Utascha maakt het even spannend

HERNING - Utascha SFN, het springpaard van Jeroen Dubbeldam, maakte het maandag even spannend tijdens de veterinaire keuring voor het EK in het Deense Herning. De merrie toonde zich erg onrustig en dat was voor de jury aanleiding haar naar de 'holding box' te sturen en haar daarna aan een tweede inspectie te onderwerpen. Daarbij werd geen onregelmaigheid meer bespeurd, zodat de Weerseloër gewoon van start kan gaan voor de Europese titelstrijd.

Behalve Dubbeldam zijn ook debutant Willem Greve met Carambole en paradressuurruiter Frank Hosmar met Alphaville namens Twente van de partij in Herning. Het is voor het eerst dat de paradressuur tijdens hetzelfde evenement wordt afgewerkt als de titelstrijd springen en dressuur.

Op de EK’s in 2011 in Madrid en in 2009 in Windsor belandde de springequipe van bondscoach Rob Ehrens op de oneervolle vierde plaats in de landenwedstrijd. Vorig jaar namen de springruiters revanche met een geweldige zilveren teammedaille in Londen tijdens de Olympische Spelen.

Met Maikel van der Vleuten (Someren) en VDL Groep Verdi TN (Quidam de Revel x Landgraf I) en Jur Vrieling en VDL Bubalu (Baloubet du Rouet x Nimmerdor) heeft Ehrens in Herning twee combinaties uit zijn succesteam van vorig jaar opgesteld. Jeroen Dubbeldam (Weerselo) is de meest ervaren ruiter van de vier.
De Olympisch kampioen van 2000 en wereldkampioen met het team van 2006 was twee jaar geleden dicht bij de medailles in Madrid met Simon (zesde individueel). Dubbeldam's merrie Utascha SFN (Lux x Indoctro) zat vier jaar geleden in Madrid in het team met haar toenmalige ruiter Eric van der Vleuten.
Willem Greve (Markelo) debuteert op een seniorenkampioenschap met de nog jonge 9-jarige hengst Carambole (Cassini I x Concerto II).

In wisselende samenstellingen hebben de Nederlandse springruiters dit seizoen uitstekend gepresteerd in de wedstrijden voor de FEI Furusiyya Nation Cup. Ze wonnen de landenwedstrijden in Aken, La Baule, Kopenhagen en Al Ain. Dat er door de andere landen rekening met Nederland zal worden gehouden, moge duidelijk zijn. 

De springruiters openen het EK dinsdag met een wedstrijd waarbij de eventuele springfouten in de tijd verdisconteerd worden. De snelste is winnaar en krijgt geen strafpunten mee in de volgende wedstrijd, woensdagochtend de eerste omloop van de landenwedstrijd. Donderdagmiddag volgt de beslissende omloop van de teamwedstrijd. De individuele finale is zaterdagmiddag 24 augustus.

Dressuurteam
Het Nederlandse dressuurteam is na het EK brons in 2011 in Rotterdam en het brons vorig jaar tijdens de Olympische Spelen in Londen wederom een van de kandidaten voor eremetaal in Herning. Begin deze maand won Nederland de eerste FEI landenwedstrijden reeks voor dressuurruiters.

Terwijl titelverdediger en Olympisch kampioen Engeland en aartsrivaal Duitsland vorige week tegenslagen kregen en een beroep moesten doen op hun reserve-combinatie, beschikt bondscoach Wim Ernes (Schimmert) over een fitte selectie. Sinds 1 augustus hebben Adelinde Cornelissen (Nijkerk) en Jerich Parzival (Jazz x Ulft) de nummer 1-positie op de wereldranglijst weer overgenomen. Jerich Parzival toonde zich begin augustus in het trainingskamp in grootse vorm. De ruin heeft enige maanden wedstrijdpauze gehad en zal in Herning zijn rentree maken.

Tweevoudig Nederlands kampioen Edward Gal (Harskamp) en Glock’s Undercover (Ferro x Donnerhall) horen zeker bij de kanshebbers voor het individuele klassement. Op de recente wereldranglijst staan ze op vierde plaats. Voor Gal’s partner Hans Peter Minderhoud wordt het zijn derde Europees kampioenschap. Nu zadelt Minderhoud de hengst Glock’s Romanov (Rohdiamant x Grunstein II). Ernes rekent op zijn ervaring zodat debutante Danielle Heijkoop (Rotterdam) en haar eigen Kingsley Siro (Gribaldi x Hemmingway) frank en vrij en met jeugdig elan mogen rijden. Heijkoop reed in juni sterk in Aken en werd overtuigend tweede op het NK in Hoofddorp. Patrick van der Meer (Naaldwijk) en Uzzo (Lancet x Indoctro) gaan mee als reserve-combinatie.

Zondag 25 augustus is de kür op muziek het sluitstuk van het EK. Vrijdag staat in Herning de Grand Prix Special op het programma, waar individuele medailles verdeeld worden. De landenwedstrijd is over twee dagen, woensdagmiddag 21 en donderdagochtend 22 augustus. In de landenwedstrijd wordt de Grand Prix verreden.

