Veilig en verantwoord buitenrijden

ERMELO - Veilig en verantwoord buitenrijden. Dat is het thema van de campagne 'Ga je mee naar buiten?', waarmee de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) dit Paasweekend van start gaat. De campagne is gericht op ruiters en menners, maar ook op andere gebruikers van de openbare weg en het buitengebied. Jaarlijks staat het eerste weekend van april voor de officiële start van het buitenrijseizoen.

Vanaf dit Paasweekend zullen steeds meer ruiters en menners zich met hun paarden en pony's op pad begeven. Voor de KNHS reden om de hele maand april extra aandacht te besteden aan hun veiligheid en de omgang met andere weg- en padengebruikers.

De weg naar een buitengebied voert vaak over de openbare weg en dat is waar zich de meeste gevaarlijke situaties met paarden voordoen. Ruiters en menners moeten daarom goed op de hoogte zijn van de basisregels van het verkeer, zoals rechts houden, voorrang verlenen en richting aangeven. Daarnaast moeten zij goed voorbereid zijn op mogelijk gedrag van hun paarden of pony's. Paarden zijn vluchtdieren, die uit schrik onverwachts opzij kunnen springen. Dat is voor iedereen gevaarlijk, dus het is belangrijk om zulke reacties te voorkomen.

Het belang van dit soort kennis en vaardigheden komt nadrukkelijk aan de orde binnen de campagne 'Ga je mee naar buiten?'. Ook adviseert de KNHS alle buitenrijders om een Ruiter- of Koetsiersbewijs te halen. De opleiding daarvoor omvat eigenlijk alles wat een recreatieve ruiter of menner moet weten: van het gedrag van paarden, hun verzorging en het harnachement tot en met verkeersregels en het rijden op de openbare weg of in de natuur. Houders van een Ruiter- of Koetsiersbewijs zijn verzekerd tegen schade die zij per ongeluk aan anderen toebrengen. Het lidmaatschap van de KNHS is inbegrepen en daarmee profiteren zij van alle ledenvoordelen.

Schrikreacties bij paarden en pony's worden vaak veroorzaakt door andere weggebruikers. Een automobilist rijdt rakelings of toeterend voorbij; er springt een blaffende hond uit de bosjes of een mountainbiker schiet plotseling over het ruiterpad voorbij. Omdat paarden vluchtdieren zijn kan dit tot gevaarlijke situaties leiden voor ruiter en paard. Dit ontstaat vaak door onwetendheid bij de overige weggebruikers. Vaak weten zij niet hoe ze zich in de buurt van een paard moeten gedragen of zijn zij er bang voor. Daarom geeft de KNHS ook overige weg- en padengebruikers binnen de campagne tips voor de omgang met paarden. Zij vraagt om begrip voor ruiters en menners, maar verwacht ook dat ruiters en menners rekening houden met anderen. Bijvoorbeeld door zich aan ruiter- en menpaden te houden, stapvoets te passeren en mest op de weg op te ruimen.

Met voldoende kennis, een goede rijvaardigheid en onderling begrip vallen veel ongelukken en irritaties te voorkomen. Met die boodschap geeft de KNHS in 'Ga je mee naar buiten?' concreet invulling aan veilig en verantwoord buitenrijden. (Bron KNHS) 

Zie voor meer informatie: www.knhs.nl/gajemeenaarbuiten

Zie ook Tips en Gedragsregels

Meer Algemeen

»
SAASVELD – De Ankerhal in Saasveld is maandagavond weer het toneel van de Jaarlijkse finaleavond vrij springen van de Rijpaarden Fokvereniging Twente... (14-04-2024)
Edmond Geers
»
LANGEVEEN – In Langeveen is op Eerste Paasdag (31 maart) voorzitter Edmond Geers van De Molenruiters plotseling op slechts 56-jarige leeftijd... (06-04-2024)
»
ALMELO – Na een kort ziekbed is donderdag 28 maart Johan Heskamp op 80-jarige leeftijd overleden. De Almeloër was als ringmeester een graag geziene... (02-04-2024)
»
HAARLE – In verband met het daar plaatsvindende lammertjesfeest, is de parkeerplaats bij Erve De Pas op de Sprengenberg zondag 17 maart niet... (10-03-2024)
»
ERMELO – Voor de topcombinaties uit de Olympische en Paralympische disciplines van de paardensport staat 2024 in het teken van de Spelen in Parijs.... (22-01-2024)
»
ENSCHEDE – ‘Mister Military Boekelo’ Jan Stokkentre is dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden. De markante Enschedeër, een van de oprichters en... (27-12-2023)
»
We wensen alle volgers van Hippisch Twente heel fijne kerstdagen en een gelukkig, sportief geslaagd en vooral gezond 2024 toe. (24-12-2023)
»
ERMELO - Met het Olympisch jaar voor de deur is er een aantal aanpassingen gedaan in de diverse kaderindelingen. De regio Twente is er met in totaal... (16-12-2023)
»
ERMELO - Met het Olympisch jaar voor de deur is er een aantal aanpassingen gedaan in de diverse kaderindelingen. De regio Twente is er met in totaal... (16-12-2023)
»
ALBERGEN – Na een eenzijdig noodlottig ongeval met haar fiets op 500 meter van haar woning in Albergen is dinsdagavond Gerda Brinkman op 70-jarige... (25-08-2023)
»
De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het... (08-06-2023)
»
De lente is dé tijd voor de aanwas van het jonge paardenbestand. Vanaf maart is het de periode van de geboorte van talrijke veulens, die misschien... (01-05-2023)
»
LONNEKER – De afdeling paardenhouderij van het Zone.college Almelo kan terugkijken op een geslaagde inspiratiedag op de praktijklocatie Het Twentsche... (28-02-2023)
»
ALBERGEN – Na een kort ziekbed van slechts vijf weken is René Viscaal maandag in zijn woning in Albergen op 62-jarige leeftijd overleden. (04-01-2023)
»
Hippisch Twente wenst iedereen een gelukkig, vrolijk, succesvol, vredig en vooral gezond 2023 toe!   (01-01-2023)
»
BORNE - Een paard verliezen dat jarenlang je trouwe viervoeter was, valt niet licht. Opeens word je gedwongen afscheid te nemen van je dierbare... (01-11-2022)
»
ENTER – Het gaat naar omstandigheden goed met Leontine ter Harmsel-Zanderink. De dierenarts en eigenaresse van Paardenkliniek en Dekstation... (04-10-2022)
»
ENSCHEDE – Ongeveer 1500 belangstellenden maakten zaterdag gebruik van de mogelijkheid de nieuwe paardenkliniek van De Watermolen in Enschede tijdens... (25-09-2022)
»
WARNSVELD – In zijn woonplaats Warnsveld is zondag Roelie Bril op de leeftijd van 82 jaar overleden. De aimabele Achterhoeker was een gerespecteerd... (04-08-2022)
»
MEEUWEN – Dat Willem Greve deel uitmaakt van het team dat Nederland gaat vertegenwoordigen bij het WK springruiters in het Deense Herning, is... (20-07-2022)