HAAKSBERGENAAR NEEMT NA BIJNA VEERTIG JAAR AFSCHEID ALS TEAMVETERINAIR

Gouden speld KNHS voor Jan Greve

Na bijna veertig jaar actief te zijn geweest als teamveterinair heeft Jan Greve besloten dat het genoeg is geweest. Afgelopen jaren was Greve actief als teamveterinair van de dressuurpaarden, maar eerder in zijn geweldige loopbaan kende hij ook vele successen bij de eventing- en springpaarden. Als waardering voor zijn enorme verdiensten en inspanningen voor de Nederlandse paardensport heeft het bestuur van de KNHS besloten Jan Greve de gouden KNHS-speld toe te kennen.

Jan Greve (1948) begon eind jaren zeventig van de vorige eeuw zijn loopbaan als teamveterinair bij de eventing, toen nog military geheten. Later stapte hij over naar de springpaarden. Hij was onder meer teamveterinair tijdens de Olympische Spelen van Barcelona in 1992 toen het Nederlandse team goud won.

Mooie successen
Greve vertelt enthousiast: “Het is begonnen met de militarypaarden in de tijd van Eddy Stibbe, Gerrit Lozeman, Martin Lips en dat soort mannen. Na de eerste Wereldruiterspelen in Stockholm in 1990 ben ik gestopt bij de eventing en de springpaarden gaan doen. Daar hebben we mooie successen gevierd. In 1996 moest ik kiezen: of naar de Olympische spelen van Atlanta, of met zoon Willem mee naar het EK voor pony’s. Dat werd het EK voor de pony’s. Albert van Unen heeft toen de springpaarden overgenomen en ik ben de pony’s en jeugdspringteams gaan doen. Dat was een mooie tijd. Bij die pony’s met alle disciplines bij elkaar met een heel kampement op de kampioenschappen, geweldig. Ook het EK junioren in ‘97 in Moorsele, waar mijn dochter Joffra op onze eigen gefokte hengst Creool teamzilver won, was heel bijzonder. 
Uit de tijd dat ik betrokken was bij de jeugdteams van het springen heb ik ook mooie herinneringen aan toenmalig bondscoach Sven Harmsen. Samen gingen we dan alle stallen af en bekeken de paarden en hoe iedereen er voor stond. Dat was echt een super samenwerking en we begrepen elkaar. Voor mij was dat zoals samenwerking tussen een bondscoach en veterinair hoort te zijn.” 

Dressuurteam
Na de springjeugd werd Greve teamveterinair bij de dressuurpaarden. In aanloop naar de Olympische Spelen van Londen besloot Greve daar vanwege een verschil van inzicht met toenmalig bondscoach Janssen mee te stoppen. Greve’s compagnon Arie Hoogendoorn was toen al veterinair van de springpaarden en nam in Londen ook de dressuurpaarden onder zijn hoede. “Na Londen ben ik weer teruggekomen bij het dressuurteam. Ik heb dat tot nu toe met plezier gedaan, maar nu is het mooi geweest. Na bijna veertig jaar moet je een keer stoppen. Thuis heb ik genoeg te doen. Ik doe nog wat op de kliniek en daarnaast ben ik heel druk met de hengstenhouderij, onze sportpaarden en de opfok van de jonge paarden.”

Gouden Speld
De KNHS is Jan Greve enorm veel dank verschuldigd voor zijn inzet voor de Nederlandse paardensport. Maarten van der Heijden, technisch directeur van de KNHS vertelt: “De passie en kennis van Jan Greve zijn enorm. Hij is niet alleen een zeer deskundig veterinair, zijn tomeloze inzet voor de paardensport is ongelofelijk. Jan is altijd geïnteresseerd en enorm betrokken bij de gehele paardenhouderij. Met het toekennen van de gouden speld geven we met dank uiting aan onze waardering.” De gouden speld zal aan Jan Greve op een passend moment worden overhandigd. Over de opvolging van Greve wordt later een besluit genomen.

Duizendpoot 
Jan Greve was jarenlang behalve als teamveterinair vooral bekend als paardenveterinair. Eerst bij kliniek Bosch en Duin en later bij ‘De Watermolen’ in Haaksbergen. Naast zijn werk als dierenarts is Greve gepassioneerd liefhebber van goede sportpaarden en fokkerij. Tal van toppers stonden ooit in zijn stallen. Bekende voorbeelden zijn de tophengsten Voltaire, Karandasj, Guidam, Julio Mariner xx, Mytens xx, Scandic, Carambole en meer recent de beloftes Daily Diamond en Connect.

