Zussen naar WK in paardenmekka

AMBT DELDEN – Met ruiters uit liefst 26 landen is woensdag in het dressuurstadion van Aken het wereldkampioenschap voor studenten van start gegaan. Samen met Milou Anthonisse uit Biervliet (Zeeuws-Vlaanderen) vormen de uit Boekelo afkomstige zussen Marieke en Saskia Schildkamp het Nederlandse team in het paardensportmekka. Ze hopen op in elk geval een medaille van de landenploeg op de afsluitende zondag.

Het drietal Nederlandse deelnemers werkte dinsdag op de accommodatie van Madeleine Brugman de laatste springtraining af voor het koers zette naar Duitsland. Niet toevallig, want de eventingamazone is tijdelijk trainer van het drietal. Brugman vervangt voorlopig Egbert van Roekel, die thuisblijft omdat zijn dochter Nienke onlangs bij een val van een paard tijdens het EK voor young riders in Malmö een nekwervel brak.

Madeleine Brugman: "Als ik thuis was, hielp ik Marieke en Saskia al. Toen de vraag kwam of ik mee naar Aken wilde, was het wel even: oeps. Want volgende week is de military van Brede waar ik Katmandu start. Die neem ik nu mee en ik hoop in Duitsland nog een beetje met hem te kunnen oefenen.”

Ze hebben zin in het WK, de drie studentes, die overigens nog gezelschap krijgen van reserve Rosan Regtien. Ze komen uit in de disciplines dressuur en springen, in elk waarvan zowel individuele als teammedailles te verdienen zijn. Bovendien worden combinatieklassementen opgemaakt over de twee onderdelen samen. Opmerkelijk is voorts dat de ruiters starten op paarden die ze vooraf niet kennen. Aan elk land worden er voor de eerste proef drie toegewezen, waarbij de drie startende deelnemers onderling nog mogen afspreken wie welk paard rijdt. In de rubrieken daarna krijgt elke starter na loting een paard onder het zadel. Na een warming-up van slechts vijf minuten wacht de wedstrijd.

Marieke Schildkamp: “Geen probleem. Dit is een echte uitkomst voor studenten omdat we geen tijd hebben eigen paarden voor te bereiden.”

De paarden komen steeds voor drie verschillende landen in actie. Marieke Schildkamp (26), net als Anthonisse (26) student diergeneeskunde in Utrecht, was vorig jaar al van de partij met het Nederlands team in Noord-Korea: “Dat gebeurt omdat een deelnemer of land anders de pech of het geluk kan hebben een matig of juist erg goed paard te treffen. Op deze manier wordt de kans groter dat de beste inderdaad wint. Al moet je behalve ruiterkwaliteiten ook geluk hebben. In de eerste ronde rijden steeds drie landen tegen elkaar. Dan is het fijner om bijvoorbeeld Maleisië als tegenstander te loten dan Duitsland.”

De drie beste landen rijden op de slotdag de finale. Saskia Schildkamp (25), die de studie chemical engineering procestechnology volgt aan de UT in Enschede: “Daar hopen we in elk geval bij te zitten. Dat zou betekeken dat we met een medaille thuiskomen. Als er dan ook nog eentje voor een van ons individueel in zou zitten, zou dat helemaal prachtig zijn.”

Zus Marieke vult aan: “Het mooiste is als Milou een medaille pakt in de dressuur, Saskia bij het springen en ik in de combined, maar dat is niet zo realistisch.”

Deb eerste proef verliep woensdag naar wens voor de Oranje-amazones. Alle drie kwalificeerden ze zich in de dressuur voor de tweede ronde. Nederland was als team te sterk voor Canada en Roemenië.

Net als de drie amazones is ook chef d’equipe Martenique Groen uit Enschede, zelf net afgestudeerd in industrial engineering op de Universiteit Twente, blij dat Madeleine Brugman bereid is gevonden voorlopig als trainer van de ploeg op te trainen. “Heel fijn dat het op zo korte termijn mogelijk was.”

