Studentenstrijd AOC groot succes

ENSCHEDE – Tegen het decor van de maneges Het Twentsche Veld en De Twentse Marke vonden vrijdag de eerste vakwedstrijden Paardenhouderij plaats. Vijftig studenten van AOC Oost streden in tien teams om de eer.

Het was afgelopen vrijdag geen gewone schooldag. Al vroeg in de morgen reden ouders en vrijwilligers af en aan met trailers en paarden, want om 10 uur begon de dressuurwedstrijd voor de studenten. Er werd gestart in de rubrieken BB tot en met M1 met eigen paarden en manegepaarden. Manege Het Twentsche Veld was, als thuishonk van de paardenhouderijopleiding, hofleverancier.

Na de lunch vonden de wedstrijden plaats in het voorbrengen en exterieur beoordelen, waarbij de kandidaten zoals het hoort gekleed waren in het wit met een rode stropdas. Net als bij de dressuur kregen ook hier de studenten direct feedback. Niet alleen op het toiletteerwerk en de manier van voorbrengen, maar soms ook op hun gedrag. Want tijdens de wedstrijd op je mobieltje kijken getuigt natuurlijk niet van een goede beroepshouding.

Kennisquiz
In de kantine van de manege werd de kennisquiz gehouden. Daar moest het mobieltje juist wèl gebruikt worden, want de quiz was op Kahoot! De 36 vragen stonden online en door in te loggen op de website, konden de deelnemers via hun mobieltje het juiste antwoord geven. De vragen varieerden van “Wat is een voorbeeld van een zacht beengebrek?” tot “Welke Nederlandse dressuurruiter staat het hoogst in de FEI Ranking?”

In de avond werd tenslotte het springconcours verreden in de rubrieken BB tot en met L. Behalve de tijd telden ook rijtechniek, houding en zit en uiterlijke verzorging mee. Nadat jurylid Tom Brinkman de beoordeling had voorgelezen, kreeg iedere student feedback op de rijtechniek en mochten ze meteen nog een of twee hindernissen rijden. Studente Carin van Gemert was blij met dit commentaar. “Doordat je het meteen mag proberen, voel je ook gelijk het verschil.” Verder vond ze het een goed gebouwd parcours, dat door iedereen goed te rijden was.

Docente Gerdien Hilgenberg is erg tevreden over het verloop van de wedstrijden. “Het was een goed draaiend evenement. De studenten waren er fanatiek mee bezig, alles liep op tijd en er was veel publiek.” Want tegelijkertijd was er ook open dag. Veel ouders, oud-studenten en geïnteresseerde vmbo-leerlingen kwamen een kijkje nemen. Via een live streamverbinding konden bezoekers aan de open dag in het hoofdgebouw te Almelo van de wedstrijden meegenieten.

Ook de studenten zijn tevreden. Carin van Gemert vond het echt leuk en gezellig. “Het was goed georganiseerd. Fijn dat we paarden mochten lenen van de manege. En ook leuk dat we bij de Twentse Marke mochten rijden.”

Aan het eind van een lange dag was iedereen natuurlijk benieuwd naar de prijzen. Die werden uitgereikt door directeur Ben Kupers van AOC Oost. Onder luid gejuich ging het goud naar het team van Ilse Henstra, Rachèl Blikmans, Kerstin te Bogt, Julia Visser en Amber Kleinjan, allen uit klas 2. Nog dezelfde avond stroomde Facebook vol met enthousiaste posts van de studenten die een 'mega leuke dag' hadden gehad. Genoeg reden om het volgend jaar weer te doen.

Foto: Derdejaars studente Marianne Bakker neemt met Victorie de laatste hindernis.

Meer Algemeen

HEETEN – De Galoppade in Heeten is uitgesteld tot volgende week. Ook het programma van zaterdag gaat niet door. (25-07-2019)
LONNEKER – Manege Het Twentsche Veld in Lonneker behoort sinds zaterdag tot de ruim vierhonderd bedrijven in ons land die zijn aangesloten bij de... (17-04-2019)
LONNEKER – Wie kennis wil maken met uniek groen onderwijs en de opleiding paardenhouderij de sfeer wil proeven van het Zone.college is zaterdag 23... (20-03-2019)
MARKELO – De acties van Manege Snorrewind Markelo, dat al een aantal jaren geld inzamelt voor Villa Joep, het fonds tegen Neuroblastoom Kinderkanker... (02-01-2019)
Een boeiend paardensportjaar is verleden tijd, een interessant 2019 ligt voor ons. Graag staan we ook in dit nieuwe jaar weer voor u klaar met... (01-01-2019)
Test (27-12-2018)
Het CSI Twente en Military Boekelo-Enschede hebben zich bij de internationale paardensportbond FEI samen kandidaat gesteld voor de organisatie van de... (05-12-2018)
ERMELO – Harry de Ruyter heeft besloten te stoppen met zijn werkzaamheden als bondscoach menen bij de twee- en vierspan paarden. De Ruyter was sinds... (14-11-2018)
ENSCHEDE – Het Twentsch Polo Event moet zijn weg in Twente nog vinden. De vernieuwde opzet, waarbij voor het eerst ook nadrukkelijk op de komst van... (16-09-2018)
ENSCHEDE – Hippisch Centrum Holzik Stables aan de Allemandsveldweg 150 in Enschede is op zaterdag 15 september van 13.00 tot 19.00 uur voor het... (02-09-2018)
TUBBERGEN - Inmiddels volgens traditie staat Tubbergen de laatste week van de bouwvakvakantie in het teken van de Schröder Masterclass. Wat negentien... (15-08-2018)
OOTMARSUM – De Bergruiters uit Ootmarsum werden dit jaar belast met het organiseren van de Galoppade 2018, waarbij het gaat om de provinciale titels... (29-07-2018)
ERMELO – De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond heeft voor het NK Dressuur op het KNHS Hippisch Centrum een ‘hitterooster’ ingesteld. (27-07-2018)
MARKELO - Ruiter en instructeur Johan Bronsvoort begon op 14 juli 1968 op zijn gemengde boerenbedrijf in Markelo met het geven van paardrijlessen en... (10-07-2018)
MARKELO - Bij manege Snorrewind in Markelo staat dit weekend alles weer in het teken van de Snorrewindse Paardendagen, een groot meerdaags landelijk... (06-07-2018)
RIJSSEN – Het was vrijdagavond feest bij De Oosterhoffruiters in Rijssen. Na afloop van de wedstrijden nam de vereniging officieel de nieuwe... (30-06-2018)
DIEPENHEIM - PSV Diepenheim nam dinsdagavond, ruim een halfjaar nadat de piste werd aangelegd, officieel haar nieuwe eb- en vloed zandbodem in... (16-05-2018)
De aftredende bestuursleden Charlotte Steenbeeke uit Oldenzaal en Heike Spenkelink uit Losser zijn tijdens de ledenvergadering van de Kring Twente... (11-04-2018)
HENGELO – In zijn woning in Hengelo is op Eerste Paasdag Albert Prins op 87-jarige leeftijd in zijn slaap overleden. Prins was sinds het begin van de... (04-04-2018)
GEESTEREN - Wim en Marita Wielheesen dragen per 1 mei hun onderneming Horsefriend Products BV in Geesteren over aan Marcel Slomp en Angelique Kunst. (03-04-2018)