Twente krijgt groot Paardrijnetwerk

HEZINGEN – De regio moet over twee jaar een 550 kilometer omvattend Paardrijnetwerk Twente rijker zijn. Het streven is ongeveer 400 kilometer daarvan al medio juni 2012 gebruiksklaar te hebben. Het initiatief van de Regio Twente werd vrijdagochtend officieel gelanceerd bij Hoeve Springendal, een van de beoogde pleisterplaatsen op de routes, die door knooppunten aan elkaar verbonden zullen worden. Het Paardrijnetwerk Twente moet ook het toerisme en de recreatieve sector in deze streek verder stimuleren.

De eerste stappen om te komen tot een Paardrijnetwerk werden al in maart 2007 gezet. Hans van Agteren, portefeuillehouder Recreatie & Toerisme van de Regio Twente: “Het thema paard is heel sterk en latent aanwezig in Twente. We gaan ambitieus voor een verdicht en kwalitatief hoogwaardig netwerk over goede paden en met uitstekende goede oversteekpunten. Er is al een prima samenwerking met onder meer Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Landschap Overijssel en het Waterschap Regge en Dinkel. Nu gaan we in volle vaart in contact met ongeveer tweehonderd landeigenaren.”

Harrie Droste, consulent van de KNHS Oost-Nederland, vult aan: “Doelgroepen zijn de recreatieve ruiters en menners in Twente, maar zeker ook de toeristen elders uit Nederland. Die willen we deze regio halen.”

Goede bewegwijzering, het accent op kleinere routes van tien tot vijftien kilometer en het ontsluiten van particuliere terreinen die het netwerk toegevoegde waarde kunnen bezorgen, zijn sleutelwoorden in het project. Droste: “De recreatiesport is steeds meer in opkomst. Denk maar aan het succes van ‘Enjoy the Ride’. Goede accommodaties als hotels en aantrekkelijke pleisterplaatsen onderweg en nu en dan een mooie hindernis moeten het verhaal compleet maken. Dat alles om het toerisme in Twente te versterken en meer mogelijkheden te bieden om in deze regio met de koets op stap te gaan. Juist de natuurgebieden maken het daarbij heel bijzonder.”

Droste doelt daarbij op de lommerrijke omgeving zoals in Noordoost Twente met onder meer het landgoed Singraven, Twickel, de natuurgebieden Haaksbergen-Buurse en Den Ham-Hof van Twente, Het Rutbeek en Het Hulsbeek.

Het nieuwe Paardrijnetwerk gaat bijna geheel over bestaande paden en wegen. Han van den Heuvel van Regio Twente: “De zeventig kilometer lange grote route van de Stichting Hippisch Twente wordt opgeheven en voor een belangrijk deel opgenomen . In de toekomst sluiten we ook aan op Duitse netwerken. In Duitsland mag veel minder. In de Grafschaft  Bentheim wordt nu een netwerk aangelegd, maar aan de andere kant van de grens heb je het veel meer over meerdaagse routes.”

Volgens Henk Abels, marketingmanager van het Twents Bureau voor Toerisme, maakt het Paardrijnetwerk Twente voor recreanten het plaatje aan routes compleet. "We hadden ze al voor fietsers, mountainbikers en wandelaars. Als dit netwerk gerealiseerd is, hebben we het meest complete en dichte netwerk van Nederland."

Foto: Voor koetsiers als Harry 'De Pater' Engelbertink komt binnen twee jaar in Twente 550 kilometer aan routes beschikbaar.

Meer Algemeen

MARKELO – De acties van Manege Snorrewind Markelo, dat al een aantal jaren geld inzamelt voor Villa Joep, het fonds tegen Neuroblastoom Kinderkanker... (02-01-2019)
Een boeiend paardensportjaar is verleden tijd, een interessant 2019 ligt voor ons. Graag staan we ook in dit nieuwe jaar weer voor u klaar met... (01-01-2019)
Test (27-12-2018)
Het CSI Twente en Military Boekelo-Enschede hebben zich bij de internationale paardensportbond FEI samen kandidaat gesteld voor de organisatie van de... (05-12-2018)
ERMELO – Harry de Ruyter heeft besloten te stoppen met zijn werkzaamheden als bondscoach menen bij de twee- en vierspan paarden. De Ruyter was sinds... (14-11-2018)
ENSCHEDE – Het Twentsch Polo Event moet zijn weg in Twente nog vinden. De vernieuwde opzet, waarbij voor het eerst ook nadrukkelijk op de komst van... (16-09-2018)
ENSCHEDE – Hippisch Centrum Holzik Stables aan de Allemandsveldweg 150 in Enschede is op zaterdag 15 september van 13.00 tot 19.00 uur voor het... (02-09-2018)
TUBBERGEN - Inmiddels volgens traditie staat Tubbergen de laatste week van de bouwvakvakantie in het teken van de Schröder Masterclass. Wat negentien... (15-08-2018)
OOTMARSUM – De Bergruiters uit Ootmarsum werden dit jaar belast met het organiseren van de Galoppade 2018, waarbij het gaat om de provinciale titels... (29-07-2018)
ERMELO – De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond heeft voor het NK Dressuur op het KNHS Hippisch Centrum een ‘hitterooster’ ingesteld. (27-07-2018)
MARKELO - Ruiter en instructeur Johan Bronsvoort begon op 14 juli 1968 op zijn gemengde boerenbedrijf in Markelo met het geven van paardrijlessen en... (10-07-2018)
MARKELO - Bij manege Snorrewind in Markelo staat dit weekend alles weer in het teken van de Snorrewindse Paardendagen, een groot meerdaags landelijk... (06-07-2018)
RIJSSEN – Het was vrijdagavond feest bij De Oosterhoffruiters in Rijssen. Na afloop van de wedstrijden nam de vereniging officieel de nieuwe... (30-06-2018)
DIEPENHEIM - PSV Diepenheim nam dinsdagavond, ruim een halfjaar nadat de piste werd aangelegd, officieel haar nieuwe eb- en vloed zandbodem in... (16-05-2018)
De aftredende bestuursleden Charlotte Steenbeeke uit Oldenzaal en Heike Spenkelink uit Losser zijn tijdens de ledenvergadering van de Kring Twente... (11-04-2018)
HENGELO – In zijn woning in Hengelo is op Eerste Paasdag Albert Prins op 87-jarige leeftijd in zijn slaap overleden. Prins was sinds het begin van de... (04-04-2018)
GEESTEREN - Wim en Marita Wielheesen dragen per 1 mei hun onderneming Horsefriend Products BV in Geesteren over aan Marcel Slomp en Angelique Kunst. (03-04-2018)
BORNE – De negentienjarige Lauren Spikkert uit Borne beleefde eind vorige week de primeur als eerste medewerker paardensport en paardenhouderij met... (19-03-2018)
LONNEKER – Derdejaars studenten van de opleiding paardenhouderij aan het AOC Oost in Enschede hadden voor hun netwerkbijeenkomst van maandagavond een... (14-03-2018)
Na bijna veertig jaar actief te zijn geweest als teamveterinair heeft Jan Greve besloten dat het genoeg is geweest. Afgelopen jaren was Greve actief... (17-01-2018)