En een WK in Aken, dat is natuurlijk al helemaal te mooi om waar te zijn. Marieke Schildkamp tot slot: “Mooier kan natuurlijk niet. Maar het is ook nog een heel leuk uitje. Natuurlijk staat de sport voorop, maar er komen studenten uit de hele wereld, die van paarden en van feestjes houden. Dat laatste is ook belangrijk. Stel dat je er al in de eerste ronde uitlegt, dan blijft er weinig anders over, haha.”

Op de foto vanaf links Madeleine Brugman, Marieke en Saskia Schildkamp, Milou Antonisse en Martenique Groen.

Meer Algemeen

»
HAARLE – In verband met het daar plaatsvindende lammertjesfeest, is de parkeerplaats bij Erve De Pas op de Sprengenberg zondag 17 maart niet... (10-03-2024)
»
ERMELO – Voor de topcombinaties uit de Olympische en Paralympische disciplines van de paardensport staat 2024 in het teken van de Spelen in Parijs.... (22-01-2024)
»
ENSCHEDE – ‘Mister Military Boekelo’ Jan Stokkentre is dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden. De markante Enschedeër, een van de oprichters en... (27-12-2023)
»
We wensen alle volgers van Hippisch Twente heel fijne kerstdagen en een gelukkig, sportief geslaagd en vooral gezond 2024 toe. (24-12-2023)
»
ERMELO - Met het Olympisch jaar voor de deur is er een aantal aanpassingen gedaan in de diverse kaderindelingen. De regio Twente is er met in totaal... (16-12-2023)
»
ERMELO - Met het Olympisch jaar voor de deur is er een aantal aanpassingen gedaan in de diverse kaderindelingen. De regio Twente is er met in totaal... (16-12-2023)
»
ALBERGEN – Na een eenzijdig noodlottig ongeval met haar fiets op 500 meter van haar woning in Albergen is dinsdagavond Gerda Brinkman op 70-jarige... (25-08-2023)
»
De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het... (08-06-2023)
»
De lente is dé tijd voor de aanwas van het jonge paardenbestand. Vanaf maart is het de periode van de geboorte van talrijke veulens, die misschien... (01-05-2023)
»
LONNEKER – De afdeling paardenhouderij van het Zone.college Almelo kan terugkijken op een geslaagde inspiratiedag op de praktijklocatie Het Twentsche... (28-02-2023)
»
ALBERGEN – Na een kort ziekbed van slechts vijf weken is René Viscaal maandag in zijn woning in Albergen op 62-jarige leeftijd overleden. (04-01-2023)
»
Hippisch Twente wenst iedereen een gelukkig, vrolijk, succesvol, vredig en vooral gezond 2023 toe!   (01-01-2023)
»
BORNE - Een paard verliezen dat jarenlang je trouwe viervoeter was, valt niet licht. Opeens word je gedwongen afscheid te nemen van je dierbare... (01-11-2022)
»
ENTER – Het gaat naar omstandigheden goed met Leontine ter Harmsel-Zanderink. De dierenarts en eigenaresse van Paardenkliniek en Dekstation... (04-10-2022)
»
ENSCHEDE – Ongeveer 1500 belangstellenden maakten zaterdag gebruik van de mogelijkheid de nieuwe paardenkliniek van De Watermolen in Enschede tijdens... (25-09-2022)
»
WARNSVELD – In zijn woonplaats Warnsveld is zondag Roelie Bril op de leeftijd van 82 jaar overleden. De aimabele Achterhoeker was een gerespecteerd... (04-08-2022)
»
MEEUWEN – Dat Willem Greve deel uitmaakt van het team dat Nederland gaat vertegenwoordigen bij het WK springruiters in het Deense Herning, is... (20-07-2022)
»
MARKELO – De eerste zomerse editie van de Hippolon bij manege Snorrewind in Markelo heeft ruim 3400 euro opgeleverd voor Villa Joep, het fonds tegen... (18-07-2022)
»
MARKELO - Manege Snorrewind in Markelo zet zich al jaren in voor een goed doel: Villa Joep, het fonds tegen neuroblastoom kinderkanker. Een van de... (12-07-2022)
»
ALMELO – Voorzitter Riël Klumper van de Stichting Almelose Ruiterdagen was zondag niet de enige die de laatste dag van het klassieke evenement met... (29-06-2022)