UITBRAAK IN VALENCIA ZORGT ONDER MEER VOOR AFGELASTING VAN DUTCH MASTERS 

Geen evenementen door rhinovirus

Foto © Ashley Claus

VALENCIA - Een zeer ernstige variant van het Rhinovirus is er de oorzaak van dat onder meer de Dutch Masters, ook bekend als Indoor Brabant, van 12 tot en met 14 maart geen doorgang kan vinden. Het virus brak afgelopen week uit in Valencia.

De internationale paardensportfederatie besloot maandagavond per direct al haar geplande evenementen in tien Europese landen in elk geval tot en met 28 maart af te gelasten. De tien landen zijn behalve Nederland Frankrijk, België, Duitsland, Spanje, Portugal, Italië, Oostenrijk, Polen en Slowakije.

Volgens secretaris-generaal Sabrina Ibáñez van de FEI is de uitbraak de meest serieuze die in vele tientallen jaren in Europa voorkwam en duidt deze op forse epidemiologische risicofactoren. Al diverse paarden zijn aan het virus bezweken en bij vele zijn zeer ernstige symptomen waargenomen.  “Om onze paarden te beschermen konden we helaas geen ander besluit nemen, al beseffen we ons terdege hoezeer onze sport ook al lijdt onder de gevolgen van corona. Door wedstrijden niet te laten doorgaan is de kans op besmetting kleiner.”

Wel in Zuid-Europa
Wedstrijden in Spanje, Portugal en Italië mogen voorlopig wel doorgaan onder de restrictie, dat daar geen paarden meer worden toegelaten die er niet al waren. Dat geldt onder meer voor de Sunshine Tour in Vejer de la Frontera, waar afgelopen week onder anderen Willem Greve, Hendrik Jan Schuttert en Sophia Loojenga nog deel uitmaakten van het deelnemersveld. Op deze manier wil de FEI voornomen dat paarden massaal en gelijktijdig huiswaarts keren. Veterinairs van de FEI zien erop toe dat er geen paarden vertrekken, als hun ruiters na een test daarvoor geen gezondheidsverklaring kunnen overleggen.

Hendrik Jan Schuttert is ondertussen weer thuis na drie weken Sunshine Tour in Vejer. “Dat was ook de bedoeling. Ik heb de eerste drie weken meegedaan aan de tour en dat is prima geweest. Qua sport, de jonge paarden hebben veel geleerd en er was veel handel. Zondag ben ik volgens plan per vliegtuig vertrokken. Mijn paarden zijn onderweg en alles lijkt goed. Maar als ze thuis zijn zetten we ze puur uit voorzorg nog wel even apart. Anderen zijn gekomen voor de komende drie weken en er zijn ook ruiters,  zoals mijn broer Frank, die er zes weken lang zijn. Gelukkig is er in Vejer nog geen sprake van het virus. Daar hebben ook paarden deelgenomen die eerder in Valencia zijn geweest, maar die zijn allemaal negatief getest.”

Regelrecht ramp
“Het lijkt er dus op dat we op tijd weg zijn”, vervolgt Hendrik Jan Schuttert, “en eerlijk gezegd ben ik nu ook wel blij terug te zijn. Met het virus heb ik zelf geen enkele ervaring. Maar van corona hebben we geleerd dat het helaas niet altijd meevalt en dat het soms lang kan duren. Wat er in Valencia gebeurt, is natuurlijk verschrikkelijk. Je zult er maar zitten, dan ben je niet goed af.  Dat The Dutch Masters niet doorgaat is uiteraard ook catastrofaal. Een regelrechte ramp, twee keer achter elkaar. Ik moet er niet aan denken dat ons dat in Ommen ook overkomt. Hoe dan ook moeten we nu rustig en alert blijven.”

Hendrik Jan Schuttert heeft ondertussen afscheid genomen van Balboa HS. Met de vijftienjarige bruine ruin (v. Tygo) reed hij tot op 1,50 meter-niveau zeer geregeld in de prijzen. Zo won de combinatie in 2018 De Grote Prijs van Indoor Wierden. “Het is een heel fijn paard voor mij geweest en ik heb er een goed gevoel bij dat hij nu voor een jonge Italiaanse amazone nog veel kan betekenen. Hij is nog super fit.”

