LIONS CLUB TWENTE ZUID MIKT MET TWENTSCH POLO EVENT VOOR HET EERST OP BREED PUBLIEK

‘Ook plek voor polo in Twente’

ENSCHEDE – Hippisch Centrum Holzik Stables aan de Allemandsveldweg 150 in Enschede is op zaterdag 15 september van 13.00 tot 19.00 uur voor het vierde jaar op rij het decor van het Twentsch Polo Event. Na drie edities die vrijwel louter voor zakelijke gasten waren bedoeld, mikt de organiserende Stichting Lions Twente Zuid bij het komende evenement op een breed publiek.

“Twente is een paardenregio bij uitstek, daar past ook polo prima bij”, legt woordvoerder Jan Schutrups van de polocommissie van de Lions uit. “Een jaartje of zes geleden hebben we de basis gelegd voor dit evenement. We hebben daarbij de onmisbare hulp gehad van Aki van Andel, Nederlands bekendste polospeler, die ons onder meer kon vertellen hoe het veld eruit moest zien. Mede dankzij Aki en alle goedwillende amateurs is het ons gelukt van de eerste drie keer een net VIP-event te maken. De tweede editie was de best bezette, maar viel volledig in het water door de enorme hoeveelheid regen die er die dag viel. Mensen moesten met jeeps van het terrein worden afgevoerd. Tot nu toe verstuurden we alleen zakelijke uitnodigingen en werd het evenement gehouden in juni. Nu zijn we verhuisd naar september en hopen we op een groot publiek.”

In een doorstartfase
Ook al om een zo hoog mogelijk bedrag te kunnen doneren aan het meestal lokale goede doel, dat de Lions van Twente Zuid (Enschede-Haaksbergen) jaarlijks kiezen. “Eigenlijk zitten we nu in een doorstartfase”, aldus Schutrups. “Het was voorheen best een ding om alles financieel rond te krijgen. Al hebben we bijvoorbeeld vorig jaar gelukkig nog wel 12.000 euro kunnen doneren aan de kinderboerderijen in Enschede en Haaksbergen.”

Vier internationale teams met polospelers melden zich zaterdag 15 september met in totaal zo’n zeventig paarden op een speciaal voor deze tak van sport aangelegde officiële grasmat bij de Holzik Stables. De teams bestaan elk uit vier spelers, die elkaar bestrijden op een veld met een lengte van ongeveer 270 en een breedte van zo’n 150 meter. In acht chukka’s (periodes van elk 7,5 minuut) moeten ze proberen de bal in een doel van 7,5 meter breed te werken.
De twee wedstrijden die in Enschede worden afgewerkt, tellen mee in de strijd om de prestigieuze The End of the Summer Cup.

Een van oudste balsporten
Polo staat te boek als een van de oudste balsporten ter wereld en vindt zijn oorsprong in Calcutta India), waar in 1863 de eerste poloclub werd opgericht. Zes jaar later werd de eerste polowedstrijd in Engeland gespeeld. In Nederland bestaan sinds de jaren zeventig clubs in onder meer Nijkerk, Vreeland, Waalre en Wassenaar. In ons land werd in 2005 de strijd om het Europees kampioenschap afgewerkt, waarbij Oranje brons veroverde. Drie jaar eerder won het team zelfs zilver in Rome. Wereldwijd is Argentinië ondertussen uitgegroeid tot hét pololand bij uitstek.

Behalve van sport op hoog niveau kan er op 15 september ook worden genoten van culinaire hoogstandjes. De organisatie is erin geslaagd daarvoor de regionale toprestaurants De Swarte Ruyter (Holten), ’t Lansink (Hengelo) en Hanninkshof (Usselo) aan zich te binden. Ze verzorgen speciale proeverijen in het polopaviljoen. Op het terrein staan verder foodtrucks opgesteld, waar bezoekers kunnen genieten van een smakelijke picknick.

Oog voor traditie
Uiteraard is er ook bij de polosport oog voor traditie. Zo wordt het publiek uitgenodigd om tijdens de pauze tussen de wedstrijden door deel te nemen aan het zogenoemde ‘Treading In’, waarbij losgewoelde pollen en plaggen weer worden aangestampt.

