Studentenstrijd AOC groot succes

ENSCHEDE – Tegen het decor van de maneges Het Twentsche Veld en De Twentse Marke vonden vrijdag de eerste vakwedstrijden Paardenhouderij plaats. Vijftig studenten van AOC Oost streden in tien teams om de eer.

Het was afgelopen vrijdag geen gewone schooldag. Al vroeg in de morgen reden ouders en vrijwilligers af en aan met trailers en paarden, want om 10 uur begon de dressuurwedstrijd voor de studenten. Er werd gestart in de rubrieken BB tot en met M1 met eigen paarden en manegepaarden. Manege Het Twentsche Veld was, als thuishonk van de paardenhouderijopleiding, hofleverancier.

Na de lunch vonden de wedstrijden plaats in het voorbrengen en exterieur beoordelen, waarbij de kandidaten zoals het hoort gekleed waren in het wit met een rode stropdas. Net als bij de dressuur kregen ook hier de studenten direct feedback. Niet alleen op het toiletteerwerk en de manier van voorbrengen, maar soms ook op hun gedrag. Want tijdens de wedstrijd op je mobieltje kijken getuigt natuurlijk niet van een goede beroepshouding.

Kennisquiz
In de kantine van de manege werd de kennisquiz gehouden. Daar moest het mobieltje juist wèl gebruikt worden, want de quiz was op Kahoot! De 36 vragen stonden online en door in te loggen op de website, konden de deelnemers via hun mobieltje het juiste antwoord geven. De vragen varieerden van “Wat is een voorbeeld van een zacht beengebrek?” tot “Welke Nederlandse dressuurruiter staat het hoogst in de FEI Ranking?”

In de avond werd tenslotte het springconcours verreden in de rubrieken BB tot en met L. Behalve de tijd telden ook rijtechniek, houding en zit en uiterlijke verzorging mee. Nadat jurylid Tom Brinkman de beoordeling had voorgelezen, kreeg iedere student feedback op de rijtechniek en mochten ze meteen nog een of twee hindernissen rijden. Studente Carin van Gemert was blij met dit commentaar. “Doordat je het meteen mag proberen, voel je ook gelijk het verschil.” Verder vond ze het een goed gebouwd parcours, dat door iedereen goed te rijden was.

Docente Gerdien Hilgenberg is erg tevreden over het verloop van de wedstrijden. “Het was een goed draaiend evenement. De studenten waren er fanatiek mee bezig, alles liep op tijd en er was veel publiek.” Want tegelijkertijd was er ook open dag. Veel ouders, oud-studenten en geïnteresseerde vmbo-leerlingen kwamen een kijkje nemen. Via een live streamverbinding konden bezoekers aan de open dag in het hoofdgebouw te Almelo van de wedstrijden meegenieten.

Ook de studenten zijn tevreden. Carin van Gemert vond het echt leuk en gezellig. “Het was goed georganiseerd. Fijn dat we paarden mochten lenen van de manege. En ook leuk dat we bij de Twentse Marke mochten rijden.”

Aan het eind van een lange dag was iedereen natuurlijk benieuwd naar de prijzen. Die werden uitgereikt door directeur Ben Kupers van AOC Oost. Onder luid gejuich ging het goud naar het team van Ilse Henstra, Rachèl Blikmans, Kerstin te Bogt, Julia Visser en Amber Kleinjan, allen uit klas 2. Nog dezelfde avond stroomde Facebook vol met enthousiaste posts van de studenten die een 'mega leuke dag' hadden gehad. Genoeg reden om het volgend jaar weer te doen.

Foto: Derdejaars studente Marianne Bakker neemt met Victorie de laatste hindernis.

Meer Algemeen

»
SAASVELD – De Ankerhal in Saasveld is maandagavond weer het toneel van de Jaarlijkse finaleavond vrij springen van de Rijpaarden Fokvereniging Twente... (14-04-2024)
Edmond Geers
»
LANGEVEEN – In Langeveen is op Eerste Paasdag (31 maart) voorzitter Edmond Geers van De Molenruiters plotseling op slechts 56-jarige leeftijd... (06-04-2024)
»
ALMELO – Na een kort ziekbed is donderdag 28 maart Johan Heskamp op 80-jarige leeftijd overleden. De Almeloër was als ringmeester een graag geziene... (02-04-2024)
»
HAARLE – In verband met het daar plaatsvindende lammertjesfeest, is de parkeerplaats bij Erve De Pas op de Sprengenberg zondag 17 maart niet... (10-03-2024)
»
ERMELO – Voor de topcombinaties uit de Olympische en Paralympische disciplines van de paardensport staat 2024 in het teken van de Spelen in Parijs.... (22-01-2024)
»
ENSCHEDE – ‘Mister Military Boekelo’ Jan Stokkentre is dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden. De markante Enschedeër, een van de oprichters en... (27-12-2023)
»
We wensen alle volgers van Hippisch Twente heel fijne kerstdagen en een gelukkig, sportief geslaagd en vooral gezond 2024 toe. (24-12-2023)
»
ERMELO - Met het Olympisch jaar voor de deur is er een aantal aanpassingen gedaan in de diverse kaderindelingen. De regio Twente is er met in totaal... (16-12-2023)
»
ERMELO - Met het Olympisch jaar voor de deur is er een aantal aanpassingen gedaan in de diverse kaderindelingen. De regio Twente is er met in totaal... (16-12-2023)
»
ALBERGEN – Na een eenzijdig noodlottig ongeval met haar fiets op 500 meter van haar woning in Albergen is dinsdagavond Gerda Brinkman op 70-jarige... (25-08-2023)
»
De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het... (08-06-2023)
»
De lente is dé tijd voor de aanwas van het jonge paardenbestand. Vanaf maart is het de periode van de geboorte van talrijke veulens, die misschien... (01-05-2023)
»
LONNEKER – De afdeling paardenhouderij van het Zone.college Almelo kan terugkijken op een geslaagde inspiratiedag op de praktijklocatie Het Twentsche... (28-02-2023)
»
ALBERGEN – Na een kort ziekbed van slechts vijf weken is René Viscaal maandag in zijn woning in Albergen op 62-jarige leeftijd overleden. (04-01-2023)
»
Hippisch Twente wenst iedereen een gelukkig, vrolijk, succesvol, vredig en vooral gezond 2023 toe!   (01-01-2023)
»
BORNE - Een paard verliezen dat jarenlang je trouwe viervoeter was, valt niet licht. Opeens word je gedwongen afscheid te nemen van je dierbare... (01-11-2022)
»
ENTER – Het gaat naar omstandigheden goed met Leontine ter Harmsel-Zanderink. De dierenarts en eigenaresse van Paardenkliniek en Dekstation... (04-10-2022)
»
ENSCHEDE – Ongeveer 1500 belangstellenden maakten zaterdag gebruik van de mogelijkheid de nieuwe paardenkliniek van De Watermolen in Enschede tijdens... (25-09-2022)
»
WARNSVELD – In zijn woonplaats Warnsveld is zondag Roelie Bril op de leeftijd van 82 jaar overleden. De aimabele Achterhoeker was een gerespecteerd... (04-08-2022)
»
MEEUWEN – Dat Willem Greve deel uitmaakt van het team dat Nederland gaat vertegenwoordigen bij het WK springruiters in het Deense Herning, is... (20-07-2022)