Jeroen Dubbeldam draagt vlag in Rio

RIO DE JANEIRO - Jeroen Dubbeldam draagt zaterdag de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat maakte Maurits Hendriks, chef de mission van de Nederlandse Olympische ploeg, donderdag bekend. De ruiter is zeer verguld met de eer die hem wordt gegund en de KNHS laat weten enorm trots te zijn dat boegbeeld Jeroen Dubbeldam deze enorme blijk van waardering krijgt.

Om op tijd in Rio te kunnen zijn is Dubbeldam donderdag al onderweg naar Brazilie Rio, zijn paard Zenith volgt net als de andere Nederlandse springpaarden zaterdag. Dubbeldam vertelt trots: “Ik vind het een enorme eer dat ik TeamNL op deze manier mag vertegenwoordigen. Ik ben er trots op dat ik namens 242 sporters met onze vlag mag lopen. Het is daarbij ook geweldig voor de Nederlandse paardensport, maar op de Spelen sta je voor je hele land, het gehele TeamNL. Toen Maurits Hendriks mij eerder deze week vroeg, vond ik dat echt heel bijzonder. Het viel trouwens nog niet mee om alle voorbereidingen te treffen om weg te komen, want het mocht absoluut niet bekend worden en ik heb er wel mijn reisschema voor moeten aanpassen.”

Maarten van der Heijden, technisch directeur van de KNHS, is ongelofelijk blij dat Jeroen de eer te beurt valt om de vlag te dragen. Van der Heijden: “Dit is echt geweldig, een enorme eer en erkenning voor Jeroen in de eerste plaats, maar ook zeker voor  de paardensport. Dat Jeroen de Nederlandse afvaardiging op deze manier voor het oog van de gehele wereld mag vertegenwoordigen dat is echt waanzinnig. Wij zijn daar enorm trots op. Naast het feit dat hij een super sportman is, toont Jeroen ook enorme betrokkenheid bij de maatschappij en met  talentvolle nieuwe generaties sporters. Dat  maakt Jeroen een ambassadeur voor de Nederlandse sport en de paardensport in het bijzonder.”

Jeroen Dubbeldam werd in 2000 in Sydney Olympisch kampioen met zijn paard De Sjiem. Op dit moment is Dubbeldam de regerend wereld- en Europees kampioen (zowel individueel als met het team) Hij won deze titels met het paard Zenith, waarmee hij ook in Rio aan de start verschijnt. 

Slechts één andere springruiter ter wereld veroverde deze drie titels ook. Eind jaren ’50 presteerde de Duitser Hans Gunther Winkler het ook. Dat geeft de unieke prestatie van Dubbeldam weer, die voor een unicum kan zorgen als hij in Rio ook nog eens het Olympische goud pakt en daarmee alle titels in handen krijgt. 

De openingsceremonie in Rio de Janeiro begint  vrijdagavond om 20.00 uur lokale tijd. In Nederland is het dan al zaterdag 01.00 uur. Behalve Jeroen Dubbeldam zullen vanuit de paardensport ook de dressuurruiters bij de openingsceremonie aanwezig zijn. De eventingruiters zijn niet van de partij zijn. Hun wedstrijd begint al zaterdag en het NOC*NSF heeft als regel dat sporters niet naar de openingsceremonie gaan als ze binnen 48 uur na dit spektakel moeten presteren. Voor Dubbeldam is dat geen probleem, hij heeft na de opening nog een paar dagen om uit te rusten. Zijn collega springruiters vertrekken pas maandag naar Rio, de springpaarden arriveren zondag.

Zie ook de BIOGRAFIE VAN JEROEN DUBBELDAM 

Foto van FEI/Arnd Bronkhorst

Meer Algemeen

HEETEN – De Galoppade in Heeten is uitgesteld tot volgende week. Ook het programma van zaterdag gaat niet door. (25-07-2019)
LONNEKER – Manege Het Twentsche Veld in Lonneker behoort sinds zaterdag tot de ruim vierhonderd bedrijven in ons land die zijn aangesloten bij de... (17-04-2019)
LONNEKER – Wie kennis wil maken met uniek groen onderwijs en de opleiding paardenhouderij de sfeer wil proeven van het Zone.college is zaterdag 23... (20-03-2019)
MARKELO – De acties van Manege Snorrewind Markelo, dat al een aantal jaren geld inzamelt voor Villa Joep, het fonds tegen Neuroblastoom Kinderkanker... (02-01-2019)
Een boeiend paardensportjaar is verleden tijd, een interessant 2019 ligt voor ons. Graag staan we ook in dit nieuwe jaar weer voor u klaar met... (01-01-2019)
Test (27-12-2018)
Het CSI Twente en Military Boekelo-Enschede hebben zich bij de internationale paardensportbond FEI samen kandidaat gesteld voor de organisatie van de... (05-12-2018)
ERMELO – Harry de Ruyter heeft besloten te stoppen met zijn werkzaamheden als bondscoach menen bij de twee- en vierspan paarden. De Ruyter was sinds... (14-11-2018)
ENSCHEDE – Het Twentsch Polo Event moet zijn weg in Twente nog vinden. De vernieuwde opzet, waarbij voor het eerst ook nadrukkelijk op de komst van... (16-09-2018)
ENSCHEDE – Hippisch Centrum Holzik Stables aan de Allemandsveldweg 150 in Enschede is op zaterdag 15 september van 13.00 tot 19.00 uur voor het... (02-09-2018)
TUBBERGEN - Inmiddels volgens traditie staat Tubbergen de laatste week van de bouwvakvakantie in het teken van de Schröder Masterclass. Wat negentien... (15-08-2018)
OOTMARSUM – De Bergruiters uit Ootmarsum werden dit jaar belast met het organiseren van de Galoppade 2018, waarbij het gaat om de provinciale titels... (29-07-2018)
ERMELO – De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond heeft voor het NK Dressuur op het KNHS Hippisch Centrum een ‘hitterooster’ ingesteld. (27-07-2018)
MARKELO - Ruiter en instructeur Johan Bronsvoort begon op 14 juli 1968 op zijn gemengde boerenbedrijf in Markelo met het geven van paardrijlessen en... (10-07-2018)
MARKELO - Bij manege Snorrewind in Markelo staat dit weekend alles weer in het teken van de Snorrewindse Paardendagen, een groot meerdaags landelijk... (06-07-2018)
RIJSSEN – Het was vrijdagavond feest bij De Oosterhoffruiters in Rijssen. Na afloop van de wedstrijden nam de vereniging officieel de nieuwe... (30-06-2018)
DIEPENHEIM - PSV Diepenheim nam dinsdagavond, ruim een halfjaar nadat de piste werd aangelegd, officieel haar nieuwe eb- en vloed zandbodem in... (16-05-2018)
De aftredende bestuursleden Charlotte Steenbeeke uit Oldenzaal en Heike Spenkelink uit Losser zijn tijdens de ledenvergadering van de Kring Twente... (11-04-2018)
HENGELO – In zijn woning in Hengelo is op Eerste Paasdag Albert Prins op 87-jarige leeftijd in zijn slaap overleden. Prins was sinds het begin van de... (04-04-2018)
GEESTEREN - Wim en Marita Wielheesen dragen per 1 mei hun onderneming Horsefriend Products BV in Geesteren over aan Marcel Slomp en Angelique Kunst. (03-04-2018)