SRP: Paardenleed actiever bestrijden

ERMELO – De Sectorraad Paarden (SRP), het overkoepelend orgaan van alle grote paardenorganisaties in Nederland, vraagt al zijn lidorganisaties om hun leden op te roepen een nog actievere rol te spelen bij de bestrijding van paardenleed. Dit initiatief komt naar aanleiding van publicaties de afgelopen dagen in de media over verwaarlozing van paarden en ernstige dierenmishandeling, waarbij zelfs pony’s dood werden aangetroffen. De SRP heeft hier met afschuw kennis van genomen en veroordeelt dit sterk.

De Sectorraad Paarden wil het kennisniveau over de juiste verzorging van het paard verder gaan verbeteren en wil hierin samen optrekken met de Dierenbescherming. De inspecteurs van de Dierenbescherming die sinds een aantal weken de dierenpolitie assisteren zeggen de afgelopen weken te worden overstelpt met meldingen over paardenhouders die hun dieren slecht behandelen. De paardenhouders waar ze terecht komen, zijn bijna altijd hobbyisten. Ze merken dat mensen minder kennis dan vroeger hebben over hoe ze een paard moeten houden. Het komt ook voor dat bijvoorbeeld door ouderdom van de houder de verzorging te veel wordt voor hun. “In zulke gevallen moet de eigenaar een oplossing zoeken, maar dat mag nooit ten koste gaan van gezondheid of welzijn van het dier”, aldus de SRP.

Voorzitter van de Sectorraad Piet Jansen: “De georganiseerde paardenhouders zorgen in de regel heel goed voor hun paarden. Iemand die wedstrijden rijdt of fokt met zijn paarden bij een van de aangesloten stamboeken, heeft de verzorging over het algemeen tiptop voor elkaar. Daarom willen we juist al deze deskundige paardenhouders vragen om hun ogen en oren open te houden. Spreek elkaar aan op onacceptabel gedrag of probeer aanwezige kennis over te dragen aan een onwetende paardenhouder. Men kan elkaar ook wijzen op bijvoorbeeld de cursus Paard en Welzijn die de KNHS en FNRS organiseren. Het gebeurt ook dat meldingen die bij de dierenpolitie binnenkomen voortkomen uit onwetendheid. Zo wordt er vaak dierenmishandeling gemeld als een paard zonder deken op buiten staat of in de blubber staat. Veel mensen weten niet dat een paard een vacht ontwikkelt waarmee hij goed tegen regen en kou kan en een paard kan ook tegen een beetje blubber, mits het dier daarna weer naar een droge plek kan.”

Jansen: “Maar het is absoluut onacceptabel dat iemand zijn of haar paard of pony niet goed verzorgt, of, erger nog, mishandelt. Spreek mensen hier op aan of bel de dierenpolitie op het meldnummer 144.” De grote ledenorganisaties KNHS en FNRS doen al heel veel aan voorlichting over paardenwelzijn en hebben ook nu hun volledige medewerking toegezegd.

De Sectorraad Paarden is een samenwerkingsverband tussen sport, fokkerij en ondernemers in de paardensector en is de spreekbuis richting overheid. Gezamenlijk worden de belangen behartigd van meer dan 400.000 paardenliefhebbers in Nederland. Voor paardenwelzijn is een uitgebreid beleid. Zo is de Gids voor Goede praktijken opgesteld met regels voor paardenhouders. Met de oproep aan leden om elkaar aan te spreken op welzijnsonvriendelijk gedrag en een hieraan gekoppelde campagne zet de sector weer een concrete stap in het welzijnsbeleid dat vorig jaar door de gezamenlijke paardenorganisaties werd opgesteld.

Meer Algemeen

MARKELO – De acties van Manege Snorrewind Markelo, dat al een aantal jaren geld inzamelt voor Villa Joep, het fonds tegen Neuroblastoom Kinderkanker... (02-01-2019)
Een boeiend paardensportjaar is verleden tijd, een interessant 2019 ligt voor ons. Graag staan we ook in dit nieuwe jaar weer voor u klaar met... (01-01-2019)
Test (27-12-2018)
Het CSI Twente en Military Boekelo-Enschede hebben zich bij de internationale paardensportbond FEI samen kandidaat gesteld voor de organisatie van de... (05-12-2018)
ERMELO – Harry de Ruyter heeft besloten te stoppen met zijn werkzaamheden als bondscoach menen bij de twee- en vierspan paarden. De Ruyter was sinds... (14-11-2018)
ENSCHEDE – Het Twentsch Polo Event moet zijn weg in Twente nog vinden. De vernieuwde opzet, waarbij voor het eerst ook nadrukkelijk op de komst van... (16-09-2018)
ENSCHEDE – Hippisch Centrum Holzik Stables aan de Allemandsveldweg 150 in Enschede is op zaterdag 15 september van 13.00 tot 19.00 uur voor het... (02-09-2018)
TUBBERGEN - Inmiddels volgens traditie staat Tubbergen de laatste week van de bouwvakvakantie in het teken van de Schröder Masterclass. Wat negentien... (15-08-2018)
OOTMARSUM – De Bergruiters uit Ootmarsum werden dit jaar belast met het organiseren van de Galoppade 2018, waarbij het gaat om de provinciale titels... (29-07-2018)
ERMELO – De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond heeft voor het NK Dressuur op het KNHS Hippisch Centrum een ‘hitterooster’ ingesteld. (27-07-2018)
MARKELO - Ruiter en instructeur Johan Bronsvoort begon op 14 juli 1968 op zijn gemengde boerenbedrijf in Markelo met het geven van paardrijlessen en... (10-07-2018)
MARKELO - Bij manege Snorrewind in Markelo staat dit weekend alles weer in het teken van de Snorrewindse Paardendagen, een groot meerdaags landelijk... (06-07-2018)
RIJSSEN – Het was vrijdagavond feest bij De Oosterhoffruiters in Rijssen. Na afloop van de wedstrijden nam de vereniging officieel de nieuwe... (30-06-2018)
DIEPENHEIM - PSV Diepenheim nam dinsdagavond, ruim een halfjaar nadat de piste werd aangelegd, officieel haar nieuwe eb- en vloed zandbodem in... (16-05-2018)
De aftredende bestuursleden Charlotte Steenbeeke uit Oldenzaal en Heike Spenkelink uit Losser zijn tijdens de ledenvergadering van de Kring Twente... (11-04-2018)
HENGELO – In zijn woning in Hengelo is op Eerste Paasdag Albert Prins op 87-jarige leeftijd in zijn slaap overleden. Prins was sinds het begin van de... (04-04-2018)
GEESTEREN - Wim en Marita Wielheesen dragen per 1 mei hun onderneming Horsefriend Products BV in Geesteren over aan Marcel Slomp en Angelique Kunst. (03-04-2018)
BORNE – De negentienjarige Lauren Spikkert uit Borne beleefde eind vorige week de primeur als eerste medewerker paardensport en paardenhouderij met... (19-03-2018)
LONNEKER – Derdejaars studenten van de opleiding paardenhouderij aan het AOC Oost in Enschede hadden voor hun netwerkbijeenkomst van maandagavond een... (14-03-2018)
Na bijna veertig jaar actief te zijn geweest als teamveterinair heeft Jan Greve besloten dat het genoeg is geweest. Afgelopen jaren was Greve actief... (17-01-2018)