Onderste foto: Hendrik Jan Schuttert viert zijn zege met Balboa in de Grote Prijs van Wierden in 2018. Foto © www.fototrailer.nl 

Meer Algemeen

ENSCHEDE – Ongeveer 1500 belangstellenden maakten zaterdag gebruik van de mogelijkheid de nieuwe paardenkliniek van De Watermolen in Enschede tijdens... (25-09-2022)
WARNSVELD – In zijn woonplaats Warnsveld is zondag Roelie Bril op de leeftijd van 82 jaar overleden. De aimabele Achterhoeker was een gerespecteerd... (04-08-2022)
MEEUWEN – Dat Willem Greve deel uitmaakt van het team dat Nederland gaat vertegenwoordigen bij het WK springruiters in het Deense Herning, is... (20-07-2022)
MARKELO – De eerste zomerse editie van de Hippolon bij manege Snorrewind in Markelo heeft ruim 3400 euro opgeleverd voor Villa Joep, het fonds tegen... (18-07-2022)
MARKELO - Manege Snorrewind in Markelo zet zich al jaren in voor een goed doel: Villa Joep, het fonds tegen neuroblastoom kinderkanker. Een van de... (12-07-2022)
ALMELO – Voorzitter Riël Klumper van de Stichting Almelose Ruiterdagen was zondag niet de enige die de laatste dag van het klassieke evenement met... (29-06-2022)
GEESTEREN – Wim Wielheesen kijkt met veel plezier op het NK jachtpaarden voor masters, dat zaterdag werd gehouden op het landgoed De Valouwe van de... (28-04-2022)
LONNEKER – De afdeling paardenhouderij van de locatie Almelo van het zone.College houdt vrijdag 25 maart een interactieve open dag bij... (22-03-2022)
ALMELO – Kees Vellenga kreeg woensdag het stijlvolle afscheid, waarop hij zelf hoopte. De woensdag 19 januari op 74-jarige leeftijd overleden... (28-01-2022)
LONNEKER - Kennismaken met hippische of aanverwante beroepen, unieke opleidingen en in gesprek gaan met docenten en studenten. Dat zijn de... (18-01-2022)
Redactie en andere medewerkers van Hippisch Twente wensen u heel fijne feestdagen toe en een gelukkig, sportief succesvol en heel gezond 2022!   (24-12-2021)
ALMELO – Vandalen hebben eind vorige week huisgehouden op het terrein van het Twents Hippisch Centrum te Almelo. Een groot deel van de acht... (09-12-2021)
LONNEKER - Kennismaken met hippische of aanverwante beroepen, unieke opleidingen en in gesprek gaan met docenten en studenten. Dat zijn de... (24-11-2021)
ALMELO – Gijs Stork is sinds vorige week ridder te paard. De 80-jarige Almeloër werd zaterdag tot zijn eigen verrassing benoemd tot Ridder in de Orde... (11-11-2021)
SAASVELD – Zo’n 75 talenten beginnen binnenkort met hun lessen bij bekende ruiters uit de regio om hun vaardigheden in de dressuur of het springen... (21-10-2021)
ALMELO/USSELO - De twee jonge Twentse amazones Lisa de Paauw uit Usselo en Madée Schuttenbeld uit Almelo lanceerden deze week hun eigen hippische... (24-09-2021)
ROSSUM - Officieel is het 75-jarig bestaan al ruim drie maanden achter de rug. Maar de leden van PSV De Rossruiters uit Rossum herdenken het jubileum... (23-09-2021)
De planning om als nieuwe partner van het CSI Twente al in 2020 tijdens het evenement zelf een fysieke veiling te houden, ging door ‘corona’ de... (01-07-2021)
Een jaar of tien geleden begon Hans van Lange aan een nieuw avontuur. Hij startte zijn eigen onderneming HVL Rijbodems. (30-06-2021)
ROTTERDAM - Bondscoach Rob Ehrens heeft Frank Schuttert met Lionel D aangewezen als vervanger van de geblesseerde Harrie Smolders voor de... (29-06-2021)