Hippisch topjaar in vogelvlucht

De wereldtitels voor Jeroen Dubbeldam en de nationale springequipe, waarin behalve de Weerseloër ook Gerco Schröder een belangrijk aandeel had, in Caen vormden de onbetwiste hoogtepunten van het succesvolle hippische sportjaar 2014 voor deze regio. Beiden maakten ook deel uit van de Nederlandse ploeg, die de finale van de strijd om de Nations Cup naar haar hand zette.

Jeroen Dubbeldam komt de eer toe als eerste Nederlander gekroond te worden met de wereldtitel, hoewel Twentenaar van originele Jos Lansink hem in 2006 in Aken namen België voor was. Het succes van Dubbeldam was des te meer opmerkelijk omdat hij zijn prestaties bij de Wereldruiterspelen in Caen leverde met de relatief jonge Zenith SFN. Jeroen Dubbeldam werd aan het eind van het jaar door wereldorganisatie FEI niet onverwacht uitgeroepen tot beste paardensport er van het jaar.

De Weerseloër kende een fantastisch jaar. De Olympisch kampioen van 2000 met De Sjiem eindigde met Zenith ook nog als tweede in de strijd om het nationaal kampioenschap achter Maikel van der Vleuten en net voor Frank Schuttert op Winchester HS. Hij won tevens met Quality Time Tn het Championat van Paderborn.

Geslaagd miljoenenbod
Dat Gerco Schröder in Caen eveneens goud kreeg omgehangen, was begin dit jaar nog absoluut niet voorzien. Het zag er namelijk lang naar uit dat de Tubbergenaar verder zou moeten zonder London, het paard waarmee hij tijdens de Olympische Spelen van London zilver veroverde. Maar de puissant rijke Oostenrijke wapenfabrikant Glock redde London uit het faillissement van Stal Eurocommerce en besloot de viervoeter na een geslaagd miljoenenbod voor Schröder te behouden.

Gerben Morsink
In Geesteren viel Gerben Morsink op door met Faithfull maar net naast de zege in de Grote Prijs van het CSI Twente te grijpen. De Beuninger hoefde alleen landgenoot Jur Vrieling met VDL Groep Zirocco Blue voor zich te dulden in het door forse regenbuien geplaagde hoofdnummer.
In het buitenland wonnen Robert Vos met Interline H (Humlikon) en Frank Schuttert met Winchester HS (Lanaken) een Grote Prijs.

Jesper Romp
Een niveautje lager presteerde Jesper Romp dit jaar meer dan behoorlijk. Voor de stalruiter van de BWG Stables van de broers Schröder smaakte zijn tweede opeenvolgende zege in de Schröder Masterclass – een unicum in de historie van het evenement – met dit keer Big Boy naar meer. Het talent zegevierde tijdens het CSI in Ommen op de terreinen van de familie Schuttert met Baloeska en was met Vive la Vie ook de sterkste in de finale van de kleine tour in Roosendaal. In Sibculo greep Suzanne Tepper met Sensation de hoofdprijs van de Jumping Tour Holland. Pim Mulder won opnieuw de Trial Jumping in Almelo. In Tubbergen viel de veelbelovende première van Jumping Schröder tot teleurstelling van velen in het water. Overvloedige regenval maakte het doorgaan van de wedstrijden al na de eerste dag onmogelijk.

Indoor ging in Wierden de winst naar Mark Bunting met Eurohill’s Alcatraz. Liza Tiebot veroverde in Bathmen de laatste Mondial Foods Cup. Bij Jumping De Achterhoek, dat min of meer de rol van het gestopte Indoor Twente overnam, was de hoofdprijs voor de jonge Ier Bertram Allen.

