Martien van den Heuvel overleden

ERMELO – Oud-voorzitter Martien van den Heuvel is op 73-jarige leeftijd overleden. Vanwege zijn vele verdiensten voor de paardensport was hij drager van de Gouden Speld en tevens erelid van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS). Voordat Martien van den Heuvel in 2002 tot voorzitter werd benoemd van de fusiebond KNHS was hij vijf jaar voorzitter van Indoor Brabant.

Als boerenzoon was de passie voor paarden Martien niet vreemd. Zijn loopbaan nam echter een andere wending. Begiftigd met een scherp analytisch vermogen en een groot financieel inzicht, was hij succesvol in het zakenleven en gaf hij leiding aan de international Hydrodine.

Als paardensportbestuurder kwam hij in beeld toen hij in 1984 penningmeester werd van het bestuur van het internationale concours hippique Indoor Brabant te ‘s-Hertogenbosch. In 1997 werd hij voorzitter en drukte hij zijn stempel op de ontwikkeling van Indoor Brabant tot een van de topevenementen in de wereld.
  
Aan dit voorzitterschap kwam in 2002 een einde toen Martien van den Heuvel in januari 2002 tot voorzitter van het bestuur van de KNHS werd gekozen. Op dat moment was de KNHS ontstaan uit een fusie van zestien qua omvang sterk verschillende paardensportorganisaties met elk hun eigen geschiedenis en sfeer. Met visie en voortvarendheid gaf Van den Heuvel leiding aan het bestuur, dat voor de niet geringe taak stond van de KNHS een goede en financieel gezonde sportbond te maken.

Met grote daadkracht en inzet heeft Van den Heuvel zich ingezet om van de KNHS de sportbond te maken die hem voor ogen stond. Toen hij begin januari 2011 om statutaire redenen (maximale zittingstermijn bereikt) zijn voorzitterschap moest neerleggen, was de KNHS uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende sportbonden van ons land. De KNHS was een hechte organisatie geworden, financieel gezond, organisatorisch goed op orde en sportief gezien zeer succesvol. Onder zijn voorzitterschap werd ook de aanzet gegeven voor de recent afgeronde besluitvorming over de herstructurering van de KNHS en de inmiddels succesvolle samenwerking met het KWPN waardoor het nationale hippische centrum zijn voltooiing nadert.

Tijdens zijn voorzitterschap toonde Martien van den Heuvel zich een strijdbare man. Hij pleitte en zette zich daadwerkelijk in voor hervormingen binnen de FEI, de internationale koepelorganisatie voor de paardensport, en binnen NOC*NSF, de nationale sportkoepel. Ook was het zijn vaste overtuiging dat de paardensector één aanspreekpunt moest hebben in de Sectorraad Paarden. Het typeerde Martien van den Heuvel, dat hij het niet bij woorden liet, maar ook zelf aan de slag ging om de belangen van de paardensport en het hippische bedrijfsleven te behartigen.

Zijn passie voor de paardensport uitte zich ook op andere wijze. Tijdens vele internationale kampioenschappen gaf hij acte de presence en zijn betrokkenheid bij het wel en wee van de topruiters was groot. Daarbij bleef het niet. Vanuit zijn woonplaats Den Dungen (bij ’s-Hertogenbosch) trok hij vele keren naar het hoge noorden om tuigpaardkampioenen te huldigen en naar het diepe zuiden om ponyruiters kampioenslinten om te hangen.

Tijdens zijn afscheid kreeg hij een ‘Libre Amicorum’ waarin zestig nauw bij de hippische sport betrokken personen herinneringen aan de vertrekkende voorzitter ophaalden. De titel van dit boek luidde ‘Met hart en ziel’. Deze had niet beter gekozen kunnen worden.
  
