NAAM ZONE.COLLEGE ALS OPVOLGER AOC-OOST RAAKT AARDIG INGEBURGERD

Het draait om één ding: de paarden

ADVERTORIAL. Heel langzaam begint onze ‘nieuwe’ naam in te dalen en hoeven we niet meer te refereren aan onze oude naam om mensen ons te laten herkennen. In de organisatie is er best veel veranderd maar voor de studenten en de stagebieders niet. Het draait nog steeds alleen maar om de paarden.

Achter de schermen werken we samen met onze collega’s in Zwolle, van voorheen de Groene Welle, waar ook hippische opleidingen worden verzorgd. Gelukkig hebben we wel onze eigen identiteit kunnen behouden. We verzorgen nog steeds de opleiding Paardensport en -houderij aan klassen van gemiddeld 25 studenten door hetzelfde betrokken docententeam bestaande uit zes personen.

Sinds enkele jaren hebben we het genoegen om onze studenten op te leiden voor een kwalificatiedossier dat geheel gewijd is aan de hippische sector. Voorheen was dit niet zo en werkten wij met een algemeen dossier voor dierverzorging. Tijdens het ontwikkelen van het huidige kwalificatiedossier is er veelvuldig overleg geweest met het bedrijfsleven, zodat wij de mogelijkheid hebben om vakbekwame medewerkers op te leiden. We zien een groeiende mate van professionalisering in onze sector en dit stelt uiteraard ook eisen aan onze studenten.

Leren door te doen
Onze studenten zijn veelal ‘doeners’. Zij willen zo min mogelijk in de schoolbanken zitten en worden in het algemeen niet geprikkeld door lesboeken en lange verhalen. Daarom zijn zij minimaal twee lesdagen in onze praktijklocatie manege ’t Twentsche Veld. Hier zijn drie theorielokalen aanwezig, waarin lessen worden verzorgd. Het liefst laten we onze studenten het geleerde meteen uitvoeren in de praktijk. Dit kunnen we doen door gebruik te maken van goed opgeleide allround sportpaarden die zowel geschikt zijn voor de beginnende als de gevorderde ruiter. In de grote binnen- en buitenpiste kunnen de studenten, onder begeleiding van docenten, de paarden rijden en trainen.

Dit is natuurlijk erg leuk, maar het mesten van de stallen, de algemene verzorging en het onderhoud van middelen en materialen zijn minstens net zo belangrijk. Naarmate de opleiding van de student vordert wordt er meer van hen verwacht. Zo moeten zij ook zelf instructie gaan verzorgen, organiseren zij een tweedaags concours en zijn ze verantwoordelijk voor netwerkavonden.  De opleiding paardensport en -houderij is een reguliere Mbo-opleiding. Dit betekent dat de studenten ook lessen Nederlands, rekenen, Engels en burgerschap moeten volgen. Voor deze lessen gaan zij één dag in de week naar de school in Almelo. De overige twee dagen besteden zij aan stage.

Samenwerking met het bedrijfsleven
De samenwerking met het bedrijfsleven is een essentieel onderdeel binnen de opleiding. Dit begint met de stages die de studenten moeten lopen. Dan krijgen zij namelijk een beeld van wat er speelt in de sector en wat er van hen verwacht wordt. Studenten leren dat het veelal hard werken is en dat passie de drijfveer is om succesvol te worden in deze sector. Voor sommige studenten een harde leerschool en voor de rest, gelukkig het gros van hen, een prachtige bezigheid. Stagebedrijven dienen erkend te zijn door de SBB (Samenwerkingsverband Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven) en zijn zich bewust van het feit dat de student komt om iets te leren en niet enkel om te werken. We zijn gezegend met een groot aantal zeer diverse hippische stagebedrijven in onze omgeving. Met vele van hen werken we al jaren samen en we zien dat er nog steeds interessante bedrijven bij komen.

Behalve de stages zijn er natuurlijk ook bedrijven die een gastles komen verzorgen over diverse onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan een workshop bitfitten, een lezing over acupunctuur of een les over hippisch recht. We zijn deze bedrijven ontzettend dankbaar dat zij, veelal pro-deo of tegen onkostenvergoeding, hun kennis en passie met ons willen delen om samen te werken aan een professionele sector.
 

School tijdens ‘corona’
Ook onze school is op dit moment gesloten. Behalve dat er veel onzekerheid en angst regeren over een ieders gezondheid, is het ook erg moeilijk om het onderwijs goed door te laten gaan. Er zijn inmiddels veel geplande evenementen, verplichte examens en lessen geannuleerd waardoor de structuur bij een ieder ver te zoeken is. Ons team probeert de studenten op afstand te begeleiden door opdrachten te sturen en online lessen aan te bieden. Dit is niet gemakkelijk voor zowel de studenten als de docenten, vooral ook omdat onze onderwijsvorm veel praktijk bevat. We proberen onze studenten zoveel mogelijk theoretisch te ondersteunen in de zaken die ze normaal te paard of in groepsverband uitvoeren.