Tweede titel Vicky Helthuis
De jeugdige amazone Vicky Helthuis uit Weerselo liet zich in Ermelo al voor de tweede keer tot nationaal kampioene bij de senioren van de KNHS kronen. Met Chappeau pakte ze dit keer de titel in de klasse ZZ. Amke Bekhuis deed van zich spreken door de Grote Prijs voor jonge ruiters te winnen in zowel Wierden als Lichtenvoorde. In dezelfde hal in Vragender begon Bjorn Egberink het jaar met een zege op Zidane tijdens het nieuwjaarsconcours en won hij later de Grote Prijs van Vragender met Bentley. In dezelfde piste greep Marleen Bruggink met Shannon de Grote Prijs van het CH Lichtenvoorde.

In de slotmaanden van het jaar ging de Twente Cup naar Remco Been met Brunetti. Bij de pony’s won Elrike Morsink er al een voor de derde keer, nu voor het eerst bij de grotere pony’s. Bij de pony’s lichte maat ging deze naar Manon van den Hof. De finales werden dit keer op gescheiden locaties afgewerkt. Bij de paarden werd de competitie beslist in Saasveld, bij de pony’s in Vragender.

Transfers
Twee opmerkelijke transferberichten in de regionale springsport tot slot:  Tom Brinkman rijdt met ingang van 2015 niet langer voor de BWG Stables, maar voor Stal De Wiemselbach van oud-bondscoach Hans Horn. En Sjaak Sleiderink nam afscheid als stalruiter van Jeroen Dubbeldam. De Denekamper werkt ondertussen in het bedrijf van zijn vader en zet de sport in elk geval voorlopig op een wat lager pitje.

Gert-Jan Bruggink raakte na Primeval Dejavu, waarmee hij in 2013 nationaal kampioen werd, een tweede toppaard kwijt met de verkoop van het eigen fokproduct Andrea.
 
Frank Hosmar en Linda Verwaal
In Caen pakte Frank Hosmar met Alphaville NOP twee keer brons en eenmaal zilver bij het WK paradressuur. In eigen land was de ruiter uit Haarle tijdens het NK niet te kloppen in Grade IV.

Bij nationale wedstrijden en concoursen in de eigen regio deed vooral Linda Verwaal van zich spreken. De amazone uit Enter werd derde in de klasse Z2 tijdens het NK in Ermelo met Rocky Lvd, waarmee ze ook de Zilveren Ster in Haaksbergen won en onlangs de Twente Cup dressuur. Bovendien greep ze met K3 Noir vroeg in het seizoen al de zege in de Mondial Foods Cup in Bathmen.

Antonie ter Harmsel
Voor de vierspanrijders was het min of meer een tussenseizoen. Mark Weusthof en Herman ter Harmsel misten als de nummers vier en vijf van Nederland deelname aan de strijd om het wereldkampioenschap in Caen, waar Nederland als verwacht het teamgoud greep. Ter Harmsel won wel de menwedstrijd in Uden en Weusthof was voor het zoveelste jaar op rij succesvol in Denekamp. Tijdens de zeer geslaagde menavond van Indoor Wierden deed alleen IJsbrand Chardon het beter dan hij.

Antonie ter Harmsel maakte bij de tweespanrijders indruk als debutant in Oranje in de landenwedstrijd in Riesenbeck. Al zijn prestaties telden mee voor het landenresultaat en individueel werd de Rijssenaar knap vijfde.

Eventing
Tijdens de jaarlijkse hoogmis van de eventingsport in ons land, Military Boekelo-Enschede, liet Alice Naber zich met ASCI Peter Parker voor de vijfde keer in haar loopbaan kronen tot kampioene van Nederland. In het individuele klassement ging de triomf naar de Fransman Thomas Carlisle met Sirocco du Gers.

Afscheid
Twee markante bestuurders uit de regionale paardensport zijn niet meer. Jan Koopmans, mede-oprichter en erevoorzitter van het CSI Twente en in het verleden speaker bij tal van evenementen, overleed in maart plotseling. Erebestuurslid en medeoprichter Hennie Voorhuis van de Schröder Masterclass en bestuurslid vanaf het eerste uur stierf in augustus na een slopende ziekte.