Nu een einde aan zijn leven is gekomen, mag worden geconcludeerd dat zijn persoon onlosmakelijk aan de ontwikkeling van de KNHS tot een nationaal en internationaal gerespecteerde paardensportbond is verbonden en dat hij grote verdiensten heeft gehad voor de ontwikkeling en professionalisering van Indoor Brabant en de Sectorraad Paarden. (Bron KNHS)

Foto Martien van den Heuvel van www.outdoorbrabant.nl

Meer Algemeen

ERMELO – Iris Boelhouwer is vanaf 1 september de nieuwe directeur Topsport van de KNHS en is daarmee verantwoordelijk voor het topsportbeleid, de... (16-07-2020)
LONNEKER – De op 29 maart overleden Jozef Vaanholt kreeg zaterdag 13 juni alsnog het mooie afscheid dat hij volgens zijn naasten verdiende. (16-06-2020)
Op de eerdere column ‘Een beroep op je solidariteit’ van KNHS-voorzitter Cees Roozemond en mij zijn veel reacties binnengekomen. De meesten zijn... (12-05-2020)
ERMELO - De internationale paardensportbond FEI heeft bekend gemaakt dat er in 2021 geen Europese kampioenschappen springen, dressuur, paradressuur... (08-05-2020)
ADVERTORIAL. Heel langzaam begint onze ‘nieuwe’ naam in te dalen en hoeven we niet meer te refereren aan onze oude naam om mensen ons te laten... (09-04-2020)
LONNEKER - Enkele honderden belangstellenden zorgden vrijdagavond voor een prima gevulde manege tijdens de clinics, die het 25-jarig jubileum van Het... (24-01-2020)
ADVERTORIAL. Manege Het Twentsche Veld bestond op december 25 jaar en dat wordt vrijdag alsnog gevierd met een receptie en drie clinics aan de... (21-01-2020)
We wensen alle volgers van Hippisch Twente een heel gelukkig, sportief geslaagd en vooral gezond 2020 toe. Een boeiend paardensportjaar met onder... (01-01-2020)
MARKELO - De Nederlandse Federatie Ruitersportcentra FNRS heeft Manege Snorrewind aan de Borkeldweg in Markelo opgenomen in haar selectie groepje... (29-11-2019)
ENSCHEDE - Lionsclub Twente Zuid houdt, in samenwerking met Event Creators en Geen Blad voor de Mond, op zaterdag 24 augustus voor de vijfde keer in... (23-08-2019)
HEETEN – De Galoppade in Heeten is uitgesteld tot volgende week. Ook het programma van zaterdag gaat niet door. (25-07-2019)
LONNEKER – Manege Het Twentsche Veld in Lonneker behoort sinds zaterdag tot de ruim vierhonderd bedrijven in ons land die zijn aangesloten bij de... (17-04-2019)
LONNEKER – Wie kennis wil maken met uniek groen onderwijs en de opleiding paardenhouderij de sfeer wil proeven van het Zone.college is zaterdag 23... (20-03-2019)
MARKELO – De acties van Manege Snorrewind Markelo, dat al een aantal jaren geld inzamelt voor Villa Joep, het fonds tegen Neuroblastoom Kinderkanker... (02-01-2019)
Test (27-12-2018)
Het CSI Twente en Military Boekelo-Enschede hebben zich bij de internationale paardensportbond FEI samen kandidaat gesteld voor de organisatie van de... (05-12-2018)
ERMELO – Harry de Ruyter heeft besloten te stoppen met zijn werkzaamheden als bondscoach menen bij de twee- en vierspan paarden. De Ruyter was sinds... (14-11-2018)
ENSCHEDE – Het Twentsch Polo Event moet zijn weg in Twente nog vinden. De vernieuwde opzet, waarbij voor het eerst ook nadrukkelijk op de komst van... (16-09-2018)
ENSCHEDE – Hippisch Centrum Holzik Stables aan de Allemandsveldweg 150 in Enschede is op zaterdag 15 september van 13.00 tot 19.00 uur voor het... (02-09-2018)
TUBBERGEN - Inmiddels volgens traditie staat Tubbergen de laatste week van de bouwvakvakantie in het teken van de Schröder Masterclass. Wat negentien... (15-08-2018)