Jacob Melissen Ridder Oranje Nassau

DEN BOSCH – Paardensportfotograaf en hippisch journalist Jacob Melissen uit het Drentse Pesse is vrijdag tijdens Indoor Brabant benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Melissen ontving deze koninklijke onderscheiding uit handen van de burgemeester van Hoogeveen, de heer Loohuis, vanwege zijn vele verdiensten voor de paardensport en de paardenfokkerij. Melissen is al vele jaren betrokken bij de perspublicaties van de KNHS.

Vanaf zijn jonge jaren heeft Jacob Melissen de sport als fotograaf met grote betrokkenheid, loyaliteit, vakmanschap en met een welhaast onnavolgbare inzet in beeld gebracht en door de jaren heen een hippisch fotoarchief opgebouwd, dat uniek mag worden genoemd. Hij is meer dan een fotograaf alleen. Hij vult het begrip fotojournalist ook naar de letter in door het schrijven van onder andere adequate wedstrijdverslagen, waardevolle diepte-interviews en gezaghebbende columns waarin hij misstanden en de confrontatie niet uit de weg gaat. Zijn pennenvruchten en foto’s hebben een breed bereik: de landelijke dagbladpers en de hippische vakpers maken net als de KNHS dankbaar gebruik van zijn bijdragen. Ook internationaal geldt hij als een erkend deskundige en zijn foto’s zijn in vele landen gepubliceerd.

Melissen heeft vele verdiensten voor de hippische sector. Zo nam hij het initiatief tot de oprichting van en was hij jarenlang voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Hippisch Journalisten. Ook trad hij op als adviseur en perschef van evenementen op te treden als het zijn overtuiging was dat zo’n evenement tot stand moest komen en slagen. Ook zijn bijdragen aan de verbetering van de positie en de werkomstandigheden van hippische journalisten tijdens (inter)nationale evenementen verdienen vermelding.

De eventingsport ligt hem na aan het hart. Hij was jarenlang perschef van de Military Boekelo, stond mede aan de wieg van de ontwikkeling van de breekboom en richtte in 2006 het Nederlands Eventing Fonds op om ruiters in deze tak van sport aan goede paarden te helpen. In 2007 nam hij het initiatief om Okidoki, het succespaard van Albert Zoer, voor het Nederlandse Olympische springteam te behouden.

Belangeloos zette hij zich als vice-voorzitter van de stamboekvereniging ‘Het Groninger Paard’ in om de fokkerij van het Gelderse Paard in stand te houden en om tot vernieuwing en popularisering van de tuigpaardensport te komen. Hij was de fokker van de nationale kampioensmerrie Lollipop.

Herhaaldelijk nam Jacob Melissen initiatieven om toppaarden voor de Nederlandse paardensport te behouden. Die werden bekroond met de totstandkoming van het Nederlandse Springpaarden Fonds. Niet alleen schreef hij over het belang ervan, hij ging ook daadwerkelijk aan de slag om dit ideaal te verwezenlijken en vult nu samen met twee andere bekende hippische personen de directiefunctie in het NSF in.

De professional Jacob Melissen is ook een sociaal, meelevend en bewogen mens. Menig ruiter, amazone en official mocht bij tegenslag op menselijk of hippisch terrein rekenen op zijn onvoorwaardelijke steun en meeleven. Zijn collegialiteit is vele journalisten ten voorbeeld. (Bron KNHS)

Meer Algemeen

»
HAARLE – In verband met het daar plaatsvindende lammertjesfeest, is de parkeerplaats bij Erve De Pas op de Sprengenberg zondag 17 maart niet... (10-03-2024)
»
ERMELO – Voor de topcombinaties uit de Olympische en Paralympische disciplines van de paardensport staat 2024 in het teken van de Spelen in Parijs.... (22-01-2024)
»
ENSCHEDE – ‘Mister Military Boekelo’ Jan Stokkentre is dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden. De markante Enschedeër, een van de oprichters en... (27-12-2023)
»
We wensen alle volgers van Hippisch Twente heel fijne kerstdagen en een gelukkig, sportief geslaagd en vooral gezond 2024 toe. (24-12-2023)
»
ERMELO - Met het Olympisch jaar voor de deur is er een aantal aanpassingen gedaan in de diverse kaderindelingen. De regio Twente is er met in totaal... (16-12-2023)
»
ERMELO - Met het Olympisch jaar voor de deur is er een aantal aanpassingen gedaan in de diverse kaderindelingen. De regio Twente is er met in totaal... (16-12-2023)
»
ALBERGEN – Na een eenzijdig noodlottig ongeval met haar fiets op 500 meter van haar woning in Albergen is dinsdagavond Gerda Brinkman op 70-jarige... (25-08-2023)
»
De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het... (08-06-2023)
»
De lente is dé tijd voor de aanwas van het jonge paardenbestand. Vanaf maart is het de periode van de geboorte van talrijke veulens, die misschien... (01-05-2023)
»
LONNEKER – De afdeling paardenhouderij van het Zone.college Almelo kan terugkijken op een geslaagde inspiratiedag op de praktijklocatie Het Twentsche... (28-02-2023)
»
ALBERGEN – Na een kort ziekbed van slechts vijf weken is René Viscaal maandag in zijn woning in Albergen op 62-jarige leeftijd overleden. (04-01-2023)
»
Hippisch Twente wenst iedereen een gelukkig, vrolijk, succesvol, vredig en vooral gezond 2023 toe!   (01-01-2023)
»
BORNE - Een paard verliezen dat jarenlang je trouwe viervoeter was, valt niet licht. Opeens word je gedwongen afscheid te nemen van je dierbare... (01-11-2022)
»
ENTER – Het gaat naar omstandigheden goed met Leontine ter Harmsel-Zanderink. De dierenarts en eigenaresse van Paardenkliniek en Dekstation... (04-10-2022)
»
ENSCHEDE – Ongeveer 1500 belangstellenden maakten zaterdag gebruik van de mogelijkheid de nieuwe paardenkliniek van De Watermolen in Enschede tijdens... (25-09-2022)
»
WARNSVELD – In zijn woonplaats Warnsveld is zondag Roelie Bril op de leeftijd van 82 jaar overleden. De aimabele Achterhoeker was een gerespecteerd... (04-08-2022)
»
MEEUWEN – Dat Willem Greve deel uitmaakt van het team dat Nederland gaat vertegenwoordigen bij het WK springruiters in het Deense Herning, is... (20-07-2022)
»
MARKELO – De eerste zomerse editie van de Hippolon bij manege Snorrewind in Markelo heeft ruim 3400 euro opgeleverd voor Villa Joep, het fonds tegen... (18-07-2022)
»
MARKELO - Manege Snorrewind in Markelo zet zich al jaren in voor een goed doel: Villa Joep, het fonds tegen neuroblastoom kinderkanker. Een van de... (12-07-2022)
»
ALMELO – Voorzitter Riël Klumper van de Stichting Almelose Ruiterdagen was zondag niet de enige die de laatste dag van het klassieke evenement met... (29-06-2022)