals het moest, al was ik wel vaak tweede en derde.”

Opnieuw reden tot juichen
Vijf later was er opnieuw reden tot juichen voor Jos Lansink. “Ook dat was een heel goede week, want twee dagen na de Grote Prijs van Geesteren werd onze dochter Rosanne geboren. De tijd gaat snel, tegenwoordig zit ze in het management van Coca Cola.”

In Geesteren kreeg Jos Lansink in 2007 eindelijk een opvolger in de persoon van Gerco Schröder. “Dat was verdiend en ik gunde hem dat van harte. Nee”, lacht Lansink, “ik had er geen probleem mee dat ik niet meer de enige Twentse winnaar in Geesteren was.”

Jos Lansink voelt zich thuis op het Erve Maathuis waar hij grote successen boekte. “Het evenement zit weer duidelijk in de lift, dat zie je ook aan de volle VIP-boxen. Het concours staat goed op de rit en de bodem hier is echt fantastisch. Natuurlijk heb je altijd kleine dingen die nog weer beter kunnen, maar je merkt dat de mensen er hier bij willen horen om te zien en gezien te worden. En wat natuurlijk heel belangrijk is: er wordt ook geweldige sport geboden.”

Beste paard verkocht
Zelf pakte hij na een noodgedwongen periode van inactiviteit als gevolg van een geslaagde prostaatoperatie de draad als actief ruiter weer op. “Begin dit jaar heb ik een aantal wedstrijden in de Verenigde Arabische Emiraten gereden en daar kreeg ik het gevoel dat ik weer een beetje mee kon doen. Maar onlangs heb ik mijn beste paard Clooney verkocht aan Penelope Leprevost en daarom weer een stapje terug moeten zetten.”

En dus is hij in Geesteren om als coach zijn pupillen Frank Schuttert en Peter Clemens met zijn adviezen bij te staan. “Verder train ik onder anderen ook de twee Italianen die hier zijn en ik heb in het kader van het internationale talentenplan altijd een paar mensen van de Rolex Academy bij ons op stal om te trainen.”

Met onder anderen Jeroen Dubbeldam, Gert-Jan Bruggink, Gerben Morsink en Ben Schröder heeft Twente vanmiddag diverse ijzers in het vuur. “Die kunnen allemaal zomaar winnen”, zegt Jos Lansink. Om er gniffelend aan toe te voegen: “Maar ik zal er geen enkel bezwaar tegen hebben als een in België wonende Twentse eigenaar van een van de paarden eerste wordt.”

De Grote Prijs van Twente begint vanmiddag om 14.30 uur.

Bij de foto's van boven naar beneden:
Met Gerco Schröder na de zege van de Tubbergenaar in 2007, met Felix winnaar in 1988 en met Bollvorm's Libero H na zijn zege in 1993.

 

Meer CSI Twente

»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
GEESTEREN – De 47ste editie van het CSI Twente zit erop en op de accommodatie van het Equestrian Park Erve Maathuis is de afbouw van de tijdelijke... (12-06-2023)
»
GEESTEREN – Uitgerekend Emily Turkington bezorgde Ierland na acht jaar weer eens de overwinning in de Grote Prijs van het CSI4* Twente op het... (11-06-2023)
»
GEESTEREN – Met een vierde plaats sloot Jeroen Dubbeldam zaterdag tijdens het CSI Twente de tweede kwalificatie voor de Grote Prijs van zondag over 1... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – De carrière van Eric ten Cate is in een stroomversnelling beland. De ruiter uit Geesteren ontpopte zich bij zijn eerste twee optredens in... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – Gerben Morsink diende zich vrijdagavond tijdens het CSI4* Twente met zijn veertienjarige zwarte hengst Navarone Z (v. Nabab de Reve)... (09-06-2023)
»
GEESTEREN – Loewie Joppen verkeert in de bloei van zijn jarenlange ruiterloopbaan. De 59-jarige Limburger debuteerde pas begin mei twee foiutloze... (08-06-2023)
»
De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het... (08-06-2023)
»
Judith Vermeulen-Vetker schreef woensdagmiddag met de thuis op Stal Wessels-Vetker gefokte bruine ruin Nino WV (v. Comme il Faut\Diamant de Semilly x... (07-06-2023)
»
Ook voor veel ruiters zal het wennen zijn, dat Gé Tijhof niet meer de wedstrijdleider en ringmeester is bij het CSI Twente. De tegenwoordig in... (07-06-2023)
»
De internationale rubrieken van het CSI Twente zijn dit jaar voor het eerst live te volgen op H&C+, de livestream-app van Horse and Country. De... (06-06-2023)
»
Parcourshulpen vormt een onmisbaar onderdeel van de organisatie bij een concours hippique. In  Geesteren maakt René Maathuis (54) er al een kleine... (06-06-2023)
»
Van donderdag tot en met zaterdag is de zandpiste van het Equestrian Park Erve Maathuis het domein voor 150 dressuurcombinaties. Er wordt op alle... (05-06-2023)
»
In de bijna vijftig jaren omvattende historie van het CSI Twente lukte het slechts twee Twentenaren de Grote Prijs van Twente op hun erelijst bij te... (05-06-2023)
»
GEESTEREN - Drie oud-winnaars en de complete top drie van de Grote Prijs van vorig jaar voeren een interessant deelnemersveld aan tijdens de 47ste... (31-05-2023)
»
AALBORG – Eric ten Cate sloot zondag het CSI3* in het Deense Aalborg uitstekend af met de derde plaats in de strijd om de Grote Prijs over 1,55 met... (29-05-2023)
»
GEESTEREN – Met het in ere herstellen van de vier sterren-status bij het springen, een terugkeer van de basissport en een prominente rol voor... (29-03-2023)
»
GEESTEREN – Rob Maathuis keek na afloop van de Equestrian Park Erve Maathuis Grote prijs van Twente met een tevreden gevoel terug op de 46ste editie... (13-06-2022)
»
GEESTEREN – Het scheelde niet veel of het CSI Twente had zondagmiddag voor de vierde keer een in de eigen regio actieve ruiter als winnaar mogen... (12-06-2022)
»
GEESTEREN – Gert-Jan Bruggink was zondag dichtbij zijn tweede zege tijdens het CSI Twente. Met zijn pas achtjarige schimmelruin Vigalio SHO Z (v.... (12-06-2022)