De aanbevolen dresscode bij het Twentsch Polo Event is ‘Summer Chic’, zomers met een chic tintje. Vrouwen met een hoed maken kans op de ‘Hat of the Day Award’, die wordt uitgereikt aan een stijlvolle dame met de volgens een onafhankelijk jury mooiste hoed.

In samenwerking met de Stichting Lions Twente Zuid heeft uitgeverij Geen Blad voor de Mond uit Enschede voor het eerst een fraai magazine over het evenement uitgebracht, dat in een oplage van 4.500 exemplaren onder vooral regionale ondernemers is verspreid.

Meer informatie over het Twentsch Polo Event, zoals toegangsprijzen, aanvangstijdstippen en sponsorpakketten, is te vinden op www.twentschpolo.nl

Meer Algemeen

ERMELO - Gezien de huidige ontwikkelingen rond de coronacrisis is het vervelende besluit gevallen om de kampioenschappen indoor van de KNHS van 2021... (16-01-2021)
Een bijzonder en onwerkelijk jaar is bijna voorbij. Ook de hippische wereld in onze regio ondervond de vervelende gevolgen van het al maanden... (31-12-2020)
ERMELO - Door de beperkingen als gevolg van de coronacrisis komen meerdere selecties voor de kampioenschappen indoor van de KNHS van 2021 in het... (04-12-2020)
ERMELO – Iris Boelhouwer is vanaf 1 september de nieuwe directeur Topsport van de KNHS en is daarmee verantwoordelijk voor het topsportbeleid, de... (16-07-2020)
LONNEKER – De op 29 maart overleden Jozef Vaanholt kreeg zaterdag 13 juni alsnog het mooie afscheid dat hij volgens zijn naasten verdiende. (16-06-2020)
Op de eerdere column ‘Een beroep op je solidariteit’ van KNHS-voorzitter Cees Roozemond en mij zijn veel reacties binnengekomen. De meesten zijn... (12-05-2020)
ERMELO - De internationale paardensportbond FEI heeft bekend gemaakt dat er in 2021 geen Europese kampioenschappen springen, dressuur, paradressuur... (08-05-2020)
ADVERTORIAL. Heel langzaam begint onze ‘nieuwe’ naam in te dalen en hoeven we niet meer te refereren aan onze oude naam om mensen ons te laten... (09-04-2020)
LONNEKER - Enkele honderden belangstellenden zorgden vrijdagavond voor een prima gevulde manege tijdens de clinics, die het 25-jarig jubileum van Het... (24-01-2020)
ADVERTORIAL. Manege Het Twentsche Veld bestond op december 25 jaar en dat wordt vrijdag alsnog gevierd met een receptie en drie clinics aan de... (21-01-2020)
We wensen alle volgers van Hippisch Twente een heel gelukkig, sportief geslaagd en vooral gezond 2020 toe. Een boeiend paardensportjaar met onder... (01-01-2020)
MARKELO - De Nederlandse Federatie Ruitersportcentra FNRS heeft Manege Snorrewind aan de Borkeldweg in Markelo opgenomen in haar selectie groepje... (29-11-2019)
ENSCHEDE - Lionsclub Twente Zuid houdt, in samenwerking met Event Creators en Geen Blad voor de Mond, op zaterdag 24 augustus voor de vijfde keer in... (23-08-2019)
HEETEN – De Galoppade in Heeten is uitgesteld tot volgende week. Ook het programma van zaterdag gaat niet door. (25-07-2019)
LONNEKER – Manege Het Twentsche Veld in Lonneker behoort sinds zaterdag tot de ruim vierhonderd bedrijven in ons land die zijn aangesloten bij de... (17-04-2019)
LONNEKER – Wie kennis wil maken met uniek groen onderwijs en de opleiding paardenhouderij de sfeer wil proeven van het Zone.college is zaterdag 23... (20-03-2019)
MARKELO – De acties van Manege Snorrewind Markelo, dat al een aantal jaren geld inzamelt voor Villa Joep, het fonds tegen Neuroblastoom Kinderkanker... (02-01-2019)
Test (27-12-2018)
Het CSI Twente en Military Boekelo-Enschede hebben zich bij de internationale paardensportbond FEI samen kandidaat gesteld voor de organisatie van de... (05-12-2018)
ERMELO – Harry de Ruyter heeft besloten te stoppen met zijn werkzaamheden als bondscoach menen bij de twee- en vierspan paarden. De Ruyter was sinds... (14-11-2018)