Frank Hosmar
Het is voor het eerst dat het EK voor de dressuurruiters in de aangepaste sport gelijktijdig met de senioren dressuur en springen wordt verreden. Debuterend bondscoach Joyce Heuitink (Arnhem) heeft haar team samengesteld uit vier combinaties in verschillende grades.

Frank Hosmar (Haarle) en Alphaville (v.Sandreo) was met twee bronzen medailles in Londen de meest succesvolle Nederlandse pararuiter. Hij zit in het team en rijdt in Grade IV. Daarin komt Ellen van de Berg (Uden) individueel uit met de door haar zelf gefokte Showdiva (v.Havidoff). Gert Bolmer (Den Ham) en Vorman zijn de reserve-combinatie.

Nicole den Dulk (Elen, B) is relatief kort in de paardensport actief en komt met Fifty Fifty (v.Florestan) uit in grade IB. Demi Vermeulen (Zevenaar) rijdt Vaness (v.Onze Fons) in Grade II. Sanne Voets (Berghem) viel vorig jaar net naast het podium tijdens de Paralympics. In Herning moet duidelijk worden of de progressie van de afgelopen maanden met Vedet (v. Forestan I) in Grade III nu wel medailles oplevert.

Nederland krijgt in Herning veel concurrentie van thuisland Denemarken, Engeland, België en Duitsland.
Het EK para-equestrian dressuur begint woensdag met de eerste combinatie in de landenwedstrijd, die donderdag zijn vervolg krijgt. Vrijdag, zaterdag en zondag zijn de individuele finales.

Voor meer informatie over de Europese kampioenschappen in Herning: http://european-herning.dk

Meer Algemeen

ERMELO – Iris Boelhouwer is vanaf 1 september de nieuwe directeur Topsport van de KNHS en is daarmee verantwoordelijk voor het topsportbeleid, de... (16-07-2020)
LONNEKER – De op 29 maart overleden Jozef Vaanholt kreeg zaterdag 13 juni alsnog het mooie afscheid dat hij volgens zijn naasten verdiende. (16-06-2020)
Op de eerdere column ‘Een beroep op je solidariteit’ van KNHS-voorzitter Cees Roozemond en mij zijn veel reacties binnengekomen. De meesten zijn... (12-05-2020)
ERMELO - De internationale paardensportbond FEI heeft bekend gemaakt dat er in 2021 geen Europese kampioenschappen springen, dressuur, paradressuur... (08-05-2020)
ADVERTORIAL. Heel langzaam begint onze ‘nieuwe’ naam in te dalen en hoeven we niet meer te refereren aan onze oude naam om mensen ons te laten... (09-04-2020)
LONNEKER - Enkele honderden belangstellenden zorgden vrijdagavond voor een prima gevulde manege tijdens de clinics, die het 25-jarig jubileum van Het... (24-01-2020)
ADVERTORIAL. Manege Het Twentsche Veld bestond op december 25 jaar en dat wordt vrijdag alsnog gevierd met een receptie en drie clinics aan de... (21-01-2020)
We wensen alle volgers van Hippisch Twente een heel gelukkig, sportief geslaagd en vooral gezond 2020 toe. Een boeiend paardensportjaar met onder... (01-01-2020)
MARKELO - De Nederlandse Federatie Ruitersportcentra FNRS heeft Manege Snorrewind aan de Borkeldweg in Markelo opgenomen in haar selectie groepje... (29-11-2019)
ENSCHEDE - Lionsclub Twente Zuid houdt, in samenwerking met Event Creators en Geen Blad voor de Mond, op zaterdag 24 augustus voor de vijfde keer in... (23-08-2019)
HEETEN – De Galoppade in Heeten is uitgesteld tot volgende week. Ook het programma van zaterdag gaat niet door. (25-07-2019)
LONNEKER – Manege Het Twentsche Veld in Lonneker behoort sinds zaterdag tot de ruim vierhonderd bedrijven in ons land die zijn aangesloten bij de... (17-04-2019)
LONNEKER – Wie kennis wil maken met uniek groen onderwijs en de opleiding paardenhouderij de sfeer wil proeven van het Zone.college is zaterdag 23... (20-03-2019)
MARKELO – De acties van Manege Snorrewind Markelo, dat al een aantal jaren geld inzamelt voor Villa Joep, het fonds tegen Neuroblastoom Kinderkanker... (02-01-2019)
Test (27-12-2018)
Het CSI Twente en Military Boekelo-Enschede hebben zich bij de internationale paardensportbond FEI samen kandidaat gesteld voor de organisatie van de... (05-12-2018)
ERMELO – Harry de Ruyter heeft besloten te stoppen met zijn werkzaamheden als bondscoach menen bij de twee- en vierspan paarden. De Ruyter was sinds... (14-11-2018)
ENSCHEDE – Het Twentsch Polo Event moet zijn weg in Twente nog vinden. De vernieuwde opzet, waarbij voor het eerst ook nadrukkelijk op de komst van... (16-09-2018)
ENSCHEDE – Hippisch Centrum Holzik Stables aan de Allemandsveldweg 150 in Enschede is op zaterdag 15 september van 13.00 tot 19.00 uur voor het... (02-09-2018)
TUBBERGEN - Inmiddels volgens traditie staat Tubbergen de laatste week van de bouwvakvakantie in het teken van de Schröder Masterclass. Wat negentien... (15-08-2018)