KNHS fel tegen sluiten ruiterpaden

ERMELO - De paardensportbond KNHS is fel tegen het sluiten van ruiter- en menpaden vanwege bezuinigingen. De bond spreekt met Staatsbosbeheer over de mogelijkheden om de paden toegankelijk te houden voor paardensporters. Aan een eventuele invoering van een ‘Buitenrijpas’ verbindt de KNHS twee voorwaarden: de pas mag niet te veel kosten en de opbrengsten dienen rechtstreeks ten goede te komen aan het onderhouden en openhouden van ruiter- en menpaden in Nederland.

De KNHS reageert hiermee op berichten in de pers dat Staatsbosbeheer op zeer korte termijn een pas zou invoeren voor buitenritten om aan geld te komen voor beheer van de paden in publieke natuurgebieden. Staatsbosbeheer mist door drastische bezuinigingen de middelen om de paden goed te onderhouden. De KNHS stelt zich op het standpunt dat dit niet mag leiden tot het sluiten van paden of gebieden.

Zeventien miljoen buitenritten
Volgens de KNHS is het openhouden van de bossen in het belang van de paardensport en de volksgezondheid in het algemeen. In Nederland maken naar schatting 466.000 paardensporters samen 17 miljoen keer per jaar een buitenrit. De bond kent de situatie van Staatsbosbeheer en spreekt over mogelijke oplossingen. In het kader hiervan zal Staatsbosbeheer in de komende maanden een onderzoek doen naar de wenselijkheid en de mogelijkheden van een landelijke Buitenrijpas voor de gehele groene sector. De resultaten van dit onderzoek worden in april verwacht.
 
“Als belangenbehartiger van de paardensport in Nederland stelt de KNHS twee essentiële eisen aan de invoering”, zegt directeur John Bierling. “De pas moet voor iedereen betaalbaar zijn en de opbrengst moet rechtstreeks ten goede komen aan het rijplezier van de paardensporter. Daartoe moeten de gelden in een fonds worden gestort waaruit louter het onderhoud wordt betaald.”

Niet opdraaien voor bezuinigingen
Betalen voor een buitenrit is overigens niet nieuw, diverse natuurbeheerders hebben al een tarief voor ruiters. De KNHS wil volgens Bierling voorkomen dat ruiters volledig opdraaien voor de bezuinigingen in Den Haag. De bond erkent dat er extra inkomstenbronnen nodig zijn om de ruiter- en menpaden in Nederland open te houden. Sluiten van gebieden moet voorkomen worden. Evenmin mag beheersachterstand leiden tot slecht onderhouden paden en onveilige situaties.

De KNHS spant zich al jaren op lokaal niveau in om de natuur open te houden voor de paardensport. Daarbij functioneren de regioconsulenten van de KNHS als meldpunt voor problemen met ruiter- en menpaden. De consulenten ondersteunen tevens terreineigenaren bij de aanleg van ruiter- en menroutes. In die hoedanigheid werkt de KNHS ook al jaren intensief samen met Staatsbosbeheer.

Voor KNHS-directeur Bierling heeft het behoud van de buitenritten in de natuur in Nederland topprioriteit. “Het buiten rijden in de natuur is een groot goed onder ruiters en goed voor paarden. Buitenrijden ligt ook het dichtst bij de aard van het paard.” (Bron KNHS) 

Meer Algemeen

LONNEKER – Manege Het Twentsche Veld in Lonneker behoort sinds zaterdag tot de ruim vierhonderd bedrijven in ons land die zijn aangesloten bij de... (17-04-2019)
LONNEKER – Wie kennis wil maken met uniek groen onderwijs en de opleiding paardenhouderij de sfeer wil proeven van het Zone.college is zaterdag 23... (20-03-2019)
MARKELO – De acties van Manege Snorrewind Markelo, dat al een aantal jaren geld inzamelt voor Villa Joep, het fonds tegen Neuroblastoom Kinderkanker... (02-01-2019)
Een boeiend paardensportjaar is verleden tijd, een interessant 2019 ligt voor ons. Graag staan we ook in dit nieuwe jaar weer voor u klaar met... (01-01-2019)
Test (27-12-2018)
Het CSI Twente en Military Boekelo-Enschede hebben zich bij de internationale paardensportbond FEI samen kandidaat gesteld voor de organisatie van de... (05-12-2018)
ERMELO – Harry de Ruyter heeft besloten te stoppen met zijn werkzaamheden als bondscoach menen bij de twee- en vierspan paarden. De Ruyter was sinds... (14-11-2018)
ENSCHEDE – Het Twentsch Polo Event moet zijn weg in Twente nog vinden. De vernieuwde opzet, waarbij voor het eerst ook nadrukkelijk op de komst van... (16-09-2018)
ENSCHEDE – Hippisch Centrum Holzik Stables aan de Allemandsveldweg 150 in Enschede is op zaterdag 15 september van 13.00 tot 19.00 uur voor het... (02-09-2018)
TUBBERGEN - Inmiddels volgens traditie staat Tubbergen de laatste week van de bouwvakvakantie in het teken van de Schröder Masterclass. Wat negentien... (15-08-2018)
OOTMARSUM – De Bergruiters uit Ootmarsum werden dit jaar belast met het organiseren van de Galoppade 2018, waarbij het gaat om de provinciale titels... (29-07-2018)
ERMELO – De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond heeft voor het NK Dressuur op het KNHS Hippisch Centrum een ‘hitterooster’ ingesteld. (27-07-2018)
MARKELO - Ruiter en instructeur Johan Bronsvoort begon op 14 juli 1968 op zijn gemengde boerenbedrijf in Markelo met het geven van paardrijlessen en... (10-07-2018)
MARKELO - Bij manege Snorrewind in Markelo staat dit weekend alles weer in het teken van de Snorrewindse Paardendagen, een groot meerdaags landelijk... (06-07-2018)
RIJSSEN – Het was vrijdagavond feest bij De Oosterhoffruiters in Rijssen. Na afloop van de wedstrijden nam de vereniging officieel de nieuwe... (30-06-2018)
DIEPENHEIM - PSV Diepenheim nam dinsdagavond, ruim een halfjaar nadat de piste werd aangelegd, officieel haar nieuwe eb- en vloed zandbodem in... (16-05-2018)
De aftredende bestuursleden Charlotte Steenbeeke uit Oldenzaal en Heike Spenkelink uit Losser zijn tijdens de ledenvergadering van de Kring Twente... (11-04-2018)
HENGELO – In zijn woning in Hengelo is op Eerste Paasdag Albert Prins op 87-jarige leeftijd in zijn slaap overleden. Prins was sinds het begin van de... (04-04-2018)
GEESTEREN - Wim en Marita Wielheesen dragen per 1 mei hun onderneming Horsefriend Products BV in Geesteren over aan Marcel Slomp en Angelique Kunst. (03-04-2018)
BORNE – De negentienjarige Lauren Spikkert uit Borne beleefde eind vorige week de primeur als eerste medewerker paardensport en paardenhouderij met... (19-03-2018)