EVENEMENT KRIJGT VIJFDE STER BIJ LANDENWEDSTRIJDEN SPRINGEN EN DRESSUUR

CSI Twente'19: CHIO met Nations Cup

GEESTEREN – De landenwedstrijden op Nederlandse bodem in het kader van de strijd om de Longines FEI Nations Cup springen én dressuur worden in 2019 verreden tijdens het CSI Twente in Geesteren. Deze officiële internationale wedstrijdserie voor landenteams wordt sinds 1909 verreden en is hiermee in de springsport de oudste en meest traditierijke serie ter wereld. Het CSI Twente neemt van maandag 17 tot en met zondag 23 juni 2019 tijdens haar 45ste editie het stokje over van het CHIO Rotterdam, waar dat jaar het EK springen en dressuur wordt gehouden.
 

Volgens Rob Maathuis (rechts) van het CSI Twente nam zijn organisatie al twee jaar geleden het initiatief om te proberen de strijd om de Nations Cups naar Twente te halen. “Het is na de Olympische Spelen, EK’s en WK’s het summum op het gebied van hippische evenementen, waaraan de beste tien Europese landen mogen meedoen, samen met toplanden als Brazilië, Mexico en de Verenigde Staten. We beschouwen dit als een oeuvreprijs voor onze regio, waarin de paardensport een toonaangevende rol speelt. Als organisatie beschouwen we dit ook als een prachtige erkenning, waarmee we zeer vereerd zijn.”

Tweede compleet stadion
Rob Maathuis kondigt aan dat de tweede wedstrijdpiste zal worden uitgebreid en net als de accommodatie op het hoofdterrein tot een compleet stadion zal uitgroeien. Ook daar zullen zowel spring- als dressuurruiters in actie komen.

Maarten van der Heijden, directeur topsport van de KNHS is zeer verheugd dat de organisatie van het CSI Twente bereid is de landenwedstrijden te organiseren. ʺDe FEI Nations Cups zijn zeer toonaangevend in onze sport, zij zijn voor de betreffende discipline een van de belangrijkste wedstrijden van het jaar. CHIO Rotterdam staat voor een enorm hoge standaard, ik heb er het volste vertrouwen in dat Geesteren een zeer waardige vervanger zal zijn. Het CSI Twente staat al vele jaren borg voor een absoluut topconcours. De status van CHIO in 2019 is een geweldige bekroning voor deze organisatie.ʺ

Na 25 jaar terug op Erve Maathuis
CSI Twente heeft in het verleden -behalve het EK voor junioren en young riders in 1983- tot tweemaal toe de organisatie overgenomen van de Nederlandse etappe van de landenwedstrijdcyclus. In 1989 was dat het geval toen het EK springen eveneens in Rotterdam plaatsvond. In 1994, het jaar dat in Den Haag de Wereldruiterspelen werden afgewerkt, gebeurde dat nogmaals. In het jargon van de FEI krijgt het evenement in zo’n geval de status van een CSIO, een Concours de Saut International Officiel, waarbij de S voor Saut duidt op springen en de O voor Officiel aangeeft dat het hier om de enige officiële landenwedstrijd van het betreffende gastland gaat.

Wanneer behalve springen ook dressuur op het programma staat wordt de S vervangen door een H, die staat voor Hippique. Omdat er komend jaar voor het eerst ook een landenwedstrijd dressuur in Geesteren verreden wordt, promoveert CSI Twente dat jaar daarom naar een CHIO. In 2019 is het exact 25 jaar geleden dat de Nederlandse landenwedstrijd in Geesteren plaatshad. Een prachtig moment derhalve om terug te keren naar de authentieke setting van Erve Maathuis. De lobby voor de kandidatuur van het CSI is begin 2017 ingezet. De kwaliteit en professionaliteit van het bid gaven voor de FEI en KNHS de doorslag voor hun keuze voor Geesteren, dat daarmee de concurrentie van andere toonaangevende paardensportregio’s achter zich liet.

Voor het eerst vijfsterrenstatus
De beste springnaties ter wereld organiseren elk één landenwedstrijd. Van oudsher zijn dit de volgende acht klassiekers, waar CSI Twente/Geesteren zich in 2019 bij voegt: Aken (Duitsland), La Baule (Frankrijk), Rome (Italië), Hickstead (Groot-Brittannië), Dublin (Ierland), Calgary (Canada), Falsterbo (Zweden) en Barcelona (Spanje).

Met de intrede van Longines als grote internationale sponsor verwerft CSI Twente in 2019 bovendien voor het eerst de prestigieuze vijfsterrenstatus. Het prijzengeld wordt daardoor verdubbeld tot liefst € 600.000. Longines maakt deel uit van de Zwitserse Swatch Group, het grootste horlogeconcern ter wereld. Met deze stap wordt CSI Twente in 2019 het vierde vijfsterrenevenement van Nederland, samen met het CHIO Rotterdam, Indoor Brabant/The Dutch Masters (Rolex Grand Slam) in Den Bosch en de wedstrijd voor de Longines Global Champions Tour in Valkenswaard.