Foto Jeroen Dubbeldam van Arnd Bronkhorst/FEI

BEKIJK HET VOLLEDIGE FOTOALBUM

Meer Algemeen

Na bijna veertig jaar actief te zijn geweest als teamveterinair heeft Jan Greve besloten dat het genoeg is geweest. Afgelopen jaren was Greve actief... (17-01-2018)
Manege Snorrewind zamelt al een aantal jaren geld in voor Villa Joep, het fonds tegen neuroblastoom kinderkanker. Dit keer werd het recordbedrag van... (01-01-2018)
ERMELO – Imke Lamsma zorgde afgelopen weekeinde voor een primeur, die haar voor altijd een plekje bezorgt in de annalen van de Koninklijke... (16-05-2017)
ENSCHEDE – Tegen het decor van de maneges Het Twentsche Veld en De Twentse Marke vonden vrijdag de eerste vakwedstrijden Paardenhouderij plaats.... (31-01-2017)
ENSCHEDE – Tijdens de open dag van AOC Oost op 27 januari vindt dit jaar een bijzonder evenement plaats. De opleiding Paardenhouderij houdt voor het... (17-01-2017)
BOEKELO – Ferdinand Smelt is donderdag, een dag voor zijn 85ste verjaardag, plotseling overleden. Samen met zijn zus Johanna runde Smelt tientallen... (21-11-2016)
ERMELO - Rosanne en Lars Maathuis zorgen tijdens het NK voor ponyruiters voor een prachtg familiefeestje. De veertienjarige Rosanne reed met Palop... (07-09-2016)
RIO DE JANEIRO – Jeroen Dubbeldam heeft zaterdagochtend volop genoten van zijn rol als vlaggendrager van de Nederlandse Olympische ploeg in Rio de... (06-08-2016)
RIO DE JANEIRO – Jeroen Dubbeldam, in de nacht van vrijdag op zaterdag vlaggendrager van de Nederlandse Olympische afvaardiging, meldde zich... (05-08-2016)
RIO DE JANEIRO - Jeroen Dubbeldam draagt zaterdag de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat... (04-08-2016)
ERMELO – Gerco Schröder moet voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro genoegen nemen met de rol van eerste reserve. Jeroen Dubbeldam behoort wel... (17-07-2016)
ADVERTORIAL. Rutjes Paardenboxen uit Enter zoekt wegens het aantrekken van de markt per direct een energieke monteur. De kandidaat moet beschikken... (05-05-2016)
BOEKELO/GEESTEREN - Het gaat goed met hippisch Twente. Military Boekelo en CSI Twente scoren op paardenportgebied het hoogst in de lijst van beste... (21-01-2016)
LONNEKER - Manege ’t Twentsche Veld in Lonneker vormt de laatste twee weekenden van januari het decor van de open dagen van de driejarige MBO-... (18-01-2016)
AMBT DELDEN - Onder de naam Indoor Ambt Delden organiseert rijvereniging De Zeven Buurtschappen al ruim 30 jaar een meerdaags hippisch evenement voor... (12-01-2016)
We kijken terug op alweer een fraai hippisch jaar met tal van hoogtepunten voor de regionale ruiters uit Twente en omstreken. Jeroen Dubbeldam was de... (01-01-2016)
De redactie en overige medewerkers van Hippisch Twente wensen u prachtige kerstdagen toe en alvast een prima einde van het bijna afgelopen jaar. En... (24-12-2015)
ERMELO – Rabobank stopt vanaf 1 januari 2017 als hoofdsponsor van de paardensportbond KNHS. Het aflopende contract wordt niet verlengd. In het... (11-12-2015)
HELLENDOORN - Het bestuur van de PSV Hertruiters heeft vrijdag in hippisch centrum 't Oale Spoor Tonny Ravenshorst tot erelid benoemd. Tonny... (02-06-2015)
ERMELO - Tijdens het Nationaal Scholenconcours dat vrijdag plaats had in Ermelo, hebben studenten van de opleiding Paardenhouderij van AOC Oost in... (02-06-2015)