Zo zorgen de leergroepen ervoor dat de organisatie en draaiboeken voor de jaarlijkse Hippische Zone Dagen zo goed als mogelijk worden gemaakt en buigen de studenten zich over het online organiseren van de geplande netwerkavond. Een heel gedoe en we weten ook niet hoe en of dit lukt, maar we proberen samen het beste ervan te maken. Gelukkig hebben de meeste van onze studenten een paard of pony om te verzorgen, of een stal om overdag naartoe te gaan. Dat gun je iedereen in deze moeilijke tijd.

Helaas zijn ook onze geplande informatieavonden geannuleerd. We komen graag op een andere manier met geïnteresseerden in contact.
Voor meer informatie daarover, kun je mailen naar Monique Amtink: mamtink@zone.college

Zie ook de website www.zonecollege.nl

Meer Algemeen

ERMELO - Gezien de huidige ontwikkelingen rond de coronacrisis is het vervelende besluit gevallen om de kampioenschappen indoor van de KNHS van 2021... (16-01-2021)
Een bijzonder en onwerkelijk jaar is bijna voorbij. Ook de hippische wereld in onze regio ondervond de vervelende gevolgen van het al maanden... (31-12-2020)
ERMELO - Door de beperkingen als gevolg van de coronacrisis komen meerdere selecties voor de kampioenschappen indoor van de KNHS van 2021 in het... (04-12-2020)
ERMELO – Iris Boelhouwer is vanaf 1 september de nieuwe directeur Topsport van de KNHS en is daarmee verantwoordelijk voor het topsportbeleid, de... (16-07-2020)
LONNEKER – De op 29 maart overleden Jozef Vaanholt kreeg zaterdag 13 juni alsnog het mooie afscheid dat hij volgens zijn naasten verdiende. (16-06-2020)
Op de eerdere column ‘Een beroep op je solidariteit’ van KNHS-voorzitter Cees Roozemond en mij zijn veel reacties binnengekomen. De meesten zijn... (12-05-2020)
ERMELO - De internationale paardensportbond FEI heeft bekend gemaakt dat er in 2021 geen Europese kampioenschappen springen, dressuur, paradressuur... (08-05-2020)
LONNEKER - Enkele honderden belangstellenden zorgden vrijdagavond voor een prima gevulde manege tijdens de clinics, die het 25-jarig jubileum van Het... (24-01-2020)
ADVERTORIAL. Manege Het Twentsche Veld bestond op december 25 jaar en dat wordt vrijdag alsnog gevierd met een receptie en drie clinics aan de... (21-01-2020)
We wensen alle volgers van Hippisch Twente een heel gelukkig, sportief geslaagd en vooral gezond 2020 toe. Een boeiend paardensportjaar met onder... (01-01-2020)
MARKELO - De Nederlandse Federatie Ruitersportcentra FNRS heeft Manege Snorrewind aan de Borkeldweg in Markelo opgenomen in haar selectie groepje... (29-11-2019)
ENSCHEDE - Lionsclub Twente Zuid houdt, in samenwerking met Event Creators en Geen Blad voor de Mond, op zaterdag 24 augustus voor de vijfde keer in... (23-08-2019)
HEETEN – De Galoppade in Heeten is uitgesteld tot volgende week. Ook het programma van zaterdag gaat niet door. (25-07-2019)
LONNEKER – Manege Het Twentsche Veld in Lonneker behoort sinds zaterdag tot de ruim vierhonderd bedrijven in ons land die zijn aangesloten bij de... (17-04-2019)
LONNEKER – Wie kennis wil maken met uniek groen onderwijs en de opleiding paardenhouderij de sfeer wil proeven van het Zone.college is zaterdag 23... (20-03-2019)
MARKELO – De acties van Manege Snorrewind Markelo, dat al een aantal jaren geld inzamelt voor Villa Joep, het fonds tegen Neuroblastoom Kinderkanker... (02-01-2019)
Test (27-12-2018)
Het CSI Twente en Military Boekelo-Enschede hebben zich bij de internationale paardensportbond FEI samen kandidaat gesteld voor de organisatie van de... (05-12-2018)
ERMELO – Harry de Ruyter heeft besloten te stoppen met zijn werkzaamheden als bondscoach menen bij de twee- en vierspan paarden. De Ruyter was sinds... (14-11-2018)
ENSCHEDE – Het Twentsch Polo Event moet zijn weg in Twente nog vinden. De vernieuwde opzet, waarbij voor het eerst ook nadrukkelijk op de komst van... (16-09-2018)