Ook Jumping Amsterdam (Longines World Cup Jumping) maakt in 2019 de stap naar vijfsterren, waarmee Nederland dat jaar in totaal op vijf evenementen van het allerhoogste niveau komt. Het dan zeven dagen durende programma voor CSI Twente 2019 wordt dusdanig ingericht dat ook de reguliere wedstrijden voor topsport, breedtesport, jonge paarden en pony’s probleemloos kunnen plaatsvinden.

De 44ste editie van CSI Twente vindt dit jaar plaats van dinsdag 12 tot en met zondag 17 juni.

Foto boven: De Nederlandse springequipe tijdens de strijd om de Nations Cup op het Erve Maathuis in 1994. Vanaf links Jan Tops, Piet Raijmakers, Wiljan Laarakkers en Jos Lansink.

Meer CSI Twente

GEESTEREN – Een forse windvlaag heeft zaterdagochtend rond acht uur voor ravage gezorgd op het hoofdterrein van het CSI Twente. De nog in opbouw... (08-06-2019)
GEESTEREN (KNHS) - CSI Twente viert haar 45-jarig jubileum met de organisatie van de Longines FEI Nations Cup™ of the Netherlands voor dressuur op... (05-06-2019)
GEESTEREN – Hij was er dicht bij, maar Gert-Jan Bruggink moest zich er uiteindelijk bij neerleggen dat hij niet als derde Twentenaar in de historie (... (17-06-2018)
Krijgt de Grote Prijs van Twente vanmiddag eindelijk weer een Twentse winnaar? Het is alweer elf jaar geleden dat het voor de derde en laatste keer... (17-06-2018)
GEESTEREN – De Grote Prijs op twee sterrenniveau van het CSI Twente leek vrijdagavond om even voor negen uur uit te draaien op een Twents feestje. In... (16-06-2018)
GEESTEREN – Met een overtuigende rit op de twaalfjarige vosmerrie Roelofsen Horse Trucks Gioia van het Neerenbosch (v. Nagano x Skippy) lukte het... (16-06-2018)
GEESTEREN – De sleutels van de Mercedes Smart Forfour, de eerste van vijf auto’s die tijdens het CSI Twente te verdelen zijn, werden vrijdagavond... (15-06-2018)
GEESTEREN – Op Nuri Dijks stond vrijdag weer eens geen maat bij het CSI Twente in Geesteren. De in Gronau woonachtige ruiter troefde de complete... (15-06-2018)
GEESTEREN – Drie van de vijf internationale rubrieken tijdens het CSI Twente werden donderdag een prooi voor Nederlandse combinaties. Liza Tiebot... (14-06-2018)
GEESTEREN – Jan Diepman met Verity (foto) in de klasse Z en Danny Schaper met Fritz in de klasse ZZ heersten donderdag als vorsten tijdens het CSI... (14-06-2018)
GEESTEREN – Steven Veldhuis stuurde woensdag op het Erve Maathuis zijn stekelharige vosmerrie Redmill Installera (v. Emerald van ’t Ruytershof x... (13-06-2018)
GEESTEREN – Op de eerste dag van de 44ste editie van het CI Twente slaagden drie ruiters erin een dubbele zege te boeken. Ymke Ribbels deed dat in de... (12-06-2018)
GEESTEREN  - Ben Schröder gaat met zijn paard Davino Q als reserve voor de Nederlandse springequipe mee naar het Zweedse Falsterbo, waar vrijdag de... (12-07-2017)
GEESTEREN – De 43ste editie van de Grote Prijs van Twente werd zondag een verdiende prooi voor de Engelse Laura Renwick. De 42-jarige amazone reed... (09-07-2017)
GEESTEREN – Vincent Geerink heeft zijn eerste overwinning in een Grote Prijs binnen.  Hij was er al een paar dichtbij geweest, zoals in Wierden en... (08-07-2017)
GEESTEREN – Gert-Jan Bruggink deed het Erve Maathuis zaterdag weer eens daveren op zijn grondvesten. Met een magistrale rit verzekerde de ruiter uit... (08-07-2017)
GEESTEREN – Maud Wiefferink kopieerde zaterdagochtend het voorbeeld van haar nichtje Jessie. De achttienjarige amazone uit Denekamp zegevierde met... (08-07-2017)
GEESTEREN – Robert Vos (foto) en Gert-Jan Bruggink moesten zaterdag tijdens CSI Twente allebei hun meerdere erkennen in één concurrent. Vos werd met... (08-07-2017)
GEESTEREN – Gerco Schröder zorgde vrijdag voor een enthousiaste sfeer op het Erve Maathuis in Geesteren. De kleine Tubbergenaar was vrijdag de beste... (07-07-2017)
GEESTEREN - Twee jonge amazones beheersten vrijdagochtend de rubriek over 1,25 meter op tijd voor het CSI* om de Paardenkliniek De Watermolen Prijs... (07-07-2017)