Tussen alle bedrijven door was Jan Greve ook nog tien jaar actief in de volbloedfokkerij en -training. Zijn Watermill Fourth en Watermill Seven staan beide in de boeken als derbywinnaar. (Bron: KNHS)

Meer over de paarden en filosofie van Jan Greve op www.watermolen.net

Meer Algemeen

LONNEKER – Manege Het Twentsche Veld in Lonneker behoort sinds zaterdag tot de ruim vierhonderd bedrijven in ons land die zijn aangesloten bij de... (17-04-2019)
LONNEKER – Wie kennis wil maken met uniek groen onderwijs en de opleiding paardenhouderij de sfeer wil proeven van het Zone.college is zaterdag 23... (20-03-2019)
MARKELO – De acties van Manege Snorrewind Markelo, dat al een aantal jaren geld inzamelt voor Villa Joep, het fonds tegen Neuroblastoom Kinderkanker... (02-01-2019)
Een boeiend paardensportjaar is verleden tijd, een interessant 2019 ligt voor ons. Graag staan we ook in dit nieuwe jaar weer voor u klaar met... (01-01-2019)
Test (27-12-2018)
Het CSI Twente en Military Boekelo-Enschede hebben zich bij de internationale paardensportbond FEI samen kandidaat gesteld voor de organisatie van de... (05-12-2018)
ERMELO – Harry de Ruyter heeft besloten te stoppen met zijn werkzaamheden als bondscoach menen bij de twee- en vierspan paarden. De Ruyter was sinds... (14-11-2018)
ENSCHEDE – Het Twentsch Polo Event moet zijn weg in Twente nog vinden. De vernieuwde opzet, waarbij voor het eerst ook nadrukkelijk op de komst van... (16-09-2018)
ENSCHEDE – Hippisch Centrum Holzik Stables aan de Allemandsveldweg 150 in Enschede is op zaterdag 15 september van 13.00 tot 19.00 uur voor het... (02-09-2018)
TUBBERGEN - Inmiddels volgens traditie staat Tubbergen de laatste week van de bouwvakvakantie in het teken van de Schröder Masterclass. Wat negentien... (15-08-2018)
OOTMARSUM – De Bergruiters uit Ootmarsum werden dit jaar belast met het organiseren van de Galoppade 2018, waarbij het gaat om de provinciale titels... (29-07-2018)
ERMELO – De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond heeft voor het NK Dressuur op het KNHS Hippisch Centrum een ‘hitterooster’ ingesteld. (27-07-2018)
MARKELO - Ruiter en instructeur Johan Bronsvoort begon op 14 juli 1968 op zijn gemengde boerenbedrijf in Markelo met het geven van paardrijlessen en... (10-07-2018)
MARKELO - Bij manege Snorrewind in Markelo staat dit weekend alles weer in het teken van de Snorrewindse Paardendagen, een groot meerdaags landelijk... (06-07-2018)
RIJSSEN – Het was vrijdagavond feest bij De Oosterhoffruiters in Rijssen. Na afloop van de wedstrijden nam de vereniging officieel de nieuwe... (30-06-2018)
DIEPENHEIM - PSV Diepenheim nam dinsdagavond, ruim een halfjaar nadat de piste werd aangelegd, officieel haar nieuwe eb- en vloed zandbodem in... (16-05-2018)
De aftredende bestuursleden Charlotte Steenbeeke uit Oldenzaal en Heike Spenkelink uit Losser zijn tijdens de ledenvergadering van de Kring Twente... (11-04-2018)
HENGELO – In zijn woning in Hengelo is op Eerste Paasdag Albert Prins op 87-jarige leeftijd in zijn slaap overleden. Prins was sinds het begin van de... (04-04-2018)
GEESTEREN - Wim en Marita Wielheesen dragen per 1 mei hun onderneming Horsefriend Products BV in Geesteren over aan Marcel Slomp en Angelique Kunst. (03-04-2018)
BORNE – De negentienjarige Lauren Spikkert uit Borne beleefde eind vorige week de primeur als eerste medewerker paardensport en paardenhouderij met... (19-03-2018)